سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گوشت قرمز پشت ویترین ها خودنمایی می کند!/ تداوم سکوت مسئولان در مقابل گرانی گوشت

گوشت قرمز بار دیگر با طعم تلخ گرانی پشت ویترین مغازه‌ها خودنمایی می‌کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،زمزمه گرانی‌های کاذب کالا‌های اساسی در ماه‌های اخیر با شیوع کرونا انگار که با گوشت و پوست جامعه عجین شده و مردم و اقشار ضعیف با این گرانی‌ها خو گرفته‌اند، آن‌ها هربار با سیرصعودی و تامل‌برانگیز قیمت‌ها باید یا به نظاره بنشینند یا در صف‌های طولانی برای تامین نیازهایشان جیب دلالان را پر پول کنند.

این درحالی است که مدت‌هاست گرانی گریبانگیر بازار گوشت قرمز شده و قیمت‌ها سر به فلک گذاشته تا رفته رفته برای همیشه از سر سفره قشر کم‌در‌آمد جامعه حذف شود، چون اکنون این بخش از جامعه با قیمت‌های فعلی توان خرید یک کیلوگرم گوشت را هم ندارند و علی‌رغم تمام تمهیدات درنظر گرفته شده بازهم این ماده غذایی از سفرهایشان حذف شده است.

گوشت قرمز از محوری‌ترین محصولات در سبد غذایی بخش قابل توجهی از خانوار‌های ایرانی بوده است، اما از روز‌های میانه زمستان ۹۵ که چندان از ذهن‌ها دور نیست تلاطم در بازار گوشت آغاز شد و با افزایش ناگهانی و افسارگسیخته ساعتی قیمت‌ها مصرف این کالا به حد چشمگیری کاهش یافته و درصد کمتری از مردم توانایی تهیه آن را دارند.

البته ظاهرا داستان گرانی قیمت گوشت قرمز در معیشت خانواده‌ها اثرگذار نبوده و کسب و کار رستوران‌ها و اغذیه فروشی‌ها را نیز تحت تاثیر قرار داده تا جایی که گرانی این ماده عاملی در کمتر شدن سهمش در خوراک‌های طبخ شده در این مراکز شده است.

اما این فقط یک سوی ماجرا بود، چون در سال‌های اخیر وضعیت نوسان قیمتی گوشت به گونه‌ای بوده که فعالیت بسیاری از تولیدکنندگان را تحت تاثیر قرار داد و بعضا سبب تعطیلی آن‌ها شده است تا جایی که در دوره یاد شده براساس آمار منتشره تنها در استان اصفهان ۵۰ تا ۶۰ واحد صنفی به همین دلیل تعطیل شده‌اند.



به‌هرحال در این سال‌ها دلیل گرانی سرسام‌آور گوشت قرمز در بازار اصفهان یکی از مهمترین دغدغه‌های مردم و کسبه بود و دائم می‌پرسیدند چرا این کالا همانند سال‌های گذشته نباید از ثبات قیمت برخوردار باشد و هر روز و ساعت شاهد تغییرات ۵۰۰ تا ۲ هزار تومانی بهای گوشت باشیم.


بیشتر بخوانید

  • افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار اصفهان/ آیا پای دلالان درمیان است؟

    البته پاسخ این سئوال به نوعی در اظهار نظر‌های مسئولان وزارت جهاد کشاورزی مشخص شده که اخلال‌گران و بدحسابان سبب افزایش قیمت گوشت شده‌اند، اما فعالان حوزه دام دلایلی همچون قاچاق دام زنده، کاهش تولید، نبود مراتع، نوسانات دلار، سیلاب ها، افزایش و کاهش ناگهانی دما، سودجویی دلالان  را عامل اصلی گرانی عجیب گوشت قرمز می‌دانند.

    به گفته مسئولان هرچند که روند کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت‌ها از اوایل مهر تا دی سال گذشته به‌دلیل افزایش بارندگی‌ها، عدم صادرات، رشد عرضه و تاثیر نسبی کسادی بازار در قصابی‌های اصفهان کاهش داشته؛ اما همزمانی شیوع کرونا در کشور موج جدیدی از گرانی‌های ناباورانه را در بعضی از کالا‌های اساسی مردم ایجاد کرد است، به‌گونه‌ای که ترمز قیمت گوشت قرمز در بازار اصفهان برید و نرخ‌ها مجدد به بالای ۱۰۰ تومان رسید؛ بنابراین به‌دلیل نیمه تعطیل بودن تالارها، رستوران‌ها، کبابی‌ها، بریانی‌ها و عدم توانایی خرید مردم با شیوع ویروس کرونا، تقاضای گوشت قرمز در اصفهان کاهش یافت، اما نرخ‌ها روند افزایشی داشته است.

    به‌گفته اصغر پورباطنی، رئیس اتحادیه گوشت قرمز اصفهان قیمت قانونی نرخ گوشت درجه یک در بازار اصفهان در اوایل اردیبهشت ماه، ۱۰۰ هزار تومان بوده است، اما براساس کیفیت برخی مغازه‌داران تا هر کیلو ۱۰۵ هزار تومان هم عرضه کردند.

 

براساس این گزارش پس از حذف محدودیت‌ها و عادی شدن روال زندگی در روز‌های کرونایی، قیمت گوشت قرمز هم مسیر نزولی داشته به گونه‌ای که در اوایل خرداد ماه هرکیلوگرم گوشت گوسفندی با بهای ۹۵ هزار و گوساله ۷۷ هزار تومان در بازار اصفهان عرضه شد.

اما داستان افت‌وخیز و بی‌ثباتی قیمت بازار گوشت قرمز در شهر اصفهان به همین جا ختم نشد چراکه جهش ناگهانی نرخ دلار طی ماه‌های اخیر انگیزه برای قاچاق دام زنده را افزایش داد، به گونه‌ای که براساس مشاهدات عینی طی دو هفته با کمبود دام در میادین استان‌ها، هر کیلوگرم گوشت قرمز در بازار اصفهان ۵ تا ۷ هزار تومان گرانی را مجدد همانند اوایل امسال و اواخر سال گذشته تجربه کرد.

استان اصفهان در تولید دام سبک به تنهایی خودکفا نیست و دام مورد نیاز اصفهان از استان‌های همجوار لرستان، آذربایجان شرقی، فارس و همدان تامین می‌شود پس با گرانی و کمبود دام زنده در دیگر استان‌ها به هر علتی طبیعتا گوسفند زنده در میادین نصف جهان هم کاهش می‌یابد و نرخ این کالای پروتینی در بازار با سیر صعودی چشمگیری به دست مصرف کننده می‌رسد.

در همین زمینه رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در مصاحبه‌ای پیرامون اینکه با توجه به کمبود دامی که وجود دارد قیمت گوشت قرمز افزایش یافته است، اظهار داشت: در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم گوسفند زنده در بازار تهران ۴۵ هزار تومان است که اگر وارد بازار عراق شود به ۹۰ هزار تومان می‌رسد. وقتی اختلاف ۵۰ هزار تومانی در دو بازار وجود داشته باشد طبیعتا دامدار با پذیرش ریسک آن، اقدام به فروش دام در بازار عراق می‌کند.

علی‌اصغر ملکی بیان کرد: به‌طور قطع قاچاق دامی که در شرایط کنونی در مرز‌های غربی کشور انجام می‌شود روی کمبود عرضه و گرانی گوشت قرمز تاثیر می‌گذارد از این رو باید جلوی قاچاق دام گرفته شود و مراجع قانونی باید موضوع مدنظر را قاطعانه پیگیری کنند. چراکه این کمبود در فصلی است که دام به اندازه کافی در کشور وجود دارد، اما به دلیل قاچاقی که صورت می‎‌گیرد در حال حاضر با کمبود مواجه هستیم.

او تصریح کرد: «قاچاق دام زنده» و «دپوی دام با هدف عرضه در بازار عید قربان» دو عامل موثر در افزایش قیمت گوشت در بازار هستند. چنانچه عرضه و تقاضا در بازار همخوانی نداشته باشد افزایش قیمت در بازار خود را نشان می‌دهد.

رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه صادرات و واردات دام و گوشت نداریم، گفت: اگر صادرات دام زنده داشته باشیم قیمت‌ها به اوج می‌رسد و واردات باید با ارز نیمایی انجام شود که مقرون به صرفه نیست. از طرفی گوشتی که وارد شود نیز کیفیت ندارد بنابراین بهتر است داشته‌های خودمان را حفظ کنیم.

او گفت: یکی از گلایه‌های چوبداران این است که میادین دام که در سطح شهرستان تشکیل می‌شد به واسطه شیوع کرونا و مسائل بهداشتی تعطیل شده و همین امر سبب شده خرده فروشان نتوانند دام خود را در میادین عرضه کنند و عمده فروشان هم در منازل خود معامله دام را انجام می‌دهند و تحت عنوان جابجایی دام عشایر، شبانه با شگرد‌های دیگری دام‌ها را به سر مرز می‌برند و به طرف‌های عراقی عرضه می‌کنند و پول خوبی هم به جیب می‌زنند.

در این میان، اما برخی مسئولان از فراوانی دام زنده و عدم کمبود دام در کشور خبر می‌دهند و تنها علت را برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌دانند این در حالی است که رئیس اتحادیه گوشت‌گوسفندی خروج غیرقانونی دام از مرز‌های کشور و همچنین گرانی مرغ را عاملی برای التهاب مجدد قیمت گوشت در بازار مطرح می‌کند.

در همین زمینه منصور پوریان، رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور قاچاق دام را بهانه‌ای برای گرانی گوشت دانست و گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا و بسته بودن مرزها، امکان جا‌به جایی دام وجود ندارد یا اگر هم قاچاقی انجام شود، میزان آن در حدی نیست که قابل مطرح کردن باشد.



او با انتقاد از انباشت چشمگیر دام در واحد‌های دامداری، اظهار داشت: در حال حاضر سطح جمعیت دام در دامداری‌های پروار به حدی بالا رفته است که دامداران به شدت در تنگنا هستند. بنابر آمار، در دامداری‌های کوچک در بخش دام سبک ۵۰۰ راس، متوسط ۱۲۰۰ راس و بزرگ ۳ هزار راس و همچنین در بخش سنگین در دامداری‌های کوچک ۲۰ راس، متوسط ۷۰ تا ۸۰ راس و بزرگ یک‌هزار راس انباشت شده است.

رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان پیرامون اینکه هم اکنون میادین اصفهان با کمبود دام زنده مواجه است، گفت: استان اصفهان در دام زنده سبک خودکفا نیست و دام مورد نیاز آن از استان‌های همجوار لرستان، آذربایجان شرقی، فارس، همدان، شهرکرد و آذربایجان شرقی تامین می‌شود که با کمبود دام در این استان‌ها به هرعلتی طبیعتا گوسفند زنده در میادین نصف جهان هم کاهش می‌یابد.

اصغر پورباطنی در پاسخ به اینکه برخی از مسئولان دلیل گرانی گوشت قرمز را قاچاق و کمبود دام زنده در کشور اعلام کرده‌اند، اظهار داشت: طی ۱۰ تا ۲۰ روز گذشته تا حدودی میزان دام زنده کاهش داشته است، اما دلیل آن را اطلاع ندارم. هنگامی که زمینه کالایی در بازار اندک شود قیمت افزایش می‌یابد و چنین مبحثی فقط مختص گوشت قرمز نیست.

او با بیان اینکه هم اکنون در میادین استان اصفهان با کمبود دام زنده مواجه هستیم، افزود: در ۲۰ روز گذشته دام زنده سبک با نرخ ۳۸ تا ۴۱ هزار تومان معامله می‌شد، اما در حال حاضر بهای آن به ۴۵ هزار تومان رسیده است.

رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان درباره اینکه دام ارزان، قیمت گوشت قرمز را کاهش می‌دهد، بیان کرد: اینکه دام به چه صورت فروخته شود بستگی به دامداران دارد، دولت می‌تواند بر این بخش نظارت داشته باشد.

 

او در پاسخ به اینکه علی‌اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، اختلاف ۵۰ هزار تومانی دام زنده در بازار داخلی و مرز‌های غربی کشورمان را سبب کمبود دام و گرانی گوشت قرمز داخلی دانسته است، گفت: احتمالا چنین مواردی وجود دارد، چراکه در سال ۹۷ که گوشت قرمز به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان رسید، عرضه‌کنندگان دام زنده سبک از استان‌های همجوار، دلیل کاهش عرضه را قاچاق بیان می‌کردند.

پورباطنی ادامه داد: به گفته آن‌ها فرصت‌طلبان در کنار چادر‌ها به صورت نقد دام زنده را ۵ تا ۶ هزار تومان گران‌تر می‌خریدند و دیگر دلیلی برای انتقال دام زنده به میادین استان اصفهان وجود نداشت.

او  تاکید کرد: در همان سال وقتی مسئولان و بازرسان استانی دلیل گرانی گوشت قرمز را از اتحادیه جویا می‌شدند براساس گفته‌ها، صادرات را علت گرانی‌ها بیان می‌کردیم و هنگامی که می‌گفتند چه کسانی اقدام به صدور دام زنده می‌کنند، تنها اطلاع نداریم پاسخ ما بود چرا که در هر کاری تاجر، فرصت‌طلب و خریدار‌هایی است که در پی فرصت برای صادرات و واردات کالا‌ها هستند.

رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان با بیان اینکه افزایش قیمت گوشت قرمز سبب شده تا مردم توانایی خرید این کالای خوراکی را نداشته باشند، اظهار داشت: در ماه‌های گذشته قیمت‌ها به دلیل فراوانی دام افت داشت، اما مردم توانایی خرید گوشت به طوری که نیازشان را برآورده کند را نداشته‌اند.

او در ارتباط با اقدامات لازم برای کاهش قیمت گوشت قرمز گفت: ما نمی‌توانیم اقدامی در راستای کاهش قیمت انجام دهیم، اما کمک‌های دولت و فراوانی دام در کاهش قیمت موثر است و اگر این شرایط وجود داشته باشد قیمت‌ها افت پیدا می‌کند.

پورباطنی افزود: ما اگر دام ارزان برای خرید داشته باشیم ارزان می‌فروشیم و اگر دام وجود نداشته باشد یا گران باشد مجبوریم گران خریده و گران بفروشیم.

او با اشاره به تأثیر نظارت بر کاهش قیمت‌ها در بازار تصریح کرد: اتحادیه بر اینکه اعضا، محصولات را به همان قیمت پایه تعیین شده به فروش برسانند نظارت می‌کند، اما اینکه دام به چه صورت به فروش برسد دست ما نیست.

رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان افزود: این بستگی به دامداران دارد که دام خود را در کدام شهر به فروش برسانند و نظارتی بر این بخش نیست، اما دولت می‌تواند بر این حوزه نظارت داشته باشد.

گرانی گوشت با افزایش ۳ برابری نرخ دام زنده در مرز‌های غربی و داخلی

یکی از قصاب‌های شهر اصفهان با بیان اینکه گرانی قیمت گوشت سبب شده مردم این کالا را خریداری نکنند، گفت: بازار گوشت قرمز به شدت کساد شده و رکود بر آن حاکم است. این روز‌ها بازار گوشت قرمز ملتهب است و قیمت‌ها ناگهانی بالا رفته و توان خرید مردم پایین آمده است.

این فروشنده گوشت قرمز در اصفهان با بیان اینکه افزایش قاچاق دام از مرز‌های غربی و فروش ۲ تا ۳ برابری نرخ گوسفند زنده در بازار عراق سبب گرانی گوشت قرمز و کمبود دام داخلی شده است، اظهار داشت: برخلاف اظهارنظر‌های مسئولان در حال حاضر اختلاف قیمت ۷۰ تا ۸۰ هزار تومانی در مرز‌ها سبب گرایش دامداران برای فروش دام به کشور همسایه شده است.

او تاکید کرد: مسئولان مربوط علت اصلی این مهم را به گردن گرانی یکباره دام زنده و کمبود گوسفند در بازار می‌اندازند و معتقدند بالا رفتن قیمت دلار و از همه مهم‌تر گران شدن قیمت کاه، جو و سبوس از جمله دلایل عمده گرانی بی‌رویه گوشت قرمز است.

تدام گرانی گوشت قرمز در اصفهان با عدم اشباع بازار از دام زنده

این قصاب اصفهانی پیرامون اینکه بره زنده اکنون در اصفهان ۴۵ تا ۴۸ هزار تومان فروش می‌رود، اظهار داشت: تا زمانی که دام زنده به بازار عرضه و بازار اشباع نشود گرانی ادامه دارد، زیرا در شرایط فعلی عرضه و تقاضا همخوانی ندارد و همین عامل موجب گرانی این محصول شده است.

او در پاسخ به اینکه آیا قیمت گوشت قرمز در بازار اصفهان کاهش خواهد یافت، افزود: در حال حاضر خرید دام از کشتارگاه تا درب قصابی‌ها با حمل ونقل، هزینه کشتار برای قصابان به صرفه نیست و باید به نحوی فروخته شود که هزینه‌های جانبی را جبران کند.

حذف گوشت قرمز از سفره‌های قشر ضعیف جامعه؛ تداوم سکوت مسئولان

سال‌هاست گوشت قرمز، پرهزینه‌ترین کالای موجود در سبد غذایی خانوار‌ها بوده و به همین جهت مصرف آن در خانواده‌های غنی و مرفه با خانواده‌هایی که از لحاظ مالی تحت فشار هستند، تفاوت چشمگیری دارد و از این رو است که دولت‌مردان برنامه‌ریزی‌های ویژه‌ای را باید برای تأمین آن تدارک ببینند.

واقعیت این است که میانگین قیمت سالانه گوشت در سال باید به‌گونه‌ای باشد که خانواده‌ها در دهک‌های پایین جامعه و با حداقل دریافت دستمزد هم بتوانند به هر صورت شاخص پروتئین گوشتی مورد نیاز خود را تأمین کنند، اما متأسفانه به نظر می‌رسد این تقاضای عمومی پاسخ داده نمی‌شود.

براساس آمار وضعیت مصرف گوشت قرمز در سال‌های اخیر سیر نزولی داشته است، به طوری که سرانه مصرف گوشت قرمز در حالی که در مدت سال‌های ۸۰ الی ۸۹ سیر صعودی و افزایشی داشته، ناگهان از این سال، شیب نزولی پیدا کرده که عمده دلیل آن به افزایش قیمت آن و کاهش قدرت خرید خانواده‌ها باز می‌گردد.

در سال‌های اخیر رکود بازار کاملا محسوس شده به طوری که عدم توانایی مردم در خرید گوشت و کم شدن قدرت خرید مهر تایید این مطلب است. بی‌تردید حضور دلالان در بازار گوشت قرمز موجب ایجاد این آشفته بازار شده و مهم‌تر از دلایل گرانی گوشت، عملکرد مسئولان دولتی در تنظیم بازار این کالا است که مردم را در خرید یکی از اصلی‌ترین مواد غذایی‌شان با مشکل روبه‌رو ساخته و سبب کم‌رنگی روزبه‌روز حضور این ماده پروتئینی در سبد مصرف خانوار‌ها گردیده و از سفره برخی طبقات ضعیف جامعه حذف شده است.

با شرایط حاکم و گرانی‌های ساعتی کالا‌های اساسی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان موظف است تا با گران‌فروشی‌ها و سودجویی‌های عده‌ای که به‌نفع خود و زیان مردم عمل می‌کنند، برخورد کند، اما در چنین شرایطی شاهد چنین برخورد‌هایی نیستیم و سودجویی دلالان و فرصت‌طلبان همچنان ادامه دارد.

منبع:تسنیم

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.