دقیق تر که بخواهیم آدرس بدهیم باید با ما بیایید به بندرانزلی، نگین گردشگری گیلان. شهری ساحلی با بندری بزرگ که عنوان اولین و بزرگ ترین بندر ایران در سواحل جنوبی دریای خزر بر پیشانی اش می درخشد؛ اینجا انزلی است و این ساختمان های رنگی رو به آب، ابتکار جالب شورای شهر انزلی است برای زیباتر شدن فضایی که سال های سال چهره ای خاکستری داشت؛ جایی شبیه حلبی آباد که حالا به جادوی رنگ ها، همین آبی ها، قرمزها، سبزها و زردها جان گرفته و به یکی از جاذبه های جدید گردشگری در این شهر شمالی تبدیل شده است.
انزلی زیباست
انزلی جاذبه و دیدنی کم ندارد؛ جاذبه هایی که هرکدام می توانند انگیزه یک سفر شوند و پای گردشگران داخلی و خارجی را به شهری برسانند که خیلی ها به آن لقب اروپای کوچک داده اند؛ شهری پرباران که به خاطر موقعیت بندرگاهی اش با این لقب شناخته می شود؛ خیلی ها این بندر توریستی را که در فاصله ۴۰کیلومتری رشت قرار گرفته با عنوان دروازه اروپا هم می شناسند؛ چراکه از گذشته تا امروز، نقش مهمی در ارتباطات تجاری بین ایران و اروپا داشته.
انزلی با بسیاری از دیدنی ها سال هاست پذیرای کرور کرور گردشگری است که به عشق دیدن تالاب زیبای انزلی پناهگاه حیات وحش سرخانکل، موج شکن و شهرک دهکده ساحلی بندرانزلی پا به این شهر می گذارند و مهمان دومین شهر پرجمعیت استان گیلان می شوند.
بندر را از بالای مناره ببینید
تغییر چهره شنبه بازار روگا اما تنها تغییر این روزهای انزلی نیست و از عید فطر، مناره قدیمی شهر هم دوباره برای بازدید عموم بازگشایی شده است؛ مناره ای که یکی از جاذبه های انزلی بوده و مدتها کسی اجازه ورود به آن را نداشت. ماجرایی که وکیل منفرد درباره اش می گوید :«مناره ای قدیمی در انزلی داشتیم که مردم ۲۰ سال بود می خواستند واردش شوند و از آن بازدید کنند اما اجازه نداشتند. با پیگیری هایی که انجام شد بالاخره موفق شدیم مناره را برای بازدید عموم مردم افتتاح کنیم؛ در این مسیر هم مشکلات زیادی داشتیم، با میراث فرهنگی و نهادهای دیگر صحبت های زیادی انجام شد و بالاخره موفق شدیم این بنای تاریخی را با هدف افزایش ماندگاری مسافران و شناساندن جاذبه های گردشگری و تاریخی انزلی، روز عید فطر بازگشایی کنیم.»
برج ساعت یا مناره تاریخی انزلی ، بنایی قدیمی است که از مدتها پیش به یکی از نمادهای این شهر تبدیل شده است . حالا برای آماده سازی این بنا ، رنگ آمیزی و محوطه سازی و بهسازی و بازسازی پله های برج ساعت انجام و تاکنون حدود ۳۰ میلیون تومان هزینه شده است. با این حال به بازدیدکننده ها توصیه شده به دلیل مارپیچ و باریک بودن پلکان برج ساعت ، در بازدید از این بنای تاریخی افراد ۱۳ تا ۶۰ سال مراجعه و کسانی که ناراحتی تنفسی و قلبی دارند از بازدید خودداری کنند.
تغییر چهره شنبه بازار روگا
تصویر ساختمان های رنگی و تلالو رنگ ها در آب، از همان اول دل می برد. تصویری که این روزها در فضای مجازی بارها منتشرشده و خیلی ها را یاد ونیزی انداخته که نیست. بعد که همه توضیح عکس را خوانده اند رسیده اند به انزلی و یک لبخند آمده و نشسته روی صورت شان.
اینجا شنبه بازار قدیم انزلی است و دیوار پشتی این بازار قدیمی حالا به یکی از جاذبه های این شهر تبدیل شده، آن قدر که خیلی ها بایستند و با پس زمینه این ساختمان های رنگی با سقف های شیروانی زیبایش، عکس بیندازند.
بازار روگا در انزلی، یک بازار قدیمی است که سال ها محل کسب بوده و حالا هم همان است که بود؛ هنوز هم هر صبح مغازه دارها کرکره همین ساختمان های رنگی را بالا می دهند و با تاریک شدن هوا، یکی یکی مغازه ها را به امید یک روز بهتر و کسب وکاری پررونق تر می بندند. فرق امروز و دیروز این بازار اما حالا رنگی است که به دیوارهایش پاشیده شده است؛ رنگی که با خودش شادی و نشاط آورده.
ما رد این ایده زیبا را می گیریم و به شورای شهر انزلی می رسیم و عضو جدید و جوان این شورا، یعنی تهمتن وکیل منفرد که رئیس کمیسیون های برنامه، بودجه و عمران انزلی است؛ یکی از دهه شصتی های فعال که فارغ التحصیل رشته معماری از آلمان است و از هشت ماه پیش و با خروج یکی از اعضای شورا، به عنوان علی البدل اول وارد شورای شهر انزلی شده و این حضور حالا به تغییراتی در این شهر قدیمی رسیده که حال مردمش را خوب کرده است.
به وکیل منفرد از ایده این رنگ آمیزی زیبا می گوییم و در جواب می گوید، این ایده همه مردم انزلی بود، چیزی بود که همه مردم شهر می خواستند و حالا خوشبختانه عملی شده است.
بعد هم توضیح می دهد که اینجا از نظر ظاهری خیلی کثیف بود، بعد از انقلاب افراد زیادی آمدند اینجا مغازه زدند و اول قرار بود مغازه هایشان موقت باشد اما با همان شکل ظاهری ماندگار شدند و الان سال هاست که بیش از ۳۰۰ خانواده از اینجا نان می خورند و جابه جایی شان خیلی سخت است، اما به خاطر شکل ظاهری اینجا ما اعتراض های زیادی داشتیم که می خواستند این جابه جایی انجام شود. به خاطر همین تصمیم گرفتیم با این ایده حداقل ظاهر این بازار را تغییر دهیم.
طول بازاری که حالا این طور رنگی رنگی و زیبا شده، زیاد است، بیش از یک کیلومتر و این یعنی پروسه رنگ آمیزی این ساختمان ها یک کار طولانی بوده که از هفت ماه پیش شروع شده و با توجه به شرایط جوی در سال جدید به پایان رسیده است. عضو شورای شهر انزلی در همین رابطه می گوید:«مردم انزلی واقعا دوست داشتند ظاهر این منطقه عوض شود؛ به طوری که اگر عکس های این مکان را قبل از رنگ شدن در اینترنت جست وجو کنید می بینید واقعا نمای ظاهری ناخوشایندی داشت. در همان روزهای اول تشکیل شورا وقتی به عنوان معمار به جلسات کمیسیون زیباسازی دعوت می شدم ایده رنگ آمیزی را مطرح کردم اما استقبال نشد و می گفتند مگر اینجا ونیز است که این کار را بکنیم؟! از همان موقع نیت کردم اگر وارد شورا شدم ، این کار را به سرانجام برسانم و الان با هزینه ای حدود ۲۶۰ میلیون و با مشارکت بسیار خوب شهرداری این کار انجام شد و خوشبختانه کسبه هم از این اتفاق راضی هستند.»
بازارمان رنگی شد
آقای بلوطی یکی از کسبه همین بازار قدیمی به ما می گوید:«سال هاست اینجا مغازه فرآورده های چوبی و طراحی داخلی دارم. یکی از این رنگی رنگی ها ، پشت مغازه من است. قبلا اینجا واقعا ظاهر زشتی داشت و خیلی ها را اذیت می کرد و یک جورهایی شبیه حلبی آباد بود، اما الان هم ظاهر قشنگی پیدا کرده و هم واقعا چشم نوازی این رنگ ها حال مردمی را که از دور و نزدیک آن را می بینند، خوب می کند.» او حالا چند هفته ای است در مسیر رفت و آمد به کارگاهش که بیرون شهر است، مردمی را می بیند که از ماشین هایشان پیاده می شوند تا با منظره ساختما های رنگی رنگی انزلی عکس بیندازند.
پویش رنگی رنگی ها
انزلی البته تنها شهر رنگی رنگی کشورمان نیست و پیش از آن، محله هایی از قزوین و اراک هم به پویش رنگی رنگی ها پیوسته اند! پویشی که در سراسر جهان فراگیر شده و ساختمان های بسیاری از شهرهای کوچک و بزرگ جهان به دست شهروندان، شهرداری ها و سازمان های مردم نهاد رنگ آمیزی شده اند.
هدف از این زیباسازی فضاهای شهری، در وهله نخست، ارتقای سطح کیفی زندگی شهروندان است. هرچند در مورد شهرهای کوچک ساحلی و کوهستانی، هدف اصلی از این کار می تواند جذب گردشگر باشد.
منبع: جام جم
انتهای پیام/