سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چگونه از تاثیر منفی استفاده از فناوری بر روی سلامت جسمانی جلوگیری کنیم؟

در این گزارش با روش‌هایی برای جلوگیری از آسیب جسمانی ناشی از استفاده از فناوری‌ها در زندگی آشنا می‌شوید.

به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، در دهه‌های اخیر پیشرفت فناوری به کمک بشر آمده و توانسته بسیاری از مشکلات او را حل و مسائل زندگیش را آسان کند. همین امر موجب افزایش استقبال مخاطبان از این فناوری‌ها شده و تلاش فعالان این حوزه را به سمت پیشرفت و بهبود هرچه بیشتر فناوری‌ها سوق دهد.

فناوری بر بسیاری از جنبه‌های زندگی انسان تاثیر گذاشته و این موضوع را می‌توان از مقایسه سبک زندگی انسان‌های امروز با نسل یک یا دو دهه پیش دریافت؛ به گونه‌ای که امروزه فناوری با تار و پور زندگی افراد عجین شده و روش زندگی را نیز به طور کلی تغییر داده است. این تغییرات باعث شده که انسان نتواند زندگی خود را لحظه‌ای بدون فناوری تصور کند.

فناوری‌های روز اگرچه روند زندگی انسان را تا حد زیادی بهبود بخشیده‌اند، اما به تبع تهدیداتی را نیز برای کاربران خود به وجود می‌آورند. می‌توان گفت فناوری نیز همچون دیگر مسائل، درکنار مزایا، معایبی را با خود به همراه دارد؛ به عنوان مثال یکی از تهدیداتی که فناوری‌هایی مانند تلفن همراه و کامپیوتر برای انسان به وجود می‌آورد، تاثیر منفی بر روی سلامت جسمانی است.

سلامت، نعمتی که تا از آن برخورداریم نسبت به اهمیتش بی‌توجه هستیم!

سلامتی نعمتی است که بسیاری از افراد جامعه از آن محروم هستند و افرادی که از این نعمت برخوردارند نسبت به اهمیت آن بی توجه بوده و برای حفظ سلامت جسمی و روانی خود تلاشی نمی‌کنند، زیرا از سختی‌هایی که از دست دادن این نعمت می‌تواند برایشان به همراه داشته باشد به خوبی اطلاعی ندارد و یا چنین شرایطی را درک نمی‌کنند. این افراد ممکن است با این فرض زندگی کنند که اگر روزی به بیماری دچار شدند می‌توانند با مراجعه به پزشک دوباره سلامتی خود را به دست آورند، اما امروزه در جامعه بسیاری از امراض هنوز توسط علم پزشکی درمانی برایشان وجود ندارد و حتی ممکن است منجر به مرگ افراد شوند.

استفاده از فناوری‌ها و تکنولوژی‌هایی که به وفور در جامعه یافت می‌شوند قسمت‌های مختلفی از بدن انسان را درگیر خود می‌کنند؛ برای مثال فرد برای استفاده از کامپیوتر و لپ تاپ مچ دست، کمر، مغز و چشمان خود را درگیر می‌کند و برای استفاده از گوشی نیز انگشتان دست و گردن از مواردی است که فشار زیادی را باید تحمل کند. استفاده طولانی مدت از چنین فناوری‌هایی می‌تواند آسیب‌های جسمانی را در پی داشته باشد.

از طرف دیگر برخی از افراد مجبور به استفاده مداوم از چنین فناوری‌هایی هستند برای مثال افرادی که در بانک ها، ادارات و کسب و کار‌های اینترنتی مشغول به کار هستند ملزم به گذراندن ساعات بسیاری از شبانه روز در حالت نشسته روی صندلی و در حال استفاده از کامپیوتر و لپ تاپ هستند.

در این میان افراد باید راهکار‌هایی را برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سلامت جسمانی خود را فراگرفته و در طول ساعات کاری خود انجام دهند تا از فرسودگی استخوان‌ها و عضلات بدن خود در مدت زمان طولانی جلوگیری و سلامتی خود را حفظ کنند.

چاقی نتیجه استفاده زیاد از تکنولوژی و یکی از عوامل تغییر شکل ستون فقرات است

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که ساعات زیادی را از فناوری‌هایی مانند لپ تاپ، تلفن همراه، تبلت، کامپیوتر و یا تلویزیون استفاده می‌کنند علاقه زیادی به خوردن خوراکی‌ها نشان داده و باعث افزایش وزن خود می‌شوند که یکی از مهم‌ترین عوامل بدفرم شدن ستون فقرات و آسیب‌های جدی به سلامت استخوان‌ها می‌شود. سالم نبودن ستون فقرات می‌تواند به مرور زمان اختلالات مزمنی مانند بیرون زدن دیسک کمر را به همراه داشته باشد.

کم تحرکی حتی می‌تواند بر روی سیستم ایمنی بدن نیز تاثیر گذاشته و در این شرایط سخت شیوع ویروس کرونا در کشور که کارکرد سیستم ایمنی بدن در افراد برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس از اهمیت به سزایی برخوردار است، ریسک ابتلا به کرونا را در افراد افزایش دهد. کم تحرکی و افزایش وزن با استفاده بیش از حد از تکنولوژی‌های در دسترس، رابطه مستقیم دارد.

عوامل موثر در حفظ سلامت ستون فقرات و استخوان‌ها

برای افزایش سطح سلامت ستون فقرات هنگام استفاده از لپ تاپ و کامپیوتر باید اصولی را رعایت کنیم از جمله اینکه صندلی مناسبی را برای نشستن خود استفاده کنیم؛ صندلی‌هایی که قوس مناسب برای پرکردن گودی کمر داشته باشند و اجزای مختلف آن نیز قابل تنظیم شدن باشند می‌توانند به بهبود وضعیت قرارگیری ستون فقرات کمک کنند.

قرار گرفتن ران‌ها به صورت افقی هنگام نشستن بر روی صندلی و تنظیم صحیح صفحه نمایش برای جلوگیری از خم کردن گردن هنگام کار با لپ تاپ و کامپیوتر نیز از عوامل موثر بر سلامت استخوان‌ها و ستون فقرات است. به علاوه مچ دست از جمله اعضای پرکاربرد در کار با فناوری‌های جدید است که باید باید برای کنترل آسیب به این بخش که هنگام کار با ماوس و صفحه کلید درگیر است، تکیه‌گاهی درنظر بگیریم به طوری که هنگام کار با این اجزا، تمام وزن دستان بر روی شانه‌ها نباشد بلکه شانه‌ها راحت و رها شده باشند و وزن دست روی تکیه‌گاه باشد؛ دسته صندلی می‌تواند گزینه مناسبی برای این امر باشد. همچنین مچ دست کاربر نباید هنگام استفاده از ماوس به سمت بالا خم شده باشد و باید از این امر اطمینان حاصل کنیم که محل قرار گیری ماوس از ارتفاع آرنج ما پایین‌تر است.

هنگام استفاده از تلفن همراه نیز گردن و انگشتان دست بیش از هر اندام دیگری فشار را متحمل می‌شوند که مراقبت نکردن در این زمینه می‌تواند باعث آسیب به مفصل انگشتان دست، تورم انگشت شست و آرتروز‌های گردنی شود. اگر به جای خم کردن گردن و انتقال وزن زیاد بر روی استخوان‌های این اندام، تلفن همراه را به صورتی استفاده کنیم که کمترین فشار به گردن وارد شده و به علاوه ستون فقرات نیز در حالت صحیح قرار گرفته باشد می‌توان تا حد زیادی آسیب در این اعضا را کاهش داد.

انجام نرمش‌های کششی و ساده که برای سلامت ستون فقرات مفید هستند نیز تا حد زیادی از آسیب‌های جبران ناپذیر استفاده طولانی مدت از تکنولوژی‌ها به ساختار استخوانی بدن جلوگیری می‌کند.

چشم‌ها مهم‌ترین و مظلوم‌ترین عضو در استفاده از فناوری‌ها

مسلماً نه تنها در استفاده از فناوری‌ها بلکه در تمام اجزای زندگی انسان، چشم‌ها نقش پررنگی را ایفا می‌کنند پس مراقبت از آن‌ها هم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اما متاسفانه بسیاری از افراد به چشم‌های خود بی توجه اند. در هنگام کار با تمامی تکنولوژی‌ها باید بسیار مراقب چشم‌های خود باشیم؛ نور آبی رنگی که از صفحه نمایش گوشی، لپ تاپ، کامپیوتر و تلویزیون ساطع می‌شود به شدت در خشکی و ضعیفی چشم تاثیر دارد. در بسیاری از فناوری‌های مورد استفاده توسط کاربران، امکانی برای محدودسازی این نور وجود دارد که باید آن را فعال کرد؛ به علاوه در افرادی که چشمان ضعیفی دارند شیشه‌هایی برای عینک وجود دارد که می‌تواند تا حدی جلوی آسیب زدن این نور به چشمان کاربران را بگیرد.

خشکی و التهاب چشم‌ها موضوعی است که شاید بتوان با استفاده مداوم از قطره‌های دارویی ساده آن را برطرف کرد، اما درصورت بی توجهی اثرات زیانباری را در قدرت دید انسان به وجود می‌آورد؛ استفاده مداوم از فناوری‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل خشکی چشم‌ها محسوب می‌شود و افراد به ویژه کسانی که در مناطق گرم و خشک زندگی می‌کنند باید استفاده از قطره‌های مناسب برای رفع خشکی چشم را به صورت مداوم استفاده کنند.


بیشتر بخوانید


محل قرار گیری صفحه نمایش کامپیوتر به طوری که بالا و پایین این صفحه هم تراز با پیشانی باشند و حداقل ۶۰ سانتی متر با چشم‌ها فاصله داشته باشند، تاثیر فراوانی در سلامت چشم دارد. پس از چند دقیقه خیره بودن به صفحه تلفن همراه و یا کامپیوتر چشمان خود را در جهت‌های مختلف بچرخانید و سعی کنید برای تقویت عضلات چشم به جسمی که در فاصله ۲۰ متری‌تان قرار دارد نگاه کنید. تلاش فعال برای پلک زدن نیز از دیگر اقداماتی است که نگاه‌های خیره به صفحه نمایش را جبران می‌کند.

پاک کردن و نظافت روزانه صفحه نمایش تلفن همراه، لپ تاپ و کامپیوتر نیز می‌تواند در کاهش فشار‌های وارده به چشم‌ها هنگام کار کردن تاثیر به سزایی داشته باشد.

دوری از تماس بدنی با تکنولوژی ها؛ دوستی با سلامتی جسمی

تحقیقات علمی و پزشکی اثبات کرده که تماس‌های بدنی بیش از حد با تکنولوژی‌ها می‌تواند در تخریب بافت‌های بدن موثر باشد؛ قرار دادن موبایل در جیب کت باعث افزایش گرمای اندام‌هایی مانند قلب و کبد شده و در طولانی مدت بیماری‌های مزمنی را برای افراد رقم می‌زند. همچنین استفاده از کیف‌های کمری برای حمل تلفن همراه عملکرد اندام‌هایی مانند کلیه‌ها را تحت الشعاع قرار می‌دهند.

قرار دادن لپ تاپ روی پا و کار کردن با آن علاوه بر ایجاد اختلالاتی در سیستم تولید مثل افراد، بر روی سلول‌های پوستی و مغز استخوان نیز تاثیرات منفی می‌گذارد در نتیجه بهتر است هنگام کار با این سیستم، آن را روی میز قرار داده و تا حد امکان از بدن خود دور کنیم.

گزارش از عطیه طالب‌پور

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۳۴ ۲۰ مرداد ۱۳۹۹
خوب بود