به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با شروع فصل گرما دامنههای کوه دماوند میزبان شقایقهای وحشی است که دامن این کوه را در ماههای خرداد و تیر گلگون میکند.
در یک صبح گرم تابستانی راهی دامنههای کوه دماوند شدم، مقصد دشت شقایق لار بود. بعد از طی کردن ۷۰ کیلومتر به این دشت رسیدم. هنوز مثل هر سال شقایقهای سرخ زیر تیغ آفتاب طنازی میکردند. گردشگران زیادی برای دیدن شقایقها آمده بودند و با عکاسی از گلها لحظههای شادی را به تصویر میکشیدند، برخی با ماشین به میهمانی دشت آمده بودند و البته طبیعت دوستانی هم به پاک سازی منطقه از زباله مشغول بودند عدهای هم به گمان اینکه شقایقها خاصیت دارویی دارند، آنها را میچیدند. البته نگهبانان دشت شقایق برای حفاظت از گلها در منطقه حضور داشتند و گردشگران را راهنمایی میکردند.
برای شناخت بیشتر گلهای شقایق به سراغ نویسنده کتاب طبیعت گردی با گیاهان ایران رفتم. مجید اسکندری نویسنده کتاب طبیعت گردی با گیاهان ایران در گفت و گو با خبرنگار صنعت تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: خانواده شقایقها در کشور ما دارای دو جنس هستند و در مناطق زراعی، کوهستانی و مرتعی دیده میشوند.
bracteatum جنس پاپاور که نزدیک به ۲۸ گونه هستند.
Glausium جنس گلاسیوم ۱۲ گونه گیاه دارد که نوعی شقایق است.
او افزود: گل شقایق دامنههای کوه دماوند از گونه پاپاور یا خشخاش وحشی محسوب میشود که از خانواده شقایقها است ومناطق رویشی آنها در شمال زاگرس و منطقه البرز است.
اسکندری ادامه داد: اگر چه اعتقادات محلی خواص متعددی را برای این گیاه ذکر کردند، اما برداشت این گیاه از طبیعت در چرخههای زیستی اختلال ایجاد میکند بطوریکه هر گونه گیاهی از لحاظ کیفی و کمی سایر گونههای گیاهی و جانوری را تحت تاثیر قرار میدهد و حتی باعث نابودی آنها میشود.
این گیاه شناس با بیان اینکه حضور شقایقها در دشتها ضروری است و باعث تعادل اکوسیستمی در طول سالیان طولانی میشود، اظهار کرد: گلهای شقایق نسبت به پاکوبها حساس هستند و در مناطقی که رد پایی گذاشته شود شاهد گلی درآن نقطه در سال آینده نخواهیم بود.
حسین عبیری گلپایگانی نگهبان دشت شقایق لار در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: گلهای شقایق بعد از چیده شدن از ساقه قدرت رویش خود را از دست میدهند، زیرا بذر گیاه در داخل گل هست و دانهای وجود ندارد تا طبیعت دوباره آن را احیا کند.
او افزود: در سالهای گذشته شاهد جمعیت زیادی از گونه شقایق طناز یا خشخاش طناز دردشت لار بودیم، ولی عوامل مختلفی ازجمله معدن کاوی جاده کشی و چیدن شقایقها باعث کاهش گلها در این دشت شده است.
نگهبان دشت شقایق لار اظهار کرد: مطالعات کارشناسان منابع طبیعی نشان میدهد که گلهای شقایق ارزش دارویی و غذایی ندارند و فقط در طبیعت زیبا هستند.
بیشتر بخوانید
جلال مومنی از کوهنوردان قله دماوند و از نگهبانان دشت شقایق در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: یکی از تهدیدهایی که دشتهایی مثل دشت شقایق را تهدید میکند ورود گردشگران با ماشین به داخل دشت هاست.
او افزود: گیاهانی که در مسیر عبور ماشینها در دشتها هستند از بین میروند و هرگز در این مسیرها گل و گیاهی رشد نخواهد کرد.
عباس محمدی از دیگر نگهبانان دشت شقایق در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: یکی دیگر از عواملی که دشت شقایق را تهدید میکند چرای بی رویه دام است که باعث فرسایش خاک و درنتیجه مانع باروری ورویش گلهای شقایق میشود.
او افزود: مردم بیشترین نقش را در حفاظت از عرصههای منابع طبیعی دارند بنابراین افزایش آگاهی عمومی تاثیر مستقیمی درحفظ دشت شقایق دارد.
این نگهبان دشت شقایق اظهار کرد: با حفظ طبیعت دامنه کوه دماوند به تحقق هر چه سریعتر ثبت جهانی این قله کمک خواهیم کرد.
هر چند عمر گلهای شقایق کوتاه است، اما حضور هر ساله آنها در دامنههای کوه دماوند در فصل گرما خبر از سلامت این دشت سبز میدهد.
انتهای پیام/