سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از اسلحه‌های بومی/ ۹

خیبر؛ سلاح ایرانی جنگاور در برف و باران یا هوای آفتابی + فیلم و تصاویر

‌سلاح تهاجمی خیبر اولین اسلحه تماما ایرانی است که جهت ارتقای توان رزم نیرو‌های عمل‌کننده کشور ساخته شده است.

‌به گزارش خبرنگار  حوزه  دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سلاح‌های تهاجمی شاخه‌ای از سلاح‌های انفرادی هستند که به نیرو‌های عمل‌کننده اجازه می‌دهند به راحتی در هر لحظه از خود دفاع کنند، به همین خاطر طراحان نظامی جهان فرآیند کار ساخت چنین سلاح‌هایی را آغاز کردند.

سال ۱۹۴۴ میلادی وقتی آلمانی‌ها اسلحه STG-۴۴ را طراحی کردند و به میدان نبرد فرستادند، چنان کارایی از خود نشان داد که باعث شد از همان روز‌های اولیه پس از جنگ دوم جهانی تا به امروز دانشمندان و طراحان سلاح همچنان به دنبال طراحی و ساخت گونه‌های پیشرفته‌تر از این دست سلاح‌ها باشند.

چنین گامی آن هم در دوره‌ای که سلاح‌های پیشرفته‌تر چون موشک، ناو، جنگنده‌ها و تانک‌ها به دست متخصصان ساخته شده گواه این اصل است که همچنان نیرو‌های پیاده و تسلیحات آن‌ها به خصوص سلاح‌های هجومی از اهمیت خاصی برخوردار هستند؛ این موضوع در کشور ما هم وجود دارد.

جمهوری اسلامی ایران که پس از پیروزی انقلاب مورد تحریم شدید دشمن قرار گرفت، برای ارتقای جایگاه خود در منطقه به خصوص پس از جنگ تحمیلی با سرعت با جوانان خود وارد تمامی عرصه‌ها به خصوص حوزه دفاعی شد و توانست خیلی زود پیشرفت‌های بزرگی داشته باشد که یکی از آن‌ها تولید سلاح انفرادی است.

در سال‌های اخیر به خصوص پس از تحرکات گروه‌های تروریستی به ویژه داعش در اطراف مرز‌های ایران فرآیند مجهزتر شدن نیرو‌های مرزی آغاز شد و این گونه بود که کار طراحی تسلیحات بومی سرعتی بیش از پیش گرفت و امروز کشورمان یکی از قدرت‌های تولید سلاح‌های انفرادی است که یک نمونه آن خیبر نام دارد.

خیبر؛ اولین سلاح تماما بومی جمهوری اسلامی ایران

سلاح خیبر که خبر طراحی آن در سال ۱۳۸۰ در برخی رسانه‌ها مطرح شد، به دست متخصصان جوان وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح در سال ۱۳۸۱ ساخته شده است؛ این سلاح در چارچوب نیاز نیرو‌های عمل‌کننده جمهوری اسلامی ایران برای در اختیار داشتن یک سلاح انفرادی سبک طراحی شد.

وجود سلاح‌هایی چون ژ ۳ و کلاشنیکف در سازمان رزم نیرو‌های مسلح کشورمان و گلوله‌های ۷.۶۲ میلیمتری در دوران دفاع مقدس باعث شد تا طراحان ایرانی به یک تجربه خوب در زمینه سلاح‌های انفرادی دست پیدا کنند؛ این تجربه موجب شد تا طراحان متوجه شوند می‌توان نیرو‌های عمل‌کننده را بیش از پیش مسلح کنند، پس در سلاح خیبر آن را به وجود آوردند.

نکته مهم این است که تا پیش از خیبر کالیبر تمامی سلاح‌های موجود در ایران ۷.۶۲ میلیمتری بود که این باعث می‌شد تا یک سرباز پیاده بتواند فقط ۱۰۰ گلوله را با خود حمل کند، اما وقتی سلاح ایرانی خیبر با کالیبر ۵.۵۶ میلیمتر ساخته شد این قدرت را ایجاد کرد تا نیرو‌های عمل‌کننده بیش از ۲۰۰ گلوله را در خشاب‌های خود حمل کنند که این یعنی توان بقای بیشتر نیرو‌ها در صحنه نبرد.

از طرف دیگر فشنگ‌های سری ۵.۵۶ میلیمتر در مقایسه با فشنگ‌های ۷.۶۲ باعث می‌شوند تا نیروی عقب نشینی سلاح کاهش پیدا کرده و دقت تیراندازی، خصوصا در حالت شلیک رگبار افزایش یابد؛ در عین حال با بهره بردن از این فشنگ‌ها صدای سلاح و همچنین برق دهانه جنگ افزار که می‌تواند باعث شناسایی شدن کاربر نیز شود کاهش می‌یابد.

سلاح خیبر که با فشار گاز باروت لود می‌شود برای شلیک سه وضعیت تک تیر، ۳ تیر و رگبار را در اختیار تیرانداز قرار می‌دهد تا رزمنده به راحتی دشمن را از پای درآورد، البته نکته جالب درباره وضعیت‌های خیبر این است که وقتی این سلاح در حالت رگبار قرار می‌گیرد به یک مسلسل کوچک تبدیل می‌شود.

از طرف دیگر نواخت سه تیر با هر شلیک موضوعی است که با تا زدگی در بین نیرو‌های نظامی جهان مطرح و در سلاح‌ها ایجاد شده که متخصصان ایرانی آن را در خیبر قرار دادند، تیرانداز با استفاده از این مکانیزم می‌تواند با هر یک بار کشیدن ماشه ۳ گلوله را به سمت هدف شلیک کند و این ۳ تیر در فاصله کمی از هم به هدف با دقت بالایی اصابت کرده و هدف مورد نظر را سریع‌تر از پای در می‌آورد.

توسعه‌ای که خیلی زود روی خیبر انجام شد

نوع طراحی سلاح خیبر در جهان به عنوان بولپاپ معروف است خیلی زود جای خود را در نیرو‌های مسلح کشورمان پیدا کرد، اما مانند هر سلاح دیگری در نمونه اولیه خود نواقصی، چون محل قرارگیری دست مخالف یا محل خشاب را به همراه داشت که این نواقص در نمونه‌های جدید‌تر رفع شد.

متخصصان توانمند کشورمان از ابتدا در طراحی خیبر اصول طراحی ارگونومیک (طراحی وسایل متناسب با فیزیک بدن انسان) را مدنظر داشتند و در همین راستا تا امروز سه نمونه از این سلاح را تولید کردند که در هر نمونه محل قبضه سلاح و جای دست مخالف تغییر کرده و حتی دسته فوقانی سلاح که دوربین روی آن قرار می‌گیرد هم بزرگتر شده است.

با وجود ساخت این سلاح تا امروز اطلاعاتی از آن منتشر نشده، اما با توجه به ظاهر خیبر می‌تواند حدس زد که این اسحله جرم ۳.۷ کیلوگرم، نواخت تیر ۸۰۰ تا ۸۵۰ تیر بر دقیقه، برد مؤثر ۴۵۰ متر، برد نهایی ۲۵۰۰ متر و سرعت خروج گلوله از لوله ۹۰۰ تا ۹۵۰ متر بر ثانیه را دارد؛ همچنین برای مسلح شدن این سلاح انفرادی از دو نوع خشاب ۲۰ و ۳۰ تیر استفاده می‌شود.

همچنین در تولید خیبر یک ویژگی بسیار مهم وجود دارد که در نمونه‌های خارجی نیست و آن هم تغییر لوله در این سلاح است، جوانان ایرانی برای خیبر سه نوع لوله ۶۸۰، ۷۳۰ و ۷۸۰ میلیمتر در نظر گرفته‌اند که این ویژگی باعث می‌شود تا بتوان از خیبر ایرانی در شرایط جنگی استفاده کرد؛ برای نمونه از خیبر با لوله کوتاه می‌توان برای واحد‌های هوابرد و یا محیط‌های شهری و از این سلاح با لوله بلند برای واحد‌های صحرایی استفاده می‌شود.

نکته‌ای که در این شرایط باید مدنظر قرار گیرد این است که نباید فراموش کنیم که در حال حاضر یکی از تاکتیک‌های موجود در نیرو‌های نظامی جهان نبرد‌های نامتقارن است و یکی از مولفه‌های اصلی در این نبرد بحث تحرکت بالای یگان‌های پیاده است و برای نیل به این منظور به سلاح‌هایی کوتاه و سبک مثل خیبر نیاز است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۷ دی ۱۳۹۹
پس چرا ازشون استفاده نمیکنین سلاح مصاف و فاتح رو هم خیلی وقت پیش معرفی کردن اما هنوز هم ازشون استفاده نمیشه ، سربازامون چسپیدن به کلاشنیکف ازش دل نمیکنن بجاش بیا این سلاح های پیشرفته استفده کنن
خیبر . مصاف . فاتح و و و
ناشناس
۲۰:۰۰ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
این سلاح یک سلاح ناکام بود که هرگز تولید انبوه نشد و از مرحله نمونه های ازمایشی فراتر نرفت
ali
۰۷:۵۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
چرا از نحوه شلیک و کار کرد این سلاح ها هیچ فیلمی نمیگذارید؟؟؟؟
محمدجواد
۰۷:۲۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
ایران نمونه های زیادی رو رونمایی کرده و نمیشه گفت همشوت در حد نمایش هستن مثلا اسلحه مصاف یا فاتح گزینه خوبی برای جایگزینی اسلحه های موجود در ایران هستند ولی خودتون که بهتر از من از اوضاع بودجه خبر دارین پس برای تغییر سازمانی اسلحه های موجود در ایران بودجه هنگفتی لازم است
ناشناس
۰۳:۴۶ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
همه دنیا دنبال صلح هستن و ربات و خودرو و دارو میسازن ولی ما تا یک قطره نفت میفروشیم موشک و خیبر میسازیم
ناشناس
۱۰:۱۶ ۳۰ خرداد ۱۳۹۹
همه دنیایی که میفرمایین سلاح هایی پیشرفته تر از این ها رو تولید میکنند و میدن دست گروه های و کشور های تندرو مثل داعش و عربستان! اونا دنبال صلح نباشن کیو باید ببینیم؟؟؟؟
مهدی
۲۱:۰۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
عالیه.ولی واقعا چرا هنوزم اسلحه انفرادی سازمانی سپاه و ارتش.کلاش و ژ۳ هفتاد سال پیشه؟
ناشناس
۰۰:۲۴ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
چون هنوزم جزو بهترینها هستند
ناشناس
۱۹:۲۷ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
خدا قوت به
دم طراح ها گرم
ناشناس
۱۸:۴۹ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
این سلاح دو ایراد بزرگ دارد اول اینکه روکش (روپوش )جلوی لوله ندارد چون این سلاح برای نیروهای ویژه طراحی شده در هنگام داغ شدن لوله مشکل ساز است دوم فرم قنداق این از نظر ظاهری حالا نوع و جنس لوله که مطلبی در رابطه با آن در مقاله یافت نشد
ناشناس
۱۶:۵۴ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
امیدوارم موانع تولید انبوهش رفع بشه و جای کلاش رو بگیره.
ناشناس
۱۶:۱۷ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
هی عکس نشون میدید و میگید تماما بومی صد درصد ساخت داخل
ناشناس
۱۵:۰۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
یادش بخیر شبیه این تفنگ تو کانتر بود
ناشناس
۱۴:۳۸ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
آخر سر هیچ کدومش رو تولید نمی کنید و همون ژ3 و کلاش دست سربازها خواهد بود
ناشناس
۱۴:۰۰ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
سال ۸۱ ساختن الان معروفی میکنید؟! عجبا
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
من خودم طرح یه مسلسل دستی دارم که اصلا خشاب نداره و از همه مسلسلای دنیا بهتره و از فضای داخل قنداق به عنوان خشاب استفاده میشه
اگه بخوان طرح رو بهشون میدم
ناشناس
۱۴:۴۶ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
اگه کی بخوا???
ناشناس
۰۰:۳۱ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
چندسالته عموجون؟
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
شما یه پراید نمی توانید بسازید. واقعا که
ناشناس
۱۳:۵۷ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
پراید اگر دست نیروهای مسلح بود اینجوری بی کیفیت نبود.
بعدشم یه کم اعتقاد به خودمان بد نیست
ناشناس
۱۶:۴۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
احتمالا مثل شرکت های خودرویی که قطعات وارداتی را مونتاژ کرده و اسم خودشان را تولید کننده و خودروساز گذاشته اند.
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
الان یک سال هست نیروهای مسلح خودشون را در صنعت خودرو وارد کردن به کجا رسیدیم.کشور رو تبدیل به کره شمالی کردید بسه
ناشناس
۱۹:۰۹ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
کره شمالی ..... اصلا وضعیت آنها را دیدی یا چند تا عکس از رسانه های غربی دیدی . به هر کشوری میگن اون کشور دیگر داغونه اما خودشان آخر زندگی معرفی میکنند. بعد موقع کرونا از آمار تلفات بگیر تا دزدیدن محموله های الکل و ماسک و ...کشورهای همسایه. هر کسی آزاده برود آرمان شهر خودش. که ای کاش اینطور بود اما بعضیا فقط ایراد میگیرند ولی کار نمیکنند
سرباز وطن
۲۰:۵۳ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
17:16 دقیقا کی نیرو های مسلح وارد خودرو سازی شدن ؟؟!! تقویم شما با ما فرق داره لابد !! در ضمن صفر تا صد رو که نیروهای مسلح نمیسازن . قرار شده تا توی ساخت کمک رسانی بشه بعنی یه قطعه ای مثل گیربکس یا شاتون و سیلندر رو بسازن وگرنه صفر تا صد نمیشه که
ناشناس
۰۰:۲۶ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
نتیجه ی ورود اخیر(نه یک سال!) سپاه به خودرو را با مهندسی معکوس تسلا خواهیم دید. البته اگر مدیران وارداتچی و غرب گدا، اجازه کار دهند
ناشناس
۱۳:۲۸ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
شما که اینقدر توان مند شدید چرا از تحریم تسلیحاتی میترسید
ناشناس
۱۳:۵۶ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
تحریم مربوط میشه به مواد اولیه تمام تولیدات چه نظامی و‌چه غیر نظامی

تو صنایع نظامی اگر بتوانیم بر تحریمها فائق بیاییم جزو سه کشور بزرگ اسلحه سازی جهان قرار میگیریم
ناشناس
۱۴:۰۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
برای اینکه کل کشورهای دنیا تسلیحات خرید و فروش میکنند
محمد
۱۴:۱۷ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
مرگ بر آمریکا
ناشناس
۱۴:۳۴ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
⁦ترس!؟؟؟
⁦=_=⁩ ⁦⁩⁦⁦
ناشناس
۱۴:۴۷ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
این سلاح ها تسلیحات نیستن
اسماعیل زاده
۱۵:۱۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
الاغ ، توانمند شدن بدان معنا نیست که ما با دیگران رابطه تجاریونظامی نداشته باشیم زیرا گاهی خرید سلاح به صرفه تر وارزانتر مباشد و تولید آن توجیه اقتصادی کمتری دارد همچنین دعوا سر تفنگ وگلوله نیست تجهیزاتو تسلیحات نظامی بسیار گسترده هستند و تحریم باعث ایجاد مشکلات در تهیه حتی بعضی از قطعات هرچند کم کاربرد می شود . لطفا کمی به زمان عقب برگردید که ما را در خرید کلاشنکف تحریم کرده بودند و اولین کلاشینکفهای زمان جنگ غنیمتی بود نه وارداتی !!1 و سلاح سازمانی ام 1 ونهایتا ژ3بود اما حالاساخت موشک یک کار دم دستی برای ماست البته به کوری چشم دشمنان وعلی الخصوص افراد خود فروخته و خود کمتر بین و مرغ همسایه غازبین!!!!!
ناشناس
۰۰:۳۰ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
این ضمیر شما و پرچم آمریکا، قشنگ معلوم میکنه چه کسانی به سوزش افتادند...
ناشناس
۱۲:۳۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
این سلاح ها همشون گیر دارن یعنی بعد از شلیک 5 گلوله دگ سلاح گیر میکنه. اکثرا هم در حد همین ماکت و اینا هستن. خیلی جدی نگیرید شما.
ناشناس
۱۴:۰۰ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
خود باخته ای مثل شما اگر تو راس صنایع نظامی باشین مملکت هیچ چی نمیشه .
به کوری چشمتان در تولید صنایع نظامی جزو کشورهای رده بالای جهان هستیم . این را دنیا اعتراف کرده
ناشناس
۰۰:۲۹ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
تاحالا با چندتاش شلیک کردی شما؟
ناشناس
۱۲:۱۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
تا حالا 100 تا اسلحه ساختن. تهشم دست نیروهای مسلح چیزی جز کلاشنیکف نمیدن.
همش شو آفه
ناشناس
۱۳:۳۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
اگه منظور شما تو سربازی که نمی تونن اسلحه به این گرونی رو دست سرباز بدن
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
همین طرز فکرهاست که مملکت را عقب انداخته
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
پس باید دسته کی بدن؟
ناشناس
۱۰:۵۴ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
فک کنم اگه خشابش جلو بود مرکز جرم اسلحه جلو می افتاد و اینرسی جلو آمده مانع از انحراف سر لوله هنگام شلیک می شد.
محمد
۱۰:۵۳ ۲۸ خرداد ۱۳۹۹
لطفا نیروهای مسلح را وارد صنایع خودرو سازی کنید. اجازه ساخت خودرو به صنایع دفاع یعنی شکستن انحصار وزارت مفت خور صنعت با مدیران بی کفایت و رانتخوار ایران خودرو و سایپا