وی افزود: برای بررسی مسائل اساسی اقتصادی باید در وهله اول مروری بر متغیرهای فعلی اقتصادی کشور شود و سپس سیاستها و برنامههای پیشنهادی در حوزههای مختلف مطرح میگردد، چرا که شناخت درست و آسیب شناسی وضع موجود میتواند در تدوین راهکارهای برون رفت از مشکلات کارساز باشد.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: امسال سال جهش تولید نامگذاری شده و بر این اساس برای همه ما الزام آور است که به رونق و جهش تولید توجه کنیم و در صورتی که این هدف را محور فعالیتهای خود قرار دهیم، قطعا به رونق، جهش و رشد اقتصادی میرسیم.
دژپسند بیان کرد: اقتصاد ما با تنگناها و تهدیدات بسیاری زیادی مواجه است و در این شرایط باید از ظرفیتهای تولیدی به خوبی استفاده شود و همچنین سیاستگذاریهای لازم در جهت ارتقای نرخ بهره برداری از ظرفیتهای موجود در دستور کار قرار گیرد، چرا که از این طریق افزایش عرضه صورت میگیرد و شکاف بین عرضه و تقاضا از بین میرود.
وی تاکید کرد: نرخ بهره برداری از ظرفیتهای تولیدی نشان میدهد که در شرایط فعلی حدود ۵۵ درصد از این ظرفیت مورد بهره برداری قرار میگیرد و اگر تا ۷۵ یا ۸۰ درصد این نرخ را برسانیم، جهش مناسبی در تولید و اشتغال ایجاد میشود که این مسئله مستلزم افزایش نرخ بهره برداری از ظرفیت تولید است.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی با اشاره به روند رشد سرمایه گذاری در ایران گفت: در هشت سال گذشته تعداد سنواتی که رشد سرمایه گذاری منفی بوده است، بیشتر از سنواتی بوده که مثبت بود و این مسئله برای ما نگرانی ایجاد میکند و در برخی از سنوات حتی سرمایه گذاری به نرخ اسمی هم مختصر بود و ما باید تورم را مهار و کنترل کنیم.
دژپسند با بیان اینکه سرمایه گذاری در ماشین آلات افت قابل توجهی داشته و باید حل شود، اظهارداشت: دشمنان از همه عوامل خود استفاده میکنند تا راه ورودی منابع به کشورمان را مسدود کنند و آنان از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نکرده اند و ما در این شرایط باید تمام تلاش خود را معطوف به تأمین منابع کنیم و نباید فقط منحصر به تأمین منابع مالی خارجی باشد.
وی تصریح کرد: در همین زمینه دولت در حال تدوین لایحهای جهت جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور است.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی بیان کرد: البته با وجود همه توطئههای دشمنان، وضعیت تجارت خارجی ما روند خوبی دارد و مثبت بوده است و صادرات غیرنفتی ما مانند سال گذشته تحقق یافت. در واقع تجارت خارجی ما کمترین تأثیر را از شیطنتهای دشمنان داشته، در حالی که دشمنان تجارت خارجی ما را هدف قرار داده بودند، اما نتوانستند در این زمینه موفق باشند.
دژپسند گفت: بازار سرمایه در سال گذشته و به ویژه چند ماه اخیر نشان داد که ظرفیت جدیدی در اقتصاد ایران برای تأمین مالی به وجود آمده است و همچنین دولت هم از طریق عرضه سهام و داراییهای خود در بازار سرمایه توانست تا حدی تأمین مالی کند و ما بعد از آسیبشناسیهای متعدد به این نتیجه دست یافتیم که مناسبترین راه برای حل مشکلات موجود، توجه به بازار سرمایه است.
وی افزود: بخش خصوصی هم با ورود به بازار سرمایه توانست تأثیر بسزایی در شرایط اقتصادی کشور بگذارد و همچنین با عرضه اولیه توانست برای خودش تأمین مالی کند.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی تأکید کرد: حجم زیادی از نقدینگی کشور در حال حاضر به بازار بورس وارد میشود و باید در این شرایط این مسئله را در نظر گرفت که اگر فقط ۱۰ یا ۲۰ درصد این نقدینگی به سمت بازارهای اختلالزا سوق پیدا میکرد، چه شرایطی به وجود میآمد؟
دژپسند افزود: البته ما از شرایط بازار سرمایه غافل نیستیم و جلسات متعددی با کارشناسان ذیربط برگزار کرده و خواهیم کرد تا با عمق بخشیدن به این بازار، از این ظرفیت بیش از گذشته استفاده شود.
وی بیان کرد: تقاضای ما از بخش خصوصی این است که هر هفته حداقل یک بنگاه بخش خصوصی نیز در کنار بخشهای دولتی در بازار سرمایه وارد شوند که در این صورت، منابع بانکها هم به بنگاههای کوچک و متوسط اختصاص خواهد یافت.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: همه مستحضرید که شرایط نفت ما چگونه است و حتی اگر قیمت نفت شرایط فزاینده داشته باشد و صادرات نفت هم افزایش پیدا کند، امسال به معنای واقعی ما باید بودجه غیرنفتی را تجربه کنیم.
دژپسند با اشاره به اینکه سال گذشته جهت توجه به تولید، تدبیر خوبی اتخاذ کردیم، گفت: برخی از فعالان اقتصادی بدهی مالیاتی دارند که جریمههای زیاد هم به آنان غُل و زنجیر شده بود که ما با توجه به قوانین، جریمهها را بخشیدیم تا بدهکاران مالیاتی بتوانند بدهیهای خود را پرداخت کنند که این مسئله باعث شد درآمدهای مالیاتی ما افزایش پیدا کند.
وی اظهار کرد: ما به دنبال افزایش درآمد مالیاتی هستیم، اما نمیخواهیم به مؤدیان مالیاتی خوشحساب فشار وارد شود و آنان گرفتار غُل و زنجیری شوند که نتوانند فعالیت اقتصادی کنند.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی گفت: برای تحقق درآمد دولت بنا نداریم که مؤدیان مالیاتی خوشحساب و تولیدگران تحت فشار قرار گیرند بلکه به دنبال ساماندهی معافیتهای مالیاتی هستیم و در جاهایی که لازم است، باید معافیتها برقرار باشد، اما در برخی جاها معافیتها باید لغو شود.
دژپسند بیان کرد: یک نگرانی در اقتصاد وجود دارد مبنی بر اینکه آیا دولت برای تأمین منابع به استقراض از بانک مرکزی روی میآورد یا خیر؟ باید بگویم که ما برنامههای جامعی داریم که متوسل به این امر نشویم.
وی افزود: زمانی که پروسه دریافت مالیات و واگذاری داراییهای دولت طی شود، گام بعدی ما استقراض از مردم و بخش خصوصی است چرا که معتقدیم استقراض از بانک مرکزی زیانبار است و ضرورتی ندارد به آن سمت حرکت کنیم.
وزیر امور اقتصاد و امور دارایی تأکید کرد: ما باید حداکثر تلاش خود را انجام دهیم که اعتبارات هزینهای مدیریت شود، اما باید به این مسئله توجه کرد که برخی از هزینهها اجتنابناپذیر است.
دژپسند با تأکید بر ضرورت بهبود فضای کسب و کار، گفت: در برخی از کشورهای دنیا فرآیند تشکیل یک شرکت اقتصادی کمتر از یک روز انجام میشود درحالیکه در کشور ما تا ۷۳ روز به درازا میکشید و ما با تشکیل پنجره واحد که هفته گذشته افتتاح شد، این ۷۳ روز را به سه روز تقلیل دادیم و هرکسی که میخواهد شرکت تأسیس کند، با مراجعه به یک نقطه میتواند طی سه روز این کار را انجام دهد.
وی متذکر شد: رتبه ما در سال ۲۰۱۴ در زمینه بهبود فضای کسب و کار ۱۵۲ بود که سال گذشته به ۱۲۷ رسید و امیدواریم این رقم هم کاهش یابد و تا پایان برنامه ششم توسعه به اهداف این برنامه در زمینه بهبود فضای کسب و کار برسیم.
وزیر اقتصاد و امور دارایی بیان کرد: برخی از نمایندگان سئوالی پرسیدند مبنی بر اینکه چرا قانون بهبود فضای کسب و کار اجرا نشده است که باید بگویم این قانون مواد متعددی دارد و طیف مختلفی از قوا و دستگاههای اجرایی را شامل میشود و باید به این مسئله توجه کرد.
دژپسند بیان کرد: برخی از نمایندگان مطرح کردند که پنجره واحد برای دریافت مجوز سرمایه گذاری تشکیل نشده است که باید بگویم چندی پیش رونمایی از پنجره واحد اتفاق افتاد و همچنین ۵۵ درصد مجوزهایی که صادر میشود در درگاه ملی صورت میگیرد و امکان شکایت و پاسخگویی هم در این محیط وجود دارد که البته معتقدیم باید این دامنه گسترش یابد.
وی تأکید کرد: اراده و عزم دولت این است که نسبت به کوچک سازی دولت اقدام شود و همچنین ما برای مولدسازی داراییهای دولت از سال گذشته اقدام کرده ایم و تلاش ما این است که در تعامل با مجلس کاری کنیم که «جهش تولید» محقق شود و برنامههای مشخصی داریم که به نمایندگان ارائه میکنیم.
انتهای پیام/