سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا به دنبال راهی برای تعیین جنسیت جنین خود، پیش از بارداری هستید؟!

PGD  تکنیکی است که با کمک آن می توان آرایش کروموزومی و همچنین وجود اختلالات کروموزومی جنین را پیش از بارداری مشخص نمود.

به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،برای تعیین جنسیت قبل از بارداری، معمولا از روش PGD استفاده می شود.PGD  تکنیکی است که با کمک آن می توان آرایش کروموزومی و همچنین وجود اختلالات کروموزومی جنین را پیش از بارداری مشخص نمود. با انجام تعیین جنسیت قبل از بارداری می توان آرایش کروموزومی جنین را تقریبا به طور 100 درصد بررسی نمود. بسیاری از والدین تمایل دارند که قبل از بارداری اقدام به تعیین جنسیت جنین خود کنند. تعیین جنسیت قبل از بارداری به دلایل متعددی از قبیل ایجاد توازن در خانواده، مسائل اجتماعی و دلایل فردی صورت می گیرد. زوجینی که از روش های کمک باروری مانند ای وی اف برای درمان ناباروری استفاده می کنند، می توانند تعیین جنسیت انجام داده و طی آن، فقط جنینی که دارای جنسیت مورد نظر می باشد را در داخل رحم قرار دهند.

 

تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی (PGD):

روش های مختلفی برای تعیین جنسیت جنین وجود دارد که PGD یکی از آنها می باشد. در روش PGD، آرایش کروموزومی جنین قبل از بارداری بررسی می شود و سپس جنین تعیین جنسیت شده به روش ای وی اف در داخل رحم مادر قرار داده می شود؛ به این صورت که یک سلول از جنین قبل از انتقال آن به رحم، جدا شده و بررسی سلامت جنین از نظر وجود ناهنجاری‌ های ژنتیکی خاص و همچنین تعیین جنسیت جنین انجام می گردد.

 

چگونگی تعیین جنسیت جنین:

برای درک بهتر چگونگی تعیین جنسیت جنین، ابتدا لازم است با کروموزوم های انسانی آشنا شوید. انسان دارای 23 جفت کروموزوم می باشد، که 22 جفت آن، کروموزوم ‌های اتوزوم می باشند و جفت  بیست و سوم، کروموزم جنسی است که عملکرد متفاوتی دارد. کروموزوم‌ های جنسی وظیفه‌ تعیین جنسیت کودک را بر عهده دارند و به دو صورت کروموزوم X و کروموزوم Y نشان داده می‌شوند.

اگر کروموزوم های جنسی جنین XX باشد، جنین دختر و اگر کروموزوم های جنسی XY باشد، جنین پسر است.

برای انجام روش PGD لازم است که ابتدا مراحل IVF که یکی از روش های کمک باروری می باشد انجام گیرد. برای آشنایی با مراحل ای وی اف و چگونگی انجام این روش می توانید به لینک زیر در سایت مرکز ناباروری مام مراجعه فرمایید.

https://mom.ir/mag/article/mrahl-anjam-lkah-aazmaishgahi-ia-ai-oi-af-ivf

پس از تشکیل جنین ها، برای تعیین کروموزوم های جنسی جنین، سلول ها به مدت 3 روز در آزمایشگاه کشت داده می شوند تا به مرحله 6 تا 8 سلولی (بلاستوسیست) برسند. در مرحله بلاستوسیست جنین های دارای کیفیت مناسب و جنسیت مورد نظر در داخل رحم قرار داده می شوند.

موارد کاربرد روش PGD:

علاوه بر تعیین جنسیت، از روش PGD در موارد دیگری نیز استفاده می شود که عبارتند از:

  • در صورتی که سن خانم بالای 35 سال باشد و زوجین بخواهند از روش IVF استفاده کنند؛
  • در صورت وجود شکست های متوالی در سیکل های IVF؛
  • برای غربالگری برخی از بیماری ها که توسط اختلالات کروموزومی ایجاد می شوند و وراثتی می باشند (به طور مثال بررسی وجود بیماری هایی مانند سندرم داون، سندرم ترنر، سندرم ادوارد، سندرم کلاین فلتر و...)؛
  • در بیماران ناقل جابه‎جایی های کروموزومی؛
  • در افرادی که سقط مکرر دارند.

 

پیشگیری از ابتلا به بیماری های مبتنی بر جنسیت با IVF و روش PGD:

برخی از بیماری های ژنتیکی ارثی، وابسته به جنس هستند و ژن مربوط به این بیماری ها بر روی کروموزوم های جنسی قرار دارند که مسئول تعیین جنسیت جنین می باشند. وجود اختلال ژنی در کروموزوم جنسی X در مردان خطرناک است زیرا محتوای ژنی کروموزوم X و کروموزوم Y در مردان یکسان نمی باشد و بنابراین مردان را از ابتلا به آن بیماری محافظت نمی کند. پس والدین می توانند با کمک روش های تعیین جنسیت و برای جلوگیری از انتقال بیمارهای ژنتیکی وابسته به جنس که مربوط به کروموزوم X می باشند، مانند بیماری دیستروفی دوشن یا هموفیلی که بر روی جنین پسر تاثیر می گذارند، اقدام به انتخاب جنین دختر کنند.

در مقابل، در صورت وجود نگرانی از بیماری سندرم X شکننده و در صورت از بین رفتن تمام یا بخشی از کروموزوم X، با تعیین جنسیت می توان جنین پسر را منتقل نمود.

صدها بیماری ژنتیکی وجود دارد که کروموزوم های جنسی به صورت غالب یا مغلوب در آنها درگیر هستند. بسیاری از بیماری های ژنتیکی نادر می باشند و والدین با کمک انجام آزمایش های ژنتیکی می توانند از وجود آن ها آگاه شده و مطمئن شوند که آیا حامل بیماری ژنتیکی هستند و یا در صورت بارداری می توانند آن را به فرزند خود انتقال دهند یا خیر.

 

روش های مربوط به تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری (مانند روش PGD) روش های نوینی می باشند که صرفا در مراکز پیشرفته ناباروری ارائه می شوند. همچنین تبحر و تخصص پزشک و استفاده از تجهیزات به‎روز و پیشرفته، تأثیر چشمگیری در میزان موفقیت تعیین جنسیت جنین دارند.

مرکز ناباروری مام، پیشرفته ترین مرکز ناباروری خاورمیانه است که با در اختیار داشتن بهترین و مجرب ترین تیم متخصص و نیز تکنولوژی هایی که برای اولین بار در ایران مورد استفاده قرار می گیرند، در راستای درمان بیماران و تحقق آرزوی بسیاری از زوجین تلاش می کند.

کلیه خدمات مربوط به درمان ناباروری، تعیین جنسیت جنین، عمل های جراحی تخصصی مانند لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی، انواع سونوگرافی، آزمایش های تخصصی ژنتیک و ... در بالاترین کیفیت ممکن در این مرکز انجام می گیرد و مراجعین می توانند با اطمینان از مهارت پزشک خود و در فضایی آرام و دلنشین و به دور از استرس، به روند درمان خود بپردازند.

 

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.