سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از موفق‌ترین تیزپروازان ایرانی؛

خلبانان ایرانی؛ از شکارچی فاکس‌بت تا لیدر بزرگ‌ترین عملیات هوایی جهان

تاریخ دفاع مقدس همواره پر است از حماسه‌آفرینی‌های خلبانان ایرانی.

‌به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دفاع مقدس به عنوان بهترین عرصه برای ظهور و بروز رشادت ها و شجاعت های رزمندگان ایرانی و زمینه ای برای به رخ کشیدن این رشادت ها به دشمنان است.

هرگاه که به تقویم دفاع مقدس نگاه می کنیم، می بینیم که این تقویم پر است از فداکاری ها و موفقیت های رزمندگان به خصوص تیزپروزان نیروی هوایی که با دانش و رشادت های خود دشمن بعثی را به سطوح آورده بودند و برخی اوقات نیز دشمن را مانند آنچه در عملیات آزادسازی خرمشهر رخ داد به زانو در آوردند.

سرهنگ خلبان محمود اسکندری

سرهنگ خلبان محمود اسکندری یکی از زبده‌ترین و نام آشناترین خلبانان ایرانی جنگنده بمب افکن فانتوم است که در کارنامه خود حضور در عملیات‌های مهمی همچون حمله به اچ ۳، انهدام پل اروند رود، عملیات بغداد و بازگرداندن فانتوم آسیب دیده از سوریه دیده می‌شود. اما در بُعد عملیاتی مهم‌ترین عملیات او را می‌توان کمک به انهدام پل اروند رود دانست که خرمشهر را به عراق متصل و به لشکر ۱۱ بعث عراق برای جابجایی تجهیزات و ادوات جنگی و همچنین عقب نشینی احتمالی کمک می‌کرد.

دیگر عملیات مهم مرحوم اسکندری را می‌توان عملیات بغداد نامید که در آن به همراه شهید عباس دوران به محل برگزاری کنفرانس عدم تعهد در بغداد و پالایشگاه الدوره حمله کردند و امنیت آسمان بغداد که به گفته صدام هیچ کس توان نفوذ به آن را نداشت را از بین بردند. اهمیت این عملیات آنجاست که اگر کنفرانس عدم تعهد برگزار می‌شد عراق می‌توانست اهداف ضد انسانی خود را بر علیه کشورمان با ایجاد یک اجماع جهانی عمل کند.

چندی پس از این عملیات، سازمان وحدت آفریقا هم اعلام کرد که بغداد محل مناسبی برای گردهمایی غیرمتعهد‌ها نیست بعد از آن‌هم کوبا اعلام کرد کنفرانس سران در بغداد تشکیل نخواهد شد.

در عملیات اچ ۳ یا حمله به الولید نیز نقش سرهنگ اسکندری بسیار مهم و راهبردی بود که یک فروند از هواپیما‌های فانتوم به خلبانی شهید خضرایی و کابین عقبی اصغر باقری مورد هدف قرار گرفته بود و سیستم هیدرولیک این هواپیما آسیب دیده و قادر به سوخت گیری نبود. به همین دلیل  و با توجه به نزدیکی فاصله به سوریه این فانتوم در سوریه فرود آمد. دو نفر از خلبانان زبده ایرانی به نام‌های محمود اسکندری و محمد جوانمردی عازم سوریه شدند تا هواپیمای ایرانی را که پس از طی دوره چهار ماهه تعمیرات آماده پرواز بود را به ایران باز گردانند. هر کدام از هواپیما‌های جنگنده باید پس از اورهال تست شوند تا بتوانند به خوبی پرواز کنند. اما این دو خلبان ایرانی با موفقیت کامل و زیر آتش سنگین پدافند عراق این فانتوم ایرانی را به سلامت به خاک کشورمان بازگردادند.

امیر سرتیپ خلبان فرج الله برات‌پور 

همه ما ایرانیان از دوران دفاع مقدس خاطرات مهمی داریم که از شنیدن آن همواره احساس غرور می‌کنیم. یکی از این عملیات ها، عملیات اچ ۳ یا حمله الولید است که به رهبری یا لیدری امیر سرتیپ خلبان فرج الله برات‌پور طرح ریزی و رهبری شد. امیر برات‌پور  سال ۲۴ در کنگاور کرمانشاه متولد شد و در ۲ سالگی به همراه خانواده به کرمانشاه رفتند.

وی تا مقطع دیپلم در آنجا درس خواند. در مهر سال ۴۷ پس از گذراندن تحصیلات در ایران و آمریکا به درجه ستوان دومی نائل شد. او در مهر سال ۱۳۵۷ هم برای آموزش‌های مدیریتی به آمریکا رفت و ۲ ماه مانده به انقلاب به ایران برگشت. مهرماه سال ۶۰ بود که امیر برات‌پور  جانشین پایگاه ششم شکاری بوشهر شد و دو سال پس از آن به دانشکده دافوس ارتش رفت و پس از ۲ سال فرمانده پایگاه همدان شد. وی همچنین به مدت ۵ سال و نیم فرمانده منطقه هوایی شیراز بود و پس از آن به مدت ۴ سال و نیم رئیس اداره بازرسی پرواز نیروی هوایی بود.

در این عملیات ۸ فروند فانتوم ایرانی باید از نوار مرزی ایران، ترکیه و عراق عبور می‌کردند و پس از عبور از مرز اردن، فلسطین اشغالی و عراق وارد خاک عراق شده تا سه پایگاه الولید معروف به اچ ۳ را بمباران کرده و به کشورمان ایران بازگردند.  

براساس طرح ابتدایی قرار بود که ۱۰ فروند فانتوم مسلح (۸ فروند اصلی و ۲ فروند رزرو) از پایگاه سوم شکاری شهید نوژه همدان به پرواز درآیند و برای گمراه‌کردن دشمن، دقایقی قبل از بمباران اچ-۳ توسط فانتوم‌ها، ۳ فروند  اف ۵ از پایگاه دوم شکاری تبریز به پالایشگاه کرکوک حمله کرده و دشمن را به این عملیات مشغول کنند.

اهمیت این عملیات در این بود که ارتش عراق چندین فروند از هواپیما‌های مهم و راهبردی خود را به پایگاه‌های الولید منتقل کرده بود تا از گزند نیرو‌های ایرانی در امان باشد، اما غافل از اینکه ایران دقیقا برای این هواپیما‌ها و نابودی آن‌ها نقشه دارد و با موفقیت نیز آن را اجرایی کرد. کارشناسان نظامی جهان این عملیات را موفق‌ترین عملیات نظامی جهان می‌دانند که نظیر آن در دنیا وجود ندارد.

 

امیر سرتیپ خلبان محمدرضا زارع‌نژاد

امیر سرتیپ خلبان محمدرضا زارع نژاد اشکذری از موفق‌ترین خلبانان نیروی هوایی ارتش در دوران دفاع مقدس است که نامش به علت شکار یک فروند جنگنده مافوق صوت میگ ۲۵ عراقی در تاریخ نبرد‌های هوایی جهان جاویدان شد.

سیزدهمین روز تیرماه سال ٦٥ بود که ناگهان اپراتور رادار کنترل شکاری پدافند تبریز به این پایگاه هشدار داد که یک فروند میگ ۲۵ شکاری در حال پرواز در آسمان ایران است. در این هنگام آژیر اسکرامبل پایگاه شکاری تبریز به صدا درآمد و امیر زارع نژاد و مجید شعبانی بلافاصله وارد شلتر اف ۵ شدند و برای شکار این هواپیمای بعثی به پرواز درآمدند.  

وی پس از دیدن این هواپیما در رادار خود بلافاصله اقدام به آماده سازی جنگنده جهت شلیک موشک‌های هدایت حرارتی سایدوایندر می‌کند که هیچ یک از دو موشک به دلیل ایراد فنی رها نمی‌شود.

امیر زارع نژاد به عنوان آخرین اقدام، سایت هدف گیری مسلسل جنگنده خود را بر روی فاکسبت عراقی تنظیم و به گفته خود انگشت خود را بر روی ماشه مسلسل اف ۵ گذاشته و با وجود تلاش هواپیمای دشمن جهت فرار، ٤٠٠ گلوله به آن شلیک می‌کند که موجب آتش گرفتن موتور و نهایت سقوط هواپیما در خاک عراق می‌شود.

این شکار نیز از جمله شکارهای ماندگار در تاریخ نبردهای هوایی جهان است که رکورد مشابه آن نیز فقط در اختیار خلبانان ایرانی قرار دارد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۱
قباد
۲۱:۳۵ ۱۶ اسفند ۱۴۰۰
سلام . باید یک نیروی پیاده در حین عملیات باشی و آنگاه حضور هواپیماهای جنگی و هلیکوپترهای کبری را بالای سر خود ببینی تا از لذت دیدن شجاعت و ایثار خلبانان نیرو و روحیه مضاعف را با تک تک سلولهای بدن حس کرده و از شدت شوق اشک ریخته و با جان و دل در برابر دشمن استوار و مقاوم ایستاد و پیروز شد. درود بر همه دلاورانی که مردانه ایستادند و شهید و جانباز شدند.
محمد
۱۳:۴۳ ۰۲ آبان ۱۴۰۰
درود برتمام وطن پرستان ایران زمین وتمامی آنهایی که جان عزیزشان رو تقدیم کردند تاایران بماند جا دارد از خلبان محموداسکندری که با زدن پل خرمشهر زمینه ساز آزادی بخش وسیعی از خوزستان شد تا حمله به بغداد... یادی بکنیم که دست آخر هم کنار گذاشته شد ودرگمنامی تصادف کردو مرد چرا ما قدر قهرمان‌ها رو نمیدانیم
امید
۱۰:۳۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۹
از تیمسارخلبان جهانگیر ابن یمین هم بنویسید اولین خلبان و لیدر دسته پروازی که عراق را بمباران کرد
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۱ تير ۱۳۹۹
ازشهیددوران بنویسید ......کاری که اون انجام دادخیلی مهم بود
یوسف
۱۲:۴۶ ۰۹ تير ۱۳۹۹
درود برتمامی تیز پروازان وطن که همیشه جلودار وطن هستند ۱۹ بهمن ۵۷ گرفته تا حال حاضر و آینده
ناشناس
۰۱:۴۸ ۰۹ تير ۱۳۹۹
یادی هم از منوچهر محققی رکورد دار پروازهای برون مرزی تام کت در تاریخ جهان بکنید.
ناشناس
۰۱:۴۸ ۰۹ تير ۱۳۹۹
یادی هم از منوچهر محققی رکورد دار پروازهای برون مرزی تام کت در تاریخ جهان بکنید.
M.kh
۰۱:۱۸ ۰۹ تير ۱۳۹۹
درود
ناشناس
۲۳:۴۴ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود درودخدابرخلبانان عزیزوارتش بزرگ ایران خداوندنگهدارتمامشان باشد افرین ارتش با غیرت وخلبانان عزیز افرین برشماها خدانگهدارتون
ناشناس
۲۳:۱۹ ۰۸ تير ۱۳۹۹
روحشان شاد
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۸ تير ۱۳۹۹
در اینجا سفر داخلی کردم .وقتی اسم خلبان را گفت
متوجه شدم ایرانی است .خیالم راحت شد
من شخصا به پزشک. خلبان .و صد البته نخبگان وطن
صددرصد اعتماد و قبول شون دارم
واقعا نابعه ایند در کارشون
موفق و موید باشند
فری
۲۲:۳۳ ۰۸ تير ۱۳۹۹
از حق نگذریم تو جنگ هم بهترین هواپیمای دنیا اف ۱۴ رو داشتم همشون نو و عالی بودن با بهترین صلاح تجهیزات به روز

دورود خدا بر تمامی خلبانان ایرانی چه گذشته چه حال چه اینده

عیرت ایران هستید
ناشناس
۲۱:۰۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
خدا محمود اسکندری، قهرمان دوران دفاع مقدس را قرین رحمتش قرار دهد که متاسفانه آنگونه که باید و شاید تاکنون از او یاد نشده و آنچنانه باید و شاید به حق و حقوق مادی خود پس از جنگ نرسید
روحش شاد و یادش گرامی
شمس
۲۰:۵۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
خداوند رحمت کند کسانی که در راه خدمت به مردم گام برمی‌دارند
احمدی
۲۰:۴۵ ۰۸ تير ۱۳۹۹
دورود بر خلبانان غیرتمند ایران،،،،زنده باد ایران سرفراز
ناشناس
۲۰:۱۶ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود بر دلاور مردان ارتشی بی ادعا
عبادی
۲۰:۰۵ ۰۸ تير ۱۳۹۹
خلبانان بچه های امام وافتخارآفرینان ایرانند
احمد
۱۹:۰۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود بر همه شهدای خلبان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران. شهید سید علی اقبالی دوگاهه خلبان تیز پرواز و استاد خلبان که پادگان العقره عراق را به خاک و خون کشید وبا ساعت ها پرواز در خاک دشمن.سرانجام ناجوانمردانه و با شقاوت بسیار بدست دشمن بعثی به شهادت رسید.روحش شاد.و یادش گرامی.
ناشناس
۱۸:۵۰ ۰۸ تير ۱۳۹۹
این عقاب پروازان از افتخارات سرزمین ایرانی اند.شیر مادر حلال شان باد
ایـرانـی وطـن پـرست
۱۸:۰۴ ۰۸ تير ۱۳۹۹
روحـشـان شـاد و یـادشـان گـرامـی
مسعود مهندسی نمین
۱۵:۳۷ ۰۸ تير ۱۳۹۹
بهتر بود از خلبانان غیور اف ۱۴ هم حداقل دو نفر معرفی میشد : جلیل زندی ، فضل الله جاویدنیا بهترین گزینه ها بودند
ناشناس
۲۳:۴۷ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درودخداوند برتمام این عزیزان
م
۱۵:۱۰ ۰۸ تير ۱۳۹۹
ازاین شهدای خلبان زیاد داریم یادی کنیم از خلبان خسروداد که تو دنیا تک بودن
ناشناس
۲۰:۱۹ ۰۸ تير ۱۳۹۹
جدا
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود بر دلاور مردان سلحشور نظامی ایران چه در گذشته و چه در حال که برای حفظ خاک وطن از جونشون مایه میگذاشتن
ناشناس
۱۴:۵۵ ۰۸ تير ۱۳۹۹
امریکا نابود باد
حسین شاکری
۱۴:۲۶ ۰۸ تير ۱۳۹۹
زنده باد دلاوران عرصه هوایی ایران ،دوستت دارم وطنم
ناشناس
۱۴:۰۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود برارتش قهرمان ایران پاینده باشید ای ارتشیان دلیر
ناشناس
۱۳:۴۸ ۰۸ تير ۱۳۹۹
آفرین عقابها ایران
ناشناس
۱۳:۴۷ ۰۸ تير ۱۳۹۹
آفرین عقابها ایران
مخلص منصور
۱۳:۳۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
ستوه .
خادمیان
۱۳:۳۰ ۰۸ تير ۱۳۹۹
یادشان تا ابد جاودانه.
ناشناس
۱۲:۴۸ ۰۸ تير ۱۳۹۹
دم خلبانان شجاع ایرانی گرم .
ناشناس
۱۲:۴۸ ۰۸ تير ۱۳۹۹
دم خلبانان شجاع ایرانی گرم .
muhammad
۱۲:۳۴ ۰۸ تير ۱۳۹۹
دوستشون دارم
امید
۱۲:۲۵ ۰۸ تير ۱۳۹۹
درود بر شما وهمه رزمندگان گمنام کشورم.
ناشناس
۱۱:۴۲ ۰۸ تير ۱۳۹۹
زنده باد ودرود بر خلبانان ایران
عشق پایگاه نوژه
امپراطور
۱۱:۲۴ ۰۸ تير ۱۳۹۹
زنده باد ارتش ایران
ناشناس
۱۰:۵۱ ۰۸ تير ۱۳۹۹
اينطور كه پيداست ما ميتونيم صد تا فيلم جنگاي هوايي بسازيم بمراتب از تاپ گان هيجان انگيزتر
سرباز
۱۴:۱۶ ۰۸ تير ۱۳۹۹
کو گوش شنوا.....
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۸ تير ۱۳۹۹
در تمام زمینه ها مثل اون شهید گرانقدر اسنایپرمون که رکورد دار تیر اندازیه ، اگه براش فیلم بسازیم در جهان هم شناخته شده میشه و یا دلاورمردی های شهید سلیمانی و .... البته در خور و با جلوه های ویژه و داستان خیلی قشنگ
مثلا کره ای ها با اغراق جومونگ رو میسازن در صورتی که ما صدها قهرمان در کشورمون داشته و داریم که باید به فکر ساخت آثار زیبا بیفتیم
اسحاق
۱۰:۳۸ ۰۸ تير ۱۳۹۹
جاشون توبهشته.