به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،سالانه در کشور بیش از دو میلیون تن گوشت مرغ تولید میشود که حدود ۱۰ درصد آن توسط استان اصفهان تامین میشود و با توجه به کاهش شدید قدرت خرید مردم در سال جدید متاسفانه شاهد افزایش این کالا در هفتههای گذشته در کل کشور بودهایم.
گوشت مرغ جزء کالاهای اساسی مردم است و باید حمایتهایی از تولید کنندگان توسط دولت انجام شود و نهادههای دامی با ارز دولتی در اختیار آنها گذاشته شود، اما تأمین نشدن نهادههای دام و طیور با نرخ دولتی یکی از دلایل بحران بازار مرغ و تخم مرغ در هفتههای اخیر بوده است؛ نبود نظارت دقیق و صحیح بر نحوه توزیع و عرضه گوشت سفید نیز از دیگر دلایل افزایش قیمت اقلام گوشت سفید در بازار به شمار میرود.
شهرستان اردستان با تولید ۴۰ هزار تن گوشت مرغ در سال رتبه اول تولید گوشت سفید در استان اصفهان را به خود اختصاص داده است، اما متاسفانه قیمت مرغ در این شهرستان از مرکز استان ۵۰ هزار ریال گرانتر است که این مهم میتواند دلائل مختلفی داشته باشد.
علی اکبر صالح اظهار داشت: شهرستان اردستان در حال حاضر با ۱۲۳ واحد مرغ گوشتی و با ظرفیت ۱۷ میلیون قطعه در سال و تولید ۴۰ هزار تن گوشت مرغ رتبه اول تولید را در استان اصفهان به خود اختصاص داده است.
او ضمن اشاره به ظرفیت تولید مرغ گوشتی و تخممرغ در اردستان افزود: شهرستان اردستان در کنار پرورش مرغ گوشتی ۱۱ واحد مرغ تخمگذار نیز دارد که با ظرفیت ۶۵۰ هزار قطعه در هر دوره تولید سالانه هشت هزار و ۶۰۰ تن تخم مرغ تولید و به بازار عرضه میکند.
رئیس جهاد کشاورزی اردستان گفت:نبود کشتارگاه صنعتی موجب شده تا قیمتهای گوشت مصرفی در شهرستان اردستان با توجه به اینکه رتبه اول تولید را نیز دارد و باید گوشت تولیدی فرآوری شود با بقیه استان اصفهان یک قیمت و بعضا هم بالاتر باشد و در تخممرغ نیز رتبه هفتم استان را به خود اختصاص داده است.
او ابراز داشت: یکی دیگر از موضوعات گران شدن گوشت مرغ در هفتههای اخیر در کل کشور بوده که موضوع ناپایداری و توزیع ناکافی نهادههای کشاورزی است که موجب شده تا جوجهریزی توسط مرغداران با افت همراه باشد و این موضوع به شدت در تولید مرغ اثر گذار بوده است.
بیشتربخوانید
محمد یکی از پرورشدهندگان مرغ گوشتی در اردستان است اظهار داشت: مهمترین موضوع پرورش مرغ و اولین آن تامین نهاده است و دولت از زمانی که ذرت و سویا را در سامانه بازارگاه قرار داده دسترسی مرغداران را به نهاده تنگ کرده و عملا آن را قطع کرده است.
او افزود: سیستم بازارگاه سامانهای است که توسط صنعت و معدن و جهاد کشاورزی به منظور توزیع یکپارچگی نهادهها طراحی شده است که با این اقدام عملا دسترسی مرغداران را به نهادهها قطع کردهاند که این کار حدود شش ماه است که انجام شده، اما آنچه که واقعا عملی شده حدود چهارماه است.
این پرورشدهنده مرغ گوشتی در اردستان گفت: با راهاندازی سامانه بازارگاه دست مرغدار به نهاده نمیرسد و باید آن را از طریق اتحادیهها و تعاونیها تامین کند و آنان هم یک دفعه به مرغداران اعلام نمیکنند و آن را قطره چکانی و گرم گرم تحویل میدهند و به قدر کفاف مرغدار نیست.
محمد افزود: با توجه به کمبود این نهادهها مرغدار مجبور است نهاده را از بازار آزاد تهیه کند که قیمت دولتی آن دو هزار و ۷۰۰ تومان است و در بازار آزاد باید هفت هزار و ۷۰۰ تومان اضافه پول بدهیم که یعنی یک ماشین ۱۰ تنی سویا ۵۰ میلیون تومان اختلاف با قیمت دولتی دارد.
او با بیان اینکه در شرایط فعلی مرغدار تنها ضرر میکند، بیان کرد: وقتی نهاده را آزاد تهیه میکنی و مرغها آن را مصرف میکنند بعد هم اعلام نمیکنند و میگویند سن جوجه گذشته و تاریخ آن تمام شده و به آن نهاده تعلق نمیگیرد و عملا مرغدار با ضرر و زیان همراه میشود.
این پرورشدهنده مرغ گوشتی در اردستان تاکید کرد: مسئولان به این کار اصلا کاری ندارند که مرغدار چگونه نهاده را تامین کرده است و از اول تا آخر یک دوره پرورش مرغ نهایتا ۵۰۰ گرم نهاده در اختیار مرغدار قرار میدهند که به هیچ وجه کفاف مرغ را نمیدهد.
محمد تصریح کرد: مرغدارانی که در اوایل سال ۹۸ مرغ داشتند در هر کیلو سه تا چهار هزار تومان خسارت مرغ دادهاند و یک مرغداری که ۱۰ هزار قطعه مرغ داشته ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان ضرر کرده است و ما که ۱۰۰ هزار مرغ در هر دوره پرورش میدهیم یک میلیارد تومان ضرر کردهایم چراکه در هر دوره یک مرغ شش کیلو نهاده مصرف میکند.
او ضمن اشاره به دیگر مشکلات مرغداران اردستانی افزود: دارو و واکسن قیمت آن سه برابر شده است و کنسانتره هم قیمت خاص خود را دارد که اصلا برای یک مرغدار ارزش ندارد و همین موضوع موجب شده تا افراد تمایل به پرورش مرغ نداشته باشند.
علیرضا نیز یکی از پرورش دهندگان مرغ تخمگذار در شهرستان اردستان است؛ او اظهار داشت: از اول سال ۹۹ واقعا مشکل نهاده داشتیم، اما در حال حاضر که خود وزارت جهاد کشاورزی موضوع را مدیریت میکند وضعیت کمی بهتر شده است و توسط تعاونی و اتحادیهها توزیع میشود.
او افزود: موضوع توزیع نهاده قرار بود که مستقیم به دست مصرف کننده برسد تا نوسانات گوشت و تخم مرغ را جبران کنند که وزارت جهاد کشاورزی در شهرستان اردستان و همچنین در مرکز استان اصفهان زحمات زیادی را متحمل شدند و لسانی هم در این زمینه برگزار شد تا نتیجه این شد که اتحادیهها آن را توزیع کنند.
این پرورشدهنده مرغ تخمگذار در شهرستان اردستان گفت: با توجه به اینکه نائب رئیس شرکت مرغ تخمگذار هستم و وضعیت توزیع در حال حاضر خوب است هر چند نهاده کم است و توزیع اگر به روز باشد بهتر است، اما تمام این موضوعات فعلا بر روی کاغذ بوده و قابلیت ارایی نداشته است.
علیرضا بیان کرد: تخممرغ تا ۱۵ هزار تومان هم قیمت گرفت، اما با توجه به نظارت تعزیرات قیمت آن به زیر شش هزار تومان رسید و در حال حاضر فروش خوبی ندارد؛ در شهرستان اردستان توسط هشت نفر پرورشدهنده مرغ تخمگذار در هر دور ۷۵۰ هزار قطعه جوجهریزی میشود.
این پرورش دهنده مرغ تخمگذار خطاب به مسئولان مربوطه گفت: سعی کنند در توزیع نهادهها عدالت را رعایت کنند و تاکنون هیچگونه حمایت یا تسهیلاتی از سوی دولت به مرغدار نشده است و قرار بود نوعی تسهیلات بهینیاب ۹ درصد هم بدهند که به یکباره این تسهیلات به ۱۸ درصد تغییر پیدا کرد و فقط باید سود بانک بدهیم.
علیرضا ضمن اشاره به شیوع ویروس کرونا تاکید کرد: مرغداران در این مدت خیلی متضرر شدند و یک مرغدار تخمگذار ۵۰ هزار تایی بیش از دو میلیارد تومان متضرر شد و کسی را داشتیم که مرغداری ۲۰۰ هزارتایی داشت و هشت میلیارد تومان ضرر کرده است که عاجزانه از مسئولان درخواست داریم که به مشکلات مرغداران اردستانی رسیدگی کنند.
رضا نعمتاللهی اظهار داشت: در اردستان و حومه مجری طرح توزیع نهاده توسط شرکت تعاونی مرغ ایثارگر توزیع میشود و سهمیههایی که توسط دام استان اصفهان اعلام میشود خیلی کم بوده و برای مثال برای یک مرغ ۲۰۰ گرم اعلام میشود و این در حالی است که یک مرغ در یک دوره ۵۰ روزه بیش از یک کیلو و ۵۰۰ گرم سویا مصرف میکند و این مقدار نهاده توسط استان جوابگوی مطالبات مرغداران نیست و تا پایان دوره کمتر از ۹۰۰ گرم تحویل میشود که در چهار یا پنج نوبت این کار انجام میشود.
او افزود: نهادههایی که در مرکز استان اصفهان نیز توزیع میشود با مشکلاتی همراه است و باید مشکلات ارزی آن برطرف شود چراکه تامین نهادهها در داخل کشور فقط هشت درصد جوابگوی این کار را میدهد و بقیه باید وارداتی انجام شود که با توجه به مشکلات ارزی و تحریمها، امور دام نمیتواند بیشتر از این پوشش دهد که به همین جهت سویای دو هزار و ۵۰۰ تومان تبدیل به ۱۰ هزار تومان شده است.
مدیرعامل شرکت تعاونی مرغ ایثارگر اردستان گفت: در حال حاضر یک کیلو مرغ با قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان برای یک مرغدار تمام میشود که در غیر اینصورت قیمت بالای ۱۸ هزار تومان خواهد شد و کمبود مرغ در حال حاضر نبودن و گران بودن نهادهها است و در توزیع و نظارت هیچگونه مشکلی در اردستان نیست.
نعمتاللهی ابراز داشت: در حال حاضر شرکت تعاونی دارای ۷۰ عضو بود، اما به افرادی که هم عضو نیستند خدمات دریافت میکنند و در واحد فعال که به سایت «صماصت» وصل باشند خدمات را دریافت میکنند و هیچ تفاوت قیمتی در نهادهها برای افراد عضو و غیر عضو وجود ندارد.
او با بیان اینکه هر محصولی دارای شرایط عرضه و تقاضا بوده افزود: وقتی مرغ در شب عید زیاد بود و تقاضایی با توجه به کرونا در رستورانها و مراسمها نبود قیمت مرغ را ارزان کرده بود و تولید مرغ هم برای شب عید زیاد بود، اما با توجه به نبود مهمانیها و تعطیلی تالارها تقاضای مرغ پایین آمد.
مدیرعامل شرکت تعاونی مرغ ایثارگر شهرستان اردستان بیان کرد: دولت در این مقطع میتوانست با خرید مرغ و ذخیره از گران شدن آن جلوگیری کند که این موضوع هم با توجه به تحریمها و نبود وضع خوب اقتصادی دولت امکان پذیر نشد و به صورت مقطعی انجام شده است.
نعم اللهی تاکید کرد: موضوع تاسیس کشتارگاه صنعتی مرغ در اردستان با توجه به نبود تامین مرغ به صورت روزانه امکان پذیر نیست و نمیتوانند با توجه به کمبود مرغ هزینههای آن تامین نخواهد شد که در این زمین اقداماتی انجام شده است، اما همچنان مسکوت مانده است که برای تاسیس آن بیش از ۲۲ میلیارد تومان هزینه لازم است.
حجتالاسلام سید صادق طباطبایینژاد نیز اظهار داشت: با توجه به اینکه شهرستان اردستان قطب تولید مرغ استان اصفهان بوده و خود استان اصفهان هم جایگاه ویژهای در تولید گوشت سفید و مرغ در سطح کشور دارد توجه ویژهای به شهرستان اردستان و استان اصفهان در خصوص تولید مرغ وجود دارد.
او افزود: متاسفانه با توجه به نوسانات ارز و تخصیصهای ارزی که به قیمت چهار هزار تومان باید ادامه داده میشده که نوسان پیدا کرده و بخشی از بازار نهادههای دامی مواجه با مشکل شده است و بارگیری در بندر به سمت کشورانجام نشده است و گاهی هم بصورت آزاد به فروش میرسد که یک دوگانگی در قیمت پیدا شده و از طرفی هم در نهادهها کمبود وجود دارد.
نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی گفت: تولید مرغ در سطح کشور یکی از ظرفیتهایی است که ما با توجه به وضعیت ویژهای که در این چند ماهه اول سال برای آن پیش آمده یکی از موضوعاتی بود که در اولویت کمیسیون کشاورزی مجلس قرار گرفته است و جلسهای را با وزیر جهاد کشاورزی و معاونانشان برگزار کردیم و سوالاتی پرسیده شد و توضیحاتی هم داده شد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ابراز داشت: با توجه به جلسهای که با وزیر جهاد کشاورزی انجام شد مقرر شد تا هیئتی به منظور پیگیری نهادههای دامی در خصوص تولید مرغ تشکیل شود که در همین رابطه سه نفر از افراد عضو کمیسیون کشاورزی مجلس برای این کار قرار داده شدند تا این کار را پیگیری کنند.
او تصریح کرد: هیئت پیگیری نهادههای دامی با سفری که به بندر داشتند و مکانهای تخلیه و انبارهایی که برای نهادههای دامی را در نظر گرفته شده بود بازرسی کردند که خیلی از آنها با توجه به موضوعات ارزی روی هم انباشته شده که خیلی از آنها در حال خراب شدن بود که گزارش مفصلی را تهیه کردهاند و با رئیس مجلس هم موضوع در میان گذاشته شده است که قرار شد در اولین فرصت با بانک مرکزی این کمیته جلسهای را داشته باشند.
طباطبایینژاد بیان کرد: با پیشنهادهایی که انجام شد مقرر شد سطح کشت سویا و ذرت کشور را به سمت و سویی ببرند که کشور کمتر نیاز به خارج داشته باشد و با توجه به ظرفیت زیاد تولید مرغ اگر امکانات فراهم شود میتوان آن را به خارج از کشور هم صادر کرد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با توجه به حجم بالای تولید مرغ در کشور کشت سویا و ذرت جوابگوی مرغداران نیست که با تشویقاتی که انجام خواهد شد باید کشاورزان را به سمت و سوی تولید نهادهها سوق داد و همچنین کشت آن تقویت شود.
او تصریح کرد: موضوع دیگری که در خصوص واردات این نهادهها وجود دارد این است که این نهادهها در انحصار قرار دارد که باید برای رفع آن تلاش کرد و برای اورژانسی موضوع مقرر شد تا با بانک مرکزی تخفیف لازم را بدهند تا موضوع و مشکل مرغداران برطرف شود.
نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی افزود: با توجه به تولید بالای مرغ در شهرستان اردستان متقاضی نهادهها هم بیشتر از دیگر شهرها بوده که متاسفانه در پیگیریها مشخص شده که توزیع نهادهها بر اساس پروانه بهرهبرداری بوده که این خلاف بوده و باید بر اساس جوجهریزی موجود مرغداریها نهادهها داده شود.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/م