سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آخرین وضعیت مبارزه با ملخ‌های صحرایی در استان فارس

استان فارس از استان‌های درگیر با آفت ملخ است که امسال حدود ۲۲ هزار هکتار مبارزه انجام شده و در ۴۴۱ هزار هکتار نیز عملیات ردیابی انجام گرفته است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، ملخ‌های صحرایی مهمانان ناخوانده‌ای هستند که از پارسال در ایران حضور پررنگ‌تری داشتند، این ملخ‌ها از شبه جزیره عربستان، امارات و عمان به سمت ایران حرکت کردند و چندین استان را در فصل زمستان درگیر کردند.

امسال نیز این ملخ‌ها دوباره از اواخر آذرماه وارد ایران شدند و در حال حاضر ۵ استان هرمزگان، بوشهر، فارس، سیستان و بلوچستان و خوزستان با این آفت درگیر هستند. در ابتدای ورود این آفت استان کرمان نیز در شمار استان‌های درگیر بود، اما براساس آخرین خبر سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی هم اکنون ۵ استان فقط درگیر هستند.

پایش بیش از ۵ میلیون هکتار در کشور

محمدرضا درگاهی رئیس سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی در سفری در ابتدای اردیبهشت ماه به استان فارس اظهار کرد: تاکنون ملخ صحرایی در بیش از پنج میلیون هکتار از عرصه‌های طبیعی و کشاورزی پایش و در سطحی بالغ بر ۱۰۰ هزار هکتار مبارزه صورت گرفته که پیش‌بینی می‌شود بیش از تقریباً یک میلیون هکتار باید مبارزه انجام شود.

او ادامه داد: در فاز نخست مبارزه حدود ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار در اختیار استان‌ها به منظور مبارزه قرار گرفت و در فاز دوم پیش‌بینی می‌شود که حدود ۳۰۰ میلیارد ریال دیگر در روز‌های آتی در هیئت دولت مصوب شود و در اختیار استان‌ها قرار گیرد.

فائو پیش‌بینی کرده بود که در نیمه اردیبهشت با حجم بسیار گسترده‌ای از حمله آفت ملخ صحرایی به کشور و به ویژه در استان جنوبی بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان مواجه هستیم.

درگاهی رئیس سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی نیز بر این اساس بیان کرده بود: حمله این آفت از شرق هندوستان و پاکستان‌ها با شدت بیشتری صورت می‌گیرد و با توجه به اینکه در شبه جزیره عربستان در حال حاضر مراتع و عرصه‌های کشاورزی پوشش گیاهی ندارند، از طرف شمال شرق آفریقا که در حال حاضر کانون‌های تخلیه شده دارند با حجم بیشتر از سال گذشته به سمت جنوب کشور ما حمله می‌کنند.

او افزود: این آفت به مراتع و عرصه‌های زراعی و باغی حمله می‌کند که در صورت عدم کنترل، خسارت جبران‌ناپذیری به مزارع و امنیت غذایی کشور وارد می‌کند.

۵ شهرستان استان فارس درگیر با آفت ملخ

استان فارس نیز از جمله استان‌های درگیر با آفت ملخ است که از سال گذشته مبارزه علیه این آفت در آن انجام شده و ۱۰ شهرستان لامرد، مهر، لارستان، خنج، کازرون، گراش، ممسنی، قیروکارزین، فراشبند و فیروزآباد با ملخ صحرایی درگیر بودند که به گفته حمیدرضا دبیری، مدیر حفظ نباتات جهادکشاورزی فارس در حال حاضر ۵ شهرستان درگیر هستند.

او آخرین وضعیت استان فارس در مبارزه با آفت ملخ را تشریح کرد و گفت: تاکنون حدود ۲۲ هزار هکتار مبارزه با آفت صورت گرفته و در ۴۴۱ هزار هکتار نیز پایش و ردیابی صورت گرفته است.

بر اساس گفته‌های دبیری در حال حاضر شهرستان‌های مهر، لامرد، فراشبند، گراش و قیروکارزین با آفت ملخ درگیر هستند و جمعیت ملخ به دلیل بالغ شدن پوره‌ها خیلی زیاد شده است.

هجوم بیشتر به مزارع و باغات، اما بدون خسارت موثر

پیش از این مسئولان جهاد کشاورزی استان فارس پیش‌بینی کرده بودند که امسال در ۶۰ هزار هکتار مبارزه با این آفت انجام شود، اما مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان فارس معتقد است که امسال با این شرایط بیش از ۶۰ هزار هکتار باید مبارزه صورت گیرد.

او با بیان اینکه تاکنون خسارت موثری به مزارع و باغات گزارش نشده است، اعلام کرد که به دلیل تراکم زیاد جمعیت ملخ‌ها بیش از گذشته به باغات و مزارع وارد شدند و اندک خسارتی نیز وارد شده، اما این خسارت موثر نبوده است.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان فارس از کشاورزان درخواست کرد در صورت مشاهده ملخ در مزارع یا در هوا با شماره ۱۵۰۴ تماس بگیرند یا به نزدیکترین ایستگاه جهاد کشاورزی اطلاع دهند.

بر اساس اظهارات کارشناسان سازمان حفظ نباتات طول زندگی هر ملخ حدود ۲.۵ ماه است که در این مدت حدود ۲۵۰ تخم می‌گذارد، ملخ‌ها در حالت تجمعی تمایل به پرواز‌های طولانی مدت دارند و حداقل صد متر ارتفاع می‌گیرند و با نیروی باد جابه‌جا می‌شوند بنابراین اگر در طول یک روز بتواند دوازده ساعت پرواز کنند و سرعت وزش باد هم مثلا ۲۰ کیلومتر در ساعت باشد حدود ۳۰۰ کیلومتر می‌توانند در طول روز جابه‌جا شوند.

استان فارس در دوره گذشته از بهمن ۹۷ تا تیرماه ۹۸ درگیر مبارزه با ملخ‌های صحرایی بود و ۱۴ شهرستان نیز به صورت جدی درگیر این آفت شده بودند. در این مدت زمانی مبارزه علیه این آفت در ۴۴ هزار و ۵۰۰ هکتار انجام و بالغ بر ۳۱ تن سم برای مبارزه با این آفت مصرف شد.

از آنجا که بخش زیادی از ملخ‌ها به عرصه‌های منابع طبیعی وارد شده بودند، خسارت به مزارع استان فارس از حمله ملخ‌ها ناچیز بود. بر اساس اعلام جهاد کشاورزی استان فارس، پارسال در مجموع ۶ هکتار از بخش کشاورزی آن هم بین ۱۰ تا ۲۰ درصد خسارت دید.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.