به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، هر یک از نیروهای نظامی در سطح جهان در آیین نامه های خود نشان ها و درجات مختلفی را دارند که هر رنگ و نشان آن با نشان های دیگر متفاوت بوده و معنای خاصی دارد.
این نشان ها گاهی به معنای گذراندن دوره های مختلف و گاه نیز به معنای کسب افتخارات در عرصه های مربوط به امور نظامی است. البته باید به این نکته اشاره کرد که برخی نشان ها به طور اختصاصی برای هر کدام از نیروهای نظامی طراحی شده اند و برخی دیگر به طور مشترک در نیروهای مسلح استفاده می شوند، یعنی آیین نامه های آنها به صورت کلی از سوی ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تصویب و به نیروهای موردنظر ابلاغ می شود.
چهار قوای نظامی کشور نشان های افتخار و تحصیلی مخصوص به خود را دارند که افسران نیروهای آن پس از گذراندن دوره های مورد نظر و یا کسب امتیاز هر کدام از نشان ها آن ها را دریافت خواهند کرد. این نشان ها شامل جوایز و مدال ها نیز می شوند که به افرادی که در انجام یک کار موفق می شوند، اعطا می شود.
این نشان عالیترین نشان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که به افرادی که در میدان نبردهای مهم از خود رشادتها و دلاوریهای بزرگ نشان میدادند، اختصاص مییابد.
البته تاریخ ایجاد این نشان به سال ۱۳۰۱ باز میگردد و پس از تاریخ مشخص این نشان فقط به سرداران و امیرانی اختصاص یافت که در میدان نبردهای خارجی از خود رشادت نشان میدهند، تعلق میگیرد.
در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی این نشان به افراد بسیاری اعطا شده، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تاکنون این نشان از سوی فرمانده کل قوا و رهبر انقلاب فقط به سردار سپهبد پاسدار شهید حاج قاسم سلیمانی اعطا شده است.
این نشان نظامی به افرادی اعطا میشود که در میدانهای نبرد و جنگ از خود رشادت نشان دادند و با نشان دادن لیاقت خود این نشان را دریافت میکنند. بر اساس ماده ۱۵ آییننامه اعطای نشانهای دولتی که در سال ۶۹ مصوب شده، نشان ایثار به منظور تکریم این خصلت ارزنده، به افرادی اعطا میشود که به جهتی از جهات ذیل ممتاز شناخته شوند:
۱. جانبازی و از خود گذشتگی در راه اهداف و مقاصد مقدس نظام اسلامی و به ویژه ایثارگران در دوران پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و ارائه خدمات برجسته در جهت ساختن کشور و یا حفظ و پیشرفت نظام مقدس جمهوری اسلامی
۲. تحمل خسارتهای مادی برای ارائه خدمتی حساس و ضروری
۳. ممارست در نیکوکاریهای مؤثر اجتماعی و بنیانگذاری نهادهای خیریه و تأسیس موسسات علمی، تحقیقاتی و آموزشی در جامعه
این نشان به بیشتر افراد نظامی که در رستههای فرماندهی ارتش حضور دارند و در دوران دفاع مقدس نیز در جبهه های نبرد حضور داشته اند اعطا می شود.
قانون مربوط به این نشان نیز در ماده ۱۴ آییننامه اعطای نشانهای دولتی می گوید نشان شجاعت به افرادی اعطا میشود که به واسطه برخورداری از این ویژگی والای انسانی در جهتی از موارد زیر موفق شوند.
۱ . داوطلب شدن در انجام امور دشواری که برای کشور از حساسیت خاصی برخوردار است.
۲ . پذیرفتن مأموریتهای خطیر دولتی یا وظایف مهم اجتماعی که با خطرات احتمالی همراه هستند.
۳ . استفاده بجا و شایسته از مجموعه نیروها و مهارتهای بدنی در جهت نیل به هدفی والا.
این نشان همان طور که از نامش نیز پیداست به افرادی اعطا می شود که در جبهه های نبرد و یا در حین خدمت جانباز شوند تعلق میگیرد.
اگر افرادی که هم اکنون نیز در حال خدمت هستند این نشان را دریافت کنند، آن را در کنار دیگر نشان های نیروهای مسلح و بر روی سینه خود در سمت چپ بدنشان نصب میکنند. در تصویر زیر که متعلق به نشان های نظامی امیر دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش است، نشان جانبازی را در کنار نشان ایثار مشاهده می کنید.
این نشان نیز از دیگر نشان های افتخار در ارتش جمهوری اسلامی ایران است که به پاس خدمات و فداکاریها به خانواده شهداء، افراد غیر نظامی و همچنین غیر ارتشیان که در همکاری با ارتش به شهادت می رسیدند، اعطا می شود.
این نشان در سه درجه فتح ۱، فتح ۲ و فتح ۳ به عنوان سپاسگذاری و قدردانی به افرادی اعطا میشود که خدمات بزرگ و ارزندهای در طول جنگ از خود نشان دادهاند.
مرحوم آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی، امیر سپهبد شهید علی صیاد شیرازی، سردار سپهبد پاسدار شهید قاسم سلیمانی، امیر دریادار حبیب الله سیاری، سردار سرلشکر پاسدار محسن رضایی، سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، سرلشکر سید یحیی رحیمصفوی، امیر دریابان علی شمخانی و سردار سرتیپ پاسدار علی فدوی از جمله افرادی هستند که مفتخر به دریافت این نشان شدهاند.
این نشان به پاس خدمات و پشتیبانی به نیروهای مؤثر در خدمات رزمی، فعالیتهای پشتیبانی، ایثارگران، جانبازان تعلق میگیرد.
بیشتر بخوانید
سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و حجت الاسلام حسن روحانی به دلیل مسئولیت ستاد پشتیبانی جنگ از رهبر معظم انقلاب شایسته دریافت نشان درجه یک نصر شناخته شد.
این نشان از دیگر نشانهای افتخار در نیروهای مسلح است که به امدادگرانی اهدا میشود که به منظور حفظ جان نیروهای رزمنده خود را به خطر انداختهاند. البته این نشان را می توان با نشان رازی نیز مشابه دانست.
این نشان یکی از نشانهای افتخار در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که به افرادی تعلق می گیرد که در حوزه فرهنگ و هنر نیروهای مسلح فعالیت دارند.
سورنا ستاری فرزند سرلشکر شهید منصور ستاری از دریافت کنندگان این نشان است که به دلیل طراحی جنگنده آذرخش این نشان را دریافت کرده است.
بیشتر بخوانید
نظامیان باید در طول دوران خدمت خود دوره های مختلفی را برای ارتقای درجه نظامی طی کنند و باید طی کردن این دوره ها نشانه هایی را دریافت و بر روی لباس خود نصب می کنند. این نشان ها عبارتند از؛
دوره فرماندهی و ستاد
دوره علوم استراتژیک
دوره مقدماتی
دوره تخصصی
دوره عالی
دوره سرپرستی
دوره آموزشگاه نظامی
دوره اول دانشگاه افسری
دوره دوم دانشگاه افسری
دوره سوم دانشگاه افسری
کاردانی
کارشناسی
کارشناسی ارشد
دکتری
انتهای پیام/
سایه ی همه نظامی ها مستدام
خصوصا امنیتی ها
و چرانشان ایثاریاهمان جانبازی رابه بچه های جنگ ندادند!
بی انصافی محض است.
ضمن اینکه مبلغی به حقوق جانبازان بایداضافه شود،،،اضافه نشد!!!
وجانبازان رالایق ندانستندکه مطمئنأخودشان نالایق اند...
حق بچه های جنگ رو بدیدکه انصافأازجان گذشتگی کردند.
کاری کردندکارستان..........
که شماهاوجودش رو ندارید.
ومتأسفانه فعلأقدرت دست شماست!
و..........$!
معافیت پزشکی گرفتم و سربازی نرفته ام ،
این نشان ها را نمی شناسم ،
ممنون از اطلاع رسانی ،
جالب بود .
خبر آموزنده و جذابی بود.