وی اظهار داشت: پروتئینها باید حدود ۲۰ درصد کالری روزانه را تامین کنند، در مواردی که آسیب کلیه ناشی از دیابت وجود دارد ممکن است این مقدار کمتر شود و مصرف چربیها نباید بیشتر از ۳۰ درصد کالری روزانه باشد. در این میان مصرف چربیهای حیوانی باید کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه را فراهم کند.
عاملی ادامه داد: تا چند سال پیش افراد مبتلا به دیابت از خوردن غذاهای حاوی کربوهیدراتهای ساده مثل قند و یا شیرینی به طور کامل منع میشدند، اما تحقیقات جدید نشان داده که تفاوت چندانی میان کربوهیدراتهای ساده و مرکب از نظر میزان بالا بردن قند خون وجود ندارد، در واقع مصرف بعضی از غذاهای حاوی نشاسته مثل سیب زمینی، قند خون را حتی بیشتر از خوردن شکر بالا میبرد، باید در رژیم غذایی خود از کربوهیدراتهای ساده نیز استفاده شود.
وی تصریح کرد: مصرف روزانه فیبر باید حداقل ۲۰ گرم شامل نان جوی سبوس دار، نان سنگک، جوی پوست نکنده، ذرت، بادام زمینی، فندق، گردو، انواع لوبیا، عدس، سویا، سبزیجات شامل لوبیا سبز، نخود فرنگی، هویج، گل کلم، اسفناج، میوهها شامل توت فرنگی، شاه توت، گلابی، سیب باید در رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت گنجانده شود.
این متخصص غدد افزود: به منظور پیشگیری از افزایش فشار خون، مصرف نمک بهتر است، محدود شود، در این میان غذاهای خانگی به علت اینکه سدیم کمتری دارند نسبت به غذاهای آماده مثل انواع کنسرو، انواع کنسرو، سوسیس و کالباس ترجیح داده میشوند و بهتر است از اضافه کردن نمک در سر سفره نیز خودداری شود.
به گفته عاملی، مقدار کلسترول مصرفی در بیماران مبتلا به دیابت روزانه باید کمتر از ۳۰۰ میلی گرم باشد، کلسترول نوعی چربی است که در غذاهایی مانند گوشت، زرده تخم مرغ، دل و جگر و لبنیات دیده میشود و بالا بودن آن عامل مهمی در ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی است.
وی افزود: اکنون ۱۵۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به دیابت هستند و تا ۱۵ سال دیگر این تعداد به ۳۰۰ میلیون نفر میرسد، در ایران نیز حدود دو میلیون نفر دچار این بیماری هستند و سالانه ۲۰۰ هزار نفر در کشور به این بیماران افزوده میشوند.
به گفته این متخصص غدد، فرد مبتلا به دیابت ممکن است سالها از بیماری خود بی خبر باشد و طی این مدت، قند خون بیش از حد طبیعی، منجر به صدمات جبران ناپذیر در قسمتهای مختلف بدن بویژه چشم، کلیه ها، اعصاب محیطی و عروق قلب و مغز و سایر قسمتهای بدن شود. تشخیص و کنترل بیماری در مراحل ابتدایی میتواند جلوی بسیاری از عوارض را بگیرد.
وی تصریح کرد: به همین دلیل افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری دیابت هستند، مانند افراد با سن بیش از ۴۵ سال حتی بدون وجود هیچ علامتی باید حداقل هر ۳ سال یکبار آزمایش قند خون ناشتا انجام دهند تا با تشخیص زودرس و کنترل قند خون در حد مناسب از ایجاد بسیاری از این صدمات پیشگیری شود یا وقوع آنها به تاخیر انداخته شود.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/