سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

به مناسبت روز صنعت و معدن؛

خیز بلند صنعتگران برای تحقق جهش تولید/بازار آینه‌ای برای عملکرد مسئولان

تمام فعالان حوزه صنعت خیز بلندی برای تحقق شعار سال برداشته‌اند، اما هنوز در مشکلاتی مثل تامین مواد اولیه دست و پا می‌زنند.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، صنعت و صنعتگران در سال‌های اخیر مهم‌ترین بخش‌های کشور بوده‌اند و برای چندمین سال پیاپی عنوان اصلی سال را به خود اختصاص می‌دهد. امسال هم سال جهش تولید نام گرفت تا صنعتگران و تولید کنندگان در صدر توجهات قرار بگیرند.

سال ۹۹ جهش تولید نام گرفت تا تنها به معنای رشد و توجه به تولید و صنعت نباشد. جهش تولید معنای مطلق تمرکز بر تولید است تا نه تنها رشد و پیشرفت بلکه جهش را در این حوزه به همراه داشته باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز یکشنبه (سوم فروردین ماه) در سخنانی زنده و تلویزیونی سال ۹۹ را جهش تولید نامگذاری کرد.

ایشان قوت و برتری در فضای مجازی و پیشرفت و برتری در زمینه بهداشت و درمان را که کار‌ها و تحقیقات علمی فراوانی نیز در این عرصه انجام شده است، از ابزار‌های قوی شدن برشمردند و افزودند: جهش تولید یکی دیگر از ابزار‌های قوی‌شدن است که البته الزاماتی از جمله مقابله با قاچاق کالا و واردات بی‌رویه، اعطای مشوق‌ها به تولیدکنندگان و برخورد قضایی با سوءاستفاده‌کنندگان از کمک‌های دولتی دارد که این کار‌ها باید امسال انجام شود.

مسئولان حوزه صنعت هم در چند مدت ابتدایی امسال همین خط را در نظر گرفته و برای تحقق کلمات بیان شده توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی تلاش کردند. الزامات به کارگیری این ابزار را به کار گرفته و برای به کارگیری ظرفیت‌های خالی کمر همت بستند. فعالیت‌های زیادی انجام شد تا هر چند کوچک بتواند به رشد فعالیت واحد‌های تولیدی و تحقق جهش تولید در فعالیت‌های آن‌ها منجر شود.

جهش تولید نیازمند منابع و امکانات است

مهدی صادقی نیارکی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه صنعت تجارت و کشاورزی، گفت: از همان ابتدا برنامه‌های ما در وزارت صمت و برای تحققق جهش تولید منتشر شد. اولین گامی که اتفاق افتاو در ۳ ماه نخست امسال بازنگری در برنامه‌ها و انطباق آن‌ها با شرایط جدید بود. این برنامه‌ها نیازمند بعضی امکانات و منابع است که پیش‌بینی شده است.

او با اشاره به برنامه‌های ویژه‌ای که برای تحقق نهضت ساخت داخل وجود دارد و برنامه ۳ میلیاردی برای تحقق این موضوع گفت: فعال سازی واحد‌های راکد را پیگیری خواهیم کرد،  همچنین تکمیل و راه‌اندازی واحد‌های نیمه تمام بر عهده واحد طرح و برنامه وزارت صمت پیگیری است تا از ظرفیت‌های خالی باقی مانده برای تولید بهره ببریم. این برنامه‌ها افزایش کمی و کیفی تولید را به همراه خواهد داشت.

نیارکی با تاکید بر بکارگیری ظرفیت‌های خالی در تولید اقلام مقابله با کرونا گفت: در تولید برخی اقلام مقابله با کرونا رکورد‌های بی‌نظیری ثبت شد که می‌توان آن را به عنوان کاری جهادی و در راستای جهش تولید دانست. از طرفی وزارت صمت به صورت جدی تامین مواد اولیه را چه از مجاری داخلی و چه از طریق واردات پیگیری می‌کند. سال گذشنه وضعیت عرضه و تقاضای پتروشیمی را داشتیم و امسال هم با تداوم این تصمیمات و بررسی مشکلات در کمیته راهبری مدیریت تقاضا ارامش را در این بازار حفظ کنیم.

او با تاکید بر اهمیت پیگیری ساخت داخل گفت: با دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلف جلسات مختلفی برگزار و کمیته‌ای به نام کمیته راهبری نهضت ساخت داخل تشکیل شده است که جلسات به طور مداوم در حال برگزاری است. از استان‌ها هم تقاضای پیگیری این موضوع و ارائه برنامه داشتیم. اقدامات زیادی برای حداکثر سازی استفاده از توان داخل و اولویت‌دهی در تخصیص مواد اولیه باعث شده تا تولید و توزیع بهبود پیدا کرده و در نهایت بتوانیم قدر در راه توسعه صادرات بگذاریم.

استفاده از بخش علمی برای تعمیق داخلی سازی

معاون صنایع وزارت صمت با اشاره به دو رویکرد تکمیل زنجیره ارزش و افزایش تاب اوری و خود اتکایی بیان کرد: برای داخل سازی هر کالایی یا باید دانش ساخت آن را در اختیار داشته باشید یا آن را به دست بیارید. تغییر رویکرد ما از مونتاژ کاری به خود اتکایی باعث به کارگیری بیشتر دانش داخل و توسعه و تولید شد. ارتباط مناسبی بین وزارت صمت و معاونت علمی شکل گرفت و جلسات متعددی برگزار شد تا از تمام نهاد‌ها و پتانسیل‌های علمی کشور برای گسترش تولید استفاده کنیم.

او بیان کرد: رکورد‌های اخیر ما اغلب به حوزه اقلام مقابله با کرونا مربوط می‌شود. برنامه‌های متعددی در تحقق جهش تولید داریم که از جمله آن‌ها می‌توان به دو میز داخلی که به زودی برگزار می‌شود اشاره کرد. چهارمین میز صنعت خودرو و قطعه سازی تا چند هفته آینده برگزار خواهد شد همچنین میز توسعه و تعمیق ساخت داخل در حوزه لوازم خانگی را خواهیم داشت.


بیشتر بخوانید


نیارکی بیان کرد: ۲۰۰ طرح تولیدی با پیشرف فیزیکی بیش از ۸۰ درصد انتخاب شدند تا به صورت هفتگی افتتاح و به چرخه تولید کشور اضافه شوند. اولین طرحی که با بالغ بر ۴۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه و با حضور رئیس جمهور افتتاح شد و همین روند ادامه خواهد داشت تا علاوه بر افزایش تولید میزان ارزبری کاهش پیدا کند.

تمام این اقدامات انجام شد تا در نهایت به حفظ رضایت تولید کنندگان و کمک به افزایش تیراژ تولید منجر شود؛ از به کارگیری واحد‌های غیر فعال و تکمیل نشده تا تعمیق ساخت داخل و سامان‌دهی به بازار مواد اولیه.

فاصله حرف تا عمل تحقق جهش تولید

همه چیز روی کاغذ درست و صحیح به نظر می‌رسد و همه را مطمئن می‌کند که این اقدامات معنای مطلق کلمه جهش تولید را به همراه خواهد داشت، اما ماجرا در رنیای واقعس کمی متفاوت است و هنوز هم برخی تولید کنندگان سخت ترین سال‌های فعالیت خود را می‌گذرانند.

مصباحی مدیرعامل یکی شرکت‌های بزرگ تولید اقلام غذایی و خوراکی در کشور، در گفتگو با خبرنگار اظهار کرد: شرایط فعلی، شرایط خوبی برای تولید کنندگان نیست. با توجه به نوساناتی که در قیمت مواد اولیه و محدودیت‌هایی که در تهیه این اقلام وجود دارد، بخش صنعت روز‌های سختی را میگذارند.

او گفت: بحران جهانی کرونا باعث شد تا با استفاده از رکود جهانی، شرایط تولیدات داخلی خودمان را به سطوح جهانی نزدیک‌تر کنیم، اما هنوز رکودی بر بازار داخل کشور حاکم است.

مصباحی با اشاره به این که سال سختی را پیش رو خواهیم داشت و حتی ممکن است در محصولات استراتژیک و پر مصرف با مشکلاتی مواجه باشیم بیان کرد: باید به تولید کننده‌هایی که در این شرایط کار می‌کنند دست مریزاد گفت. صنعت گران هم باید در مدیریت قیمت محصولات بسیار تلاش کنند، اما اکنون هم فشار زیادی را تحمل می‌کنند و انتظار داریم ارگان مختلف دولت کمک و همکاری کنند.

مدیر عامل یکی از شرکت‌های تولید مواد غذایی گفت: در شرایط سختی مثل شرایط امروز و با وجود رکود در بازار، دو راهکار خواهیم داشت. اولین راهکار کاهش هزینه‌های ضروری است و اولین هزینه ضروری که می‌توان حذف کرد نیرو‌ها هستند. اغلب تولید کننده‌ها تنها انگیزه فعالیتشان گسترش سفره‌ای است که کارگرانشان از آن روزی می‌گیرند پس تعدیل نیرو برای آن‌ها بسیار دردناک خواهد بود.

مزیت نسبی به حداقل رسیده است

او بیان کرد: در شرایط فعلی مزیت نسبی هم به حداقل رسیده است پس تولید کننده بخشی از درامد خود را از دست داده و بیش از گذشته به نقطه سر به سری نزدیک می‌شود. امیدواریم که دوستان اقتصاد دان به فکر باشند. علی رغم محدودیت‌های اعمال شده بر واردات محصولات مختلف، تغییری در بازار مشاهده نکردیم.

مصباحی ادامه داد: در حالت کلان زمانی که مواد اولیه کم شود، سطح تولید کاهش پیدا خواهد کرد و رقابت بازار از دو طرف کاهش پیدا خواهد کرد. امیدواریم همانطور که شعار مزیت نسبی را می‌دهیم برای عملیاتی شدن آن تلاش کنیم.

او بازار را بهترین آینه و نشان دهنده عملکرد بخش‌های مختلف دانست و گفت: شاید در شرایط فعلی بهترین راهکار کاهش هزینه‌های غیر ضروری و توجه ویژه به تامین مواد اولیه آن‌ها باشد.

درد دل‌های تولید کنندگان تفاوت‌های با آنچه که بنا بود اتفاق بیفتد دارد. هنوز سایه فشار اقتصادی بر سر واحدهای تولیدی وجود دارد و هر روز تاریک‌تر و تاریک‌تر می‌شود . شایدامسال یکی از  تلخ‌ترین تبریک‌های روز صنعت و معدن را از فعالان این حوزه شاهد بودیم اما هیچیک از آن‌ها زیر بار این فشارها کمر خم نکرده و برای ساختن دوباره این اقتصاد آسیب دیده تلاش می‌کردند. روزهای سخت صنعت خواهد گذشت و سال‌های بعد تولیدکنندگان این روز را با لبخند به هم تبریک خواهند گفت.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.