سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چه زمانی می‌توان حکم تخلیه گرفت؟

زمانی که مدت اجاره در قرارداد به اتمام رسیده باشد، ولی مستاجر همچنان در ملک باقی مانده و آن را تخلیه نمی‌کند می‌توان حکم تخلیه گرفت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امروزه اجاره منزل، یکی از بحث‌برانگیزترین کار‌هایی است که متاسفانه در برخی از موارد باعث بروز مشکلاتی برای افراد می‌شود.

در مدت زمانی که قرارداد بین دو طرف برقرار است و هر دو به تعهدات آن پایبند هستند، مشکلی پیش نخواهد آمد و با مسائلی مانند حکم تخلیه روبه‌رو نخواهیم بود، اما در صورت بروز اختلاف، صاحب‌خانه می‌تواند درخواست حکم تخلیه بدهد.

چه زمانی می‌توان حکم تخلیه گرفت؟
زمانی که مدت اجاره در قرارداد به اتمام رسیده باشد، ولی مستاجر همچنان در ملک باقی مانده و آن را تخلیه نمی‌کند.
با گذشت سه ماه از موعد پرداخت اجاره‌بها، مستاجر هیچ مبلغی را به موجر پرداخت نکرده باشد.
مستاجر از ملکی که اجاره کرده، در مواردی که غیر مشروع است استفاده کند.
مستاجر ملکی را که اجاره کرده، به شخص دیگری انتقال داده باشد.
در چهار مورد ذکر شده، موجر می‌تواند برای تخلیه منزل، اقدام به گرفتن حکم تخلیه از مراکز قانونی کند. البته قراردادی که بین موجر و مستاجر بسته می‌شود، می‌تواند به دو صورت رسمی و غیر رسمی باشد.

حال اگر این قرارداد، به صورت رسمی بسته شده باشد، موجر باید با مراجعه به اداره ثبت اسناد، حکم تخلیه را دریافت و سپس به دفتر اسناد رسمی که قرارداد اجاره در آن منعقد شده مراجعه کند و درخواست صدور اجراییه صورت پذیرد.

مدارک لازم برای گرفتن حکم تخلیه
زمانی که موجر و مستأجر نتوانستند با یکدیگر به توافق برسند و مستأجر متعهد به اعمال تعهدات ثبت شده در قرارداد یا اجاره‌نامه نباشد، موجر می‌تواند با مراجعه به شورا، دادگاه یا ثبت اسناد املاک، اقامۀ دعوی و با ارائۀ مدارک لازم همچون سند مالکیت و سند اجاره‌نامه، اقدام به گرفتن حکم تخلیه کند.

در این زمان موجر با توجه به سند مالکیتی که ارائه می‌دهد و با در نظر گرفتن اجاره‌نامه، چه رسمی چه عادی و اثبات یکی از شرایط صدور حکم تخلیه که پیش‌تر به آن اشاره شد، می‌تواند از مراکز قضایی طبق ماده‌های ۱ و ۱۵ قانون ۱۳۶۲ یا ماده‌های ۱ و ۳ قانون ۱۳۷۶ و ماده ۴۹۴ قانون مدنی، درخواست صدور حکم تخلیه دهد

صدور حکم تخلیه توسط شورا یا دادگاه
زمانی که موجر توانست با ارائه مدارک لازم، اثبات کند که مستاجر یکی از مشکلات بند‌های فوق را ایجاد کرده، اگر حکم تخلیه از سوی شورا یا دادگاه صادر شود، طی مدت زمان ۲۴ ساعت پس از صادر شدن حکم، مستاجر از آن مطلع و حکم تخلیه به وی ابلاغ خواهد شد.

در این صورت، وی ۷۲ ساعت مهلت دارد تا ملک اجاره شده را تخلیه کند. در این شرایط مستاجر نمی‌تواند در برابر حکم تخلیه، اعتراضی داشته باشد و باید طبق حکم، نسبت به تخلیه منزل اقدام کند.

دستور حکم تخلیه منزل زمانی قابل اجرا است که اگر مبلغی به عنوان ودیعه یا پول پیش نزد موجر باشد، وی آن را به مستاجر پرداخت کرده باشد.
تا پرداخت نشدن مبلغ ودیعه و عدم ارائه رسید آن به مراکز قضایی، امکان اجرای حکم تخلیه وجود نخواهد داشت.

صدور حکم تخلیه توسط ثبت اسناد و املاک
در صورتی که حکم تخلیه توسط اداره ثبت اسناد و املاک صادر شده باشد، این حکم پس از ۴۸ ساعت به مستاجر ابلاغ می‌شود و او فقط ۷۲ ساعت فرصت دارد تا طبق حکم ملک یا منزل اجاره‌ای را تخلیه کند.

در این مورد، موجر موظف است اگر از مستاجر پول پیش یا ودیعه‌ای دریافت کرده، به وی بازگرداند و رسید پرداخت آن را به دایره اجرای اداره ثبت اسناد و املاک ارائه دهد.

اگر مستاجر در مدت زمان اقامت خود در ملک موجر، خسارتی به آن وارد کرده یا به موجر بدهی داشته باشد، موجر برای اثبات ادعای خود باید به دادگاه یا شورای حل اختلاف مراجعه کند و دادخواست دهد.

چه زمانی می‌توان حکم تخلیه را متوقف کرد؟
با توجه به توضیحاتی که عنوان شد، موجر می‌تواند طبق شرایطی دستور حکم تخلیه را دریافت و از مراکز مربوطه آن را پیگیری و اجرا کند.

هر چند نباید از این نکته غافل شد که در صورت وجود شرایطی، می‌توان مانع از اجرای حکم تخلیه شد.

مستاجر مدعی شود که قرارداد اجاره‌نامه را تمدید کرده است.
مستاجر عنوان کند که سندی که موجر برای دریافت حکم تخلیه ارائه کرده، جعلی است و صحت ندارد.
فرصت ۷۲ ساعته یا سه روزه‌ای که به مستاجر برای تخلیه منزل داده شده، مانع از این می‌شود که وی فرصت کافی داشته باشد تا بتواند اقدامی برای توقف حکم تخلیه انجام دهد.
در صورت درخواست دادرسی فوری از سوی مستأجر موجب می‌شود بدون نیاز به ارائه دادخواست، ادعاهایش را بررسی و به آن رسیدگی کنند.

منبع: دلگرم

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.