گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از تبلیغات فریبکارانه عطاریها؛
به گزارش خبرنگار
حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، مدتی بود که در محیط کار به من شک کرده بودند، همسرم نیز به من خیلی شک کرده بود که چرا رفتار هایم نسبت به قبل عوض شده ولی هنوز کاملا نفهمیده بود. می خواستم بالاخره اقدامی انجام دهم تا این شرایط را عوض کنم، چون زندگی و کارم به خطر افتاده بود و نمیخواستم چیزهایی را که سال ها طول کشیده تا به دست بیاورم، طی یک مدت کوتاه از دست بدهم. از یک طرف نمی خواستم کسی از مشکلم آگاه شود، به سراغ عطاری رفتم، کپسول نارنجی رنگی را به من معرفی کرد و گفت اگر این را مصرف کنی دیگر علائم اعتیاد در تو نمایان نمی شود و می توانی تریاک و شیره را زودتر کنار بگذاری.
من که خوشحال بودم که می توانم از شر مواد راحت شوم شروع به مصرف آن کردم،اما در چند روز اول خوابم چندبرابر شده بود. مدام در خانه و محیط کار چرت می زدم و خوابم می آمد، کم حوصله شده بودم و احساس میکردم بدتر از زمانی که تریاک و شیره مصرف می کردم شده ام ولی صاحب عطاری مدام می گفت که بهتر می شوی و به خاطر این است که تازه شروع به استفاده از آن کرده ای،خلاصه گذشت و گذشت تا اینکه نه تنها بهتر نشدم بلکه کارم را نیز از دست دادم و دیگر نمی توانستم از کپسول دتا جدا شوم.
این روایت، از فردی است که قصد ترک اعتیاد داشت،اما به دلیل اقدام خودسرانه و مشورت گرفتن از افراد غیر متخصص و سودجو ، شروع به مصرف کپسول دست ساز ساخت برخی عطاری ها کرد. شیره و تریاک را کنار گذاشت اما اعتیاد به کپسولی پیدا کرد که به مراتب اثراتش بدتر از آن هاست. کپسول ظاهرا گیاهی با نام های مختلف دتا، دتای هندی، فلفل قرمز، دوغی و اسامی گوناگون دیگر بلایی هستند که خیلی از افراد، به خاطر تفکر اشتباه اینکه هر چیزی که گیاه درونش باشد مفید است اسیر آن می شوند.
صفاتیان درمانگر اعتیاد در گفت و گو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به وجود داروهایی مثل ترامادول،لورازپام، کلونازپام، دیفنوکسیلات و غیره در این کپسول ها گفت:این کپسول به دلیل ترکیبات ناشناخته ای که دارد و همچنین سلیقه ای بودن مواد تشکیل دهنده،آثار بسیار مخربی بر فرد دارد و اگر فرد بعد از مدتی مصرف، برای ترک کردن و قطع آن به پزشک هم مراجعه کند، ممکن است به طور کامل درمان نشود و این به دلایل ذکر شده و همچنین به دلیل وجود قرص های خواب در آن است.
وی ادامه داد:برخی عطاری ها به صورت غیر مجاز کپسول را عرضه می کنند و تخصص خاصی نیز در این کار ندارند. روزهای اول با دوز بالا و تعداد زیاد، به فرد مصرف کننده تجویز می کنند و سپس مقدار و دوز آن را کاهش می دهند،همین امر موجب توهم و حتی تشنج در افراد می گردد و این به دلیل قرص های اعصاب و روان گردان های موجود در کپسول است.
این درمانگر اعتیاد با تاکید بر ترک کردن دشوار این دارو ها گفت:کسانی که این کپسول را مصرف می کنند بعد از مراجعه به پزشک باز هم به سختی می توانند آن را کنار بگذارند و از همان روزهای اول دوباره به سراغ کپسول دتا می روند چون در مدت قطع مصرف فرد احساس بیخوابی، توهم، اضطراب را دارد و دوباره به مصرف آن ها کشیده می شود. فرض کنید یک دارو توسط پزشک تجویز می شود ولی چون دوره مصرف و زمان تاثیر آن طولانی است فرد طاقت نمی آورد و دوباره سراغ کپسول خودش می رود.
صفاتیان با اشاره به استفاده از گیاهان در این کپسول ها گفت:گیاهانی هم چون فلفل، زنجبیل، نعنا و زردچوبه و غیره فقط برای طعم دادن و رنگ دادن به اینها استفاده می شود و هیچ جنبه درمانی و تاثیر علمی بر فرد نخواهد داشت. به دلیل استفاده زیاد از این مواد در کپسول ها فرد را دچار عوارض گوارشی، کاهش جذب غذا، کبد چرب، خون ریزی و زخم معده می کند.
این درمانگر اعتیاد در پاسخ به این سوال که چه کسانی این کپسول را مصرف می کنند گفت:دسته اول افرادی هستند که به دنبال نشئه شدن هستند که اغلب نوجوان و جوانند و به توصیه دوستانشان به این مواد روی می آورند. دسته دوم که بیشترین افراد مصرف کننده آن هستند افراد، با سابقه مصرف تریاک و هم خانواده های آن هستند که گرایش به این کپسول را پیدا می کنند.
صفاتیان از عوارض شدید جسمانی و روانی این دارو گفت و ادامه داد:عوارض دتا هم درجه با شیشه و حتی بالاتر از آن است و عوارض جبران ناپذیر زیادی دارد. در شیشه و کپسول دتا هر دو عوارض روانی زیادی است، اما تفاوت این دو در این است که شیشه عوارض جسمانی ندارد و یا خیلی کم، جسم را تحت تاثیر قرار می دهد، اما کپسول دتا هم بر روی روان و هم بر جسم فرد مصرف کننده تاثیر جبران ناپذیری دارد.
وی در پایان گفت :اگر کسی به دنبال ترک اعتیاد است و قصد کنار گذاشتن مصرف مواد مخدر را دارد، بهترین روش مراجعه به مراکز معتبر است که در آن ها با استفاده از تیم چهار نفره مددکار، پزشک، روان شناس و روان پزشک به درمان و آموزش می پردازند و همزمان با اقدامات مختلف فرد را به طور علمی و موثر درمان می کنند.
باید پرسید چرا برخی عطاری ها به راحتی می توانند مقادیر زیادی داروی اعصاب و روان خریداری کنند و برای تهیه این کپسول ها به کار برند؟ چه نظارتی بر فعالیت کسانی که به طور غیر مجاز به توزیع کپسول های دست ساز مشغول هستند وجود دارد؟به نظر می رسد با نظارت دقیق تر بر توزیع قرص های اعصاب و روان و همچنین عطاری های متخلف می توان از بخش زیادی از این مشکلات جلوگیری کرد. در این راه افرادی که قصد ترک اعتیاد دارند نیز باید روش های درست و علمی و قانونی را انتخاب کنند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام /
علی یک معتاد است و روزی دو بست تریاک میکشد
چگونه میتوان او ترک داد
اولین اقدام برای ترک بایداز ازاون موادبدت بیادوهمان طور که ماهها باهاش سرخوش بودی طبیعی هست که چندروزی رو بایست اذیت باشین لیکن اصلاکارسختی نیست
فقط اراده مهمه و غیرت داشته باشی میتونی همه میتونن فقط کافیه ک از ته دل بخواییی
از تهران و شهرستان ها چند مرکز رو معرفی کنید .ممنون.
درضمن هزینه درمان چقدر میشود؟