به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، حجتالاسلام سیداحمد مرتضوی مقدم رئیس دیوانعالی کشور امروز در مراسم رونمایی از سامانه «ساآب» در جهت ارزشیابی آرای صادره از محاکم بدوی با بیان اینکه اگر دستگاه قضا اصلاح شود؛ دوایر دولتی اصلاح میشوند و همین موضوع منجر به اصلاح کشور خواهد شد، افزود: ارزیابی در تمام محاکم امری بسیار ضروری و مهم است.
مرتضوی مقدم با بیان اینکه به دنبال آن هستیم ارزیابیها کاربردی باشد تا استعداد و توانمندی قضات به دست آید، اظهار داشت: رونمایی از سامانه «ساآب» اتفاق مبارکی است، اما ممکن است انتقادی به آن وارد باشد، به این صورت که دادگاه تجدیدنظری که رأی دادگاه بدوی را ارزیابی میکند چه تضمینی وجود دارد که اشکالی بر کار آن نباشد؟
این مقام قضائی با اشاره به اینکه آرا باید منطبق بر واقعیت و بدون حب و بغض باشد ادامه داد: ارائه خدمت صادقانه به مردم امری ضروری است.
او با بیان اینکه قضات دادگاه تجدید نظر باید از نظر علمی، سابقه کاری و تجربه کاری از درجه بالایی برخوردار باشند، یادآور شد: قضات در دیوان عالی کشور تجربیات بالایی دارند و هر یک از قضات بیش از ۳۰ تا ۴۰ سال سابقه کار دارند، امسال نیز قاضی با ۶۸ سال سابقه کار در دیوان بازنشسته شد.
مرتضوی مقدم با اشاره به اینکه ارزیابی بسیار مهم است و باید بر اساس واقعیت مسلم، مستدل و قابل استناد باشد، گفت: آنچه در دستگاه قضا برای ما مهم محسوب میشود، خروجی دادگاهها است.
این مقام قضائی با طرح این سوال که آیا خروجی دادگاهها بر اساس حق و عدل است؟ بیان کرد: این همه فرآیند دادرسی در دادگاه چرا باید باشد؟ اشکال کار کجاست؟ ایراد کجاست؟
رئیس دیوان عالی کشور در ادامه اضافه کرد: ما یک رای حق بیشتر نیاز نداریم، چه خبر است این فرآیند در واقع نباید این گونه باشد.
او اظهار داشت: در دعواهای حقوقی و دادگاههای کیفری یک رای حق وجود دارد، ضمن اینکه باید توجه داشت چقدر تفاوت بین رای دادگاهها در موارد مشابه وجود دارد.
مرتضوی مقدم با اشاره به اینکه دو اقدام مهم در دستگاه قضا باید صورت گیرد ادامه داد: آرا باید متقن باشد و به اصطلاح مو لای درز آن نرود، بدان معنا که رای منطبق بر حق باشد و هیچ مرجعی نتواند آن را نقض کند.
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه از قضاتی که سلب صلاحیت شدند چه تعداد از آنها به خاطر رای اشتباه سلب صلاحیت شدند؟ ابراز داشت: اگر قضات بر اساس رای ناحق سلب صلاحیت شود دقت لازم را به خرج میدهند تا قانون را مطالعه کنند و اشتباه صورت نگیرد.
رئیس دیوان عالی کشور با تاکید بر اینکه تمام هم و غم ما بر این است که آرای متقن در دستگاه قضا محقق شود، افزود: رای باید محکم، مستددل و منطبق بر واقعیت باشد و به حکم خدا رای به حق وظیفه ما محسوب میشود.
او با اشاره به اینکه اگر کسی دستور خدا را اجرایی نکند صلاحیت قضاوت ندارد، یادآور شد: نکته قابل توجه دیگر این است که حکم سلیقهای نمیشود، نباید حب و بغض، جاه و مقام و نفوذ در رای حاکم تاثیرگذار باشد.
مرتضوی مقدم در ادامه گفت: قضات شایسته بسیاری در دستگاه قضا داریم اما خطا در حد کم هم در این دستگاه زیاد محسوب میشود.
این مسئول با بیان اینکه کوچکترین خطا و اشتباه را در قوه قضائیه قابل اغماض نمیدانیم، تصریح کرد: مسیر انحراف از حق در این دستگاه به صورت جدی برخورد میشود.
رئیس دیوان عالی کشور به دادگاه انتظامی عالی قضات اشاره کرد و گفت: در این دادگاه با قضات متخلف و خطاکار برخوردهای جدی صورت میگیرد.
او با اشاره به اینکه خدا نکند دادگاهها، دادسراها و مراجع قضایی به جولانگاه دلالان تبدیل نشود، چراکه ردپای دلالان در مراجع قضایی فساد به دنبال خواهد داشت.
مرتضوی مقدم با تاکید بر اینکه برای فسادزدایی نباید بگذاریم پای دلالان به دستگاه قضا باز شود، اظهار داشت: تسریع در پروندهها باعث کوتاهی دست دلالان خواهد شد.
او از اهمیت عدم پاس کاری در مراجع گفت وبیان کرد: یکی از مصیبتهای موجود در سطح کشور همین پاس کاریها است، در صورتی که دستور و تکلیف باید شفاف باشد.
انتهای پیام/ج