به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اهمیت توسعه زیرساختهای هواشناسی در حفظ جان و مال مردم گفت: هر چقدر سازمان هواشناسی کشور برای توسعه زیرساختهای هواشناسی استان هزینه کند، معادل آن استانداری سیستان و بلوچستان پرداخت میکند.
احمدعلی موهبتی در جریان دیدار مدیرکل هواشناسی استان با وی در محل استانداری این استان اظهار داشت: اگر اطلاعات هواشناسی در جریان سیل دی ماه جنوب استان نبود شاید تلفات انسانی زیادی برجای میماند.
او با بیان اینکه در حوزه هواشناسی کارهای بی نظیر و بی بدیلی صورت گرفته است، افزود: این اتفاقات به رغم کمبود زیرساختهای هواشناسی روی داده که با توجه به اهمیت نقش این سازمان در حفظ جان و مال مردم باید زیرساختهای مورد نیاز این اداره کل تأمین شود.
استاندار سیسستان و بلوچستان ادامه داد: ۲ ایستگاه سنجش گردوغبار در زاهدان و زابل برای پهناورترین استان کشور ناکافی است، مگر فقط زابل و زاهدان باد و گردوخاک دارد؟ باید تلاش کرد و ایستگاههای پایش هواشناسی در حوزههای مختلف استان را گسترش داد.
موهبتی اضافه کرد: ادامه دالان باد سیستان به میرجاوه، روتک، کوهک و تا پایانتر از سراوان کشیده میشود، دالان غربی نیز سراسر نوار غربی استان را تا دلگان، لاشار و بمپور در گیر میکند. از طرفی پهنه گردوغبار خیز سوم استان در نوار ساحلی و شهرستانهای کنارک، چابهار و دشتیاری قرار دارد که نوع گردوغبار آن تفاوت زیادی با سایر نقاط استان دارد.
او با بیان اینکه گردوغبارهای دشتیاری بسیار ریز بوده و اثرات مخاطره آمیز زیادی بر سلامت انسان دارد، افزود: باید هواشناسی شرایط را برای پایش پارامترهای جوی به ویژه گردوغبار در این منطقه فراهم کند.
رئیس شورای برنامه ریزی و توسعه سیستان و بلوچستان تصریح کرد: هواشناسی استان گزارشی از وضعیت موجود و نیازهای سخت افزاری خود آماده کرده و با هماهنگی حوزه مدیریت استانداری و سازمان هواشناسی کشور زمانی را برای دیدار با رئیس سازمان هواشناسی کشور تنظیم کند تا مشکلات زیرساختی هواشناسی استان به صورت مشترک از طریق این سازمان و استانداری حل شود.
موهبتی تصریح کرد: با مساعدت دولت ۵۰ درصد اعتبارات توازن منطقهای به سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است که سعی میکنیم همگام با سازمان هواشناسی، از این اعتبارات برای توسعه هواشناسی استان هزینه کنیم.
او گفت: شرط ما برای تخصیص اعتبار، همکاری و تخصیص دو طرفه اعتبار است به این معنی که هر چقدر سازمان هواشناسی کشور برای توسعه زیرساختهای هواشناسی استان هزینه کند، معادل آن استانداری سیستان و بلوچستان پرداخت میکند.
محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت زیرساختهای کنونی هواشناسی استان و نیازهای این بخش، گفت: هم اکنون ۱۲ ایستگاه سینوپتیک هواشناسی ۸ ایستگاه خودکار و ۹ ایستگاه اقلیم شناسی در استان فعال است که برای رسیدن به استانداردها باید بیش از ۶۰ ایستگاه جدید تأسیس کنیم.
او ادامه داد: علاوه بر اینها باید تعداد ایستگاههای جو بالای استان که وظیفه پایش پارامترهای هواشناسی در لایههای جو را برعهده دارد از یک ایستگاه به ۳ ایستگاه افزایش یابد و حداقل دو رادار هواشناسی در جنوب و شمال استان راه اندازی شود.
حیدری افزود: با گسترش شبکه دیدبانی و توسعه زیرساختهای هواشناسی، پیش بینیهای جوی بهبود یافته و آمادگی ما برای مقابله با مخاطرات آب و هوایی بیشتر میشود.
این مسئول در ادامه گزارشی از وضعیت جوی استان در سالی که گذشت ارائه کرد و گفت: سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۹۸ چهارمین استان کشور از نظر رشد ریزشهای آسمانی شد به طوریکه برای نخستین با در چند سال اخیر بیش از ۳ درصد از مساحت آن شرایط ترسالی را تجربه کرد.
او اضافه کرد: بررسی یکساله شاخصهای خشکسالی خیلی کارآمد نیست و نمیتوان واقعیت شرایط خشکسالی را بیان کند برای این منظور در سازمان هواشناسی شاخص ۱۰ ساله نیز تهیه میشود.
حیدری گفت: بر اساس شاخص ۱۰ ساله SPEI حدود ۹۶ درصد از مساحت استان با درجات مختلفی از خشکسالی مواجه است و تنها ۴ درصد از مساحت استان از خشکسالی خارج شده است.
عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان افزود: بر اساس خروجی شاخص ۱۰ ساله خشکسالی هیچ قسمتی از استان ترسالی ندارد و هنوز زمان زیادی برای جبران کسریهای بارش استان و خروج از خشکسالی باقی است.
او افزود: در بررسی که در اداره کل هواشناسی استان انجام شده تعدادی از شهرهای استان در وقوع برخی پدیدههای جوی و پارامترهای اقلیمی جزوترینها در کشور هستند برای نمونه برخی شهرهای استان بیشترین تبخیر منابع آب، بیشترین تکرار وقوع پدیدههای خاکدار و کم بارشترین شهرهای کشور را دارند.
حیدری تصریح کرد: هنوز اقلیم استان به صورت کامل شناخته نشده است که در صورت گسترش شبکه پایش هواشناسی استان میتوان انتظار داشت این شرایط یا شرایط دگرگون تری را در سایر شهرها نیز با آن مواجه شد.
مدیرکل هواشناسی استان ادامه داد: تا کنون سردترین دمایی که در استان ثبت شده منفی ۲۲ درجه سلیسوس بوده که در زاهدان روی داده و گرمترین دما با ۵۲ درجه سلسیوس در راسک ثبت شده است. این اتفاق همین چند سال پیش افتاده است و ما این دما را در ایستگاهی که عمر فعالیت آن حدود ۱۰ سال است، ثبت کرده ایم.
انتهای پیام/گ