دارابی بیان کرد: هفته گذشته چهارشنبه هم از دیگر شرکت فعال در عرصه لاستیک سازی با استقبال خوبی راهی بازار شد و بیش از ۳ میلیون نفر در عرضه اولیه آن مشارکت کردند.
این کارشناس اقتصادی گفت: اهالی بازار از مدتها قبل ارز دولت خواستند که با توجه به میزان نقدینگی که در بازار وجود دارد اقدام به عرضه سهامهای خود به ویژه در گروههای پر پتانسیل مانند معدن، گاز، نفت، پتروشیمی و حمل و نقل کند که از موقعیت خوب بازار استفاده کند به همین خاطر عرضه شرکتهای دولتی یک گام مثبت جهت بزرگتر شدن بازار وعمیقتر شدن آن است.
او ادامه داد: در حال حاضر بازار با احتیاط و تا حدودی نگران وضع سهام عدالت را بررسی میکند، بازار انتظار نداشت سهام عدالت با این سرعت و با این حجم ازاد سازی رخ دهد و نسبت به وضعیت سهام عدالت در بورس نگرانیهایی وجود دارد. در مجموع عرضههای اولیه و عرضه شرکتهای پر پتانسیل با استقبال مواجه میشود.
او افزود: نکته حائز اهمیت دیگری که وجود دارد، موضوع تولید است که قطعا مهمترین مشکلی که بنگاههای ما برا رسیدن به ظرفیت تولیدی دارد، بحث سرمایه در گردش یا کمبود سرمایه یا کمبود نقدینگی و مشکلات فروش.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: تمام این موارد به خصوص کمبود سرمایه در گردش و سرمایه شر کت از طریق بورس اوراق بهادار و مشکلات مربوط به فروش وخرید مواد واولیه از طریق بورس کالا و بورس انرژی قابل حل هست، ابزارهای مختلفی از جمله انواع سکوک، اوراقهای مشارکت و افزایش سرمایه و موارد متعدد دیگری وجود دارد که شرکتها میتوانند با اتکا به آنها مشکلات خود را حل کنند و در راستای شعار سال یعنی جهش تولید قرار دهند و امیدواریم از این فرصت استفاده کنند.
دارابی عنوان کرد: متاسفانه بخشی از بنگاههای ما در طول سالهای گذشته با بازار سرمایه در تماس نبوده اند و کمتر اشنایی با ابزارها و تواناییهای این بازر دارند دو طرف هم در بخش بازار سرمایه و بنگاهها باید بر بحثهای مربوط به نحوه تعاملات دوطرف و نحوه استفاده و خدمات متقال کار کنند.
او با اشاره به عرضه مستقیم سهام در بورس تاکید کرد: دولت باید مدیریت و مالکیت بنگاهها را واگذار کند، دولت در طول سالهای گذشته همواره نقشهایی در اقتصاد داشته است که این نقشها با وظایف او همخوانی و سازگاری داشته است، به عنوان مثال اداره معدن، پتروشیمی یا بندر و فرودگاه و فعالیتهای اقتصادی عملا با فلسفه عملکرد دولت که ایجاد عدالت و امنیت باید باشد سازگاری ندارد.
این تحلیلگر بازار سرمایه بیان کرد: اقتصاد دولتی بسیار کم بهره ور است و در تجربههای دولتهای دنیا هم دیده شده که بهره وری اقتصاد دولتی بسیار پایین است و هدر روری منابع در آن بسیار بالاست و سیستم آن کند است و قادر به پاسخگویی مناسب نیازها نیست، همچنین درگیر فساد است و هر از چندگاهی شاهد پیدایش یک به اصطلاح سلطان در خودرو، سکه و ... هستیم.
او افزود: همه اینها تبعات اقتصاد دولتی است، با فروش این بنگاهها دولت میتواند این بار را به بخش خصوصی واگذار کند تا این بخش براساس بهره وری و مدیریت بهینه کار را جلو ببرد. میدانید که بودجه شرکتهای دولتی چند برابر بودجه عمومی دولت است و عملا بازدهی مطلوبی هم ندارد.
دارابی گفت: بخش عمده موضوع رونق تولید به این مسئله بر میگردد که مشکلات بنگاهها حل شود که عمدتا مشکل نقدینگی است یا تامین مواد اولیه و فروش. تامین نقدینگی که سرمایه در گردش و سرمایه در بنگاهها است از طریق ابزارهایی مانند اوراق مشارکت یا افزایش سرمایه قابل انجام است و برای فور ش و مواد اولیه بورس کالا و انرژی هم دهها ابزار مالی و معاملاتی دارند که میتواند مشکلات بنگاهها را حل کند. وقتی مشکلات بنگاههای اقتصادی برطرف شود، رونق و جهش تولید ارتقا پیدا میکند.
او در پایان با اشاره به افت شاخص بورس که در مقطعی کوتاه مدت رخ داد نیز یادآور شد: بخش عمده آن نگرانی از وضعیت سهام عدالت است خریداران خرید خود را متوقف کرده اند، چون انتظار دارند حجم عظیمی از سهام وارد بازار شود و این عرضه میتواند باعث کاهش قیمت شود، و خریداران منتظرند در قیمتهای پایینتر سهام را خریداری کنند؛ و فروشندگان هم که از قبل سهام دارند، چون نگران رقابت سهام داران عدالت برای فروش هستند زودتر سهام خود را به فروش میرسانند که با با قیمتهای پایین خرید کنند یا در موج فروشهای سهام عدالت قرار نگیرند.
او افزود: نزدیک به ۴۰ شرکت بسیار بزرگ هم هستند که سهام عدالتی هستند و ارزش آنها بسیار بالاست به همین دلیل بازار دچار کاهش شده تا وضعیت سهام عدالت مشخص شود.
انتهای پیام/