سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

مقصر اصلی بالا رفتن سن ازدواج کیست؟/ دورخیز مجلس یازدهم برای اجرای قانون خاک خورده تسهیل ازدواج جوانان

چند سالی است که مشکلات اقتصادی کشور مبحث ازدواج و تشکیل خانواده را به گوشه رینگ برده، تا جایی که ازدواج در سنین واقعی خود کمی عجیب به نظر می‌رسد.

به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، چند سالی است که مشکلات اقتصادی کشور مبحث ازدواج و تشکیل خانواده را به گوشه رینگ برده است، تا جایی که ازدواج در سنین واقعی خود کمی عجیب به نظر رسیده و بسیاری از دختران با نزدیک شدن به مرز ۳۰ سالگی و پسران تا اواخر دهه ۳۰ زندگی خود سراغ ازدواج نمی‌روند که یکی از عوامل آن نبود شرایط مناسب برای تشکیل زندگی مشترک است، این در حالی است که نمایندگان حدود ۱۵ سال پیش طرحی را برای تسهیل ازدواج جوانان به تصویب رساندند.

 سال ۸۴ در مجلس شورای اسلامی قانونی با نام «قانون تسهیل ازدواج» در قالب ۱۳ بند به منظور حمایت مالی از جوانان و ارائه تسهیلات لازم برای ازدواج تدوین شد، اما با گذشت ۱۵ سال از تصویب آن، همچنان مسکوت مانده و دولت‌ها به بهانه‌های مختلف آن را پشت گوش انداخته‌اند.
قانونی که طبق آن باید برای توانمند‌سازی زوجین و کمک به امر ازدواج، صندوقی تحت عنوان اندوخته ازدواج جوانان تأسیس می‌شد تا به زوج‌های واجدالشرایط وام ودیعه مسکن برای اجاره‌کردن خانه پرداخت کند. طبق این مصوبه اگر یکی از زوجین نتواند جایی مشغول به کار شود، حداکثر برای دو سال بعد از ازدواج می‌تواند مبلغی را برای کمک‌هزینه زندگی به‌عنوان قرض‌الحسنه دریافت کند.

وقتی کسی اجرای قانون تسهیل ازدواج را گردن نمی‌گیرد!

همچنین بر اساس این قانون، دولت موظف است برای سکونت زوج‌های جوان خانه‌هایی را تهیه کرده و از آنها اجاره منصفانه‌ای دریافت کند و تمام دستگاه‌های دولتی و شهرداری‌ها موظفند امکانات رفاهی خود را برای تسهیل ازدواج جوانان مانند برگزاری جشن عروسی در اختیار زوجین قرار دهند. علاوه بر این، با اجرایی‌شدن این قانون برای دسترسی به فرصت‌های شغلی، وام ازدواج و مسکن افراد متأهل در اولویت قرار خواهند گرفت و روند فعالیتشان سرعت بیشتری به خود می‌گیرد، اما این امر تاکنون محقق نشده  است.

 قانون «تسهیل ازدواج جوانان» درحالی مسکوت مانده و کسی مسئولیت اجرای آن را نمی‌پذیرد که رهبر انقلاب بارها سراغ قانون را گرفته‌اند و لزوم اجرای آن را یادآورد شده‌اند. در سال ۹۵ وقتی رهبر انقلاب سیاست‌های کلی خانواده را ابلاغ کردند صریحا یکی از موارد سمت و سوی حرکت نظام را ایجاد نهضت فراگیر برای ترویج و تسهیل ازدواج موفق و آسان بیان کردند.  اما این قانون عملا به غیر از بر سر زبان‌ها و روی کاغذها به جایی نرسید و مانند باقی موارد ابلاغی این نامه، مسکوت ماند.

دستگاه‌های متولی اجرای تسهیل ازدواج گزارشی به مجلس ندادند

نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: قانون تسهیل ازدواج در سال ۸۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که متأسفانه تاکنون هیچ گامی به منظور اجرای این قانون برداشته نشده است و بنده و نمایندگان دیگر در مجلس دهم سعی کردیم تا از دستگاه‌های مرتبط درباره روند اجرای این قانون  گزارش بگیریم، اما هیچ‌کدام از سازمان‌های متولی گزارشی به ما ندادند.

او افزود: نمایندگان مجلس گزارشی را در قالب شکایت از دستگاه‌های مجری این قانون به قوه قضاییه ارائه کرده‌اند و در حال پیگیری پرونده هستیم و تلاش داریم تا موضوع ازدواج و تشکیل خانواده مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

اجرا نشدن قانون به سه دلیل عمده

چندی پیش سینا کلهر، مدیرکل مطالعات فرهنگی مرکز پژوهش های مجلس می‌گوید که قانون تسهیل ازدواج جوانان به سه دلیل عمده در این بیش از ۱۴سال اجرایی نشده است: «اشکال اول این است که این قانون، نهادهای مجری را به طور دقیق مشخص نکرده است. یعنی تکلیفی تعیین شده و حکمی بیان شده است که نهاد اجراکننده آن مشخص نیست. به همین دلیل وقتی قانون اجرا نمی‌شود نهاد ناظر نمی‌داند که مقصر کیست.

کلهر ادامه می‌دهد: «دلیل دوم برای اجرایی نشدن قانون مذکور مشخص نبودن منابع مالی است. مثلا مشخص نیست که هزینه تاسیس صندوق اندوخته ملی جوانان باید از کجا بیاید؟ در جایی از قانون می گوید دولت موظف است بر اساس منابع بودجه سنواتی کار الف را انجام بدهد. دولت هم می گوید بودجه سنواتی من اصلا منبع ندارد! آخرین مورد هم عدم ضمانت اجراست. در دل خود این قانون حکمی وجود ندارد که اگر کسی تخلف کرد و مواد قانون را اجرا نکرد، چه اتفاقی برای او می افتد.»

مجلس باید اختیارات دولت را به تکلیف تبدیل کند

سید احسان قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مردم مشهد معتقد است که مجلس یکی از مقصران اجرایی نشدن قانون تسهیل ازدواج است، او به باشگاه خبرنگاران جوان می‌گوید: مجلس  نباید این قانون را به نحوی به تصویب می‌رساند که تمام اختیارات به دولت واگذار شود.

قاضی‌زاده هاشمی تصریح کرد: مجلس در صورت عدم ارائه آیین نامه اجرایی قانون مذکور اختیارات دولت را به تکلیف تبدیل خواهد کرد.

او در ادامه صحبتهای خود متذکر می‌شود که قانون تسهیل ازدواج جوانان در زمان خود بسیار مترقی بود و صندوق و ستادهایی را برای حمایت از جوانان در امر ازدواج و وظایفی را برای وزرای دولت، استاندارن و بانک‌ها در این خصوص پیش بینی کرده بود و این ضعف دولت‌ها محسوب می‌شود که تاکنون چنین قانون مترقی را عملیاتی نکرده‌اند.

 اخیرا محمدجواد عسگری، نماینده مردم داراب در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات موجود بر سر راه ازدواج گفت که پیشنهادی برای تسهیل در پرداخت وام ازدواج به زوج‌های جوان در قالب طرحی با یک ماده واحده تهیه کرده‌ایم که تقدیم هیئت‌رئیسه مجلس خواهد شد.

اکنون ۱۵ سال از تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان می‌گذرد، آن هم وقتی میانگین سن ازدواج هر سال افزایش می‌یابد و مشکلات اقتصادی از عمده مسائلی است که راه تشکیل زندگی مشترک را بر جوانان سد کرده است، حالا  نگاه‌ها به نمایندگان مجلس یازدهم دوخته شده تا شاید آنها بتوانند این قانون را به جریان انداخته و برای اجرای آن ضمانت مشخص کنند.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۴:۳۶ ۱۴ آذر ۱۳۹۹
منوقتی ازدواج کردم فقط یک معلم بودم.نه خونه واشتم نه ماشین.بعد از 20 سال معلمی،با وام مسکن مادرم یک خونه روستایی خریدم و خونه دار شدم.بعد از 25 سال معلمی،با وام ازدواج دخترم یک ماشین خریدم.
ناشناس
۱۴:۳۰ ۱۴ آذر ۱۳۹۹
مقصر اصلی که نه بلکه باید بگیم مقصران اصلی!
1-کم رنگ شدن دستورات دینی درزندگی
2-بالا رفتن توقع خانواده ها
3- رواج شبکه های مجازی و رونق دوستی های مجازی
4-عدم توجه دولت ها در تسهیل و ترویج ازدواج
وقتی من پدر،خواستگار دخترم را ملزم به داشتن خانه و ماشین و شغل میکنم مطمئنا فقط آقازاده ها دارای این شرایط هستن.اون بیچاره هم مجبوره قید دخترمنو بزنه
ناشناس
۰۱:۱۱ ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
امریکا مقصر است
سردار
۲۰:۵۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
فقط مانع تراشی نکنند برای پرداخت وام خودش کمکه
ناشناس
۲۰:۵۳ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
من الان ۴۲ سالمه و هیچ امیدی به ازدواج ندارم وقتی آدم خواستگار خوب نداره بهتره که ازدواج نکنه
منصور
۲۰:۰۷ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
فکنم // امریکا مقصره // قبول دارید؟؟
اسماعیل
۱۹:۴۷ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
الان مجبور میکنن جوونا رو ازدواج کنن، دوروز دیگه همین جوونا مجبورن بچه دار بشن
کی خرجشونو میده توی این بیکاری
من توی سن 32 سالگی چهار فرزند دارم و مستأجرم
شبی نیست که گریه نکنم به حال شکم خالی بچه هام
چون کار نیست
آخه این چه دولتیه که ما داریم
چرا نمیان ما رو بکشن و خلاص کنن
چرا فقط بفکر آزار و اذیت مردمشه
ناشناس
۱۹:۳۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
سلام علیکم درخانواده ما ۵ پنج برادر دارم. سن ازدواج قرار دارند.پول ازدواج را ندارند که ازدواج کنند به خدا واقعا راست میگم .نمایندگان مجلس ودولت چاره ای فوری واساسی بکنند
ناشناس
۰۱:۱۸ ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
در ازدواج باید عاشق شوی اگر طرف هم عاشق باشد همه چیز حله
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
ازدواج را آسان بگیرید تا سریع ازدواج کنند وامها رازیادترکنید.تاازدواج بشودپول درست حسابی بدید تا ازدواج
ازدوج یزدوج ازدواج باب افتعال
عباس گودرزی
۱۸:۲۴ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
سلام قوانین غلط ، مدیران بی کفایت ، فاصله طبفاتی ، تورم افسار گسیخته ، رونق دلالی و عدم اشتغال حلال برای جوانان جویای کار حلال ، افزایش زمینه فساد ، با بیش از 26 مرکز تصمیم گیر فرهنگی هرج و مرج فرهنگی . این میگه اونه ، اون میگه اینه . خلاصه فقط بیت المال هدر می رود و عده ای به نام تبلیغات فرهنگی ، متفاوت جیب خود و دوستانشان را پر می کنند . حدیث پیامبر اکرم ص فراموش شده که با عملکردتان باعث هدایت شوید نه با گفتارتان . لذا جامعه نیاز به یک انقلاب فرهنگی قانونمند دارد
ناشناس
۱۸:۱۲ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
با این همه گرونی و تورم و وضعیت کسب و کار ازدواج دیگه ریشه کن خواهد شد
ناشناس
۱۸:۰۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
اصلاً خدای ناکرده دولتها یا مجالس یا نهادهای ذیربط رو در طول سنوات گذشته و هم اکنون مقصر ندانید! که اگر اینها را مقصر اصلی بدانید، گناهی بزرگ مرتکب شده اید! مقصر فقط بنده و امثال بنده هستیم که بدلیل نداشتن برنامه و طرح و پول و کار ... ازدواج نمی کنیم! بله اونها بهیچوجه مقصر نیستند!
ناشناس
۱۷:۴۸ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
شما نمی دونید ؟؟؟
آخه دوست عزیز ؟؟؟؟
اظهر من الشمس
ناشناس
۱۷:۳۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
اشتغال اشتغال اشتغال
ناشناس
۱۷:۳۳ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
خدایابه بزرگی وعظمت خودت قسم دوس دارم (سنت پیغمبر )ازدواج کنم .ولی نه پول ندارم نه خونه ون شغل.خودت بگوچکارکنم؟
ناشناس
۱۷:۲۴ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
به خدا کسی از مجرد بودن نفع نمیبره ولی چاره ای نیست . با این وضعیت بیکاری ، تورم سرسام آور، با این قیمت مسکن . آدم دوونه میشه . اگر سقف و سایه پدر و مادرمون نبود خودمونم الان یه بی سرپناهی بیش نبودیم ‌ خلاصه اینکه دوره بدی شده . فقط باید گریه کرد و عذاب کشید .
بختیاری
۱۷:۲۲ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
مقصر دولتها و نبود ساخت و ساز و شرکت‌هایی همچون ایران‌خودرو و سایپا و....
هستی
۱۷:۱۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
مقصر اصلی دولت هست که بفکر جوانان نیست وگرنه باید وام ازدواج را بعنوان هدیه به زوجین میدادن نه با این شرایط زوج ها رو زجر بدن در ضمن اگه جلو دزد ها رو میگرفتن این همه مشکلات نبود
ناشناس
۱۷:۰۶ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
آقا اصلا هیچ کدامتان مقصر نیستید! تو را به قران دنبال راه حل بگردید.
منصور
۲۰:۱۳ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
یه چیزی بگم که فکرت برا همیشه راحت بشه // سر این قبری که نشستی مرده توش نیست
ناشناس
۰۱:۱۶ ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
راه دومی و سومی و چهارمی هم پیدا شد یک خبری به من بدهید
ميثم
۱۶:۵۷ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
دولت اين همه هزينه ميكنه چرا كارخانه نميزنه تا جوانان مشغول كار بشن اين همه جنس پلاسكويي ما از چين وارد ميكنيم با توجه به نيروي جوان ميتونيم حتي به صادر كننده جنسايي امثال اينا بشيم موقعيت شغلي ايجاد كنين اينجور با جوانان ما بازي نكنين بجايي رسيديم ١٠٠ ميليون هم ارزشي تو مملكتمون نداره يه زماني ميگفتن طرف ١٠٠ ميليون تو حسابشه ١٠٠ ميليون چي ميشه اين روزا بفكر مردم باشين
ممد
۱۶:۵۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
تنها کاری که مسئولان باید کنند این است که حداقل هر جوان ایرانی یک شغل نسبتا مناسب داشته باشد. اما متاسفانه مسئولی وجود ندارد. شاید دلیل اینکه مسئولی وجود ندارد همین جوانان باشند.
ناشناس
۱۶:۳۸ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
ای آقا شما هم ساده ای، کی با این جوونا کار دان اخع همه به فکر منفعت شخصین. به نظرم مفید ترین کاری که نماینده ها میتونن انجام بدن ورود به انتصابات دولتیه یکیش همین طبری طرف مدرک ماشین ظرف شویی داره ، تو قوه قضاییه کار میکنه، طرف مدرک محیط زیست داره میشه مدیر کل شیلات گرگان. به نظرم تنها جایی که نمیشه باهاش شوخی کرد ارتشه، فقط اونجاست که دکترای ماشین ظرف شویی رو نمیکنن فرمانده توپخانه.
ناشناس
۱۶:۳۶ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
من اگه پول داشتم 19سال پیش بایدازدواج می کردم.الان 39سالمه هنوز هیچکارنتونستم بکنم ومجردم.
ناشناس
۱۸:۲۶ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
تو ۳۹ سالت هست . من ۴۵سالمه. پس من باید چی بگم ؟
ناشناس
۰۱:۱۴ ۳۱ خرداد ۱۳۹۹
من ۴۳ سالم ۳ تا بچه دارم می خواهم یک با دوتا زن دیگر بگریم نمیشه شما تو اولی گیر هستین خاک....
نرگس سپید
۱۶:۳۳ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
15 سال پیش اونی که الان 40 ساله ست 25 سالش بوده وطی این دوران عدم اجرای قانون توسط. "دولت ها" که یکیش هم دولت فعلی هست شده 40 ساله و بیشتر....حالا هم که رئیس دولت دستور فرمودند بهشون وام ازدواج تعلق نگیره... برن کلاهشون بذارن بالاتر