به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد، اصلیترین دلیل تمایل به گل، بوی خوش آن است چرا که بوی خوش انرژی زا و فرح بخش است. رایحه گل به قدری نیرو بخش است که برای درمان بیماران تحت عنوان رایحه درمانی از آن استفاده میشود.
گل محمدی گلی کم توقع و بسیار خوش بو است که در سراسر جهان یافت میشود، اما زادگاه اصلی آن غرب آسیا است. در ایران گل محمدی در مناطق مختلفی کشت میشود. در استان کم آب و کویری یزد نیز کشاورزان استقبال خوبی برای کشت این گل خوشبو کرده اند چرا که برخلاف ظاهر لطیف و بوی خوشش در برابر کم آبی بسیار پر طاقت است.
گل محمدی در فرهنگ مردم یزد نیز جایگاه خاصی دارد. در شهرستان خاتم، مادران در مراسمی به نام "گل غلتان" نوزاد خود را در میان گلها و گلبرگهای گل محمدی میپوشانند، آنان معتقدند که غلتاندن نوزاد در گل محمدی موجب جلوگیری از بسیاری بیماریها و حساسیتها شده و طراوت، شادابی و محافظت پوست نوزاد را به دنبال دارد. در واقع مادران طراوت و نشاط گل محمدی را به فرزندشان هدیه میدهند.
حجت الاسلام زکریا اخلاقی در گفتگو خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد گفت: گل محمدی ریشه در باورهای دینی مسلمانان دارد و نام آن احتمالا برخاسته از روایتی در خصوص گل سرخ، بوی خوش آن، استحباب صلوات فرستادن هنگام بوییدن گل و استعمال گلاب است.
او افزود: این نام گذاری از سوی شخص یا گروه خاصی در زمان معینی صورت نگرفته بلکه به دلیل استعمال زیاد و انس با معنا، نام محمدی بر این گل نهاده شد و در میان مسلمانان مقبول افتاد.
حجت الاسلام اخلاقی به حدیثی از پیامبر (ص) اشاره میکند که علامه مجلسی در کتاب بحار الانوار جلد ۵۹ نقل میکند: هر کس که بخواهد بوی مرا استشمام کند، گل سرخ را ببوید.
او ادامه داد: در لعال الاخبار نیز آمده است: امام علی علیه السلام میفرمایند، روزی پیامبر خدا با دستانی پر از گل سرخ نزد من آمد. گلها را به من داد و من آنها را بوییدم. حضرت فرمود این گل سرخ، سید و آقای بوییدنیهای بهشت است.
این کارشناس مذهبی گفت: مضمون این احادیث یکی از باورهای عامه مسلمانان در مورد گل محمدی را شکل داده است که میتوان گفت علت نام گذاری گل سرخ به گل محمدی نشأت گرفته از همین احادیث است.
باتوجه به سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی، اصلاح الگوی کشت و ترویج کشت گیاهان کم آبخواه و دارویی از جمله کشت گل محمدی در استان یزد رو به افزایش است.
اکبر شیخ علی شاهی، مدیر باغبانی جهادکشاورزی استان یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد، در خصوص ویژگیهای گل محمدی گفت: گل محمدی گیاهی ۱۲ ساله است که به صورت قلمه و پاجوش تکثیر و در خطوط منظم به فاصله ٣متر و فاصله هر بوته گل با بوته دیگری ۱ تا ٢متر کشت میشود.
او افزود: گل محمدی یک گیاه کم آبخواه است که در هر هکتار حدود هشت هزار و ۵٠٠ متر مکعب آب مصرف میکند. با اجرای آبیاری قطرهای مصرف آب این گیاه به سه هزار و ۴٠٠متر مکعب رسیده که بهره وری آب و افزایش تولید گل را در پی داشته است.
اکبر شیخ علی شاهی ادامه داد: در حال حاضر سطح زیرکشت گل محمدی در استان یزد به ۳۲۶ هکتار رسیده و از این سطح تقریبا ۷۶۰ تن گلتر برداشت میشود که در کارخانهها و واحدهای صنعتی و سنتی استان مورد فرآوری قرار میگیرد.
شیخ علی شاهی بیان کرد: جهاد کشاورزی استان به ۳۳ هکتار از مزارع سطح زیر کشت گل محمدی، ۶۰ میلیون تومان یارانه اختصاص داده است. این تسهیلات برای کاشت نهال از ارقام کاشان ۹۳ و یزد ۹۴ بوده است.
مدیر باغبانی جهادکشاورزی استان یزد افزود: منابع طبیعی شهرستان خاتم نیز بین کشاورزان ۵۰ هزار نهال توزیع کرده است.
او خاطر نشان کرد: از مجموع سطح زیر کشت گل محمدی در استان حدود ۲۵۰۰ تن گلاب تولید و مقداری از این گل به صورت غنچه برداشت میشود.
به گفته شیخ علی شاهی به ازای هر ۱۰ کیلو گلتر یک کیلو گل خشک استحصال میشود و به ازای هر ۱۰ تن، یک لیتر اسانس یا عطر به دست میآید.
شیخ علی شاهی عنوان کرد: بیشترین سطح زیرکشت گیاه گل محمدی مربوط به شهرستانهای خاتم، تفت، مهریز، اشکذر، اردکان و ابرکوه است.
این گل خوش بو و معطر خواص بسیاری دارد که از لحاظ دارویی آن را در جایگاه والایی قرار داده است. شرکتهای دانش بنیان تاکنون محصولات دارویی مختلفی در زمینه درمان بیماریهای افسردگی، درمان وزوز گوش، داروهای ملین و ضد یبوست از این گل به دست آورده اند.
مهدی شکوری، رییس سابق اتحادیه عطار و حناساب یزد در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد، درباره خواص گل محمدی گفت: گل محمدی و گلاب خواص فراوانی دارد. از جمله این که میتوان به عنوان یک ملین برای درمان یبوست استفاده کرد که یک درمان کاملا بی عارضه برای تمام سنین است.
او افزود: بوییدن عطر گل و گلاب در درمان افسردگی، رفع غم و اندوه و اضطراب موثر است، از این رو در مجالس ترحیم گلاب مصرف میشود.
شکوری ادامه داد: در انواع غذاها، شیرینیها و شربتها نیز میتوان از گل محمدی و گلاب به عنوان یک طعم دهنده طبیعی بی ضرر استفاده کرد.
رییس سابق اتحادیه عطار و حناساب یزد اظهار داشت: علاوه بر مصارف خوراکی میتوان در موارد زیبایی نیز از گلاب استفاده کرد چرا که گلاب برای درمان مشکلات پوستی از جمله آکنه و برطرف کردن آلرژیهای پوستی و لایه برداری از پوست مفید است.
با توجه به کویری بودن یزد، حوزه کشاورزی استان نیاز به ابتکار عملهایی دارد که ضمن توسعه کشاورزی مصرف آب را به حداقل کاهش دهد.
حمایت از کاشت محصولات کم آبخواه به دلیل کاهش بارندگی و افت سطح آبهای زیرزمینی از جمله ابتکارهای جهاد کشاورزی استان یزد است.
کشت گیاه کم آب خواه گل محمدی با استقبال کشاورزان روبرو شده است. از این رو انتظار میرود در سالهای آینده با حمایتهای جهاد کشاورزی و سایر ارگانهای مرتبط علاوه بر افزایش کشت گل سرخ شاهد افزایش واحدهای فراوری این محصول در استان باشیم.
در حال حاضر گلاب، عطر، ادکلن و دمنوش در کارگاههای صنعتی و سنتی استان استحصال میشود، اما در زمینه تهیه اسانس و روغن اقدامی جدی صورت نگرفته است، هر چند ظرفیت خوبی برای سرمایه گذاری در استان وجود دارد.
گزارش از الهام وادی
انتهای پیام/و