سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عشایر البرز، حیات کوچ‌نشین‌هایی که از چشمان‌مان دور است/ وقتی رنگین کمان اقوام البرز هزار رنگ می‌شود

بیش از پنج طایفه عشایر در مناطق ییلاقی و قشلاقی شهرستان‌های البرز به کوچ‌نشینی مشغول هستند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، همواره تعدد اقوام در استان البرز زبانزد همگان بوده است تا جایی که پیش از استان شدن آن، مقام معظم رهبری عنوان ایران کوچک را به مرکز البرز یا همان شهرستان کرج نسبت دادند.

این تنوع اقوام نه تنها در بافت شهری و تا حدودی روستایی البرز قابل مشاهده است بلکه کوچ نشین هایی در البرز مشغول ییلاق و قشلاق خود هستند که تنوع و تعدد اقوام این استان را دو چندان کرده اما دستاوردهای این اقوام به دلیل سکونت شان در حواشی استان و همچنین جمعیت کم آنها چندان به چشم نمی آید بنابراین در این خبر به این اقوام کوچ نشین بیشتر می پردازیم.

بهناز علیمحمدی، البرز پژوه در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان این که بیش از پنج طایفه عشایر در مناطق ییلاقی و قشلاقی شهرستان‌های کرج، ساوجبلاغ، نظرآباد، طالقان، اشتهارد و فردیس استان البرز زندگی می‌کنند،گفت: استان البرز با داشتن ییلاق و قشلاق مناسب از دیرباز یکی از استان‌های مورد توجه عشایر بوده است.

او افزود: عشایر البرز معمولاً ییلاق خود را در چالوس و طالقان و ایام قشلاق خود را در اشتهارد، ساوجبلاغ و نظرآباد می‌گذرانند و مهمترین صنایع دستی عشایر استان البرز شامل گلیم، جاجیم، سیاه چادر، قالی دستباف، بافتنی های سنتی و چوقابافی است.

این البرز پژوه گفت: در مناطق عشایری محدوده شهرستان کرج بیش از دویست خانوار از ایلات و طوایف مستقل عرب صحنایی، شاهسون، کلهر و سنگسری در مناطق ییلاقی سرحد آباد، سرخاب، کندوان و ... مستقر هستند.

او افزود: شهرستان ساوجبلاغ دارای ۶ دهستان ۲۲۱ آبادی است و وسعت و مراتع این شهرستان ۱۳ هزار و ۱۳۰ هکتار مراتع ییلاقی و ۲۱ هزار و ۱۵۸ هکتار مراتع قشلاقی است.

علیمحمدی گفت: در این شهرستان نیز بیش از دویست خانوار از ایلات و طوایف و مستقل عرب شیراز، شاهسون و عرب(باقری) در مناطق ییلاقی ماشینو، فشند و... مستقر هستند و ۱۳۶ خانوار عشایر مرزهای غربی شهرستان به استان قزوین کوچ می‌کنند.

او افزود: شهرستان نظرآباد دارای دو بخش مرکزی و تنکمان، مشتمل بر ۱۴ روستا و ۹۲ آبادی است و وسعت مراتع آن ۳۰هزار و ۶۵۹ هکتار مراتع قشلاقی است.

این البرز پژوه گفت: در مناطق عشایری محدوده این شهرستان ۱۰۳ خانوار از ایلات و طوایف مستقل شاهسون، مغان، کلکویی در مناطق ییلاقی شمال ساوجبلاغ و مناطق قشلاقی گلدره، قشلاق محمدلو، حسین خانلو، جزیره و موسی‌لو، کهریزک، اقبالیه و حسین آباد مستقر هستند.

انتهای پیام/د.خ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.