به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از هرمزگان، قلعه پرتغالی های جزیره هرمز یکی از بناهای تاریخی هرمزگان با قدمت بیش از پنج قرن، نیازمند مرمت و بازسازی اصولی است.
پارسال کار مرمت این قلعه آغاز شد اما پس از اعلام مخالفت مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی کشور اجرای طرح مرمت قلعه پرتغالی ها از اسفند سال ۹۸ متوقف شد.
مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی کشور پیشتر گفته بود : طرح مرمت قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز باید پیش از اجرا به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارسال و در صورت تایید اجرا میشد.
سید هادی احمدی روئینی با تاکید بر اینکه مرمت مورد تایید نیست و به همین دلیل متوقف شده است، افزود: چون هزینه مرمت قلعه پرتغالیها از محل اعتبارات استانی تامین شده بود از مرمت آن مطلع نبودیم.
او گفت: به زودی کارشناسان اداره کل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی کشور برای بررسی طرح مرمت به قلعه پرتغالیها اعزام میشوند و به نظر میرسد که در استفاده از مصالح مغایرتهایی با اصول مرمت وجود دارد.
بیشتر بخوانید
معاون اداره کل میراث فرهنگی استان هرمزگان در مصاحبه با خبرنگار ما گفت: تا قبل از متوقف شدن مرمت ، قسمت شمال غربی و ورودی قلعه را به علت خطر جانی مرمت و رفع خطر کردیم .
عباس نوروزی افزود: برای مرمت قلعه مقداری از سنگ های باقیمانده در محوطه قلعه ، مقداری سنگ از سنگ معدن جزیره هرمز و قسمت هایی از ملات باتارد برای محکم شدن و بازسازی استفاده کردیم.
معاون اداره کل میراث فرهنگی استان هرمزگان گفت: قلعه پرتغالی های جزیره هرمز یازده هزار متر مربع وسعت دارد که تقریبا کل این مساحت به ترمیم و بازسازی نیاز دارد .
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان هم پیش از این گفته بود: قلعه هرمز دارای چند ورودی است، اما بهعلت کاربردی نبودن سایر ورودیها، حجم تردد گردشگران از دَر شمالی قلعه انجام میشود، بهعلت سست بودن قطعات سنگ و معلق بودن سنگهای بالادست دیوار و همچنین نبود دیوار نگهدارنده در قسمت زیرین و ریزش ضلع شمالی در بارندگیهای اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸ مرمت اضطراری و ساماندهی این بخش از قلعه در دستور کار این ادارهکل قرار گرفت.
رضا برومند افزود: مرمت اضطراری ضلع شمالی قلعه هرمز از مرداد سال گذشته آغاز شد که اسفند به پایان رسید، این قلعه دارای ساختاری سنگی با ملاط شفته آهکی است و از انواع مصالح در قسمتهای مختلف بنا نمونهگیری، آزمایش و مطالعه شد که در مرمت اضطرای نمای شمالی از سنگهای معدنی و محلی استخراجی از قلعه ، استفاده شده است.
او گفت: نمای قبلی قلعه بهدلیل فرآیند فرسایش و تحلیل عناصر سنگها بر اثر رطوبت و زمان تغییر رنگ داشته است، به همین دلیل بازگشت سطح ظاهری نمای اصلاحشده در مرمت اضطراری به سطح قبلی قلعه نیازمند زمان است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان افزود: مرمت اضطراری نمای شمالی هنوز تکمیل نشده است و شکل نهایی کار بر اساس طرح ساماندهی نمای شمالی و ورودی بنا امسال تکمیل خواهد شد و برنده نهایی مناقصه مرمت قلعه هرمز در اواخر مرداد مشخص میشود و مرمت آن طبق طرح مطالعات ، پژوهش و مستندنگاری خواهد بود.
برومند گفت: در این مرحله قسمتهای داخلی، سازههای مهم و در خطر قلعه پرتغالیهای هرمز مرمت خواهد شد.
قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز مهمترین قلعه باقیمانده از روزگار تسلط پرتغالیها بر سواحل و جزایر خلیج فارس است و در سال ۱۳۷۷ به شماره ۱۹۹۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام /خ