سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

کدام کمیسیون‌های مجلس خواهان بیشتری دارند؟

عمده فعالیت تازه نفس‌های یازدهمی این روز‌ها به تشکیل و انتخاب کمیسیون‌های تخصصی مجلس خلاصه می‌شود.

به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی؛ حدود ۱۴ روز از شروع به کار رسمی مجلس یازدهم می‌گذرد و عمده فعالیت تازه نفس‌های یازدهمی این روز‌ها به تشکیل و انتخاب کمیسیون‌های تخصصی خلاصه می‌شود؛ انتخاب هر فرد در جای درست اتفاق مهمی است که باید با دقت انجام شود، چراکه هر نماینده بر اساس توانایی و تخصصی که دارد باید در جای خود قرار گیرد تا بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد و بازده مفیدی داشته باشد.

کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی از گروه‌هایی از نمایندگان با هدف بررسی تخصصی طرح‌ها و لوایح مطرح شده در مجلس تشکیل می‌شود. به صورت معمول، طرح‌ها و لوایح مجلس ابتدا در کمیسیون‌های مربوط مورد بررسی کارشناسی قرار می‌گیرد و هنگام طرح در صحن علنی مجلس، نظر نهایی کمیسیون پرسیده و اعلام می‌شود.

در اصل ۸۵ قانون اساسی آمده است که مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را به شخص یا هیئتی واگذار کند، ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع برخی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.

همچنین مجلس شورای اسلامی می‌تواند تصویب دائم اساسنامه سازمان‌ها، شرکت‌ها، موسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های ذیربط واگذار کند یا اجازه تصویب آنها را به دولت دهد.

بایدها و نبایدهای کمیسیون‌های تخصصی مجلس

حال این سوال پیش می‌آید که چند کمیسیون تخصصی در مجلس وجود دارد؟ چه کسی یا کسانی نمایندگان را در این راه همراهی و جایگاهشان را تعیین می‌کنند؟ تعداد اعضای هریک چند نفر است و اصلا کمیسیون‌های تخصصی چگونه تشکیل می‌شوند؟

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره چگونگی تشکیل کمیسیون تخصصی مجلس با استناد به تبصره ۱ ماده ۳۶ آیین نامه مجلس گفت که نمایندگان بر اساس یک سری امتیازات از جمله مدرک تحصیلی، سوابق اجرایی، سابقه نمایندگی و سابقه عضویت در کمیسیون‌ها به عضویت در کمیسیون‌های تخصصی مجلس در می‌آیند.

او همچنین در ادامه می‌گوید که  اگر مدارک تحصیلی نمایندگان با کمیسیون مورد تقاضایشان همخوانی داشته باشد، آنها می‌توانند امتیازات عضویت در آن کمیسیون را به‌دست بیاورند و بر اساس آیین‌نامه یک دستورالعملی تعیین شده که در آن میزان امتیازات هر نماینده مشخص شده است، بنابراین نمایندگان با توجه به امتیازاتشان در کمیسیون‌های ذی‌ربط عضو می‌شوند.

سخنگوی هیئت رئیسه مجلس اضافه کرد: طبق ماده ۳۷ آیین‌نامه هیئت رئیسه پس از دریافت نظر شعب و تعیین امتیاز و رتبه بندی، نسبت به تکثیر و توزیع گزارش آن اقدام می‌کند. نمایندگان معترض می‌توانند ظرف مدت ۴۸ ساعت پس از توزیع گزارش، اعتراض خود نسبت به امتیاز‌ها را به هیئت رئیسه تقدیم کنند تا هیئتی مشترک متشکل از هیئت رئیسه مجلس و روسای شعب با دعوت از نماینده معترض به امتیاز خود، پس از انقضای مهلت فوق به اعتراضات رسیدگی و اعلام نظر کند.


بیشتر بخوانید: فصل یازدهم از مجلس چگونه کار خود را آغاز می‌کند؟


همچنین برپایه اصل ۶۶ قانون اساسی، تعداد کمیسیون‌ها و دوره تصدی نمایندگان در آنها در آیین‌نامه داخلی مجلس مشخص خواهد شد، بر همین اساس در مجلس شورای اسلامی ۱۳ کمیسیون تخصصی وجود دارد و نمایندگان بر اساس پیشینه و مدرک تحصیلی در آن عضو می‌شوند، که عبارت اند از: کمیسیون آموزش و تحقیقات، کمیسیون اجتماعی، کمیسیون اقتصادی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کمیسیون انرژی، کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات، کمیسیون بهداشت و درمان، کمیسیون صنایع و معادن، کمیسیون عمران، کمیسیون فرهنگی، کمیسیون قضایی و حقوقی، کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی وکمیسیون سیاست داخلی و شورا‌ها

تعداد اعضای کمیسیون‌های تخصصی مجلس حداقل ۱۹ و حداکثر ۲۳ نفر است و تعداد اعضای کمیسیون‌های خاص طبق مواد ۳۹ تا ۴۴ آیین‌نامه داخلی تعیین می‌شود. بر اساس ماده ۳۶ آیین‌نامه هریک از نمایندگان برای تعیین کمیسیون تخصصی خود فرم‌های امتیازبندی را از شعبه مربوط دریافت می‌کند و پس از تکمیل فرم به همراه تعیین دو اولویت پیشنهادی، حداکثر تا سه روز پس از افتتاح دوره به هیئت رئیسه مجلس تحویل دهد.

پس از اتمام این مراحل هیئت رئیسه نسبت به تعیین و اعلام فهرست اعضای کمیسیون‌های تخصصی بر مبنای امتیازات هر فرد، اقدام می‌کند، بر همین اساس هریک از کمیسیون‌های تخصصی مجلس موظف است از میان اعضای خود کمیته و یا کمیته‌های فرعی متناسب با موضوعات مربوط تشکیل دهد. کمیته‌های فرعی دارای یک رئیس، نایب رئیس و یک منشی خواهند بود که توسط اعضای همان کمیته انتخاب می‌شوند.

پس از انتخاب اعضای کمیسیون‌ها، هر کمیسیون به ریاست مسن‌ترین عضو و با حضور حداقل دو سوم اعضای خود منعقد و فوراً یک‌ رئیس، دو نایب رئیس، یک مخبر و دو منشی با رأی مخفی با برگه با اکثریت نسبی به مدت یکسال را انتخاب می‌کنند. اداره کل قوانین موظف است در شروع کار هر دوره مجلس سوابق کاری و میزان تحصیلات اعضای هر کمیسیون را قبل از انتخاب هیئت‌رئیسه آن کمیسیون در اختیار اعضا قرار دهد.

کدام کمیسیون‌ها متقاضی بیشتری دارد؟

احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی درباره بیشترین تقاضا برای عضویت در کمیسیون‌های تخصصی مجلس از سوی منتخبان، می‌گوید که کمیسیون‌های امنیت ملی و سیاست خارجی، اصل ۹۰، برنامه و بودجه، صنایع و معادن و اجتماعی بیشترین تقاضا را از سوی منتخبان برای عضویت دارا هستند.

همچنین حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد اینکه چه زمانی لیست نهایی اعضای کمیسیون‌های تخصصی اعلام می‌شود هم گفت که پیش‌بینی هیئت رئیسه مجلس این است تا پایان هفته به نتیجه خوبی در تشکیل کمیسیون تخصصی برسیم، اگر این اتفاق نیافتد، هفته دیگر لیست نهایی اعلام می‌شود.

انتهای پیام/

 

 

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۶
در انتظار بررسی: ۰
صالحی
۱۰:۱۴ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
سلام خوشحالم بیش از شصت نن ار نماینده گان به مسئله هپکو پس از سالها ورود کردند
ناشناس
۰۹:۰۵ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
از باشگاه خبرنگاران میخواهیم که پیگیر شفافیت ارا بخصوص در موضوع تایید اقای تاجگردون باشن
ناشناس
۰۰:۱۲ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
ای بابا
ناشناس
۰۰:۱۰ ۲۱ خرداد ۱۳۹۹
کمیسیون امنیت ملی معلومه دیگه
ناشناس
۱۹:۱۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
از وقتی فهمیدم تاجگردون تایید شده به این نتیجه رسیدم که اینم مثه مجلسه قبله
ناشناس
۱۸:۵۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
دیگر از این مجلس ناامید شدم تمام شد
ناشناس
۱۸:۳۹ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
اعضا شعبه 12 مجلس لطفا آرا را شفاف نمایید: منصور آرامی از بندرعباس پرویز اوسطی از قروه علی اکبر بسطامی از ایلام رضا تقی‌پور از تهران فریدون حسنوند از اندیمشک حسین خسروی از بیرجند جعفر راستی از شبستر علی رضایی از کنگاور، صحنه و هرسین آرا شاهوردیان از مسیحیان ارمنی شمال ایران منصور شکراللهی از کهنوج مصطفی طاهری از زنجان محمد علیپور از ماکو و چالدران محمدباقر قالیباف از تهران محمد کعب عمیر از شوش احمد مرادی از بندرعباس سید ناصری موسوی لارگانی از فلاورجان روح‌الله نجابت از شیراز علی نیکزاد ثمرین از اردبیل.
رمضانعلی محمدیان
۱۸:۳۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
بسم الله/قبلا" همین آقایان می فرمودند بخاطر وجود رانت های چرب و چیلی متقاضیان این کمیسیونها زیاد است و کمیسیونهای فرهنگی و آموزشی خواستار ندارد الان این جماعت که داعیه فرهنگ داشته و ساخته شدن فرهنگ را ضروری می دانستند باید چرخش صد و هشتاد درجه ای رفتار خود را توضیح داده و در ضمن توضیح دهند ملاک درخواست کمیسیون برای افراد را بر اساس چه معیاری درجه بندی می کنند تخصص کدامشان کجاست؟ الان چه طرحهای کارشناسی شده برای این کمیسیونها دارند؟ تشنگان ثروت و شیفتگان قدرت چی چی گرا و چی چی طلب و حومه ندارد یک قصه بیش نیست غم عشق واین عجب از هر زبان که می شنوی نامکرر است اما رفتار همان است که بود أن شاء الله نشود که مردم بگویند صدحیف که این آمد وصد شکر که آن رفت.
رمضانعلی محمدیان
۱۸:۳۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
بسم الله/قبلا" همین آقایان می فرمودند بخاطر وجود رانت های چرب و چیلی متقاضیان این کمیسیونها زیاد است و کمیسیونهای فرهنگی و آموزشی خواستار ندارد الان این جماعت که داعیه فرهنگ داشته و ساخته شدن فرهنگ را ضروری می دانستند باید چرخش صد و هشتاد درجه ای رفتار خود را توضیح داده و در ضمن توضیح دهند ملاک درخواست کمیسیون برای افراد را بر اساس چه معیاری درجه بندی می کنند تخصص کدامشان کجاست؟ الان چه طرحهای کارشناسی شده برای این کمیسیونها دارند؟ تشنگان ثروت و شیفتگان قدرت چی چی گرا و چی چی طلب و حومه ندارد یک قصه بیش نیست غم عشق واین عجب از هر زبان که می شنوی نامکرر است اما رفتار همان است که بود أن شاء الله نشود که مردم بگویند صدحیف که این آمد وصد شکر که آن رفت.
ناشناس
۱۸:۱۶ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
هرساله بدتر از پارسال مجلس کاری نمیتونه کنه و برای مردم هم مهم نیست چه کمیسیونی چه تقاضایی داره
نوید
۱۹:۱۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
دقیقا
ناشناس
۱۸:۱۵ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
مجلس از پیش تعیین شده مگر کاری هم میتواند انجام دهد
ناشناس
۱۸:۱۴ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
مجلس خوب همه چیزراخوب میکندومجلس بد همه چیزرانابودمیکند
کریم
۱۸:۱۴ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
این مجلس دودمان اصلاح طلبهای دزدوخائن را بربادخواهددادبزودی
ناشناس
۱۹:۱۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
خوش خیال نباشید
علی احم ی
۲۱:۵۴ ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
سلام دوست عزیز همه اصلاح طلبهادزدنیستن وهمه اصولگراها مالک اشتر نیستن هردوگروه به اندازه کافی دزد دارند پس شماادبیات درست بکار ببرید
amene
۱۸:۱۳ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
سلام‌خسته‌نباشید‌خواهش‌می‌کنم‌قیمت‌سهام‌عدالت‌رابالاببرید
ناشناس
۱۸:۱۰ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
آخر نفهمیدیم مجلس خانه ی ملت یا خانه دولت اول اینو مشخص کنید
ناشناس
۱۹:۱۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
بانک مسئولان است
ناشناس
۱۸:۰۹ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
خرشان از پل گذشت مجلس در این کشور کاره ای نیست فقط آقا زاده ها و پول دارا و دلال ها
امین
۱۸:۰۴ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
دعا كنيد زود تر كارم درست بشه از ايران برم طاقت ديدن اين روز ها رو ديگه ندارم
ناشناس
۱۸:۰۳ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
خواهشن برای این وضع مملکت کاری کنید مردم به نان شب محتاجن
ناشناس
۱۶:۱۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
چرا اسامی نماینده هایی که رای مثبت به تاجگردون دادن رو اعلام نمی کنید .مردم رو نا امید کردین
ناشناس
۱۵:۳۶ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
کمیسیون‌های امنیت ملی و سیاست خارجی، اصل ۹۰، برنامه و بودجه، صنایع و معادن و اجتماعی بیشترین تقاضا را از سوی منتخبان برای عضویت دارا هستند
ناشناس
۱۵:۲۶ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
باعث تاسفه. مجلس در اولین آزمون انقلابی گری مردود شد
ناشناس
۱۵:۲۶ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
اعتبارنامه «تاجگردون» منتخب مردم گچساران با ۷ رأی منفی و ۹ رأی مثبت در شعبه ۱۲ مجلس تایید شد و برای مرحله بعدی بررسی به صحن مجلس ارسال شد.

پ.ن: آقای مجلس شورای اسلامی، در راستای شفافیت بفرمایید موافقین، مخالفین و غایبین این جلسه چه کسانی بودند؟ دانستن حق مردم است
ناشناس
۱۵:۲۵ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
چرا مثل گذشته زمین در اختیار کارگر کارمند قرار نمیدهند تا کشور از موضوع مهم مسکن عبور کند
ناشناس
۱۵:۱۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
سمت کمیسیون های پر پول میرن
شهروند
۱۵:۰۱ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
مجلس و کمیسیونهایش محل ثروتمند شدن و رسیدن به ارزوها و امال شخصی که برا رسیده به ان نمایندگان سر و دست میشکنند و همین کمیسیونها ایجاد رانت و اختلاس و ارتباط و فساد میباشند
عمار
۱۴:۲۸ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
بسم رب الشهداء و الصدیقین : بنام خداوند جان و حرد :
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی استان تهران خاطرنشان کرد: بازنشستگان ۳۰ سال کار کردند و حقوق آن‌ها نباید از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان کمتر باشد، چراکه بازنشستگان به کمتر از این مبلغ راضی نمی‌شوند.!!! .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
ناشناس
۱۴:۲۰ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
خاک بر سر نمایندگانی که اعتبارنامه تاجگردون را تایید کردند . معلوم شد که این مجلس هم فرقی با دوره قبلی ندارد . خیانت به خون شهدا و انقلاب ، که شاخ و دم نداره . برای
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
واقعا براشون متاسفم هرکس به فکر خودشه و به فکر پوله . پول حرف اول و میزنه
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی چی شد؟؟؟؟؟
حامی
۱۲:۵۴ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
١۴ روز گذشت چه زوذ
ناشناس
۱۲:۴۰ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
به خاطر پول چیکار که نمیکنن