سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عرفانی:

هنوز در موج اول کرونا هستیم/ ۳۰ درصد مردم نکات بهداشتی را رعایت می‌کنند

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: هنوز در موج اول کرونا هستیم و رعایت پروتکل‌های بهداشتی از ۹۰ به ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  حسین عرفانی رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، گفت: با توجه به روند و سیر همه گیری کووید-۱۹ در کشور، ضرورت دارد که مطالبی را با مردم در میان بگذارم. مهمترین مطلب این است که در شرایط فعلی باید یک سه گانه بسیار مهم مورد توجه قرار گیرد و از سوی همه اجرا شود تا با اجرای آن با همه گیری کووید-۱۹ در کشور مقابله شود و کنترل آن محقق شود.

سه گانه‌ای برای مقابله با  ویروس کرونا

وی افزود: مهم‌ترین جزو این سه‌گانه فاصله‌گذاری اجتماعی است. همه ملت ایران همچنان باید به شعار و کمپین «در خانه بمانیم» پایبند باشند و فقط در دو مورد می‌توانیم از منازل‌ خارج شویم؛ افراد فقط برای انجام کار و فعالیت‌های اقتصادی و رفع مایحتاج خانواده از خانه خارج شوند و در این شرایط باید رعایت بهداشت دست و تنفس، استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی را مورد توجه قرار دهیم.

عرفانی ادامه داد: جزء دوم این سه‌گانه، انجام تست و غربالگری در موارد مشکوک و برای کسانی که با افراد مشکوک و بیمار مبتلا در ارتباط بودند، است تا بتوانیم بیماری را در دوره اولیه و کمون شناسایی کنیم. در این صورت می‌توانیم بیماران را در مدت زمان کوتاه‌تری و در مراحل اولیه تشخیص داده و فرصت انتقال بیماری به دیگران را بگیریم.

او افزود: فایده دوم غربالگری این است که بیماری را در مراحل اولیه تشخیص می‌دهیم و با اقدامات درمانی و توصیه‌های بهداشتی امکان تبدیل موارد خفیف به موارد شدید نیازمند بستری در بیمارستان کاهش یافته و در عین حال با کاهش بستری در بیمارستان، احتمال عوارض ماندگار بیماری و خدای نکرده مرگ هم کاهش می‌یابد. حال شاهدیم که در هفته‌های گذشته با بالا رفتن موارد تست‌های آزمایشگاهی و غربالگری، کشورمان توانسته این توفیق را داشته باشد تا بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهد.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر گفت: سومین جزء این سه‌گانه این است که بعد از تشخیص بیماری، با افرادی که بیمار هستند و با افرادی که با بیماران در تماس بودند، یک برخورد منطقی و بهداشتی انجام شود که بحث جداسازی است. به طوری که تا اتمام دوره واگیر بیماری، هم افراد بیمار و هم افراد در تماس با آن‌ها باید کاملا ایزوله و جداسازی شوند تا احتمال انتقال بیماری به دیگران کاهش یابد و چرخه بیماری شکسته و در سطح جامعه تحت کنترل درآید. مهم‌ترین جزء این سه‌گانه به فاصله‌گذاری اجتماعی برمی‌گردد.

عرفانی تاکید کرد: با توجه به خطر درک شده در بررسی‌های به عمل آمده در روز‌های گذشته می‌بینیم که رعایت توصیه های بهداشتی و حساسیت مردم از ۹۰ درصد به ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده و یکی از دلایل افزایش موارد بیماری در روز‌های اخیر همین موضوع است .

او تاکید کرد: باید کرونا را جدی بگیریم، به شعار در خانه بمانیم پایبند باشیم. این بیماری و همه‌گیری آن در صورتی مهار می‌شود که هم حاکمیت و هم مردم دست به دست هم داده و توصیه‌های پیشگیری را دنبال کنند.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر گفت: ما هنوز در موج اول ابتلا به کرونا هستیم و مردم باید توصیه های بهداشتی را رعایت کنند و امید به واکسن کرونا در سال جاری واهی است.

عرفانی در ادامه گفت: در روزها و هفته‌های گذشته شاهد بودیم که از ابتدای بروز همه‌گیری در کشور که به اواخر بهمن سال ۱۳۹۸ بازمی‌گردد، عملکرد مناسب و قابل قبولی در سطح کشور جمهوری اسلامی ایران داشتیم اما در روزهای اخیر بنا به دلایلی بعضا در برخی مناطق کشور می‌بینیم که موارد بیماری رو به افزایش بوده است. مقداری از این افزایش موارد، به کمتر شدن حساسیت مردم در رعایت رفتارهای بهداشتی و پیشگیرانه بازمی‌گردد. اگر این موارد و اصول قرنطینه و پیشگیری رعایت شود، در مدت زمان کوتاهی می‌توانیم مهار بیماری را در اختیار بگیریم و همه‌گیری را کنترل کنیم.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکیدکرد: باید باور داشته باشیم که در شرایط فعلی همه‌گیری کووید-۱۹ همچنان یک اولویت و یک واقعیت عینی است. هرچند که در ماه‌های گذشته با تلاش شبانه‌روزی و همراهی مردم، عملکرد مناسبی داشته‌ایم اما اگر لحظه‌ای غفلت کنیم، ممکن است تبعاتی داشته باشد و مجددا آتش این همه‌گیری افروخته شود و دامنه آن سایر قسمت‌ها را بگیرد و به حالتی درآید که با عوارض سنگین آن مواجه شویم و حتی خدایی نکرده غیرقابل کنترل شود.

وی افزود: این بیماری همچنان حائز اهمیت است و اکثریت کشور ما نسبت به ابتلا به این بیماری حساس هستند و احتمال درگیری و ابتلا در آن‌ها وجود دارد. شرایط فصل گرم ممکن است تا حدود بسیار قابل اغماضی مقاومت محیطی ویروس را کاهش دهد، اما این بردار کوچک یکی از مولفه‌های موثر بر سرایت بیماری است. قطعا سایر مولفه‌ها و برآیند آن‌ها سیر بیماری را در جامعه رقم می‌زنند. مهم‌ترین مولفه‌ای که در بیماری و همه‌گیری آن می‌تواند نقش ایفا کند،‌ رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و بهداشت دست و تنفس است.

کرونا ضعیف نشده است

عرفانی در پاسخ به سوالی درباره ضعیف‌تر شدن قدرت بیماری‌زایی ویروس کرونا گفت: درباره رفتارهای ویروس کرونا باید توجه کرد که کووید-۱۹ به عنوان یک بیماری نوپدید مطرح است و به جرات می‌گویم که ندانسته‌های ما درباره این ویروس، نسبت به دانسته‌هایی که در قالب تجارب و بررسی‌های علمی ظرف چند ماه گذشته به دست آمده،‌ بسیار بیشتر است و هنوز ابعاد بسیار متفاوتی از این بیماری و عامل بیماری‌زایی آن وجود دارد که باید مورد مطالعه قرار گیرد.

وی افزود: تا جایی که شواهد و قراین و دانش فعلی نشان می‌دهد، این بیماری همان بیماری کووید-۱۹ است که در چین اتفاق افتاده است و راه‌های انتقال آن از طریق تنفس و عدم رعایت بهداشت دست است که می‌تواند ویروس را وارد بدن کند. در پاسخ به اینکه آیا کرونا شدت و ضعف دارد، باید گفت که در پاساژهای ویروسی احتمال اینکه حدت بیماری کاهش پیدا کند، وجود دارد اما هیچ شواهد و قرائنی به نفع اینکه بیماری کووید-۱۹ در شرایط فعلی باب بیماری که در اسفند ماه با آن مواجه بودیم، تفاوت خاصی داشته، وجود ندارد. ضمن اینکه در این شرایط توانستیم علائم دیگری از بیماری را در کنار علائم قبلی در نظر بگیریم و کشف کنیم.

 علائم جدید بیماری کرونا

عرفانی ادامه داد: قبلا علائم کرونا صرفا علائم سرماخوردگی بود اما اکنون در کنار علائم قبلی، علائم گوارشی، سیستم کلیوی، علائم عمومی بدن، از دست دادن حس چشایی، بویایی و یا حالت‌هایی مانند ضعف، بی‌حالی، بی‌اشتهایی و... هم ممکن است علائمی از درگیری با بیماری کووید-۱۹ باشد.

احتمال دستیابی به واکسن کرونا امسال نزدیک به صفر است

وی درباره تمهیدات مقابله با کرونا و آنفلوآنزا در پاییز گفت: باید توجه کرد که قطعا این احتمال وجود دارد که با شروع فصل سرما و پاییز، با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا درگیری داشته باشیم. به‌طوری که هم با آنفلوانزای فصلی و هم با کووید-۱۹ فصلی مواجه شویم که از امسال به بعد احتمالا در پاییز بحث کووید-۱۹ را به عنوان یک واقعیت عینی قبول کنیم تا راهکارهای مقابله با این بیماری در دسترس قرار گیرد که مهم‌ترین آن واکسن است البته همه می‌دانیم که امسال امید بستن به دسترسی به واکسن کووید- ۱۹، امیدی واهی است. احتمال دستیابی به واکسن کرونا برای سال جاری در حد صفر است.

عرفانی در پاسخ به سوال ایسنا،‌ نحوه غربالگری مردم و انجام تست در موارد مشکوک گفت: مردم در صورت احساس نیاز می‌توانند به سامانه Salamat.gov.ir مراجعه و اطلاعات مربوطه را وارد کنند و با توجه به نتیجه‌ای که به آن‌ها اعلام می‌شود با سامانه ۱۹۰ یا ۴۰۳۰ تماس تلفنی برقرار کنند و از راهنمایی همکاران ما استفاده کنند. همچنین در صورت نیاز می‌توانند به مراکز جامع سلامت ۱۶ ساعته یا ۲۴ ساعته مراجعه کرده تا از آن‌ها تست تشخیصی به عمل آید.  

ایران همچنان در موج اول کروناست

او درباره وضعیت و سیر بیماری در کشور نیز گفت: کشور ایران، کشوری پهناور و با اقلیم‌های مختلف آب‌وهوایی و جغرافیایی و فرهنگی است. باید توجه کرد که موجی که در حال حاضر در حوزه همه‌گیری کووید-۱۹ در کشور وجود دارد، موج اول بیماری است و هنوز این موج را پشت سر نگذاشتیم که بخواهد موج دومی اتفاق بیفتد. با توجه به پهناوری کشور، این‌که هر کدام از نواحی و استان‌ها در کدام قسمت موج اول قرار گرفته‌اند، تفاوت‌هایی را شاهدیم. همچنین در روزهای گذشته دیدیم که در وهله اول با افزایش موارد تست‌های آزمایشگاهی بیماریابی افزایش یافته است.

عرفانی افزود: در همه جای دنیا از جمله ایتالیا و اسپانیا، طی روزهای گذشته تعداد موارد آزمایش کووید-۱۹ کاهشی بوده است اما در کشور ما با توجه به افزایش توان آزمایشگاهی این موارد را افزایش دادیم و روزانه تست‌های آزمایشگاهی بیشتری را انجام می‌دهیم. هرچه بیماریابی بیشتر انجام شود، بیماران بیشتری کشف می‌شوند و در این صورت می‌توان افرادی را که در تماس با بیماران بودند، آزمایش کرد و در دوره بی‌علامتی آنان را کشف‌ و جداسازی کرد تا بیماری را به دیگران منتقل نکنند.

او تاکید کرد: باید بین معیشت و سلامت جامعه تعادلی ایجاد شود. در حال حاضر حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار صنف در شب عید در اسفند ماه و فروردین ماه برای کنترل بیماری تعطیل شدند که حرکت بسیار مناسبی بود. به‌طور متوسط هر واحد صنفی دو همکار دارند که با فرد صاحب کار سه نفر هستند بنابراین حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار ایرانی و نزدیک به ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشورمان فعالیت معیشتی‌شان دچار مشکل شده است البته باید بپذیریم که باید حداقلی از فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی در جامعه وجود داشته باشد تا جامعه بتواند از نظر اجتماعی و اقتصادی نفس بکشد.

گام‌های فاصله‌گذاری برای کاهش ابتلا به کرونا

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در ادامه گفت: از ۲۳ فروردین ماه این موضوعات با اجرای فاصله‌گذاری هوشمند در استان‌های کشور و از ۳۰ فروردین در استان تهران این اقدامات مورد توجه قرار گرفت. اجرای فاصله گذاری هوشمند به این دلیل بود که مردم هم بتوانند فعالیت روزانه خود را در جامعه انجام دهند و هم از ابتلا به بیماری پیشگیری کنند و مسائل پیشگیری را رعایت کنند.

وی با بیان اینکه ما برای کنترل بیماری‌های واگیر چهار مرحله داریم،توضیح داد: اولین مرحله مقابله با بیماری، جداسازی بیماران است. بر همین اساس وقتی در پاییز و زمستان سال گذشته درگیر آنفلوآنزای فصلی بودیم، توصیه کردیم که افراد بیمار در دوره بیماری‌شان که سه تا پنج روز است،‌ در منزل بمانند و اگر دانش آموز بیمار شده به مدرسه نرود. این بدیهی‌ترین و اساسی‌ترین رکن کنترل همه‌گیری است البته درباره بیماری کووید-۱۹ که یک بیماری نوپدید است و هیچ فردی نسبت به آن مقاوم نیست، یا باید با بیماری مواجه شوند و یا تا زمان ایجاد واکسن مسائل بهداشتی و اصول پیشگیری را رعایت کنند.

عرفانی افزود: مرحله دوم قرنطینه است که به این معناست که فرد بیمار باید جداسازی شود و اگر با فرد سالم تماس داشته و در این تماس احتمال انتقال ویروس وجود داشته و فرد دریافت کننده هنوز وارد مرحله حاد نشده، فرد را از دیگران بر اساس طولانی‌ترین دوره کمون جدا می‌کنند. باید توجه کرد که درباره کووید-۱۹ در دوره کمون هم احتمال انتقال بیماری وجود دارد.  مرحله سوم به فاصله گذاری اجتماعی بر می‌گردد و همه آحاد جامعه باید به شکلی با سایر افراد فاصله خود را حفظ می‌کنند. با توجه به اینکه بیماری الگوهای بالینی متفاوتی دارد و درصد زیادی از افراد آلوده بدون علامت هستند، افراد نباید حضور بیهوده در جامعه داشته باشند و اگر برای فعالیت اقتصادی و یا رفع مایحتاج خود بیرون می‌آیند حتما از ماسک استفاده کنند و بهداشت دست و تنفس را جدی بگیرند.

عرفانی ادامه داد: مرحله چهارم، حکومت نظامی یا تعطیلی جامعه است. این کار در برخی کشورها انجام شد و محدودیت بسیار شدیدی اعمال کردند که زندگی افراد را تحت الشعاع قرار داد. در این مرحله اگر کسی بخواهد نان بخرد، فقط مجوز دارد تا اولین نانوایی محله خود برود. محدودیت‌ها در این مرحله، زندگی را دشوار می‌کند. خداکند که ما با فعالیت‌هایمان از مرحله اول تا سوم نیاز به ورود به مرحله چهارم کنترل همه‌گیری نداشته باشیم.

در عادی‌سازی شرایط مقداری سریع عمل کردیم

عرفانی با بیان اینکه در گذار تاریخ جامعه ما به یک رودخانه یخی به نام همه‌گیری کرونا ویروس رسیده است و ما باید لاجرم از این رودخانه عبور کنیم، گفت: حال منطق حکم می‌کند که پلی را پیدا و از روی پل عبور کنیم. آن پل هم یک واکسن موثر یا درمان موثر بیماری است که فعلا هیچ یک ازاین‌ها محقق نشده است بنابراین اجبارا باید در سیر فعالیت‌هایمان این روند ادامه یابد و از رودخانه رد شویم. از طرفی یخ سستی هم زیر پایمان است. منطق در اینجا ما را ملزم می‌کند که وقتی که قدم برمی‌داریم، جای پایمان را محکم کنیم و با در نظر گرفتن تاثیری که قدم ما روی یخ داشته است،‌ قدم دوم را برداریم.

او اضافه کرد: متاسفانه در هفته‌های گذشته شاهد بودیم که یک عادی‌سازی شرایط و شروع مجدد فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی مقداری سریع انجام شد و شاید اثرات ناشی از این قدم‌ها از نظر کارشناسی به‌صورت کامل مورد بررسی قرار نگرفت. حال وقتی متوجه می‌شویم که احتمال شکستن یخ زیر پایمان وجود دارد یا باید تغییر جهت دهیم و یا اینکه دو سه قدم به عقب بازگردیم تا یخ زیر پایمان نشکند و در ورطه بیماری غوطه‌ور نشویم. باید بحث همه‌گیری را جدی بگیریم.

کاهش حساسیت مردم به ۳۰ تا ۴۰ درصد

عرفانی با بیان اینکه متاسفانه با عادی‌سازی شرایط  مقداری حافظه رفتار بهداشتی‌ مردم کاهش یافت و حساسیت‌هایشان  از ۹۰ درصد به ۳۰ تا ۴۰ درصد رسید، گفت: در برخی فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی صحبت می‌شود که با تدوین و رعایت پروتکل‌ها می‌توان فعالیت را برگرداند. در حالی که جنس و اصل یک فعالیت مشخص می‌کند که آیا با کنترل بیماری کووید-۱۹ می‌توان فعالیت را انجام دهد  یا خیر؟ امروز سوال شد که آیا استخرهای شنا و تالارها بازگشایی می‌شوند یا خیر.

او ادامه داد: باید توجه کرد که عنوان "تجمع انسانی" مطرح می‌شود که می‌تواند با ظرفیت کم و متوسط و انبوه باشد. ماهیت استخر شنا و تالار پذیرایی، به معنای جمع شدن مردم در کنار هم و ارتباط تنگاتنگ و مواجهه نزدیک است. حالا آیا در این مواجهه نزدیک می‌توان پروتکل جداسازی را اجرا کرد؟ خیر. نباید فراموش کنیم که ماهیت و ذات برخی فعالیت‌های اجتماعی با اصول فاصله‌گذاری اجتماعی منافات دارد. صرف تدوین یک پروتکل که الزامی برای اجرای آن وجود ندارد، نمی‌تواند تضمینی بر کنترل بیماری در جامعه باشد.

او درباره زمان اعلام نتایج تست‌های بیمارستانی گفت: آزمایشگاهی که نمونه را تحویل می‌گیرد، قاعدتا می‌تواند ظرف مدت ۲۴ ساعت جواب نمونه را اعلام کند البته برای انجام آزمایش شرایطی وجود دارد. به عنوان مثال اگر اتاق پاکی که در تشخیص مولکولی مورد استفاده قرار می‌گیرد، بنابر دلایلی استریل بودنش را از دست دهد تا زمانی‌که مقدمات را فراهم کنند ممکن است ۴۸ ساعت تاخیر هم اضافه شود. اما به هیچ وجه تاخیر ۱۰ تا ۱۲ روزه قابل قبول نیست و اگر ارائه جواب آزمایش به این میزان طول بکشد، قطعا قابلیت پیگیری و رفع اشکال وجود دارد.

احتمال ابتلای همزمان به کرونا و آنفلوآنزا

عرفانی درباره احتمال ابتلا به کرونا و آنفلوآنزا به‌صورت همزمان گفت: در درگیری ریه توسط کووید-۱۹ احتمال تخریب بافتی وجود دارد با این تخریب، بافتی که جایگزین می‌شود، دیگر بافت ریه نیست که این بافت خاصیت تبادل اکسیژن را ندارد. در نتیجه اگر فردی به کرونا مبتلا شود و درگیری ریه داشته باشد، با احتمال تخریبی که در بافت ریه‌اش اتفاق می افتد، ظرفیت‌های ریوی‌اش هم کاهش می‌یابد که با مکانیزم ایجادی آسم متفاوت است. آسم یک تنگی گذرا و موقت در راه‌های هوایی است.

او ادامه داد: حال این سوال وجود دارد که یک فرد هم می‌تواند به کرونا مبتلا شود و هم به آنفلوآنزا؟ این همزمانی بین عفونت‌های آنفلوآنزا و کرونا وجود دارد. در فصل پاییز که احتمال ابتلای آنفلوآنزای فصلی وجود دارد، بر همین اساس توصیه می‌شود که افراد در معرض خطر و افرادی که جزو گروه‌های هدف واکسیناسیون هستند، به محض ورود واکسن آنفلوآنزا واکسن را دریافت کنند.‌

او تاکید کرد: واکسن آنفلوآنزا از کرونا پیشگیری نمی‌کند، اما با پایین آوردن احتمال ابتلا به آنفلوآنزا فرد می‌تواند دربرابر کرونا ویروس بهتر عمل کند.

 جهش ویروس آنفلوآنزا در سال جاری آری یا خیر؟

عرفانی با بیان اینکه همه ما در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار داریم، درباره جهش ویروس آنفلوآنزا در سال جاری گفت: ویروس آنفلوآنزا مایل و علاقه‌مند به جهش ویروسی است. اگر جهش کوچک داشته باشد و ماهیت ویروس حفظ شود اما در برخی از رفتارهایش در سرایت و بیماری‌زایی تفاوت ایجاد شود،‌ جهش کوچک است که منجر به طغیان‌ها و همه‌گیری فصلی این بیماری می‌شود که سال گذشته درباره آنفلوآنزای H۱N۱ شاهد آن بودیم. اگر جهش اساسی و ریشه‌ای باشد و ویروس جدیدی متولد شود، شیفت آنتی ژنی اتفاق می‌افتد که می‌تواند عامل ایجاد پاندمی آنفلوآنزا باشد و در سال ۱۳۸۸ با آن مواجه شدیم. احتمال دارد هر ۱۰ سال، یک بار با پاندمی آنفلوآنزا مواجه می‌شویم بنابراین باید با آمادگی وارد پاییز شویم.

کمبود داروی آنفلوآنزا در کشور نداریم

او افزود: همواره باید بدترین شرایط  و احتمالات را در نظر بگیریم تا آمادگی داشته باشیم و خدایی نکرده قافیه را نبازیم. امسال ممکن است جهش‌هایی در ویروس آنفلوآنزا اتفاق بیفتد و باید در برابر آن آمادگی داشته باشیم. داروی موثر آنفلوآنزا که همان اسلتامیویر و یا تامی فلو است که تنها راه حل در دسترس ضد آنفلوآنزا باید به درستی استفاده شود و نباید مانند سایر آنتی بیوتیک‌ها، بدون ضابطه از آن استفاده و خودمان را خلع سلاح کنیم. باید توجه کرد که دارو به اندازه کافی در کشور امکان تولید دارد و امکان واردات هم داریم. در مورد داروی آنفلوآنزا کمبودی در کشور نداریم.

 زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در مورد زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: در مورد واکسن آنفلوآنزا هم پیش‌بینی مقدماتی انجام شده تا واکسن مربوط به سال ۲۰۲۱ که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است، هم به صورت چهار ظرفیتی و هم به صورت سه ظرفیتی وارد کشور شود. هر سال واکسن آنفلوآنزایی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ممکن است با واکسن سال قبل از نظر فرمولاسیون تفاوت داشته باشد. از زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا حدود دو هفته طول می‌کشد تا بدن آنتی‌بادی بسازد و در مقابل ابتلا به ویروس مقاوم شود بنابراین گفته می‌شود هرچه سریع‌تر این واکسن تزریق شود، فرد ایمن می‌شود. اگر در شهریور یا مهر یا آبان این واکسن تزریق شود، بدن زودتر مقاوم می‌شود.

به همه بیماری های واگیردار توجه کنیم

عرفانی درباره تمهیدات بهداشتی برای پیشگیری از بیماری های فصل گرما در بحران کرونا اظهار کرد: هفته گذشته بازدیدی از سیستان و بلوچستان داشتیم و باید مدیریت کرونا را به شکلی انجام دهیم که از دیگر تهدیدهای سلامت غافل هم نباشیم در برخی مناطق مثل بلوچستان و برخی نقاط دیگر کشور ممکن است خطر مالاریا و سایر بیماری‌های انتقال از ناقلین مثل تب دنگی و بیماری های اسهالی و روده‌ای مثل تیفوئید، هپاتیت و وبا را داشته باشیم همچنین خطر بروز سل و ایدز وجود دارد و نباید مدیریت بیماری های واگیر را فراموش کنیم.

او ادامه داد: باید توجه داشت ما در ابتدای اسفندماه با شیوع موج بیماری کرونا همه امکانات بیمارستانی را برای ارائه خدمات به بیماران کرونایی بسیج کردیم اما اکنون همه بیمارستان ها و واحدهای درمانی و دانشگاه‌های علوم پزشکی باید توجه داشته باشند کرونا ویروس تنها نیاز بهداشت و درمان مردم نیست و نباید شرایط به گونه‌ای شود که آپاندیس حاد به پارگی و عفونت حاد شکمی برسد و فرد دچار عفونت شکمی شود و به جای یک سوراخ تمام شکم فرد را باز تا عفونت را خارج کنیم یا نباید روند درمان بیماران دیابتی، قلبی و روماتیسم و ریوی مزمن متوقف شود و عدالت این است که هر چیز را سر جای خود ببینیم و در جایگاه خود با هر مشکلات سلامت برخورد کنیم.

عرفانی گفت: باید توجه داشت که کرونا ویروس یک مهمان ناخوانده بوده و بپذیریم که کرونا تا مدت‌ها همراه ماست و نمی توانیم همه اقدامات را تعطیل کنیم و فقط به این مهمان ناخوانده برسیم و سلامت را در حالت کلی برای هموطنان دنبال کنیم و این موضوع در بحث سلامت و سایر فعالیت‌های اجتماعی است و کسانی که انتقاد می‌کنند چرا ایران برخی اقدامات را زودتر یا دیرتر شروع کرد، منصفانه با توحه به شرایط اقتصادی نگاه کنند و کافی است کمی خودباور باشیم و در مقایسه با نتایج بررسی ها در سیر بیماری در مقابله با کرونا با قدری انصاف می توان به نتایج درستی رسید.

پروتکل های بهداشتی فصل الخطاب  مقابله با کرونا هستند

عرفانی درباره توقف یا ادامه روند بازگشایی‌ها باتوجه به افزایش موارد ابتلا به کرونا اظهار کرد: ما توصیه ها را به ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده ایم و اینکه کدام از توصیه ها با فعالیت های اجتماعی و اقتصادی هماهنگ است و چه فعالیت هایی قابل انجام است همه را به ستاد اعلام کرده ایم و در نهایت ستاد ملی مقابله با کرونا باید تصمیمات را بگیرد.

رییس اداره مراقب های بیماری های واگیر درباره اجباری شدن ماسک بنابر توصیه سازمان جهانی بهداشت بیان کرد: ما در استفاده از ماسک، دستکش و دارویی مثل کلروکین اخرین تجارب در کمیته های تخصصی و علمی با حضور برجسته ترین دانشمندان و اساتید در حوزه های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد وتوصیه های جهانی ایرانیزه می شود و آن را در قالب دستورالعمل ملی مقابله با کرونا اعلام می‌کنیم و همه می‌دانیم پروتکل های بهداشتی آیه قرآن نیست و احتمال خطا وجود دارد اما فصل الخطاب ما در بیماری کرونا همین پروتکل ها هستند.

او ادامه داد: اگر کسی نظر علمی یا منطقی دیگری دارد و به یافته علمی دست پیدا کرده است، آن را مکتوب کند و به معاونان بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی انتقال بدهد و ما از این افراد دعوت می کنیم تا در جلسات کمیته علمی مقابله با کرونا حضور داشته باشند و از نظرات خود دفاع کنند و اگر نظر رای نیاورد فرد تمکین کند چرا که باید در جامعه مدنی به نظم و قانون احترام بگذاریم چه کسی که در جامعه به عنوان هموطن می خواهد از پروتکل ها استفاده کند، چه پزشکی که باید در بیمارستان‌ها پروتکل ها را رعایت کند.

عرفانی تاکید کرد: رعایت پروتکل های بهداشتی در ستاد ملی مقابله با کرونا برای ما بسیار مهم است و اگر کسی انتقاد کارشناسی دارد، آن نقد را بررسی و در صورت نیاز تغییرات را اعمال می کنیم و گرنه اعلام خواهیم کرد که پروتکل بهداشتی به قوت خود باقی است.

عرفانی درباره افزایش بیماری‌های انتقالی از حیوان به انسان اظهار کرد: سیر بیماری تب مالت با سال‌های گذشته تفاوتی نداشته است و همکارانمان ما در اداره مدیریت بیماری‌های قابل انتقال از حیوان به انسان و عزیزانمان در سازمان دامپزشکی اقدامات لازم را انجام می دهند و مدیریت این بیماری به عنوان یکی از اولویت های زئونوتیک کشور همچنان ادامه دارد و در بحث واکسیناسیون دامی و آموزش های مراکز بهداشتی و در بیماریابی افراد مبتلا همه اقدامات انجام می‌شود.

عرفانی درباره انجام اقدامات بهداشتی از قبیل واکسیناسیون در بحران کرونا بیان کرد: از روز نخست همه گیری کرونا و دکتر گویا و بنده و تمام همکاران در وزارت بهداشت تاکید داشتیم که فعالیت‌های اساسی بهداشتی علی الخصوص واکسیناسیون نباید تحت الشعاع کرونا قرار گیرد و برنامه ملی ایمن سازی باید انجام شود و شده است و ما هیچ جای کشور نداشتیم که فردی برای تزریق واکسن مراجعه کند و واکسن تزریق نشود و تمام واکسن ها به موقع تامین شده و در اختیار قرار گرفته است و به هیچ وجه نباید خدمات بهداشت را محدود کنیم و نیازهای سلامت جامعه همه مهم هستند و به فراخور باید پاسخگو باشیم.

اما و اگرهای برگزاری حج و راهپیمایی اربعین در بحران کرونا

او درباره سفر حج و راهپیمایی اربعین بیان کرد: ما با دوستان حج و زیارت جلساتی داشتیم و به موضوع در سفر اخیر به عراق پرداختیم اما باید توحه داشت برگزاری حج به سیاست کشور عربستان و راهپیمایی اربعین به تصمیم کشور عراق بر می‌گردد که قصد دارند این مراسم‌ها را برگزار کنند یا خیر و از طرفی باید دید که سیر بیماری در ماه‌های آینده چگونه است.

عرفانی گفت: سفر حج در تابستان و اربعین در ۱۷ مهرماه برگزار می‌شود و باید دید در این تاریخ‌ها همه گیری کرونا چگونه است و کاروان‌های اعزامی حجاج به عربستان اقدامات خوبی انجام دادند و افراد در معرض خطر را امسال با افرادی که از سلامت بیشتری برخوردار هستند و می توانند سفر را بدون عارضه سپری و تحمل کنند، جایگزین کردند و آموزش‌های لازم داده شده و ساماندهی ها صورت گرفته و منتظر تصمیمات هستند.

او ادامه داد: اگر شرایط به لطف خدا با کنترل بیماری کرونا رقم بخورد حضور زائران در مراسم حج و اربعین سلامت آنها را تهدید نکند این سفرها هیچ مشکلی ندارد اما طبق نص آیه قرآن و دستورات شرعی و دینی حفظ سلامت بر زیارت اولی است و حتی روزه برای فرد بیمار واجب نیست و حج و زیارت اربعین اگر بخواهد سلامت جامعه را در بعد عمومی به خطر بیندازد قطعا مورد تایید فقه پیشرو، به روز و منطقی و درست ما نخواهد بود و هیچکدام از فرقه های اهل تسنن و تشیع بر این قائل نیستند با عمل مستحب یک واجب حفظ سلامت را بخواهیم به خطر بیندازیم.

رییس اداره مراقبت بیماری های واگیر وزارت بهداشت گفت: باید توجه داشت حج و اربعین محل تجمعات انسانی در بعد جهانی هستند و از همه نقاط دنیا در ایامی جمع می شوند و مناسکی به جا می آورند و اگر با همه گیری بیماری واگیر با اهمیتی مثل کووید ۱۹ مواجه باشیم و احتمال انتقال بیماری وجود داشته باشد، رعایت فاصله گذاری اجتماعی ممکن نیست خطر شیوع وجود دارد.

عرفانی تصریح کرد: باید توجه داشت مقام معظم رهبری به نیکی و درستی با منطق بسیار بالا بحث پویایی فقه ما را مشخص کرده اند و در بحث سلامت نظرات را ستاد ملی مقابله با کروناست و افراد متدین و معتقد در ستاد ملی کرونا حضور دارند که سلامت جامعه را با مسائل دینی کنار هم می‌گذارند و آنچه را مطابق صلاح مردم است اعلام می کنند و اگر انجام این مناسک سلامت مردم را به خطر نیندازد ما هم از اجرای آن استقبال می‌کنیم و اگر اجرای این مناسک منجر به افزایش باز بیماری د همه گیری شود می توان این مناسک را به دوران دیگری موکول کرد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.