سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان بررسی می‌کند؛

کدام خبرنگاران در جنگ تاثیر بیشتری داشتند؟ + تصاویر

خبرنگاران و اصحاب رسانه در انتقال مفاهیم دوران دفاع مقدس نقش مهم و موثری داشتند.

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دفاع مقدس و رشادت‌هایی که رزمندگان و فرماندهان در این دوران و در مقابله با دشمن بعثی انجام دادند بسیار مهم است. میزان این اهمیت به قدری بالاست که افراد زیادی همپای آن‌ها به میدان‌های نبرد رفتند تا این رشادت‌ها را برای مردم بیان کنند، یکی از این اقشار خبرنگاران هستند که همواره و در همه عملیات‌های مهم حضور فعالی داشتند.

چهره‌های بسیاری در دوران دفاع مقدس رسالت مهم انتقال پیام و مفاهیم جنگ به مردم را برعهده داشتند که در این گزارش به مهم‌ترین این چهره‌ها می‌پردازیم؛ برخی از آن‌ها به شهادت رسیده اند، برخی هم با تحمل جراحت‌های ناشی از آن دوران به فیض جانبازی نائل شدند و برخی دیگر نیز پس از دوران دفاع مقدس کار خود را بعضا با تحمل همین جراحت‌ها ادامه دادند.

شهید سید مرتضی آوینی

پس از سه دهه هنوز هم روایت فتح موثرترین تلاش یک چهره رسانه‌ای برای معرفی واقعیت جنگ و دفاع مقدس محسوب می‌شود. مستندی که شهید آوینی ساخت در هیچ جای دنیا مشابهی نداشت چراکه دوربین در این مستند در دل صحنه‌های پرخطر جنگ می‌چرخید و تصاویری را ضبط می‌کرد که باورشان سخت است. روایت فتح معتبرترین روایت از جنگی است که به هیچ جنگی در دنیا شبیه نبود و به همین دلیل هم این مستند شبیه هیچ برنامه تلویزیونی دیگری نبود.

همین موارد آوینی را به موثرترین چهره دفاع مقدس تبدیل می‌کند.

بیژن نوباوه وطن

او دقیقا همان روز آغاز جنگ وارد صدا وسیما شد و تا پایان جنگ در جبهه‌ها حضور داشت. نوباوه در مدت فعالیت خود در دفاع مقدس بیش از ۲ هزار ساعت فیلم مستند و گزارش خبری تهیه کرد و به تهران فرستاد.

سال‌ها بعد مردم گزارش‌های او را از نیویورک تماشا کردند و بعد از آن نیز نطق هایش را در مجلس شورای اسلامی دیدند و شنیدند. اما نوباوه همیشه در ذهن مردم همان خبرنگار شجاع سال‌های جنگ است.

محمود کریمی علوی

محمود کریمی علوی

دوران حضور او در جبهه چندان طولانی نبود و حدود یک سال در رادیویی که سپاه پاسداران و صداوسیما در باختران تاسیس کرده بودند فعالیت داشت و گزارش‌های جنگی تهیه می‌کرد. بعد به تهران منتقل شد و گوینده رادیو شد.

او به یک دلیل یکی از مهم‌ترین چهره‌های رسانه‌ای دفاع مقدس است و آن هم به دلیل خواندن خبر آزادسازی خرمشهر. بسیاری از ایرانیان هنوز هم آن متن باشکوه درباره آزادسازی خرمشهر را به خاطر دارند.

مرتضی سرهنگی

مرتضی سرهنگی و هدایت الله بهبودی

دو خبرنگاری که تمام سال‌های جنگ در جبهه بودند و گزارش‌های آن‌ها بار‌ها و بار‌ها در روزنامه‌های جمهوری اسلامی و اطلاعات چاپ شده بود. آن‌ها در همان ایام متوجه شدند که این میراث عظیم فرهنگی به نوع دیگری از توجه نیاز دارد و از همان سال‌ها تلاش‌های خود را برای تبدیل خبر به هنر شروع کردند.  

هدایت الله بهبودی

مهم‌ترین کاری که آن‌ها برای حفظ میراث فرهنگی جنگ انجام دادند تاسیس دفتر هنر و ادبیات مقاومت در سال پایانی جنگ بود. در واقع ما برای هر صفحه از تاریخ دفاع مقدس به آن‌ها مدیون هستیم.

شهید غلامرضا رهبر

او مدیر خبر رادیو خوزستان بود و در روز‌هایی که آبادان در محاصره رژیم بعثی قرار داشت، او و همکارانش با سختی‌های بسیار رادیو را فعال نگه داشتند. شهید رهبر در تمام روز‌های محاصره رادیو آبادان مردم را به مبارزه و مقاومت دعوت می‌کرد. هنوز هم بسیاری از مردم صدای شهید رهبر را به خاطر دارند که به آن‌ها می‌گفت که به ایستگاه ۷ بروند و در مقابل دشمن مقاومت کنند.

او بعد‌ها به آرزوی خود یعنی شهادت رسید و پیکرش هم هیچ گاه پیدا نشد.

مجید جیران پور خامنه

جیران پور یکی از مهم‌ترین خبرنگار‌های رادیو در زمان جنگ تحمیلی بود. او از نخستین روز‌های دفاع مقدس در جنگ حاضر شد و تا آخرین روز‌های آن در جبهه‌ها حضور داشت و هزاران ساعت گزارش، تحلیل و مصاحبه تهیه و پخش کرد. البته در این راه بار‌ها و بار‌ها هم مجروح شد. او و همکارانش در زیر باران توپ و خمپاره با یک ضبط صوت و چند حلقه نوار سنگر به سنگر می‌دویدند تا ارتباط مردم با رزمنده‌ها را برقرار نگه دارند.

نهم مهرماه سال گذشته کتاب خاطرات او از دوران دفاع مقدس با نام ناگرا در باشگاه خبرنگاران جوان رونمایی شد.

رحمان نظام اسلامی

مجری معروف تلویزیون در دهه ۷۰ و ۸۰ ابتدا یک رزمنده ساده بود و در دفاع از خرمشهر حضور داشت. بعد از یکسال شد خبرنگار ویژه تلویزیون و از جبهه‌های دفاع مقدس گزارش‌های مختلفی را ارسال می‌کرد. نظام اسلامی در عملیات خیبر مجروح شد و با از دست دادن یک پای خود به فیض جانبازی نائل شد. اما این پایان کار نظام اسلامی نبود و با حضور در میان جانبازان دفاع مقدس در بیمارستان از آن‌ها گزارش تهیه  می‌کرد.  

او تا پایان جنگ به تولید برنامه‌های مربوط به این دوران مشغول بود.

اسکندر کوتی

این گزارشگر مشهور ورزشی دهه ۷۰، در سال‌های دفاع مقدس خبرنگار رادیو خوزستان بود. گزارش‌هایی که او از خط مقدم تهیه می‌کرد و می‌فرستاد در سراسر جبهه‌ها قابل دریافت بود.

بسیاری از رزمنده‌ها با رادیو‌های دو موج خود گزارش‌های روحیه بخش او را گوش می‌کردند. اما او یک اثر بزرگ دیگر در دفاع مقدس به جای گذاشته چراکه اولین نفری بود که خبر آزادسازی خرمشهر را از رادیو خوزستان خواند.

اسدالله مشایخی 

او یکی از موثرترین خبرنگاران روزنامه کیهان در دفاع مقدس بود. مشایخی از سال ۶۳ به جبهه اعزام شد و در بسیاری از عملیات‌ها همپای رزمندگان حضور داشت. گزارش‌های جامع و خوبی که مشایخی تهیه می‌کرد و به روزنامه می‌فرستاد تصویری دقیق و خوبی از جبهه‌ها ارائه می‌کرد. او حتی سال‌ها پس از جنگ هم مطالبی را درباره دفاع مقدس می‌نوشت.

این پیشکسوت عرصه خبر که متولد چهارم مرداد سال ۱۳۳۶ در اراک بود روز جمعه، اول تیرماه در جاده شهریار در تصادف خودرو جان به جان‌آفرین تسلیم کرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
ربیعی
۰۶:۵۴ ۱۸ مرداد ۱۳۹۹
یاد وخاطره خوب شهید غلامرضا رهبر وشهید آوینی باخلق لحظات شور وهیجانی سالها وروزهای مقاومت دفاع مقدس پشتیبان بسیار خوبی برای اعزام فوج فوج مردان جهادی به جبهه های نبرد علیه کفر جهانی به سرکردگی صدام افلقی بود .روحشان شاد وراهشان پر رهرو باد .
عاشق
۲۳:۵۴ ۱۷ مرداد ۱۳۹۹
شهید سید مرتضی آوینی هیچگاه از خاطره ها محو نخواهد شد.

رحمه الله علیه.
رضا حیدری سیستانی
۲۳:۴۷ ۱۷ مرداد ۱۳۹۹
سلام بر مردان با غیرت و شجاع کشور مان انشالله که همیشه سالم و سعادت باشند