سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

موزه‌های اردبیل معرف راستین تمدن و فرهنگ کهن منطقه است

موزه‌های استان اردبیل که معرف تاریخ، فرهنگ، زندگی و قدمت کهن منطقه و اهالی دیار دارالارشاد است، زبان گویای تمدن در استان اردبیل به شمار می‌روند.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، موزه‌های استان اردبیل که معرف تاریخ، تمدن، فرهنگ و قدمت منطقه و اهالی دیار دارالارشاد است، دارای محتوایی غنی بوده و داشته‌های استان را در حوزه تاریخ و تمدن در معرض دید عموم قرار داده‌اند.

راه‌اندازی موزه‌های تخصصی و ایجاد تنوع محتوایی از جمله مواردی بوده که در سال‌های اخیر در راستای جذب و جلب هر چه بیشتر بازدیدکنندگان از موزه‌های استان و به تبع آن رونق صنعت گردشگری در منطقه مورد توجه قرار گرفته است.

نتیجه این مهم افزایش تعداد موزه‌های استان از ۱۱ مورد در سال ۹۷ به ۱۵ مورد تا اواخر سال ۹۸ و نیز غنای محتوایی موزه‌های موجود بوده است.

در حال حاضر در سطح استان اردبیل ۱۵ موزه شامل موزه باستان‌شناسی، موزه مردم‌شناسی، موزه چینی‌خانه، موزه صنایع دستی، موزه عمارت شهرداری، موزه شهدا، موزه تاریخ طبیعی، موزه مفاخر دینی، موزه تاریخ علوم و موزه فرش در مرکز استان و موزه باستان‌شناسی خلخال، موزه فیلم و عکس مشگین‌شهر، موزه باستان‌شناسی مشگین‌شهر، موزه باستان شناسی نیر و موزه مردم‌شناسی نمین در سایر شهرستان‌های استان فعال است.

با اقداماتی که در راستای رونق حضور گردشگران در این موزه‌های انجام شده پارسال در مجموع بازدید از موزه‌های استان به میزان ۳۹ درصد افزایش یافت که با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی موزه‌ها، بازدید مجازی جایگزین بازدید فیزیکی را از موزه‌ها شد و در این حوزه در استان اردبیل اقدامات گسترده‌ای انجام شد.

شیوع ویروس کرونا نیز نتوانست جلوی فعالیت‌های مناسبی که در چند سال اخیر در راستای رونق بازدید از موزه‌های انجام شده بود را بگیرد و با جایگزینی بازدید مجازی با بازدید فیزیکی در این عرصه نیز اقدامات مناسبی انجام شد که حاصل این اقدامات تقدیر از ۶ موزه استان توسط مجموعه ایکوم بود.

بدیهی است تقویت و تداوم این اقدامات هدفمند که گامی در راستای معرفی و شناساندن قابلیت‌های استان در حوزه موزه‌ها و میراث فرهنگی در منطقه بوده، نقش تاثیرگذار و مناسبی در راستای افزایش بازدید از موزه‌های استان در ایام پساکرونا ایفا خواهد کرد.

تقدیر ایکوم از ۶ موزه استان اردبیل

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: امسال در روز جهانی موزه، با توجه به شیوع ویروس کرونا و نبود امکان بازدید فیزیکی از موزه‌های استان، بازدید مجازی از موزه‌ها هدفگذاری شده است.

نادر فلاحی از تقدیر ایکوم از ۶ موزه استان اردبیل خبر داد و افزود: امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا مراسم ایکوم در روز جهانی موزه‌ها به شکل دیگری برگزار و براساس تصمیم ایکوم آن دسته از موزه‌ها که بیشترین فعالیت را در راستای معرفی و شناساندن موزه و بازدید مجازی داشتند، تقدیر شدند.

او گفت: این موزه‌ها شامل موزه چینی‌خانه، باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، صنایع دستی، عمارت شهرداری اردبیل و تاریخ عکس و سینما مشگین‌شهر بود که از سوی شورای بین‌المللی موزه‌ها شایسته تقدیر معرفی شدند.

فلاحی از افزایش تعداد موزه‌های استان خبر داد و بیان کرد: تا سال ۹۷ تعداد ۱۱ موزه در استان وجود داشت که این تعداد پارسال به ۱۵ موزه افزایش یافته است.

او در مورد موزه‌های اضافه شده به لیست موزه‌های استان تصریح کرد: این موزه‌ها شامل موزه فرش در مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، بازگشایی موزه خلخال، عمارت شهرداری اردبیل و اولین موزه خصوصی عکس و فیلم در مشگین‌شهر است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل اظهار کرد: موزه‌های استان اردبیل در سال‌های اخیر از طرف مجموعه بین‌المللی ایکوم ۶ رتبه برتر کسب کرده و ۸ رتبه حائز تقدیر به دست آورده است.

۳موزه به مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اضافه می‌شود

فلاحی افزود: امسال به مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی نیز سه موزه اضافه می‌شود که موزه کتیبه‌ها و سنگ نوشته‌ها، راه‌اندازی موزه در محل مدرسه جعفر اسلامی و راه‌اندازی اولین موزه صفویه‌شناسی در محل مدرسه پورسینا از جمله آنهاست.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از راه‌اندازی موزه گرمی به عنوان یکی از موزه‌های فاخر استان خبر داد و گفت: شناسنامه‌دار کردن اشیای موزه‌های استان از جمله اولویت‌ها به شمار می‌رود که در همین راستا از سال ۹۷ که تعداد اشیای دارای شناسنامه موزه‌های استان ۳۵۰۰ مورد بود، تاکنون ۶۵۰۰ شی دیگر شناسنامه‌دار شدند تا تعداد این اشیای دارای شناسنامه به ۱۰ هزار شی برسد.

او تصریح کرد: آثار تاریخی و میراث فرهنگی اغلب یا با عملیات کاوش کشف می‌شود یا با دستگیری از حفاران یا سودجویان از این میراث، اشیا کشف و ضبط شده و در مخزن موزه نگهداری می‌شود تا عملیات مطالعه بر روی آن‌ها انجام شود.

فلاحی افزود: اشیایی که از قاچاقچیان و سودجویان کشف می‌شود با معرفی این افراد به دستگاه قضایی اشیای کشف‌شده از طریق دستگاه قضایی تحویل این اداره کل شده و به مخزن موزه منتقل می‌شود تا پس از ثبت در سامانه جام و صدور شناسنامه، در خزانه مستقر شوند که تعدادی از این اشیا در موزه‌های خود استان در معرض دید عموم قرار داده می‌شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل تصریح کرد: در صورتی که اشیایی که متعلق به استان ما بوده، ولی در سایر استان‌ها کشف شود، با مکاتبات لازم مجوز انتقال به استان دریافت و از طریق یگان حفاظت به اردبیل منتقل می‌شوند.

فلاحی از کشف دو جام مهم در استان طی عملیات کاوش خبر داد و گفت: از این تعداد یکی جام زرین مشگین‌شهر است که موزه مشگین‌شهر برای نمایش آن در محل موزه آماده می‌شود و دیگری جام نقره‌ای کشف‌شده در منطقه چالادئم شال خلخال است که هم‌اکنون در حال مرمت بوده و با اتمام عملیات مرمت یا در موزه خلخال یا باستان‌شناسی اردبیل در معرض نمایش عموم قرار داده خواهد شد.

بازدید مجازی از مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل نیز با اشاره به آغاز هفته میراث فرهنگی از امروز و روز جهانی موزه گفت: ۲۹ اردیبهشت تا ۴ خردادماه به عنوان روز میراث فرهنگی تعیین شده که به همین مناسبت برنامه‌ها تعیین‌شده در این هفته اجرا خواهد شد.

کریم لطفی با تشریح برنامه‌های هفته میراث فرهنگی افزود: نشست کارکنان موزه‌ها با مدیرکل و معاونان میراث فرهنگی به مناسبت گرامیداشت هفته میراث فرهنگی و روز جهانی موزه‌ها و بررسی برنامه‌های پیشنهادی موزه‌های در سالجاری با توجه به وجود ویروس کرونا از جمله برنامه‌ها در این حوزه است.

او از معرفی موزه‌ها و اماکن فرهنگی و تاریخی استان در فضای مجازی و بازدید مجازی از مجموعه جهانی بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی خبر داد و افزود: تهیه فتوکلیپ از حفاظت و مرمت بنا‌های فرهنگی و تاریخی و پروژٰه‌های مرمتی افتتاح شده در سال ۹۸ و نیز تهیه فتوکلیپ از آموزش قلم‌زنی در موزه صنایع دستی و مجموطه جهانی بقعه و موزه باستان‌شناسی اردبیل نیز انجام می‌شود.

معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با اشاره به پروژه‌های افتتاحی سال ۹۹ گفت: برنامه‌ریزی شده تا امسال ۹ پروژه در سطح استان اردبیل که جزو طرح‌های اولویت‌دار در استان به شمار می‌رود، تکمیل و افتتاح شود.

لطفی در مورد طرح‌های پیش‌بینی شده در این زمینه بیان کرد: تکمیل و ساماندهی میدان عالی‌قاپو و دروازه مجموعه جهانی شیخ صفی‌الدین اردبیلی، ساماندهی تپه تاریخی جمعه مسجد و تکمیل بنا و تجهیز موزه شامل موزه شیخ صفی، جعفری اسلامی و نگارخانه صنایع دستی از جمله این طرح‌ها است.

او تصریح کرد: راه‌اندازی سایت‌موزه مجموعه باستانی شهر یئری، موزه باستان‌شناسی مشگین‌شهر، ساماندهی محوطه باستانی کنزق، یادمان شهدای گمنام دهه ۲۰ بیله‌سوار، موزه باستان‌شناسی گرمی و صحن قزلباشان مجموعه شیخ صفی از دیگر طرح‌هایی است که امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

افزایش ۸۴ درصدی بازدید گردشگران خارجی از موزه‌های اردبیل

مدیر موزه‌های استان اردبیل نیز با اشاره به افزایش ۳۹ درصدی تعداد بازدیدکنندگان حقیقی از موزه‌های استان اردبیل در سال گذشته بیان کرد: در سال ۹۷ تعداد ۲۹۳ هزار بازدید از موزه‌های استان به ثبت رسید که این میزان پارسال به ۴۰۸ هزار مورد افزایش یافته است.

فردین عینی افزود: پارسال میزان بازدید گردشگران خارجی نیز با رشد چشمگیر ۸۴ درصدی از موزه‌های استان مواجه شده است، به طوری که میزان بازدید این گردشگران از موزه‌های استان از تعداد ۶ هزار و ۸۴۰ مورد در سال ۹۷ به ۱۲ هزار و ۵۶۰ نفر در سال ۹۸ افزایش یافته است و توانستیم در این حوزه رتبه برتر کشوری را کسب کنیم.

او بیشترین گردشگران خارجی از موزه‌های استان را مربوط به گردشگران آلمانی دانست و تصریح کرد:  پس از آلمان گردشگرانی از کشور‌های چین، ترکیه، آذربایجان و برخی کشور‌های اروپایی و عربی بیشترین بازدید گردشگران خارجی را از موزه‌های استان داشته‌اند.

مدیر موزه‌های استان اردبیل از ساماندهی ۲۵۰۰ مورد از اشیای موزه‌های استان و ثبت این اشیا در سامانه جام خبر داد و گفت: مرمت ۷۰ اثر منقول موزه‌های استان، افزایش ۳۹ درصدی بازدید از موزه‌های استان  و برنامه‌ریزی برای افتتاح موزه‌های دیگر در استان از دیگر فعالیت‌ها در استان است.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.