به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، در قرن هشتم بنای حرم مطهر رضوی عبارت بود از حرم ، مسجد بالاسر و چند بنای کوچک متصل به ضلع شمالی و یک مدرسه ( به تصریح ابن بتوته جهانگرد معروف )، در زمان شاهرخ تیموری و همسرش گوهرشاد حرم مطهر توسعه قابل توجهی پیدا کرد.
در سال ۸۲۱ هـ .ق نخستین مسجد جامع شهر مشهد با نام مسجد گوهرشاد در سمت قبله حرم مطهر بر پا شد سپس بنای «دارالحفاظ» «مسجد فرق الذکر» «دارالسیاده» و سر انجام تحویل خانه یا خزانه بر پا شد.
روضه منوره که پیکر مقدس حضرت رضا (ع) در آن مدفون است زیر گنبدی زرین و با شکوه قرار دارد و هسته مرکزی بناهای آستان قدس رضوی به شمار می آید.
در سالهای آغازین به خاک سپاری پیکر پاک امام رضا (ع) , حرم مطهر به صورت بنایی ساده با مصالح ویژه آن دوران بنا شده بود , چنان که بقعه مطهر تنها یک در ورودی ساده داشت.
در آن سالهای دور زمین های اطراف حرم مطهر , همه خالی از سکنه بود و نوغان که یکی از دو قصبه معروف و معتبر توس بود , تنها آبادی مسکونی منطقه محسوب می شد .
در طول قرنهای مختلف، رجال کشورهای اسلامی، حکام و امرای خراسان، مردان با اخلاص و علاقهمند به مقام شامخ ولایت و امامت با صرف مبالغی در تجدید عظمت آن کوشیده اندو ضمن تزئین آن با ایجاد بناها و به جای گذاشتن آثاری این مکان شریف را مملو از جلوههای کهن هنری دوران گذشته کردند.
انتهای پیام//ز.ق