سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

حق بیمه کارگران چه می‌شود؟

موضوع کم بودن مستمری بازنشستگان تأمین اجتماعی مدت‌هاست که سر زبان‌ها افتاده و مشخص نیست حق بیمه که ۳۰ سال پرداخت کردند، کجا هزینه شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، بین تعدادی مستمری بگیر تأمین اجتماعی نشسته بودم و داشتم به صحبت هایشان گوش می‌کردم؛ موضوع صحبت آن‌ها افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی بود.

همگی گرم گفت‌وگو بودند، می‌گفتند قرار است که حقوقمان اضافه شود و ۲ میلیون تومان دریافت کنیم. من هم وسط صحبت هایشان رفتم و برحسب اطلاعاتی که داشتم اظهار نظر کردم و گفتم: این رقم فقط افزایش حقوق هر ساله است و مبلغی هم به عنوان همسان سازی قرار است به حقوق بازنشستگان افزوده شود.

همان طور که داشتند بحث و ناله می‌کردند که حقوقمان کم است و با داشتن عروس و داماد نمی‌شود با این مبلغ زندگی کرد، از آن‌ها پرسیدم: شما می‌دونید شستا چیه؟ یکی از مستمری بگیران گفت: چی؟ شستا؟! شستا چیه؟! گفتم: یعنی تا حالا اسم شستا به گوشتون نخورده؟ گفتند: نه! گفتم شستا یعنی شرکت‌های سرمایه گذاری تأمین اجتماعی، بزرگترین هلدینگ اقتصادی ایران، شرکتی که با پول حق بیمه شما که هر ماه پرداخت کردید، ایجاد شده است.

عجیب بود خیلی عجیب، آن هم در این روز‌هایی که اسم شستا به دلیل عرضه اش در بورس بر سر زبان‌ها افتاده، اما مستمری بگیران تامین اجتماعی شستا را نمی‌شناختند. حق هم داشتند مگر در این سال‌ها اجازه دادند اسمی از شستا به گوش مستمری بگیران و بازنشستگان برسد؟ همیشه پشت درب‌های بسته مدیریت شده و پشت همان درب‌های بسته برای درآمد شستا برنامه ریزی شده است.

آمار و ارقامی که شستا اعلام می‌کند نشان از آن دارد که شستا روز به روز در حال سودآوری و رشد است و در صفحه توئیتر شستا نوشته شده است: شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) در اردیبهشت ماه ۹۹ حدود ۱۲۲۴ میلیارد تومان از معاملات خود سود کسب کرد و ارزش پروتفوی این شرکت نیز در این ماه ۱۹۶۹۳ میلیارد تومان افزایش داشت.

شستا با این میزان سودآوری خدماتی به بازنشستگان تأمین اجتماعی نمی‌دهد، این در حالی است که مدیران این سازمان همواره ادعا دارند که صاحبان و مالکان اصلی شستا، بازنشستگان و کارگران‌ هستند، اما همواره شستا برای خیلی‌ها منفعت داشته به جز بازنشستگان و کارگران، هرچند که تا بوده همین بوده که داریم می‌بینیم. پیش از این که شستا بورسی شود حیاط خلوت آقازاده‌ها و دولتی‌ها بوده حالا هم که بورسی شده معلوم نیست سودی را که از عرضه سهامش کسب می‌کند برای بازنشستگان خرج کند یا خیر. هرچند وعده‌های مختلفی به گوش می‌رسد و امیدوار هستیم در حد کلام باقی نماند و صاحبان این اموال که قشر زحتمکش و مظلوم جامعه هستند از اموالشان نفعی ببرند.

در بین صحبت هایشان هم اشاره به وام ۲۰ میلیون تومانی صندوق بازنشستگی کشوری کردند، یکی از بازنشستگان گفت: انگار می‌خواهند به فرزندان بازنشسته‌ها که ازدواج کردند وام بدهند.

وقتی به آن‌ها گفتم که برای بازنشستگان کشوری است نه تأمین اجتماعی چهره هایشان تغییر کرد، انگار داشتند در دلشان می‌گفتند چقدر تبعیض؟! چقدر تفاوت بین بازنشسته کشوری و تأمین اجتماعی وجود دارد، اما به یکباره یکی از بازنشستگان با لهجه شیرین آذری، گفت: تأمین اجتماعینین کولباشینا  (خاک بر سر تأمین اجتماعی).

آه هایی از دلشان می‌کشیدند حق داشتند، چراکه هر ماه حق بیمه پرداخت کردند تا یک روزی که دیگر توان کار نداشتند و در اصطلاح بازنشسته شدند بتوانند از مزایای بازنشستگی استفاده کنند، اما این مزایا آنقدر کم است که کفاف نصف ماه را هم نمی‌دهد و زمانی که به مدیران تأمین اجتماعی می‌گوییم چرا آنقدر مستمری کم است، ادعا می‌کنند که بیشتر از این امکان پرداخت نداریم. عجیب تر اینکه وقتی از مسئولان می‌پرسیم پس این حق بیمه‌ها کجا صرف شده است؟ جواب‌های عجیب تر می‌دهند مثلا می‌گویند سهام خریدیم و شستا را ایجاد کردیم. اینکه می‌گویم جواب عجیب نه از این نظر که چرا با حق بیمه ها سهام خریدند، عجیب این است که با حق بیمه‌ها شستا را ایجاد کردند، اما بازنشستگان تأمین اجتماعی حتی نمی‌دانند شستا چیست؟

اکبر شوکت عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی در گفت‌‍وگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سئوال که حق بیمه‌ها هر ماه کجا هزینه می‌شود؟، اظهار کرد: ۳.۵ میلیون بازنشسته داریم و بخشی از حق بیمه‌هایی را که دریافت می‌کنیم، صرف پرداخت حقوق به این افراد می‌شود.

عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی ادامه داد: بخشی از حق بیمه صرف هزینه‌های درمانی بیمه شدگان می‌شود و ۳ درصد حق بیمه‌ها هم برای پرداخت حقوق و مزایا به پرسنل سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می‌شود.

وی افزود: بخشی دیگر از حق بیمه‌ها برای پرداخت تعهدات کوتاه مدت و بلند مدت مانند از کارافتادگی، هزینه ازدواج، کفن و دفن و غیره که سازمان تأمین اجتماعی نسبت به بیمه شدگان دارد، استفاده می‌شود، اما بیشترین هزینه سازمان تأمین اجتماعی در پرداخت هزینه‌های درمانی است که با کمبود نیز مواجهه هستیم.

از توضیحات عضو هیأت امنای سازمان تأمین اجتماعی متوجه شدم که از حق بیمه‌ای که هر ماه از بیمه شدگان دریافت می‌شود، مستمری و حقوق بازنشستگان پرداخت می‌شود و پولی که بیمه شده پرداخت می‌کند به جای سرمایه گذاری و بهره برداری برای سال‌های آینده، برای هزینه‌های جاری سازمان تأمین اجتماعی هزینه می‌شود.

احسان رضاپور نیک بین کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره، اظهار کرد: صندوق‌های بیمه‌ای باید حق بیمه‌ای را که از بیمه شدگان دریافت کردند، با سرمایه گذاری مولد و درست آن هم در قسمت‌های زیربنایی که می‌تواند ارزش افزوده در  بلند مدت برای آن صندوق داشته باشد، استفاده کنند.

وی با بیان اینکه نمونه آن شرکت‌های سرمایه گذاری تأمین اجتماعی (شستا) است، گفت: شستا بزرگترین هلدینگ اقتصادی ایران است که شرکت‌های مهم اقتصادی زیر مجموعه شستاست و به واسطه تورم و سودآوری این شرکت‌ها در بلندمدت بازدهی زیادی خواهند داشت تا بتوانند این سود به دست آمده را به صندوق مربوطه که سازمان تأمین اجتماعی است برای حمایت از بازنشستگان و بیمه شدگان اختصاص دهند.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه وضعیت شستا در بازار سرمایه و بورس به چه صورت بوده که سودآوری داشته باشد؟، ادامه داد: شستا یک هلدینگ بزرگ، چند رشته و قدرتمند در کشور است و نمی‌توان به صورت ماهانه آن را تجزیه و تحلیل کرد و در بلند مدت باید بازدهی خوبی ایجاد کند، اما این توقع ایجاد می‌شود با ورودش به بورس، بازدهی و سودآوری اش افزایش پیدا کند، چراکه ورود شرکت هایی مانند شستا در بورس و تاثیری که بورسی شدن بر عملکرد مدیران می‌گذارد، در سودآوری شرکت کمک می‌کند.

رضاپور بیان کرد: هنگامی که یک صندوق بیمه‌ای مانند تأمین اجتماعی ماهانه از بیمه شدگان حق بیمه دریافت می‌کند و سازمان تأمین اجتماعی به جای سرمایه گذاری، این حق بیمه ها را صرف هزینه‌های جاری سازمان می‌کند، در واقع اگر به همین صورت پیش برود نتیجه خوبی نخواهد داشت و نمی‌تواند انتظارات بازنشستگانش را تأمین کند با توجه به اینکه آمار بازنشستگان رو به افزایش در سال‌های آینده حتما با مشکلاتی مواجهه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه شرایط فعلی تأمین اجتماعی و کمبودهایی که در حال حاضر با آن مواجهه شده به دلیل عدم سرمایه گذاری جذاب است، افزود: می‌توانست در گذشته سرمایه گذاری های خوب، نتیجه مطلوب ببیند و از پس انتظارات بازنشستگان خود برآید.

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سئوال مبنی بر اینکه آیا رشد نرخ تورم را نمی‌توان یکی از علت‌های مشکلات فعلی سازمان تأمین اجتماعی بدانیم؟، گفت: اگر سازمان تأمین اجتماعی سرمایه گذاری موفق و جذابی انجام داده بود، تورم به افزایش و رشد سرمایه‌اش کمک می‌کرد.

حق بیمه پرداخت می‌کنیم تا در سال‌های پیری که عصا به دست هستیم و دیگر توان کار نداریم، این مستمری آب باریکه‌ای باشد برای امرار معاش، اما حق بیمه ما که باید برای سرمایه گذاری و ذخیره های سال های نه چندان دورمان باشد، شده یک منبع درآمد تا تأمین اجتماعی حقوق بازنشستگان و پرسنلش را پرداخت کند. هر بار بازنشسته‌ای می‌گوید مستمری کم است، انگار نه انگار، تأمین اجتماعی می‌گوید افزایش حقوق دست ما نیست. حال که نمی‌توانید کاری برای افزایش حقوق مستمری بگیرانتان کنید، حداقل که می‌توانید از اموال خودشان در شستا برای آن‌ها خرج کنید اما آن را هم دریغ می‌کنید؟

بیشتر بخوانید: تکلیف افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی چه زمانی مشخص می‌شود؟

بیشتر بخوانید: آخرین اخبار از افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال ۹۹

بیشتر بخوانید: ۹۰ درصد بازنشستگان مشمول همسان سازی شدند


انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
تورج اخوان
۱۰:۱۷ ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
با سلام
برادر من شما صحبت از حق و حقوق پس انداز مستمری بگیران می کنید؟
من یک نمونه از کسانی هستم که تامین اجتماعی پس انداز یک عمرم را به یغما برده است.ومانند من هزاران نفر هستند..مدت سی سال سقف بیمه را پرداخت کرده ام.در ۲ سال آخر خدمتم کارفرما به جهت ورشکستگی از پرداخت حق بیمه بنده عاجز شد.
پس از یکسال دوندگی در دادگاههای اداره کار حکم دادگاه به نام من صادر گردید
وقتی به تامین اجتماعی برای درخواست بازنشستگی مراجعه کردم.تامین اجتماعی با استناد به آیین نامه اجرایی ماده ۴۰ تامین اجتماعی سرخود حقوق من را در لیست بیمه ار شش میلیون تومان به دومیلیون و دویست هزار تومان کاهش داده است.
در این راستا تامین اجتماعی هیچ ارزشی برای احکام صادره از اداره کار نداشته و هیچ جایی در تامین اجتماعی نیست که به حرف من گوش بدهند .
تمام مستندات و احکام اداره کار موجود است.و در صورت لزوم ارائه میگردد.
ضمنا تامین اجتماعی مدت ۴ سال است که من را از بیمه درمان و ۲ سال از حقوق بازنشستگی یعنی مزایای ۳۰ سال پس انداز خودم محروم کرده است صرفا به جهت اینکه اعتراض به این رای غیر قانونی داشته ام
با احترام
ناشناس
۱۷:۱۸ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
سلام وقت بخير لطفا مسئولين خدا را در نظر بگیرند خودشون جاي ما قرار بدن‌ با این‌ همه‌ مریضی پول‌ داروهای گران پول‌ آب برق گاز تلفن گران مواد خوراکی گران تورم ۱۰۰۰ برابر ميره بالا حقوق ما يک ونیم خودشون با این حقوق می‌تونن زندگی کنن خدا خوش میاد پس‌ پول‌ آنها ي که‌ زودتر می‌میرند خانومش زود میمیره دخترم ندارند که‌ حقوقش بگيره چی‌ ميشه ما که با این حقوق راضی نيستيم خدای‌ ما هم راضی نباشه
ناشناس
۱۵:۵۰ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
انشاءالله حقوق بازنشستگان تامین میشه
امیرداداش
۱۴:۴۴ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
تا مطالبه ملی نباشه همینه
با آه و ناله چیزی درست نمیشه
ناشناس
۱۸:۲۰ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
انشاءالله میشه
مهدی روشن فر
۱۳:۳۶ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
سلام حقوق کارگری که بیمه بیکاری دریافت میکنه چرا امسال تغییر نکرده مگه نباید افزایش حقوق داشته باشیم چرا به فکر قشر ضعیف نیستید.
ناشناس
۱۳:۰۹ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
اینطوری شده که دیگه کسی دلش برای کس دیگه نمیسوزه و هر کی فکر خودش شده
ناشناس
۱۲:۱۶ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
مثل بقیه حقوق که تو این 80-90 سال ندادن بقیه اش هم نمیدن درآینده هم نمیدن کارگر یعنی ساده
بهزاد احسانی
۱۰:۵۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
با سلام ،یکی از بدبخت ترین و مطلوم ترین اقشار جامعه بازنشستگان تامین اجتماعی هستند.
میرمهدی قوامی
۱۰:۳۲ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
سازمان تامین اجتماعی فقط برای تامین رفاه کارمندان خود بوجود آمده است و بس!
ناشناس
۱۰:۲۳ ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
باسلام خدمت همه کسانی که تا به حال فقط نظرپرسیدن،حال جویا شدن،نقطه ضعف پیدا کردند ولی کجاست کسی که عمل کند یا در عمل چیزی فرق کند.بله دوستان تا وقتی مدیران و حتی کارمندان جزء تامین اجتماعی حقوقهایی چند برابر یک کارگر دریافت کنندو پاداشهایی... کی؟کی؟کجا؟کسی به فکر مستمری بگیران و کارگران تحت پوشش تامین اشتباهی خواهد بود