سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بورس نگار شصت و دوم/

افزایش سرمایه در بورس چیست؟

افزایش سرمایه در اصل به معنای افزایش تعداد سهام منتشر شده توسط شرکت‌هایی است که سهام خود را در بازار سرمایه منتشر کرده اند.

به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سهامداران بازار سرمایه همچون سایر سرمایه گذاران پیش از سرمایه گذاری باید مجموعه ای از آموزش ها را فرا بگیرند. این روزها فعالیت در بورس بیش از هر زمان دیگری به دغدغه گروهی از افراد تبدیل شده است، به همین دلیل  قصد داریم شما را با یکی از مفاهیم بازار سرمایه آشنا کنیم.

سرمایه شرکت همان دارایی های شرکت است که با کم کردن همه بدهی های آن می توان به سرمایه یک شرکت پی برد. سرمایه شرکت  را در اصل  می توان بخشی از حقوق افراد در سهام یک شرکت با عنوان حقوق صاحبان سهام تعریف کرد.

افزایش سرمایه در شرکت‌های سهامی یعنی ”افزایش اسمی میزان سرمایه ثبت شده شرکت به زبان ساده افزایش سرمایه یعنی افزایش تعداد سهام منتشره توسط شرکت‌های سهامی است.

انواع روش های افزایش سرمایه

افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

افزایش سرمایه ازمحل تجدید ارزیابی دارایی ها

افرایش سرمایه از محل سلب حق تقدم و صرف سهام

افزایش سرمایه از محل سود انباشته

یکی از روش های افزایش سرمایه افزایش سرمایه از محل سود انباشته است که بر اساس قانون تجارت، شرکت ها وظیفه دارند سالیانه درصدی از سود خود را نزد خود نگهداری کنند و در نهایت این سود در حسابی تحت عنوان سود انباشته در صورت های مالی آن شرکت ثبت خواهد شد.

در دورانی که یک شرکت سود انباشته خوب و مناسبی دارد، تصمیم می گیرد که افزایش سرمایه خود را به روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته انجام و منابع جدید مورد نیاز خود را تامین کند.

در واقع باید به این مسئله اشاره کرد که  در روش سود انباشته، جریان نقدینگی جدیدی به شرکت وارد نخواهد شد و سهامداران پولی برای خرید اوراق جدید تزریق نمی کنند، به همین دلیل به سهام تعلق گرفته به سهامداران (سهام جایزه ) می گویند.

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

یکی دیگر از روش های افزایش سرمایه ، از محل آورده نقدی است. زمانی که سود انباشته در  شرکتی مناسب نباشد و هیئت مدیره تصمیم بگیرند که  منابع مالی جدیدی را به شرکت وارد کنند لازم به ذکر است که این عمل  از طریق محل آورده نقدی سهامداران اقدام انجام می شود.

چون افزایش سرمایه از طریق افزایش سرمایه از محل آورده نقدی صورت می گیرد به همین علت  نیاز به تأمین منابع جدیدی از طرف سهامداران فعلی شرکت دارد و شرکت در ابتدا حق استفاده و حضور در آن را به سهامداران شرکت خواهد داد؛ که این مسئله بدین معنا است که اوراقی به اسم حق تقدم سهام در اختیار سهامداران فعلی قرار خواهد گرفت و سهامدار در مدت زمان مجاز برای معاملات این اوراق که حدودا ۲ ماه است  می توانند  برای چذیره نویسی  از دو روش زیر اقدام کند:

  • پرداخت مبلغ اسمی سهام

در روش پرداخت مبلغ اسمی باید به ازای هر یک از سهم ها مبلغی را در بازه ۲ماهه به شرکت پرداخت کنید در ادامه باید یاد آور شد که  مبلغ نام برده شده در ایران به طور معمول ۱۰۰۰ ریال که همان قیمت اسمی سهم است. پس از طی مراحل افزایش سرمایه، حق تقدم شما به سهم عادی تبدیل خواهد شد.

  • فروش حق تقدم

اگر شما نخواهید که از حق تقدم های خود استفاده کنید قادر خواهید بود که در این بازه زمانی ۲ ماهه حق تقدم های خود را به سرمایه گذاران دیگر بفروشید چون این حق تقدم ها مثل سهام عادی در بورس قابل معامله است.

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

یکی از روش های افزایش سرمایه، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها است. در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها، شرکت ها دارایی های ثابت مشهود خود را مانند زمین، ساختمان، ماشین آلات و تجهیزات، سرمایه گذاری ها و … را مورد تجدید و ارزیابی قرار می دهند.با این روش نیز ارزش دارایی های شرکت در ترازنامه آپدیت خواهد شد همچنین در نهایت چون معادله حسابداری در ترازنامه باید برقرار باقی بماند و بدهی های شرکت نیز تغییری نکرده، سرمایه شرکت باید افزایش یابد تا این معادله برقرار  شود.

در روش افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها پولی به شرکت وارد نخواهد شد و تنها اتفاقی که رخ می دهد یک عملیات حسابداری در صورتهای مالی شرکت است . در واقع در این روش به همان میزان که تعداد سهام شما افزایش  پیدا می کند قیمت آن کاهش پیدا خواهد کرد، به همین علت تغییری در دارایی شما رخ نخواهد داد.

افزایش سرمایه به روش صرف سهام

یکی از روش‌های افزایش سرمایه، روش صرف سهام است در روش صرف سهام، شرکت سهام خود را از طریق پذیره نویسی و به قیمتی بیش از قیمت اسمی می فروشد و تفاوت حاصل از قیمت فروش و قیمت اسمی سهام را، به حساب اندوخته منتقل می کند یا در ازای آن سهام جدیدی را، به سهامداران قبلی می‌دهد.

در افزایش سرمایه به روش صرف سهام بجای اینکه سهام عادی با ارزش اسمی انتشار دهند، پذیره نویسی سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه به قیمت بازار انجام خواهد گرفت.

منظور از صرف سهام چیست؟ منظور از صرف سهام، اختلاف ارزش بازاری و اسمی سهام است. کار‌هایی که شرکت در ارتباط با صرف سهام می تواند انجام دهد:

انتقال اضافه ارزش به اندوخته شرکت، تقسیم نقدی اضافه ارزش به سهامداری قبلی، دادن سهام جدید به سهامداران قبلی، کار‌هایی که شرکت در ارتباط با فروش می‌تواند انجام دهد: فروش با حفظ حق تقدم، فروش با سلب حق تقدم


بیشتر بخوانید


ذینفعان صرف سهام کدامند؟

شرکت‌ها می‌خواهند با کمترین میزان سهام منتشر شده، بیشترین مقدار تامین مالى بلندمدت و بدون سررسید را انجام بدهند و با اینکار بدون افزایش ریسک سهام شرکت، بر سودآورى و اعتبار شرکت بیفزایند.

سهامدار عمده اصلى

سهامدار اصلى شرکت کنترل و مدیریت شرکت را بر عهده دارند خیلی دوست دارند که کنترل شرکت را همچنان حفظ کند و درصد سهام مدیریتى شان کاهش نیابد (بیشتر زمانى که درصد سهام مدیریتى آن‌ها شکننده و در حداقل ممکن براى مدیریت قرار دارد.)

بازار سهام

افزایش سرمایه با صرف سهام باید فرصتى را پیش روى بازار بگذارد. دورنماى مثبتى از سودآورى بالقوه در آینده، انتظارات مثبت از افزایش قیمت سهم و یا تخفیف مناسب در قیمت پذیره نویسى نسبت به قیمت بازار را همراه داشته باشد.

سهامداران جزء

سهامداران جزء همیشه به دنبال بازدهى بیشترهستند  بنابراین  از محل صرف سهام بازدهى سریعى نصیبشان شود و نگرانى خاصى هم در کاهش درصد مالکیتشان در شرکت نخواهند داشت.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.