سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

تنبلی سامانه بازارگاه در تامین خوراک مرغداری‌ها/ مافیا عامل افزایش قیمت نهاده دام؟!

مدتهاست که وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار خوراک دام و طیور سامانه بازارگاه را راه‌اندازی کرده، اما ضعف این سامانه، مرغداران را کلافه کرده است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،‌ با توجه به کمبود منابع آبی و نیاز بالای تولید ذرت و کنجاله سویا به آب چاره ای جز تامین نیاز صنعت دام و طیور کشور از طریق واردات نیست چرا که به منظور مدیریت منابع آبی باید از تولید انبوه ذرت و کنجاله سویا اجتناب کرد.

بنابر آمار، ایران بیش از ۵۰ سال است که جزو کشورهای مطرح دنیا در واردات نهاده های دامی برای تولید خوراک دام به شمار می رود.

بسیاری از مسئولان بر این باورند که حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد نیاز صنعت مرغداری از طریق سامانه بازارگاه با نرخ مصوب تامین می شود و مابقی با اختلاف چند برابری در بازار سیاه عرضه می شود.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت واردات نهاده های دامی، اشکالات توزیع در سامانه بازارگاه و صحت و سقم انحصار با خبر شویم:

۷۰ درصد دامداران امکان دسترسی به سامانه بازارگاه را ندارند

سعید سلطانی مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه سالیانه ۲۲ میلیون تن نهاده دامی در صنعت دام و طیور کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد، اظهار کرد: ۱۵ میلیون تن نهاده دامی مورد نیاز از طریق واردات و ۷ میلیون تن تولید داخل تامین می شود.

وی با اشاره به اینکه سهم بخش دولتی در تامین نهاده دامی به ۱۰ درصد نمی رسد، افزود: پشتیبانی امور دام به عنوان بخش دولتی تنها برای تعادل بازار و ذخیره سازی اقدام به واردات نهاده دامی می کند.

سلطانی با تاکید بر انحصار واردات نهاده های دامی بیان کرد: با توجه به اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات، نهاده دامی از کانال های مختلف به دلیل عدم‌نظارت بر بازار سیاه به تولیدکننده عرضه می شود که اختلاف آن با نرخ مصوب بسیار چشمگیر است.

این مقام‌ مسئول قیمت کنونی هر کیلو ذرت در بازار آزاد را ۲ هزار و ۶۰۰ تا ۲ هزار و ۷۰۰ تومان، جو ۲ هزار و ۲۰۰ و کنجاله سویا بالای ۵ هزار تومان اعلام کرد.

وی با اشاره به اینکه عرضه نهاده از طریق سامانه بازارگاه با مشکلات متعددی رو به روست، بیان کرد: با وجود آنکه ۷۰ درصد دامداران خرده پا و سنتی هستند که امکان دسترسی آنها به سامانه وجود ندارد، از این رو افرادی که توانستند به بازارگاه دسترسی پیدا کنند. اقدام به ذخیره سازی در انبار و فروش با قیمت های بالا می کنند.

مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور ادامه داد: با وجود دخالت های نابه جا دولت، نهاده در اختیار تولیدکنندگان واقعی قرار نمی گیرد و تنها زمینه برای جولان دلالان فراهم شده است، در حالی که توزیع نهاده باید به تشکل ها و اتحادیه ها واگذار شود و سیستم دولتی تنها بر روند عرضه نظارت کند.

کمبودی در نهاده های دامی وجود ندارد

حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، کمبود نهاده های دامی در بازار تکذیب را کرد و گفت: علی رغم آنکه شرکت پشتیبانی امور دام ذخایر خوبی در ذرت و کنجاله سویا دارد، اما قیمت فعلی نهاده در بازار آزاد ۲ برابر قیمت مصوب است که با این وجود دولت برای تعادل بازار باید از ذخایر استراتژیک استفاده کند.

وی افزود: با وجود آنکه شرکت پشتیبانی امور دام اعلام کرده که کشتی های متعددی در حال بارگیری است که طی روزهای آتی ترخیص می شود، از این رو انتظار می رود دولت از ذخیره استراتژیک خود برای کنترل قیمت در بازار استفاده کند.

این مقام مسئول با انتقاد از عدم ورود جدی بخش دولتی به واردات نهاده های دامی‌ بیان کرد: پشتیبانی امور دام نهاده مورد نیاز ذخایر استراتژیک خود را از یکی از مجموعه های بزرگ واردکننده تامین می کند، در حالی که عدم ورود جدی دولت به بحث واردات نهاده یکی از بزرگترین ایرادات به شمار می رود.

وی با بیان اینکه آمار دقیقی از میزان واردات توسط بخش خصوصی و دولتی در دسترس نیست، گفت: بنابر اطلاعات موجود واردات نهاده دامی توسط بخش خصوصی در حال انجام است که این امر چیزی جز انحصار نیست.

اسداله نژاد ادامه داد: با وجود دخالت مستقیم دولت در بخش تولید و اختصاص ارز به واردات نهاده باید قبول کنیم که اقتصاد صنعت مرغداری دولتی است که با این وجود واردات نهاده باید توسط بخش دولتی انجام شود که متاسفانه این موضوع مغفول مانده است.

به گفته وی، در حال حاضر تعداو واردکنندگان نهاده های دامی به کمتر از ۱۰ نفر نمی رسد.

این مقام مسئول با انتقاد از این مسئله که نهاده دامی به اندازه کافی در سامانه بازارگاه وجود ندارد، بیان کرد: با وجود آنکه نهاده با نرخ مصوب تنها از طریق سامانه بازارگاه عرضه می شود، از این رو مرغداران به سبب کمبود عرضه در بازارگاه چاره ای جز تامین نیاز خود از بازار آزاد ندارند.

وابستگی ۶۵ درصدی صنعت دام و طیور به واردات نهاده

عظیم حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه در تامین ۶۵ درصد نهاده مورد نیاز کشور به خارج وابسته هستیم، اظهار کرد: اگرچه میزان وابستگی نهاده دامی به خارج در صنعت مرغداری بالاست، اما در کل صنعت دام و طیور به ۶۵ درصد می رسد.

وی افزود: در شرایط عادی مرغداران‌ترجیح می دهند ذرت با کیفیت برزیل و کنجاله سویا آرژانتین و برزیل را خریداری کنند که متاسفانه در شرایط فعلی تحریم ناچارند ذرت روس و اوکراین خریداری کنند.

حجت با بیان اینکه مرغداران تا زمستان گذشته مشکلی در تامین نهاده دامی نداشتند، اظهار کرد: این در حالی است که طی یک تا ۲ ماه اخیر مشکلاتی در تامین نهاده های مورد نیاز دارند که امیدواریم هر چه سریع تر بحران مرتفع شود.

این مقام مسئول ادامه داد: پشتیبانی امور دام به عنوان بخش دولتی تا پایان بهمن فرمول نظارتی ایجاد می کردند به طوری که با عرضه ۷ تا ۱۰ درصد نهاده به این صنعت قیمت ها را کنترل می‌کردند.

به گفته وی، شرکت پشتیبانی امور دام به عنوان یک مکمل باید نقش حمایتی در تامین دان و خرید مرغ ایفا کند که متاسفانه امکانات فعلی پشتیبانی امور دام جوابگوی تامین ۱۰۰ درصد دان مورد نیاز تولیدکنندگان نیست.

عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه ۳۰ تا ۳۵ درصد نهاده مورد نیاز مرغداران از طریق سیستم بازارگاه عرضه می شود، بیان کرد: با وجود آنکه مرغداران بخش عمده نهاده مورد نیاز را از بازار آزاد خریداری می کنند، از این رو وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت با برگزاری جلسات مکرر باید این اختلافات را به حداقل برسند.

حجت افزود: طی سال های ۹۲ و ۹۳ شرکت پشتیبانی امور دام علاوه بر توزیع نهاده از توانمندی تشکل ها در این امر استفاده می کرد که در شرایط فعلی به سبب ۲ نرخی بودن قیمت نهاده باید این تجربه مورد استفاده قرار گیرد.

وی انحصار در واردات نهاده های دامی را تکذیب کرد و گفت: با وجود تعدد واردکنندگان نهاده های دامی انحصاری در کار نیست و تنها واردکنندگان براساس روابط مالی و ارتباطی خود اقدام‌به واردات می کنند و بدیهی است واردکنندگانی که روابط بهتری دارند، می توانند در امر واردات موفق تر باشند.

ارزش واردات نهاده های دامی‌بیش از ۴.۵ میلیارد دلار است

مجید موافق قدیری رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت نیاز سالانه کشور به تامین خوراک دام و طیور اظهار کرد: امسال برای تولید انواع خوراک‌ دام و طیور و در نتیجه تولید انواع محصولات پروتیینی همچون شیر، گوشت و تخم‌مرغ به ۹.۲ تن ذرت دامی ۶.۱ میلیون تن جو‌ دامی، ۴ میلیون تن کنجاله سویا نیاز دارد.

وی ارزش واردات نهاده های دامی تولید خوراک دام به بیش‌ از ۴/۵ میلیارد دلار براورد کرد و گفت: بیش از ۴۰۰ میلیون دلار این میزان صرف واردات انواع ویتامین ها، مکمل ها و مواد افزودنی خوراک دام، طیور و آبزیان می شود.

قدیری با اشاره به اینکه ایران بیش از ۵۰ سال است که جز کشورهای مطرح دنیا در واردات نهاده های دامی تولید خوراک دام به شمار می رود، بیان کرد: به طورمیانگین ۸۰ درصد از نیاز کشور به این کالاها وارداتی است که این امر بیانگر وابستگی کشور ماست،به همین خاطر جهت تامین امنیت غذایی مان باید هوشیاری بیشتری داشته باشیم.

وی با تاکید بر تخصیص و تامین ارز نهاده های دامی کشور گفت: با توجه به استراتژیک بودن این کالاها در امنیت غذایی کشور، واردات به موقع این نهاده ها باید اولویت نخست مسئولان امر باشد تا بازار محصولات پروتیئنی در حداقل تنش و نوسان قیمتی قرار داشته باشد، از این رو پیشنهاد همیشه ما به دولت این بوده که محصولات پروتیئنی قیمت گذاری نشود.

این مقام مسئول  با اشاره به اینکه ایران امروز ظرفیت تولید ۲۵ میلیون تن انواع خوراک دام، طیور و آبزیان را دارد، بیان کرد: این در حالی است که متاسفانه این واحدها با حدود ۶۰ درصد ظرفیت فعالیت میکنند و‌ ۴۰ درصد نیاز کشور توسط واحدهای مرغداری و دامداری و آبزی پروری به روش سنتی تولید می شود‌.

وی مجموع امسال نیاز خوراک دام و طیور و آبزیان در کشور حدود ۲۱ میلیون تن اعلام کرد و گفت: از این میزان خوراک ۲.۷ میلیون تن گوشت مرغ، یک میلیون تن تخم مرغ، ۱۱.۵ میلیون تن شیر خام و ۸۸۶ هزار تن گوشت قرمز تولید خواهد شد.

رئیس انجمن صنایع خوراک دام با اشاره به اینکه انحصاری در واردات نهاده های دامی در کار نیست، بیان کرد: امروز بیش‌ از ۴۰۰ شرکت در واردات نهاده های دامی در حال فعالیت تجاری هستند.

وی ادامه داد: بسیاری از مصرف‌کنندگان نهایی در کشور به دلایل مختلف اعم از عدم آشنایی با رایانه، عدم آموزش، عدم دسترسی به اینترنت، عدم ایجاد ارتباط بانکی با سامانه (عمدتاً داشتن بدهی معوقه و ترس از بلوکه شدن حساب) و … هنوز امکان خرید از سامانه را ندارند.

 عدم وجود راه‌حل برای بارهای معیوب و غیرقابل تخلیه به هر دلیلی اعم از ارسال بار نامرغوب از طرف بازرگان (شرکت واردکننده) یا تقلب راننده و … از جمله چالش های پیش روی تولیدکنندگان به شمار می رود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
محمد
۰۰:۴۵ ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
خواهش میکنم اینجوری راجب مافیای عزیز نظر ندهید کشور مال ایناست خیلی لطف کرده اند ما را راه داده اند توی ملکشان زندگی کنیم البته نه زندگی کنیم ،زنده بمانیم هموطنان وقتی این مافیای محترم دکل نفتی را خیلی راحت خورد میدهند که حق ملت دوتا دونه ذرت که کاری ندارم توی جیب هم جامیشه
حامد
۲۱:۲۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
مافیا کیا هستن
احمد
۲۱:۱۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
اصلا این همه مافیا تو کشور اسلامی چه معنی داره تو هر کاری مافیا جلوته و جالبه معمولا این مافیا تو بدنه دولت کار میکنند و حقوق بگیر دولتند
یعقوب
۲۰:۴۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
وقتی یک وارد کننده خوراک دام ۳/۵میلیارد دلار پول میگیره تا ذرت و وسویا وارد کنه. چطوری با کدوم قدرت میشه کنترلش کرد؟خب باهمین پول که دستش دادین میتونه دهن هرمسئولی رو ببنده. حتی کسی جرات نمیکنه اسمی ازش بیاره.
Vet
۲۰:۰۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
در هر صورت وضعیت فعلی نهاده های دامی روزی باید به اتمام برسد.
رصد کردن واردات نهاده ها از ذرت و سویا گرفته تا داروهای دامپزشکی کاری سخت محسوب نمی‌شود، بخش دارویی از طریق دامپزشکی و نهاده ها از طریق وزارت جهاد کشاورزی براحتی قابل پیگیری است، اینکه به کدامین کارخانه ها چه مقدار تخصیص یافته و خروجی آن چه میزان دان باید باشد آسان است. همچنین به آسانی نهاده های تحویلی به مرغداران را هم به روالی آسان می‌شود پیگیر شد. این مشکلات اگر کاملا تخصصی و کارشناسانه انجام گیرد بسی مسائل قابل حل خواهد بود.
سعید
۲۰:۰۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
نگارنده مطلب چه صنمی با وارد کننده ها داشته که با چنان قاطعیتی به خاطر کمبود آب کشور را ناگزیر به واردات خوراک دام و طیور دانسته ؟؟!! همچین هم نیست . مشکل از واردات چی بودن دولت هاست . دولت ها چقدر برای اصلاح سیستم آبیاری کشاورزی هزینه کرده اند . فقط بخش ناچیزی از زمین های کشاورزی به روش های نوین آبیاری می شوند .
مشکل کمبود تولید نهاده ها در کشور از آب نیست از آقا زاده های واردات چی است .
مرغدار
۱۷:۲۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
این صنعت (مرغداری) شده رانت و دلالی
علنا چیزی از مرغدار باقی نمونده و باعث و بانیشم دولته چون دست مافیا رو باز گذاشته
دیگه توان تولید نداریم
همه چیزو که وارد کردند و الانم در پی احیای وزارت بازگانی اند بروند مرغ هم وارد کنند
هشتمین کشور دنیا ایم تو تولید مرغ و دومن صنعت بزرگه و نابودی اون یعنی ورشکستگی بسیاری از صنوف
این یه اخطار جدی از سمت یه تولید کننده مرغه
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
نیمی از دانشگاه های ایران اضافی هست باید تبدیل به دبستان و راهنمایی و دبیرستان و هنرستان بشه !
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
قوه قضاییه یا نیروی انتظامی چرا پیگیر نمی کنند ؟
ناشناس
۲۱:۳۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
در توانشان نیست
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
متاسفم
پیمان اشراقی
۱۳:۰۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام ،

قرار نیست گروهی حذف شود ، رشته من مدیریت دولتی بوده است ، مدیریت یعنی اداره کردن .
ناشناس
۱۲:۰۹ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
همش مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا مافیا
اه بسه دیگه
خسته شدیم
ناشناس
۲۱:۴۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
کلاه سر مردم میگذارند و دروغ میگن بی کفایتی مسولین است
جواتی
۱۱:۰۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
داستان واردات خیلی جالبه. برای تنظیم بازار و قیمت نهاده های دامی جو و گندم از خارج وارد میکنن ولی برای کنترل قیمت خودرو همچین کاری نمیکنن؟ دلیلش خیلی ساده است
چون جو و گندم مال کشاورز بیچاره است گرون شدنش خوب نییست ولی صنعت خودرو مال آقازاده هاست و ارزون شدنش به صلاح فقرا نیست

حرفم رو میگم الان صدامون جایی نمیرسه ولی مطمئن باشین خدایی هم هست
ناشناس
۱۰:۱۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
مافیا، مافیا ، مافیا؟؟؟؟؟

این مافیا نه دم دارد نه شاخ، خودمانیم ، خودمانیم ، خودمانیم.
ناشناس
۱۰:۰۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
ای داد وبیداد
محمد رضا
۰۹:۵۹ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
از دوران کودکی دوست داشتم حداقل مدتی در یک کشور خارجی زندگی کنم،شکر خدا که الان دارم در سیسیل زندگی میکنم،با تمام مافیاهای دورو برش...مافیای خودرو ،مافیای خوراک مرغ
ناشناس
۰۹:۵۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
مافیا؟ الکی بزرگی نکنید، محل ورود مشخص هست، محل بارگیری مشخص است نفراتی که خریداری کرذن مشخص هست، هر ساله همین رو می گویید، چندتا مسئله بیشتر نیست، .کی مسئول این همه بی ثباتی بازار هست،این ها هر سال، سالی چند بار سکه و دلار رو افزایش قیمت می دهند و بنزین به تبع آون همه چیز افزایش پیدا می کنه کی مسبب این گرانی هاست، آیا ثبات در بازار چرا نیست؟ کی ضرر می کنه که هر سال سرمایه سرمایه دار بیشتر، ندار هم فقیرتر می شود. 3،مردم عادی ک نیستن یا از مسئولین هست یا دوستان و قوم مسئولین، به والله اگر مردم از چیزی خبر داشته باشن، بسه دیگه اینقدر مردم رو مسخره نکنید و نمک به زخم مردم نپاشید، دیگه چیزی از مردم نمانده
سعید
۰۹:۲۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
این شرایط نشان دهنده این است کشور نظارت نیست ؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا ما نباید مثل مردم دیگر کشور ها زندگی عادی بدون تحریم و در رفاه کامل اقتصادی زندگی کنیم!؟
جواتی
۲۲:۲۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
تحریم بهانه است برادر من.
تاثیر تحریم نهایتش 30 درصده
70 درصد ماجرا معذرت میخوام نفهمی من و شماست. دارن از ناآگاهی شهروندان سواستفاده میکنن
70 درصد بدبختیهای ما زیر سر سودجویان داخلی هست چون فهمیدن نقطه ضعف ملت چی هست

کافیه یه شایعه بشه که ماشین یا برنج یا هر چیزی قراره گرونه شه

همه ماها هجوم میاریم تو بازار و میگیم امروز اگه نخریم فردا باید گرونتر بخریم
این یعنی تمام علت گرانیها
احتکار کنننده ها هم ظاهرا امنیت دارن که ترسی ندارن و همچنان ...
ناشناس
۰۹:۱۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
آقا خواهشا به فکر مسکن جوانان باشید. خیلی از قیمت های مسکن تو بازار غیرواقعی و حبابی هستن . آخه ما چه گناهی کردیم تو این کشور . چرا مردم ایران نباید مثل مردم دیگر کشورها به طور عادی و زندگی بدون تحریم داشته باشن؟
ناشناس
۰۸:۳۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
مدیریت صفر تو همه چیز صفر کشورهای دیگه چرا این مشکل رو ندارن ؟؟
راد
۰۸:۲۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
راه حل وجود دارد ولی کسی نیست که آنرا اجرایی کند .چرا دولت برای یکبار هم که شده به این اوضاع خاتمه نمی دهد .باید دولت یک مسیر مشخص و معین را از تولید گرفته تا واردات دان تعیین نماید و تولید کنندگان بصورت مشخص و با کد و شناسه به یک مرکز مشخص مراجعه و اقلام مورد نیاز خود را تامین کنند و خارج از این مسیر را جلو گیری کنند .دست واسطه و دلال باید قطع گردد .تولید کننده و واردات کننده باید محصول خود را به یک جایگاه مشخص در مراکز استانها تحویل نماید و تولید کننده دام و طیور هم به مراکز مورد نظر هدایت شوند تا نیاز خودشان را تهیه نمایند و اجازه معامله خارج از این مسیر را خلاف قانون اعلام نمایند و با خاطیان برخورد شدید قانونی نمایند .با تعارف و توصیه و ... که نمیشه جلو مافیا رو گرفت .بااین شیوه میتوان تعداد دقیق واحد های دامی و میزان تولید را نیز میتوان مدیریت کرد تا کی یک روز جوجه مازاد داشته باشیم و یه روز مرغ کمبود داشته باشیم و ...با یک سامانه جامع همه این مشکلات رو میشه حل کرد و به سمت مدیریت صادرات مازاد تولید رفت .فقط باید اراده انجام کار در دولت وجود داشته باشد .به امید آنروز