سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اینجا امید از دل پیله رشد می‌کند

نوغانداری از جمله صنایع سنتی، سودآور و ارزشمند به شمار می‌رود که این سود ازدل پیله کرم ابریشم به دامان فعالان این عرصه سرازیر می‌شود.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، پرورش کرم ابریشم (نوغانداری) یکی از بهترین شغل‌های جانبی شناخته شده در کشور است که آغاز و ادامه کار در آن با کمترین زمان و امکانات میسر بوده و تمام افراد خانواده می‌توانند در کنار هم در این حرفه مشغول به کار شوند.

نوغانداری در واقع تأمین کننده ماده اولیه برای صنایع بزرگ و خانگی مانند ابریشم کشی و قالیبافی محسوب می‌شود و در کنار تمام مزیت‌های اقتصادی و کمکی که به رونق صنایع وابسته می‌کند می‌تواند به عنوان یک شغل هنری نیز مورد توجه قرار گیرد اگر فرد اهل کار و تلاش باشد می‌تواند با کمی سرمایه بیشترین درآمدزایی را داشته باشد چراکه صنعت نوغانداری صنعتی پر سود است و اگرچه دوره کمی دارد، اما این کار درآمد سالیانه کشاورز و افراد را می‌تواند تأمین کند.
 

در واقع نوغانداری فرصتی برای حفظ نسل جوان در روستا‌ها و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر و توسعه روستا‌ها است، چراکه می‌تواند در رونق کسب و کار و درآمدزایی روستاییان تأثیر بسزایی داشته باشد.

کرم‌های ابریشم این حشرات کوچک و به ظاهر ساده با پیله خود یکی از شگفت انگیزترین رشته‌های نخی را تولید می‌کنند، به طوری که در هر یک پیله بین ۳۰۰ تا ۹۰۰ متر نخ ابریشمی تولید می‌کند و خروج پروانه از پیله می‌تواند این رشته نخ را تکه تکه کند.

استان زنجان نیز با توجه به شرایط جغرافیایی و اقلیمی مناسب می‌تواند به یکی از مکان‌های فعال در صنعت نوغانداری تبدیل شود، چرا که پرورش توتستان برای تأمین برگ توت به عنوان اصلی‌ترین نهاده مصرفی این صنعت تنها ضرورت حرفه پرورش کرم ابریشم محسوب می‌شود که می‌توان با برنامه ریزی مناسب با پرورش توتستان‌های مختص این صنعت، گام بزرگی در توسعه این شغل خانوادگی برداشت.
 


برای دیدن یک کار خانوادگی ۱۰۰ کیلومتر مسیر را طی می‌کنیم و به جمع خانواده ای  در شهرستان ابهر می پیوندیم که روزیشان را  از دل پیله کرم ابریشم حاصل می کنند.
 
 
خانم جماعت پس از تعطیلی حرفه اش بدلیل شیوع بیماری کرونا خانه مادریش را تبدیل به محلی برای کسب در آمد خود و دخترانش کرده  است.
 
خانم جماعت می‌گوید: چند کلنی کندوی عسل داشتم که تصمیم گرفتم تعدادشان را بیشتر کنم به جهاد کشاورزی شهرستان مراجعه کردم در آن جا به من گفتند در حال حاضر آموزش زنبور داری نداریم، ولی کلاس‌های نوغان داری در حال برگزاریست اگر مایل هستید در این کلاس‌ها شرکت کنید.

من هم برای اینکه یک کار جدیدی را تجربه کنم قبول کردم و این آغازی شد برای یک تجربه خوب و شیرین با وجود مشکلاتی که با شیوع کرونا با آن روبه رو بودیم .

خانم جماعت می‌گوید: انجام نوغانداری تجهیزات زیادی نمی خواهد و به سرمایه اولیه زیادی هم نیاز ندارد فقط اگر مکانی داشته باشیم که از نظر دما و رطوبت مساعد پرورش و رشد کرم ابریشم باشد کافیست.
 
 
او ادامه می‌دهد:اینجا خانه مادری است و ما اینجا را به مکانی برای نوغانداری اختصاص دادیم و ادامه این کار بستگی به همکاری دخترهایم دارد که اگر حمایت و یاریم کنند حتما به این شغل سود زا ادامه خواهم داد، چون این کار به تنهایی واقعا امکان پذیر نیست.

دختر کوچک خانم جماعت می‌گوید:۱۷ سال دارد و دانش آموز رشته تجربی است. در دوران قرنطینه خیلی برای ما تجربه خوبی بود که از وقت کنار خانواده به بهترین نحو استفاده کردیم و منبع در آمدی هم برای خود ایجاد کردیم.
 
 
 
بدقی کارشناس کشاورزی نیز که در زمان برداشت پیله‌ها آموزش لازم را به بهره برداران می‌داد، درباره روش‌های برداشت پیله گفت: یکی از روش‌های سنتی برداشت پیله استفاده ازبوته هاست، کرم‌های ابریشم با توجه به غریزه ذاتی که دارند در بین این بوته‌ها مشغول به تنیدن پیله می‌شوند.
 
 
 
او افزود:روش دیگراستفاده از شانه‌های تخم مرغ است که به لحاظ برداشت کار را خیلی آسانتر می‌کند و به پیله‌ها آسیبی نمی‌رساند، ولی کرم ابریشم بیشتر تمایل به پیله تنیدن در بین بوته‌ها دارد.

از مهمترین کارهایمان بعد از پیله زنی این است که مطمئن شویم این پیله‌ها به حالت سفت در آمدند یعنی قابل برداشت باشند و معمولا ۷۲ ساعت بعد از شروع کردن به پیله زنی پیله‌ها سفت و قابل برداشت هستند.
 

او ادامه داد: یکی از کار‌هایی که باید انجام شود کرک گیری پیله‌ها است که اگر کرک گیری نشود ممکن است در نخ ریسی مشکل ایجاد شود و کیفیت نخ را کاهش دهد.

بدقی افزود: یکی از اقدامات ما این است که به بهره برداران این آموزش را می‌دهیم که خودشان می‌توانند اقدام به نخ ریسی این پیله‌ها کنند که با کمترین امکانات و کمترین هزینه این کار قابل انجام است و این کار درآمد بهره برداران را نیز افزایش می‌دهد، چرا که ارزش ریالی نخ به مراتب خیلی بالاتر از پیله است.
 
 
 
 

توزیع ۲۵۰ جعبه تخم نوغان دراستان زنجان

سید محمدعلی صادقی معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان گفت: امسال با توجه به سیاست‌های وزارت کشاورزی مرکز توسعه نوغان داری کشور در استان زنجان  حدود ۲۵۰ جعبه تخم نوغان را در ۴ شهرستان زنجان، ابهر، ماهنشان و طارم توزیع کرده ایم.

صادقی افزود: این در حالی است که در سال ۹۷ حدود ۳۰ جعبه فقط در استان زنجان پیله کرم ابریشم پرورش داده شده بود در سال ۹۸ این تعداد به ۱۶۰ جعبه و امسال هم به ۲۵۰ جعبه افزایش یافت.

معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان گفت:این امر نشان دهنده استقبال خیلی خوب در این حوزه است و برنامه ریزی‌هایی که در این حوزه انجام شده توانسته سبب ترویج و توسعه در این حوزه شود.

او افزود: حدود ۶۰ بهره بردار در این حوزه فعالیت می‌کنند که تعدادی از این بهره برداران از سال‌های گذشته سابقه پرورش و تجربه کافی داشتند و تعدادی هم تازه کار که برای اولین بار وارد این عرصه شده اند به خصوص در شهرستان‌های زنجان و ابهر افرادی بودند که برای اولین بار توانستند کار نوغان داری را انجام دهند.

معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان ادامه داد: نوغانداری امکان ایجاد اشتغال فصلی برای روستاییان در زمان‌های بیکاری فصلی را فراهم می‌کند.

او با بیان اینکه برای پرورش کرم ابریشم به برگ توت نیاز است، اضافه کرد: اغلب نوغانداران برای تأمین غذای مورد نیاز کرم ابریشم اقدام به کاشت نهال توت می‌کنند که این نهال‌ها را  هم  سازمان جهاد کشاورزی در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد.

به گفته صادقی نوغانداران حتما باید به اندازه کافی برگ توت در اختیار داشته باشند تا بتوانند کار پرورش را انجام دهند.
 
 
 
او افزود: جهادکشاورزی برای توسعه نوغانداری در استان زنجان سالانه بین ۲ هزار تا ۳ هزار اصله نهال توت بین پرورش‌دهندگان کرم ابریشم توزیع می‌کند و کسانی که اقدام به کاشت این نهال‌ها می‌کنند می‌توانند بعد از ۲ سال بهره برداری لازم را انجام داده و کار پرورش نوغان را شروع کنند.

صادقی گفت:مرکز توسعه نوغان داری کشور بر اساس سیاست‌های خود و سیاست‌هایی که وزارت جهاد کشاورزی تعیین کرده یارانه زیادی را در این بخش تزریق می‌کنند و تخم نوغانی که در تمام استان‌ها توزیع می‌شود به صورت رایگان؛ و با حداقل هزینه است و این امر انگیزه‌ای شده برای پرورش دهندگان که بتوانند این کار را با جدیت و علاقه بیشتری انجام دهند.

او ادامه داد: بیشتر تخم نوغان‌ها بین زنان روستایی که عضو تعاونی‌های کار آفرینی هستند توزیع می‌شود و آن‌ها هم استقبال خوبی کرده اند.

معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان گفت: امسال حدود ۷ و نیم تن پیله طرح کرم ابریشم در استان زنجان برداشت شد که ارزش ریالی این پیله‌ها حدود ۵ میلیارد ریال بر آورد می‌شود.
 

صادقی می‌گوید: برای شروع این کار سرمایه اولیه خیلی کم نیاز است و مهم‌ترین موضوع نیاز به مکان پرورش و نیز تهیه برگ توت است.

او می‌افزاید: پیله‌های کرم ابریشم با همکاری سازمان تعاون روستایی به صورت تضمینی خرید می‌شود و در بازار آزاد هم قیمت پیله‌تر به مراتب بالاتر از خرید تضمینی دولت است و از بابت فروش هم هیچ گونه مشکلی وجود ندارد.
 

معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان می‌گوید:حداکثر در ۳۰ الی ۴۰ روز تخم نوغان تبدیل به پیله می‌شود و این پیله‌ها قابل عرضه به بازار هستند.

او تاکید کرد:کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی و مدرسین برجسته در استان زنجان حضور دارند که به علاقمندان آموزش‌های لازم را ارائه می‌کنند.

معاون بهبود تولیدات دامی استان زنجان می‌افزاید: برای آموزش کارشناسان و بهره برداران در طول سال هم به صورت عملی و تئوری کلاس‌های آموزشی برگزار می‌شود و هم از حوزه مدیریت ترویج و هماهنگی ترویج سازمان، به کارشناسان در سطح شهرستان‌ها آموزش‌های لازم داده می‌شود.

صادقی می‌گوید: در فصل برداشت پیله آموزش‌ها به صورت عملی انجام می‌شود و این آموزش‌ها به صورت رایگان صورت می‌گیرد و هیچ گونه هزینه‌ای از بهره برداران دریافت نمی‌شود.

او اضافه کرد: در حال حاضر بیشتر زنان روستایی و خانم‌های خانه دار برای انجام این کار در کنار کار اصلی خود ترغیب شده اند و به عنوان یک شغل جانبی به آن نگاه می‌کنند و ما امید داریم امسال بتوانیم یک واحد صنعتی به ظرفیت ۶۰ جعبه در شهرستان طارم راه اندازی کنیم که این واحد می‌تواند مرکز توسعه و ترویج آموزش‌ها در این حوزه باشد.
 
گزارشی از زهرا نصیری
 
انتهای پیام/ن
 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.