سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فروش وام ازدواج کم بود، وام ودیعه هم به صف فروشی‌ها پیوست!

هدف از ارائه وام‌ها، پوشش خلاء‌های اقتصادی جامعه است اما دلالان با خرید و فروش غیرقانونی تسهیلات به ایجاد فاصله طبقاتی دامن می‌زنند.

به گزارش خبرنگار بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سال‌هاست ضعف سیستم بانکی کشور باعث جولان دلالان و سودجویان خرید و فروش وام ازدواج شده است. هرچند که این مسئله ریشه در عوامل مختلفی دارد اما یکی از مهم ترین دلایل بروز آن سخت گیری‌ها و پیچ و خم‌های فراوان  برای دریافت وام ازدواج است.

گویا بانک‌ها برای ارائه وام ازدواج به زوج های جوان شرط های مضحکی گذاشته اند . یک بانک عامل می گوید: همتی را بیاور, وام یک ضامنی بگیر! بانک دیگری می گوید: ترجیحا ضامن، نزدیک به فوت و پیر نباشد.

زمانی که تعداد زیادی از افراد جامعه برای دریافت تسهیلات بانکی مورد نیاز خود، با قوانین و پیچ و خم‌های زیادی رو به رو می‌شوند، بی شک برای دسترسی به موقع به منابع مالی مورد نیاز خود، استفاده از روندهای غیر قانونی را انتخاب می کنند.

برای تهیه این گزارش تعدادی از آگهی های  فروش وام ازدواج را بررسی و پیگیری کردیم.


بیشتر بخوانید


با شماره درج شده در یکی از آگهی های فروش وام که در فضای مجازی منتشر شده بود تماس گرفتیم و با فردی هم صحبت شدیم که شغل  او خرید و فروش وام به خصوص وام ازدواج بود.

با فروشنده دیگری تماس گرفتیم که در جواب گفت: برای یک وام ۵۰ میلیونی باید ۱۸ میلیون تومان بپردازید، در ضمن یک ضامن هم نیاز هست.

این مسئله غیر قابل انکار است که بانک ها برای ارائه تسهیلات به زوج های جوان, بی انصافی کرده‌اند و متاسفانه  ناظری  مشخص برای نظارت بر روند پرداخت تسهیلات وجود ندارد اما  خرید و فروش وام ازدواج, تجارتی حرام و غیرقانونی است و موجب اجحاف در حق زوج های منتظر برای دریافت این وام می شود.

تسهیلات بانکی به نام نیازمندان به کام دلالان

 وام ازدواج، وام مسکن، وام خرید خودرو و سایر وام‌ها همگی برای پوشش خلاء‌های اقتصادی در جامعه پرداخت می شود، یعنی برای اجرای عدالت اجتماعی در کشور تسهیلاتی را در اختیار افراد کم‌تر برخوردار قرار می‌دهند تا آن‌ها نیز به سطح خوبی از رفاه اجتماعی برسند. حال شما متصور شوید که باند بازان و خریداران وام که عمدتا افراد پردرآمد هستند روز به روز به ایجاد فاصله طبقاتی دامن می‌زنند, آن هم با سوء استفاده از افراد کم‌تر برخودار!

حکم وام فروشی چیست؟

سید عباس موسویان عضو شورای فقهی بانک مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، درباره خرید و فروش وام ازدواج از طریق سایت های مختلف اظهار کرد: خرید و فروش وام ازدواج  غیر قانونی است و  صراحتا این موضوع از سوی بانک مرکزی تائید شده است. این وام با استفاده از منابع مردمی و ملی  به امر خیر ازدواج اختصاص پیدا کرده است.

وی ادامه داد: بودجه  وام ازدواج از طریق  افرادی که در بانک ها سپرده های قرض الحسنه دارند, تامین می شود. همچنین دولت با اختصاص منابع دولتی قصد شکل گیری کانون گرم خانواده را دارد.  از نظر شرعی قطعا خرید و فروش وام مشکل دارد؛ زیرا  خرید و فروش این وام با ربا هیچ فرقی ندارد.

موسویان بیان کرد: به اعتقاد بسیاری از مراجع بزرگ تقلید, خرید و فروش وام خلاف شرع و قانون است.  بانک مرکزی با بانک هایی  که به خرید و فروش  وام ازدواج می‌پردازند, به طور جدی برخورد می کند اما  خارج از حوزه بانک ها, از دست  بانک مرکزی  کاری بر نمی آید.

این مقام مسئول گفت: دولت ,بانک مرکزی و  قانون گذاران مجلس  این خرید  و فروش را  هیچ وقت قبول نمی کنند. البته برخی از تسهیلات  بانکی از جمله تسهیلات بانک مسکن  قابل انتقال هستند. در بانک مسکن , سپرده سرمایه گذاری خاصی وجود دارد که افراد می توانند از امتیاز تسهیلات بانک در قالب گواهی  حق تقدم استفاده و یا آن را به افرادی که می خواهند, واگذار کنند.

عضو شورای فقهی بانک مرکزی در پایان گفت: اگر فردی تسهیلات را از بانک بگیرد و به فرد دیگری بفروشد و از آن سود کند, خلاف شرع است.

گل بود به سبزه نیز آراسته شد

فقط ۴ روز  از ثبت نام وام ودیعه مسکن در سراسر کشور برای متقاضیان واجد شرایط می گذرد که مردم رو به وام فروشی ودیعه مسکن آورده اند. البته معلوم نیست به کدام ثبت‌نام کننده وام تعلق می‌گیرد.این وام اولویت بندی  است و ثبت‌نام ۱.۵ میلیون سرپرست خانواده یعنی بیش از ۲ برابر بودجه در نظر گرفته شده است.

در یکی از تماس‌های تلفنی خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان یکی از فروشندگان وام، قیمت وام ودیعه مسکن در تهران را ۸ میلیون تومان و در کلان شهرها ۵ میلیون تومان اعلام کرد.

راه اندازی شرکت‌هایی تحت عنوان "وام فوری"

حدود چندسالی می‌شود که شرکت هایی تحت عنوان  "وام فوری" راه‌اندازی شده است. البته هدف این شرکت ها عادی, حلال و قانونی جلوه دادن  خرید و فروش وام های ذکر شده است.

حال این نکته مطرح است که با وجود ممنوعیت فعالیت برای ارائه آگهی‌های بانکی، چرا این موسسات در مدت زمانی کوتاه می‌توانند وام در اختیار متقاضیان قرار دهند. آیا این موضوع همان وامی نیست که از طریق سیستم بانکی دسترسی به آن این روز‌ها امکانپذیر نیست؟ اصلا این موسسات چگونه مجوز چنین فعالیت‌هایی را می‌گیرند؟

 شرکت های فروش وام  چگونه فعالیت می کنند؟

به یکی از بانک های دولتی برای دریافت وام مراجعه کردیم, متصدی بانک در جواب گفت: دو ضامن رسمی بیاور! البته نباید سابقه بالایی داشته باشند!

او در پاسخ به این موضوع که این امکان را نداریم گفت: اگر می خواهی وام ۱۰ روزه به دستت برسد به شرکت مشاوره ای x مراجعه کن!

گویا داستان از این قرار است که این شرکت های مشاوره ای در بانک ها  آشنا دارند و از طریق نفوذ به سیستم بانکی, مردم را راهی شرکت های مشاوره ای خود می کنند!

البته این دلالان وام فروش، گروهی خاص نیستند که قابل شناسایی باشند. به طور مثال فردی با سیستم بانکی ارتباط دارد و به اصطلاح خودمان از بند پ استفاده کرده است, از جزئیات دریافت وام توسط افراد مطلع شده  و به راحتی وارد عمل می‌شود.

مقصر چه کسی است؟

نمی توان به جدیت گفت که چه کسی مقصر است اما قوانین بانکی و جامعه در شکل گیری این کسب و کار ممنوعه، هر ۲ به یک اندازه مقصر هستند.

اگر نظام بانکی رسما اعطای تسهیلات را به سمت اعتبار سنجی پیش می‌برد این اتفاقات کم‌تر رخ می داد، نظارت بیش‌تر و مجازات‌های سنگین‌تر نیز می‌توانست مانع بروز چنین اتفاقاتی باشد البته از آن طرف نیز نگاه منفی جامعه و قبیح شمردن این موضوع می‌توانست دلالان را نسبت به خرید و فروش وام دلسرد کرده و از ریشه دواندن وام فروشی در جامعه جلوگیری کند.

در نهایت لازم است بانک مرکزی فکری به حال روند پرداخت تسهیلات به ویژه تسهیلات بانکی کند تا سیستم خرید و فروش وام از بین برود تا زوج های جوان مجبور نشوند از راه های غلط به خواسته خود برسند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
امیر
۱۳:۲۸ ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
سلام.
بهتر نیست دوشرط برا اخذ وام بذارن
1: درصورت عدم توانایی معرفی ضامن معتبر از مبلغ 50 میلیون کل وام مبلغ 10 میلیون بلاعوض پرداخت شود. ( ک امکان فروش وجود نداشته باشد)
2: ارائه ضامن معتبر.
علی
۱۲:۳۸ ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
فروش وام ازدواج میدونید برای چیه چون بانکها سنگ جلوی پای زوج میزارند بانک رفاه میگه ۴تاضامن میدونید یعنی چی رفتم میگم بانک مرکزی میگه ۲تا ولی قبول نمیکنن تازه ناراحت هم میشن که از حقت دفاع کردی بانک رفاه ابادان لین یک فرعی چهارم و بانک مرکزی رفاه خرمشهر
ناشناس
۰۳:۳۴ ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
سلام والا من الان تقریبا۵۰روزه دربدر دنبال ضامن کارمند میگردم هیچ نیست چندتای هم که پیدا شدن بابت امضا۵میلیون درخاست کردن لطفا ب داد ما برسید
ناشناس
۰۲:۲۶ ۱۰ مرداد ۱۳۹۹
بابا تورو خدا ول کنین الان دغدغه های مهمتری هست ،درمورد این موضوع هم حتمن کسی واقعا نیاز داره که میره وام رو میخره یا میفروشه ،
علی مرادی
۲۱:۴۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
واقعا حیف منابع بانکی به این گونه هدر بره ..و ام 100 میلیون برای ازدواج خیلی زیاده .و باید کم بشه و به عزیزان ودوست و آشنا ها .و خودی ها .داده بشه اونم نه 100 ملیون بلکه 100 ملیارد .یا که نه 1000 ملیارد تومان ..اونم آگه خوردن نوش جونشون. ته تهش میروند به خارج برای تحقیق .یا تحصیل علم .ویا خدمت به نظام و مردم ...البته فکر کنم خیلی راحت باشه جلو خرید و فروش وام گرفته بشه تا اینکه .جلو وام این کلاه بردار هایی که در سن بالا ازدواج می کنن بگیرن .واقعا حق آقا زاده ها ضایع می شه ...
علی*
۱۲:۱۱ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
اینو همه ماها هم میدونیم که تو زمینه وام گرفتن قشر ضعیف مخصوصا وام ازدواج چه اتفاقی داره می افته ...تا حالا چند درصد از این قشر ضعیف تونستن وام رو دریافت کنن .. بخاطر حتی 5 میلیون وام رو میفروشن چون شرایط دریافتش فوق العاده سخته ...
ناشناس
۱۲:۰۷ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
مسولان بجای این وامهای تورم زا زمین های تحت اختیارشان را برای مسکن سازی ازاد کنند
کارمند بانک
۱۲:۰۵ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
در این ایام کرونایی بجای اینکه مراجعه مردم به بانکها را کم کنند با شیوه های مختلف مردم را راهی بانک می کنند ، سهام عدالت ، فروش 30درصد سهام عدالت ، وام کرونا ، وام ودیعه مسکن ، افتتاح حساب جهت معرفی به بورس و .... به ولا اکثر کارکنان بانکها کرونا گرفته اند تا کنون حدود 80 نفر فوت کرده اند اکثر شعب در حالت عادی با کسر کادر مواجه هستند ، از نظر معیشتی هم از اکثر سازمانها و ادارات پایین تر هستند ، چندین شعبه بعلت ابتلای کل کارکنان شعبه به کرونا تعطیل شده اند و تعدادی از کارکنان شعب دیگر که کرونا گرفته اند و در قرنطینه هستند بار وظایفشان به دوش دیگر کارکنان شعبه اضافه شده هیچ فریاد رسی هم نیست که حمایت کند از کارکنان.
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
مردم نیاز دارند تحت فشار هستند
ناشناس
۰۸:۲۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
وقتی هیچ ضامنی برای دریافت وام ازدواج وجود نداره یااون قدر سخت میگیرند که هرکی نتونه بگیره خب معلومه برای فروش گذاشته میشه
ناشناس
۰۸:۰۸ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
اولین رکن زندگی بعد آشنایی و عقد، وام نیست. شغل است و خانه. مستقیما این را بدهید
کمیل
۰۳:۰۶ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
محض اطلاع شما مردم بخاطر نداشتن شرایط وام ( ضامن و ... ) مجبور به فروش امتیازی که نمی تونن بگیرن هستن
ناشناس
۰۱:۰۷ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
بنظرم لجای وام ازدواج باید وام به گرسنگی زدگان ازکرونا میدادید ک الان بیشترمردم ب کرونا مبتلا شدند!!!
ناشناس
۰۰:۴۸ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
مردم‌خوبی هم نداریم !
ناشناس
۰۰:۴۵ ۰۹ مرداد ۱۳۹۹
عجب