سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نگاهی به تاریخچه شطرنج

شطرنج یکی از کهن‌ترین بازی‌هایی‌است که امروزه نیز در میان مردم جهان رواج دارد.

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، بیستم جولای به عنوان روز جهانی شطرنج نامگذاری شده است.

یونسکو در سال ۱۹۶۶ میلادی، برای گرامیداشت روز تاسیس فدراسیون جهانی شطرنج "فیده"، که در همین تاریخ و در پاریس صورت گرفت، روز بیستم جولای را روز جهانی شطرنج یا روز جهانی فیده نامگذاری کرده است.

شطرنج از قدیمی‌ترین بازی‌هایی است که همچنان در جهان طرفدار دارد. قدمت این بازی نزدیک به ۱۵۰۰ سال تخمین زده شده است.

گفته‌هایی وجود دارد مبنی بر این که شطرنج، اختراع ایرانیان است؛ اما عده‌ای مهد‌های دیگری را برای پیدایش این رشته نام برده اند. بیشترین احتمال آن است که شطرنج در ابتدا از هند نشأت گرفته و سپس به ایران رسیده است. در قرن پانزدهم، شطرنج به شکل امروزی آن درآمد و مسابقات جهانی این رشته هم در نیمه دوم قرن نوزدهم شروع و در قرن بیستم، فدراسیون جهانی شطرنج تاسیس شد.

دنیای شطرنج نخبگان اعجوبه‌های بی نظیری را در طول تاریخ به خود دیده است.

شطرنج نوین و امروزی احتمالا در دوران قاجار به دلیل برقراری روابط سیاسی و بازرگانی بین ایران و کشور‌های اروپایی وارد کشورمان شده است. طبقه اعیان که هر کدام به نوعی با این کشور‌ها در تماس بودند با شطرنج امروزی آشنا شدند.

سرانجام در سال ۱۳۶۹، فدراسیون شطرنج مجددا کار خود را آغاز کرد. کسب مقام نایب قهرمانی منطقه غرب آسیا در سال ۱۳۷۶ و دستیابی به عنوان استاد بزرگی شطرنج توسط امیر باقری، نقطه عطف شطرنج کشورمان پس از انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. امروز، ایران عزیزمان در رده‌های مختلف سنی و در سطوح عالی، شطرنج بازانی بی نظیر تربیت و به دنیای شطرنج معرفی کرده است.

کسب عناوین استادبزرگی، قهرمانی جهان و کسب کرسی در هیئت رئیسه فدراسیون جهانی از افتخارات فرزندان ایران عزیز است.

البته در روز جهانی شطرنج، احوال فدراسیون شطرنج کشورمان خیلی مساعد نیست و نیازمند تلاش‌های بسیار زیاد مسئولان و دلسوزان این رشته است.

اسفند ماه ۹۸، دوران ریاست مهرداد پهلون زاده پایان یافت و فرهاد نیکوخصال سرپرستی فدراسیون شطرنج را به عهده گرفت. نیکوخصال در طی چند ماه سرپرستی، از گفت و گو با اصحاب رسانه خودداری کرده و تنها به طرح موضوع محل نامعلوم صرف بودجه جام ستارگان پرداخته است. جام ستارگانی که بنا بود در اسفند ماه برگزار شود، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا لغو شد. هرچند هنوز هم پس از گذشت چندین ماه محل دقیق صرف بودجه ۵۰۰  میلیونی جام ستارگان مشخص نشده و این مسئله در مرحله طرح موضوع باقی مانده است.

چالش دیگر فدراسیون شطرنج کشورمان بدهی قابل توجه به فدراسیون جهانی بوده که نیازمند تامین منابع مالی کافی است، چالشی که احتمالا به ریاست آینده فدراسیون شطرنج ارث خواهد رسید.

از مهاجرت و تغییر تابعیت برخی شطرنجبازان کشورمان که سرمایه‌های ملی ما هستند بگذریم، با چالش المپیاد جهانی آنلاین فیده مواجه خواهیم شد که از اول مرداد ماه آغاز می‌شود. اگر باز هم در این مسابقات با نمایندگان رژیم اشغالگر قدس مواجه شویم، احتمالا خطر محرومیت و تعلیق، شطرنج کشورمان را تهدید خواهد کرد.

این شرایط در حالی است که هنوز رئیس ۴ سال آینده فدراسیون شطرنج تعیین نشده است؛ شاید انتخاب سریع‌تر رئیس فدراسیون بتواند به ساماندهی اوضاع کمک کند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.