او افزود: اروپاییها ابتدا برای حفظ برجام در قالب برجام، مکانیسمی را تحت عنوان SPV طراحی کردند تا بتوانند تحریمهای آمریکا را دور زده و به تکالیف و مسئولیتهای خود در قبال توافق هستهای عمل کنند؛ SPV به کانال مالی اینستکس تنزل پیدا کرد، سپس اروپاییها نشان دادند ناتوانتر از آن هستند که بتوان روی آنها حساب کرد.
ظهرهوند با اشاره به کانال مالی سوئیس گفت: نهایتا سوئیس با هماهنگی آمریکا برای فریبکاری بحثی را تحت عنوان کانال مالی سوئیس و صرفا در حوزه دارو مطرح کرد؛ اما کل این ماجرا فریبکاری بوده و نباید به آن توجه کنیم، ضمن اینکه حجم تجارت دارویی ایران و نیازهایش، دهها و صدها برابر آن چیزی است که کانال مالی سوئیس میخواهد تامین کند.
سفیر اسبق کشورمان در ایتالیا ادامه داد: آمریکاییها هم در چارچوب فریبکاری خود وقتی با فشار افکار عمومی مواجه شدند، اعلام کردند که دارو تحریم نیست؛ این موضوع که غذا و دارو تحریم نیست درست است، اما به شرط اینکه این اقلام را به صورت هدیه به ایران دهند.
او اضافه کرد: بر سر راه تجارت، خرید، معامله و دریافت با ساختار تحریمی، ممنوعیتها و مشکلات پرداخت با مشکلات عدیدهای وجود دارد، بنابراین همه این موارد در چارچوب نظام تحریمی آمریکا با بن بست مواجه میشود.
ظهره وند تصریح کرد: به همین دلیل در ظاهر برای اغوا و دادن آدرس غلط اظهار میکنند که غذا و دارو را تحریم نمیکنند، اما اگر قرار باشد خرید، بیمه اقلام و نقل و انتقال انجام شود، در چارچوب تحریمهای کلی پولی، بیمهای و حمل و نقل قرار میگیرد؛ بنابراین قابل عمل نخواهد بود.
دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: معتقدم به این موضوعات نباید توجه کرد و باید مسیر خود را طی کنیم؛ بحث کانال سوئیس و این قضایا میتواند افکار عمومی را از خباثت آمریکاییها منحرف کند.
او در پاسخ به این سوال که آیا اروپا تلاش دارد برجام را تا انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا به صورت کجدار مریز حفظ کند یا خیر، تاکید کرد: بله قطعا همینطور است؛ ۱+۴ و به ویژه اروپا اظهار میکنند بیشترین بهره امنیتی را از برجام برده اند، به هر روشی در تلاش هستند تا بتوانند برجام را بدون پرداخت حفظ کنند.
ظهره وند ادامه داد: در همین راستا امید دارند که با انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا، حزب دموکرات پیروز شود، که در این صورت میتوانند روش گذشته اوباما را طی کنند و به سمت تغییر رفتار ایران و تحمیل محدودیتهای پنهانی در قالب برجام ۲، ۳، ۴ و... پیش بروند تا به نقطه تغییر نظام ایران برسند.
این کارشناس بین الملل در پایان تاکید کرد: اما اروپاییها تغییر نظام ایران را در سایه تغییر رفتار میخواهند که این تفاوت نگاه اروپا و حزب دموکرات آمریکا با جمهوری خواهان است؛ از ابتدا هم برنامه آنها همین بود و قرار نبود اروپا کار خاصی انجام دهد.
بیشتر بخوانید:
گفتنی است؛ فابیان مینفیش، سخنگوی وزارت امور اقتصادی سوئیس با اشاره به کانال مالی تجارت بشردوستانه سوئیس که برای ارسال کالاهای بشردوستانه به ایران شکل گرفته اظهار کرده که هیچ تراکنشی تاکنون انجام نگرفته است و به دلیل همهگیری کووید-۱۹ این فرایند بیشتر از آنچه فکرش را میکردیم زمان برده است؛ از سوی دیگر مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد هم تحریمهای یکجانبه آمریکا را همچون ستون پنجم دشمن دانست که به مبارزه ایران با ویروس کرونا لطمه میزند؛ همچنین کانال انساندوستانه سوئیس برای تامین نیازهای ایران ناکافی دانسته است.
انتهای پیام/