«سابقه استفاده از لاستیک در صنعت آب، عمر بسیار کوتاهی دارد. اما ساخت بیش از ۴۰۰۰ سد لاستیکی در دنیا و اجرای صدها طرح افزایش ارتفاع سد و استفاده از لاستیک به جای دریچههای فلزی نمایانگر این است که این ماده جای خود را بین مصالح مختلف کاملاً بازکرده است و هرروز شاهد استفاده هر چه بیشتر از این فناوری هستیم.
تکنولوژی سدهای لاستیکی، راه مهندسی مناسبی برای مقاصد انحراف، ذخیره و تنظیم آب رودخانهها است و میتواند جایگزین مناسبی برای سازههای بتنی با دریچههای فلزی باشد. با این تکنولوژی مقیاس کارهای ساختمانی در حد یک پروژه عادی کاهش یافته و تجهیزات مکانیکی غیر ضروری حذف میشود. در واقع سدهای لاستیکی با کم و زیاد شدن هوای درون آنها قابل تنظیم هستند و در صورت لزوم به آسانی میشود آنها را جابهجا کرد.
در کشور پتانسیل زیادی خصوصا در مناطق پر آب مثل گیلان برای استفاده از سدهای لاستیکی وجود دارد سد داریان که در منطقه زیبای اورامانات بین استانهای کردستان و کرمانشاه و در نزدیکی شهر پاوه بر روی رودخانه پر آب سیروان ساخته شده ظرفیت بالایی برای گردشگری هم دارد.
اخیرا همکارانم در شرکت آب و نیروی ایران سد لاستیکی به طول ۸۵ متر بر روی سازه سرریز آزاد سد داریان احداث کردهاند که میتواند ۱۵ میلیون مترمکعب حجم آب مخزن سد را با قابلیت تنظیم سالانه حدود ۶۵ میلیون مترمکعب و افزایش تولید انرژی برقابی به میزان ۲۳ میلیون کیلو وات ساعت در سال را داشته باشد.»
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/