به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، گروه تحقیقاتی مهندسی شیمی دانشگاه اراک با همکاری مشترک دانشگاه خوارزمی، روش نوینی در تصفیه آب و پساب به وسیله طراحی غشاهای جاذب به دست آورده اند.
در تفسیر این روش صالحی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک اظهار کرد: در این روش غشاهای جاذب (membrane adsorbent) پایه کیتوسان با تلقیح نانوذرات ZIF-۸ از خانواده چارچوبهای آلی-فلزی سنتز شد. این جاذبها کارایی بسیار بالایی در حذف آلایندههای رنگی از آب از خود نشان دادند. در ادامه این پژوهش، غشاهای لایه نازک جاذب سنتز شده روی پایه (support) غشایی از جنس PVDF لایه نشانی شد. از غشای نانو بایو کامپوزیت حاصل در شرایط فیلتراسیون برای تصفیه پساب رنگی استفاده شد. با توجه به انجام پژوهش در حالت نانوفیلتراسیون پیوسته و نتایج موفق آمیز آن، میتوان گفت که این غشاها دارای قابلیت صنعتی شدن هستند.
بیشتر بخوانید
او در مقایسه این روش با روشهای دیگر جذب سطحی برای تصفیه آب بیان کرد: غشا کیتوسانی حاوی نانو ذره زیف -۸، نفوذپذیری و جذب بسیار بالایی از خود نشان داد به طوری که با سایر نمونه غشاهای کیتوسانی حاوی نانو ذره که تابحال توسط پژوهشگران دیگر دنیا ساخته شده اند، قابل رقابت است. از طرفی نفوذ پذیری بالا در فشار عملیاتی پایینتر از نمونههای مشابه، به معنای کاهش قابل توجه مصرف انرژی در فرآیند تصفیه هستند. برخلاف روشهای مشابه در طول فرآیند جذب هیچگونه واجذبی مشاهده نشد و در طول زمان میزان جذب شونده کاهش و نهایتاً جذب به تعادل میرسد.
صالحی ویژگی مهم این طرح را سازگاری با محیط زیست دانست و تشریح کرد: در این مطالعه نانو ذره چارچوب آلی-فلزی ZIF-۸ در محیط آبی سنتز شد، که یک روش سنتز سازگار با محیط زیست است. سپس این نانوذرات در شبکه پلیمری کیتوسان که یک پلیمر طبیعی زیست سازگار است، توزیع شد. بنابراین، غشای کامپوزیتی کیتوسان حاوی نانو ذره ZIF-۸ کاملاً سازگار با محیط زیست و بی خطر است و باعث آلایندگی ثانویه منابع آب نمیشود. غشاء تهیه شده جهت حذف رنگ مالاکیت سبز از محیط آبی در دو حالت جذب پیوسته و ناپیوسته استفاده شد و میزان جذب بسیار بالایی از خود نشان داد.
عضو هیئت علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه اراک گفت: کمبود منابع آب شرب یکی از بحرانهای حال حاضر جهان است. یکی از اهرمهای اساسی و قدرتمند توسعه پایدار، دسترسی دولتها به منابع پایدار و مطمئن آب شرب و کشاورزی است. از این رو، تصفیه با کیفیت و موثر آب و پساب جزو اولویتهای صنعتی اکثر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به شمار میآید.
انتهای پیام/