سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بر اثر عرضه نامنظم در بازار؛

لوازم خانگی هم گرفتار اختلاف قیمت کارخانه تا بازار شد!

بازار لوازم خانگی هم گرفتار همان آفتی شده که در بازار خودرو وجود داشت؛ اختلاف قیمت کارخانه تا بازار که سود آن به جیب دلال‌ها می‌رود.

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بازار لوازم خانگی کشورمان بعد از خروج کامل دو برند پر مصرف کره‌ای تحول بزرگی را تجربه کرد. توجه‌ها چندین برابر گذشته به برند‌های ایرانی جلب شد و این برند‌ها هم در قدم‌های ابتدایی توانستند به معنای واقعی جهشی را در تولیدات خود رقم بزنند. ابتدا واردات این اقلام ممنوع شد و محصولات ایرانی به سرعت بخش عمده‌ای از بازار را در بر گرفتند.

به مرور اندک محصولاتی که از این دو برند در انبار‌ها باقی مانده بود هم رو به پایان رفته و بازار برای تولید کنندگان داخلی شخصی سازی شد، اما گویی هنوز توان تامین بازار را ندارد. سرکشی‌های ما به بازار نشان می‌دهد کاهش عرضه باعث شده است تا بازار لوازم خانگی به دست دلالان مدیریت شود.

اغلب شرکت‌های لوازم خانگی جدول نرخ‌های مصوب خود را مطابق با قیمت‌های ثبت شده در جداول سازمان حمایت اعلام می‌کنند، اما بررسی‌های ما از بازار نشان می‌دهد که پیدا کردن کالایی با نرخ مصوب چندان آسان نیست. اگر برای خرید هر یک از این اقلام به نمایندگی‌های فروش این شرکت‌ها مراجعه کنید احتمالا با عدم موجودی مواجه خواهید شد یا اگر برای خرید این اقلام اسرار داشته باشید شماره به خرید از واسطه‌ها ارجاع خواهند داد.


بیشتر بخوانید: 


این داستان، ماجرای تازه‌ای نیست و حدود دو ماه قبل بود که بازار لوازم خانگی گرفتار گرانفروشی شد و در نهایت تشکیل جلسه فوری در ستاد تنظیم بازار را به همراه داشت.

عباس تابش رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان دوم تیر و در حاشیه جلسه ستاد تنظیم بازار، وعده ثبات در قیمت‌ها را داد و اظهار کرد: سازمان حمایت از مصرف کنندگان، اقدام به قیمت گذاری برای هزار و ۵۰۰ قلم لوازم خانگی در قالب ۳۲ شرکت از ۴۰ شرکت موجود در سامانه ۱۲۴ کرده است. کالا‌ها بر اساس معیار‌های معین در سامانه ۱۲۴ قیمت گذاری شده اند و مصرف کنندگان در صورت مشاهده هر گونه تخلف می‌توانند از طریق روش‌های از قبل تعیین شده نسبت به ثبت شکایت خود اقدام کنند.

تابش ادامه داد: برند و قیمت تمام اقلام لوازم خانگی باید در سامانه ۱۲۴ ثبت شود و در صورتی که شرکت یا برندی به غیر از این سامانه ۱۲۴ اقدام به قیمت گذاری کند، سازمان تعزیرات حکومتی و حمایت از مصرف کنندگان با این واحد‌ها برخورد خواهند کرد.

هر بار که صحبت از افزایش قیمت به میان کشیده می‌شود سراغ بخش عرضه را میگیریم. بدون شک اصلی‌ترین دلیلی که می‌تواند باعث افزایش قیمت و اختلال در بازار شود کاهش عرضه و کمبود درد بازار است. اما این بار بازار در حالی دچار التهاب شده که متولیان صنعت خبر از تولید کافی لوازم خانگی برای نیاز بازار می‌دهند.

مهدی صادقی نیارکی معاون صنایع وزارت صمت در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره میزان تولید لوازم خانگی و اختلال در بازار این اقلام گفت: اگر اختلالی در بازار محصولات وجود دارد باید علت آن را مسئولان حوزه بازرگانی جویا شوید، اما در تولید اقلام مهم در لوازم خانگی مثل تلوزیون، لباسشویی و یخچال و فریزر افزایشی بوده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد‌های قابل توجهی داشته‌ایم. امروز در بازار برند‌های خارجی وجود ندارند این یعنی تولید کنندگتن ما نه‌تنها سهم خود را ایفا کردند، که جای خالی دو برندی که ایران را ترک کردند را هم پر کردند.

او ادامه داد: با تمام مشکلاتی که در تامین و لجستیک مواد اولیه بنگاه‌ها وجود دارد، مجموع سیاست‌های دولت و کشور منجر به افزایش تولید شده است. در بخش توزیع هم باید اقلام تولیدی در سامانه جامع تجارت ثبت شده و از تخلف در این حوزه جلوگیری شود.

ظرفیت تولید لوازم خانگی ۱۹ میلیون دستگاه است

نیارکی تصریح کرد: با توجه به افزایش نرخ ارز و محدودیت‌هایی که در واردات داشتیم بازار لوازم خانگی تحت تاثیر قرار گرفت. ظرفیت تولید لوازم خانگی در کشور ما حدود ۱۹ میلیون دستگاه بوده و برنامه امسال تولید ما حدود ۱۲ میلیون دستگاه است که بنا بر گفته همکاران ما در ستاد تنظیم بازار این رقم به نیاز بازار نزدیک است. با توجه به ظرفیت خوبی که در کشور نصب شده و رشد تولیدی که امسال داشتیم می‌توانیم امسال پاسخگوی نیاز بازار باشیم.

از طرفی پیش از این سرپرست معاونت بازرگانی وزارت صمت خبر تامین ارز، فولاد و مواد اولیه تولیدات این حوزه را داده بود. تامین مواد اولیه یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بخش تولید است، اما متولیان حوزه بر تامین این مواد اولیه برای واحد‌های تولید تاکید دارند پس تولیدات این این حوزه باید بدون دغدغه و دردسر وارد بازار شود و به دست مردم برسد.

شرکت‌های لوازم خانگی مشکلی در مواد اولیه ندارند

محمد رضا کلامی سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت دوم تیر و در تشریح مصوبات جلسه ستاد تنظیم بازار گفت: مهمترین تصمیم امروز ستاد تنظیم بازار در اولویت قرار گرفتن بازرسی انبار‌ها و مراکز نگهداری کالا‌ها در سطح کشور است؛ با توجه به اینکه امروز در شرایطی قرار داریم که برخی دلالان و واسطه‌ها با سوءاستفاده از موقعیت بازار، اقدام به احتکار و عدم عرضه کالا می‌کنند، این ستاد در مصوبه‌ای مقرر کرد همه بازرسان دستگاه‌های نظارتی با بازرسی مستمر از تمام مراکز نگهداری و انبار‌های رسمی و غیررسمی برخورد قانونی سختی داشته باشند.

او افزود: همچنین مقرر شد، ارز مورد نیاز برای تامین مواد اولیه تولید لوازم خانگی از سوی بانک مرکزی تخصیص و تامین شود و تولید کنندگان لوازم خانگی، سهمیه ویژه ورق فولادی با نرخ مصوب از بورس کالا دریافت کنند.

با وجود تمام این اظهارات، به دست آوردن اقلام لوازم خانگی با نرخ مصوب کار چندان راحتی نیست. به نظر می‌رسد ماجرای لوازم خانگی، همان قصه تکراری است که پیش از این بر سر بازار خودرو آمده بود. انحصاری در اختیار تولید کنندگان داخلی که تحت حمایت دولت قرار می‌گیرند، اما بازار آن کنترل نشده و در نهایت به دست دلالان و عمده فروشان اداره می‌شود.

طبق گفته سرپرست سابق وزارت صمت لاین جداگانه‌ای برای تامین فولاد مورد نیاز خودروسازان و تولیدکنندگان لوازم خانگی ایجاد شده و گمانه زنی‌ها حاکی از آن است که این صنعت هم در جایگاهی کنار صنعت خودرو قرار خواهد گرفت. از مدتی قبل جملاتی تکراری از زبان تولید کنندگان لوازم خانگی می‌شنویم که پیش از این از زبان خودروساز‌ها شنیده بودیم، از مشکل در تامین مواد اولیه گرفته تا حمایت‌های دولتی و اختلاف قیمت کارخانه و بازار.

در بازاری که هیچ ساختاری برای کنترل خروجی کارخانجات وجود ندارد و تولید کنندگان می‌توانند به راحتی از عرضه مستقیم در بازار جلوگیری و از اختلاف قیمت بازار و کارخانه سود کلانی کسب کنند. در بازار خودرو ساختار پلاک گذاری حداقل سازوکاری است که می‌تواند سودجویی‌ها را محدود کند. به اعتقاد کارشناسان بازار این چنین انحصاری، در اختیار تولید کنندگان لوازم خانگی قرار گرفته است و بدون شک فروشندگان مستقیم آن‌ها ترجیح می‌دهند سود ناشی از اختلاف قیمت بازار و کارخانه به جیب خودشان برود. با این روند، احتمالا باید منتظر قرعه کشی یخچال و تلوزیون هم باشیم.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۱۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
دوام، کیفیت و ظرافت و طراحی و زیبایی ظاهری برخی مصنوعات خانگی تولید داخل حتی به پای اسباب بازیهای کودکان هم نمیرسد و همان ساعات اول استفاده آسیب می بینند. مسئولین باید اجازه واردات محصولی که توان تولیدش را در داخل کشور نداریم بدهند تا متقاضیان را با مشکل جدی مواجه نکنند.
ناشناس
۱۵:۵۶ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
مافیای وارد کننده لوازم خانگی نمیگذاره تولیدات داخلی با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد، اگر یک نفر شجاع مانند آقای همتی بانک مرکزی بیاد به فرماندار و شورای تامین بگوید چرا مصوبات وزارت کشور در مورد ورود به رویه کالای قاچاق به اسم ته لنجی وتو می‌کنند داستان. ورود بی رویه لوازم خانگی برای همیشه تمام خواهد شد
ناشناس
۱۵:۱۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
تا این دولت و امثال اینا هستند که همش به فکر قدرت هستند نه مردم، همین آش و همین کاسه است . پس همه لطفا در انتخابات بعدی درست انتخاب کنید تا این بدبختی ها رو نبینیم
ناشناس
۱۵:۱۴ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
یا دولت ومسوولین کنترل ونظارت بر کلیه اجناس از دستشون خارج شده یا نمیخان نظارت کنن پ دیگه دولت بدرد چی مردم میخوره ?? چقد میگن دلال وفلان واختلاص .. پ دولت ومسولین چیکاره ن ??
ناشناس
۱۵:۱۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
ایی دولت چرا بر هیچی نظارت نداره ?? لوازم خانگی خوراکی سکه طلا وغیره .... ایطو ک نمیشه زندگی واسه مردم خیلی سخت شده وظیفه ی مسوولین ودولت چیه ? چرا همچی از کنترل دولت خارج شده هر روز افزایش قیمت بی انصافا سالی یبار ۶ماهی یبار چخبره ..بقران قسم خونواده سراغ دارم سالی یبار ی کیلو گوشت قرمز نمیتونن بخرن
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
احسنت
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
متاسفانه تولید کنندگان داخلی درگیر منافع زودگذر هستند.
تولید کنندگان باید روش کار و راههای رسیدن به معروفیت کالای خود را از تولید کنندگان بزرگ دنیا یاد بگیرند.
امید
۱۲:۵۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
یک روز حبوبات روز بعد پیاز و سیب زمینی و یا سایر مایحتاج مردم رو احتکار وگران میکنند .بدون هیچ مزاحمتی .
ممد
۱۲:۴۶ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
مهم نیست.
حححح
۱۲:۲۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
با این مدیریت فاتحه همه چیز را خواندید
‌.******
۱۲:۱۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
والا من چندساله میخام یخچال بخرم قیمت میگیرم میگن مثلا ده میلیون تا ده تومنو جور میکنم میبینم شده ۱۴ میلیون تاچهارتومنشو جور میکنم شده ۱۸ میلیون یعنی ماهمیشه باید جون بکنیم واسه خرید یه وسیله اخرم بهش نمیرسیم خدا نگذره ازشو یکاری کردن زندگی شده مثل زهرمار
ناشناس
۱۵:۱۲ ۳۰ مرداد ۱۳۹۹
داداش همون اول که 10 تومنو جور کرده بودی قسطی یخچالو می گرفتی 4 تومن بعدیو یواش یواش میدادی چه اصراریه که نقد همشو پرداخت کنی
امیر عباس
۱۱:۵۴ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
هر وقت دولت حرف از حمایت از چیزی میزنه بدنم میلرزه چون همیشه دقیقا برعکس شده

مثلا :
حمایت از خودرو داخلی
حمایت از بورس
حمایت از لوازم خانگی داخلی
حمایت از مصرف کننده
و ...
افراط و تفریط برخی مسئولین پدر کشور رو درآورده
ناشناس
۱۱:۳۹ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
نه بابا؟!! . بالاخره باید یک طور خرج وخودشون و کارمندانشون را دربیاورند
داود
۱۱:۳۹ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
جوانان روز به روز در حال فاصله گرفتن از ازدواج هستند و این در آینده نزدیک نتایج مخرب خودشو نشان خواهد داد. البته همین الان هم داریم نتیجه ندونم کاری های مسئولین رو می بینیم.......................
ناشناس
۱۱:۲۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
اینو بدونین همیشه بسته شدن مرزها و بستن واردات با داخل کسور باعث ایجاد رانت میشه
شعار کشور ما از سال ۹۶ تا الآن این بوده:
بستن واردات ، افزایش همه قیمتها و کالاها!!!
ناشناس
۱۱:۴۴ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
دولت باید جلوی واردات را بگیرد تا تولید داخل رشد کند و ارز کشور نابود نشود ...
ناشناس
۱۳:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
تولید کنندگان ظرفیت این قانون رو نداشتن و قیمت ها رو در بازار بالا بردن چون رقابتی نیست.
باید بازار رقابتی با واردات ایجاد شود که در نتیجه کسی که کیفیت بالاتر و قیمت پایینتر دارد برای همیشه پیروز می شود.
ناشناس
۱۸:۴۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
مرزها باز و واردات بی رویه ادامه دارد
رضا
۱۱:۰۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
خیلی,خوب شرکتا مواد اولیه را دارن بهونه های مختلفی که مردم با این بهونه ها آشنایی خوبی دارن اگر نمیتونید مواد اولیه محصولاتتون را تولید کنید در کارخونه هاتون را ببندید چه تولید ملی که مواد اولیش از خارج وارد میشه
رضا
۱۱:۰۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
خیلی,خوب شرکتا مواد اولیه را دارن بهونه های مختلفی که مردم با این بهونه ها آشنایی خوبی دارن اگر نمیتونید مواد اولیه محصولاتتون را تولید کنید در کارخونه هاتون را گل بگیرید چه تولید ملی که مواد اولیش از خارج وارد میشه
ناشناس
۱۱:۰۳ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
ای بابا کی که رسیدگی کنه .همه جووور زندگی رو به کاممون زهر کردن
ناشناس
۱۰:۳۲ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
این جهش قیمت ها مسببش اونایی هستن که با امثال ویلموتس قرارداد می‌بندند مدیران جهادی و انقلابی
سکه
۱۴:۴۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
مدیران جهادی یعنی مدیرانی که جهاد میکنند در رونق آیند شخصی خودشون .بزنند کنار تابقیه هم فیض ببرند
محمد
۱۰:۲۹ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
با سلام اول برید بررسی کنید ببینید کارخانه ها صاحبانشان چه کسی هست بعد اگه تونستید جلوشون رو بگیرید اینا همه زنجیر وار به هم وصل هستند فقط مردم سر کارند
سکه
۱۴:۵۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
چهار دولت قبل یا تولید کننده بودن یا وارد کننده .هروقت نوبت واردات شد رونقش دادن تا دل اونا نشکنه .بعد نوبت به تولید کنند هاشون رسید رونق تولید دادن .البته همش تو افزایش قیمت رونق میدن.احتمالا دولت بعدی دلال باشن چون نوبتی هم که باشه نوبت دلال هاست
ناشناس
۱۰:۲۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
سال جهش قیمت سال جهش
علی
۱۰:۲۱ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
بزرگترین کارخانه لوازم خانگی ،که لوازم خانگی کوچک تولید میکند و همه به خوبی میشناسند ، که از قضا نیمه دولتی هم هست ، 2سال است که دائما قطره چکانی جنس میدهد ، دیگر چه انتظاری از بقیه است.
ناشناس
۱۰:۱۷ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
کارخونه دارا بغل کارخونشون فروشگاه بزنن بهمون قیمت مردم برن خرید
حامد
۱۰:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
دولت نمیتواند حتی محصولات داخلی رو هدایت کند جالب آن است که قیمت برعکس حرف های دولت حرکت میکند دولت میگوید ثبات محصولات بدون اعتنا بی ثبات .....دولت کجای دقیقا کجای...
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
کی مسئول این وضعیت بازارهای مختلفه
واقعا چرا هیچ دستگاه نظارتی و بازدارنده تو مملکت ما نیست
قیمت دلار و خونه و ماشین و لوازمو.....
ناشناس
۰۸:۲۱ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
واقعا دمتون گررررم که انقد ب جوونای سرزمینتون اهمیت میدین و بفکرشون هستین اخه گناه ما این وسط چیه ک حتی بدترین وسیله با بدترین کیفیت رو هم نمیتونیم تهیه کنیم بس ک قیمتا سر ب فلک کشیده و یه پدر ک سی چهل سال از عمرشو کار کرده الان با حقوق زیر دو تومن و سه تا بچه هیچ کاری نمیتونه انجام بده واقعا دمتون گرم به همه کمک کنین همه رو حمایت کنین
ناشناس
۰۸:۱۱ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
کاش ورود نمی کردند.
ناشناس
۱۴:۵۴ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
ورود نکنن کی جواب ضرر بچه مسول هارو میده .
محمد
۰۸:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
اینا هم میشن مثل خودروسازها ذاتو نمیشه تغییر داد
ناشناس
۰۸:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
سایت 124.ir که به هیچ دردی نمی خوره

این طوری می خواهند چه چیزی رو نشون بدهند