به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، شاتوت که به خانواده توتسانان تعلق دارد در اصل بومی ایران است و علاوه بر آنکه یکی از میوههای موردعلاقه مردم است به شکلی گسترده در صنعت تولید بستنی و نیز تولید و فرآوری مربا استفاده میشود، در حال حاضر کشت و پرورش شاتوت به دلیل مزایای مهمی که دارد به لحاظ اقتصادی بسیار بهصرفه است.
میوه شاتوت از نظر شکل ظاهری بزرگتر از توت سفید ، رنگ آن قرمز تیره یا ارغوانی و مزه اش ترش و شیرین است که خواص فراوانی دارد و سرشار از پتاسیم، منگنز، منیزیم و ویتامینهای A ،B ،C ،K ،E و منبع خوبی از آهن است که به ندرت در دیگر انواع توتها پیدا میشود.
دهستان سولقان قطب تولید شاتوت کشور محسوب میشود، زمان برداشت این محصول اوایل تیرماه است و ما نیز برای آگاهی بیشتر از کم و کیف برداشت و عرضه این محصول به دهستان سولقان رفتیم و از چند باغدار درباره این میوه خوش طعم و قیمت و خواص آن پرسیدیم که پاسخهای زیر را دادند:
باغداری که در حال چیدن محصول خود بود، در پاسخ به این سوال که قیمت شاتوت پای درخت و در بازار چقدر است؟ گفت: در باغ من سالانه ۳ تن شاتوت برداشت میشود و نرخ عمدهفروشی آن حدودا کیلویی ۲۰ هزار تومان است که البته این قیمت، نرخ عمدهفروشی یا بهقولمعروف نرخ سرزمین است و در میادین میوه و تره بار با حدود ۲ برابر این قیمت یعنی ۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.
باغدار دیگری که در کنار او ایستاده بود با شنیدن سوال ما گفت: ما از کودکی به کار کشاورزی مشغول بوده ایم و این کار به ما ارث رسیده است، امسال هزینههای جانبی کاشت وبرداشت مانند حقوق کارگر، قیمت کود و سموم افزایش داشته است و ما را کمی با مشکل روبه رو کرده است.
به باغی دیگر رفتیم و در آنجا از باغداری که سن و سال بیشتری داشت، درباره چگونگی فروش شاتوت و نگهداری آن سوال کردیم که گفتند: ما علاوه بر شاتوت میوههای دیگری مانند گیلاس ، گردو، خرمالو و انواع توت را کشت میکنیم ، البته عمده کار ما شاتوت است که به صورت روزانه به فروش میرسانیم چراکه این میوه قابلیت نگهداری به مدت زیاد در بیرون از سردخانه را ندارد و در سردخانه نیز باید در دمایی خاص نگهداری شود که همین امر کار فرایند نگهداری را سخت تر می کند.
در ادامه به سراغ سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان تهران رفتیم و پرسشهایی را مطرح کردیم.
حقی زاده سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان تهران با اعلام اینکه تمام توان خود را در جهت تولید هرچه بیشتر محصولات کشاورزی به کار گرفتهایم، افزود: دهستان سولقان با دارابودن بیش از ۱۶۰هکتار باغات شاتوت وتولید بیش از۹۵۰تن محصول شاتوت، قطب تولید شاتوت کشور محسوب میشود.
در ادامه به سراغ صابری بخشدار کن رفتیم و وضعیت تولیدات شاتوت و میزان اشتغال زایی این باغها را جویا شدیم.
صابری بخشدار کن اظهار کرد: سولقان به عنوان اصلیترین مرکز تولید شاتوت است و به نوعی قطب شاتوت کشور به شمار میرود که البته در این دهستان محصولات دیگری از جمله گردو، گیلاس و خرمالو نیز تولید میشود.
او ادامه داد: مردم این منطقه از گذشته در این زمینه فعالیت داشته اند و این باغات میراثی ارزشمند است که باید حفظ شوند و ما نیز در راستای ترویج این فعالیت و توسعه باغهای این منطقه در تلاش هستیم تا شاهد پیشرف روزافزون باغداران باشیم.
صابری همچنین با اشاره به اینکه سالانه حدود ۹۵۰ تن شاتوت در سولقان تولید میشود، گفت: محصولات برداشت شده در بخشهای مختلفی مانند بستنی سازی، لواشک سازی، مربا سازی و تهیه آب شاتوت نیز مورد استفاده قرار میگیرد و حدود ۲۰۰۰ نفر به صورت ثابت در این زمینه مشغول به کار هستند.
در پایان هم به سراغ خانعلی رئیس شورای اسلامی بخش کن رفتیم که گفت: بهترین زمان برای برداشت شاتوت تیر ماه است که پس از برداشت این محصول از نقاط مختلف تهران، دوست داران این میوه تابستانی به سولقان آمده و شاتوت و فراوردههای آن مثل آب شاتوت و مربا یا لواشک آن را خریداری میکنند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/