سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پایه‌های اتحاد آمریکا و عربستان پس از ۷۵ سال به لرزه درآمد

آشفتگی اخیر در بازار‌های جهانی نفت از بی‌اعتمادی بی‌سابقه در روابط دو جانبه آمریکا و عربستان پرده برداشت و فروپاشی ائتلاف دیرینه آن‌ها را بیش از همیشه محتمل کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، رسانه های خبری اخیرا به نقل از منابع آگاه از مکالمه تلفنی میان رئیس جمهور آمریکا و ولیعهد عربستان پرده برداشتند، که خبر از لرزیدن پایه‌های اتحاد ۷۵ ساله واشنگتن و ریاض می‌داد.

در دوم آوریل دونالد ترامپ در تماسی تلفنی به محمد بن سلمان اولتیماتوم داد در صورتی که سازمان اوپک تولید نفتی خود را کاهش ندهد، آمریکا دست از حمایت نظامی عربستان برمی دارد. این تهدیدات تلفنی به قدری شدید بود که بن سلمان در شوک فرو رفت و از معاونان خود خواست اتاقش را ترک کنند.

بن سلمان نمی‌توانست نسبت به پیامد‌های وخیم این تهدیدات علیه خود و خانواده‌اش بی‌تفاوت باشد و هنوز ۱۰ روز از این تهدیدات نگذشته بود که عربستان و روسیه بر سر پایان دادن به جنگ قیمت‌ها توافق کردند.

تهدید آمریکا مبنی بر پایان دادن به اتحاد راهبردی چندین ساله با عربستان، که در نوع خود بی سابقه بود، محوریت کمپین فشار واشنگتن علیه ریاض را شکل می‌داد که در نهایت منجر به توافقی جهانی برای کاهش عرضه نفت از سوی کشور‌های عضو گروه اوپک پلاس شد.

دیدار ناو کوئینسی و آغاز روابط دیپلماتیک واشنگتن-ریاض

از زمان آغاز روابط دیپلماتیک آمریکا و عربستان در سال ۱۹۴۰ تاکنون، چنین تهدیداتی علیه مقامات سعودی کم سابقه بود. آل‌سعود و آمریکا روابط دیپلماتیک خود را در اوایل جنگ جهانی دوم آغاز کردند. دیدار تاریخی سال ۱۹۴۵ میان «ملک عبدالعزیز»، بنیانگذار پادشاهی سعودی و «فرانکلین روزولت»، رئیس‌جمهور وقت آمریکا به استحکام بیشتر روابط میان دو کشور انجامید و بدین ترتیب آمریکا میراث انگلیس در خلیج فارس را به ارث برد و حمایت از عربستان را در مقابل تهدید‌های داخلی و خارجی بر عهده گرفت.

در آن ملاقات که بر روی ناو آمریکایی کوئینسی و در بازگشت از کنفرانس یالتا در کانال سوئز صورت گرفت، دو طرف توافق کردند آمریکا حفاظت نظامی از عربستان را در ازای دسترسی ویژه به ذخایر نفتی این کشور تضمین کند. توافقی که به «پیمان کوئینسی» معروف است.

طمع کابوها و چنبره بر نفت سعودی

زمانی که «پادشاهی عربی سعودی» در ۲۳ سپتامبر ۱۹۳۲ تشکیل شد، آمریکا در ابتدا آن را چندان جدی نگرفت. آمریکا که در دهه‌ی سی میلادی از دکترین سیاست خارجی انزوا پیروی می‌کرد، تا پنج سال بعد (۲۳ ژانویه ۱۹۳۷) حتی به خود زحمت نداد این دولت فقیر عقب مانده را به رسمیت بشناسد. اما در مارس ۱۹۳۸ و پس از فعالیت‌های اکتشافی شرکت آمریکایی CASOC (صاحب امتیاز انحصاری اکتشاف و استخراج نفت سعودی) در منطقه‌ی دمام، حجم «امیدبخشی» از نفت کشف شد، ورق به ناگاه برگشت.

آن قرارداد برای ملک عبدالعزیز یک قرارداد «رؤیایی» به حساب می‌آمد. شاید از همان روز بود که داستان روابط حسنه عبدالعزیز با آمریکایی‌های به ظاهر دست و دلباز شروع شد.

آمریکا در هنگام ورود به جنگ جهانی دوم، «خزانه‌دار نفت» مورد نیاز همپیمانانش در فعالیت‌های جنگی به حساب می‌آمد، زیرا ۶۳ درصد نفت مصرفی روزانه‌ی جهان از سوی این کشور تولید می‌شد. البته حساب و کتاب‌های کارشناسان آمریکایی نشان می‌داد ذخیره‌ی ملی نفت آمریکا سالانه ۳ درصد کاهش می‌یابد و این «خونریزی» مستمر، باعث نگرانی شدید مسئولان واشنگتن شده بود.

برای مقابله با این معضل، هماهنگ‌کننده‌ی امور نفتی در شورای دفاع آمریکا پیشنهاد داد به جای استفاده از نفت آمریکایی، از نفت خارجی استفاده شود. در همین راستا، در یک سند آمریکایی مربوط به سال ۴۲ مستند شد: «رشد تولیدات نفتی سعودی، جزو منافع ملی آمریکا محسوب می‌گردد.»

برای مستحکم‌تر شدن ارتباط آمریکا با عربستان سعودی، فرانکلین روزولت، پیشنهادی سری مطرح کرد مبنی بر اینکه شخصا با پادشاه سعودی دیدار کند؛ دیدار معروف بر روی ناو کوئینسی.

باج گیری گاوچران‌ها از گاو شیرده خود!

از آن زمان روابط دیپلماتیک ریاض و واشنگتن، روز به روز مستحکم‌تر شده و دلیل آن نیز دلار‌های نفتی آل سعود بود. اما شروع جنگ نفتی اخیر عربستان علیه روسیه باعث کاهش کم سابقه قیمت نفت شد و خسارت سنگینی را متوجه عربستان و آمریکا کرد. در نتیجه دونالد ترامپ مجبور شد متحد دیرینه خود در خارومیانه را تهدید کند که در صورت پایان نیافتن جنگ نفتی، حمایت‌های نظامی از عربستان متوقف خواهد شد.

اما ماجرای تهدیدات ترامپ به قبل از آغاز ریاست جمهوری او برمی گردد. ترامپ از ابتدای ورود به کاخ سفید به تدریج میزان مبالغی را که در ازای حمایتش از عربستان می‌خواست را علنی کرد. در حالی که بهای حمایتش چندین میلیارد دلار برآورد می‌شد، واقعیت امر این بود که او خواهان آزادی دخل و تصرف در کل نفت و گاز سعودی بود. حمایت آمریکا در ازای درآمد‌های نفتی در دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به اوج خود رسید.

زمانی که عربستان به حمایت از جنگ‌های نیابتی بویژه در عراق، سوریه و یمن ادامه داد و در این راستا نیاز به حمایت آمریکا را تشدید کرد. اوباما متوجه شد که آمریکا نمی‌تواند از عربستان در مقابل چالش‌هایی که فروپاشی این کشور را از داخل تهدید می‌کرد، حمایت کند به همین دلیل از عربستان خواست شیوه‌های قدرتی را تغییر داده و اصلاحات داخلی را آغاز کند.

اما ترامپ کاملا این ساختار را زیر و رو کرد و رویه دیگری را در پیش گرفت. ترامپ گفت سلاحی که عربستان از آمریکا و کشور‌های غربی می‌خرد برای حمایت از این کشور کافی نیست. عربستان در ازای دادن درآمد‌های نفتی خود در امنیت نیست، آمریکا باید در افزایش تولید نفت عربستان به منظور پوشش دهی نیاز بازار‌های متضرر، در نتیجه تحریم‌های ایران آزادی عمل داشته باشد و ریاض از آمریکا و کشور‌های صنعتی در برابر بحران‌های اقتصادی حمایت کند که ممکن است در اثر افزایش قیمت نفت و گاز این بحران‌ها به وجود آیند.

این رخداد‌ها بسیاری را به این باور رسانده که روابط ریاض و واشنگتن به ته خط خود رسیده است.

ولیعهد سعودی بر ویرانه های اتحاد دیرینه ریاض-واشنگتن

رابطه ولیعهد سعودی با دولت آمریکا نیز به بن بست خورده است. دلیل این بن بست را «سرسپردگی» ولیعهد سعودی به کاخ سفید باید دانست و چنین وابستگی باعث شده بن سلمان در معرض برخورد سخت و خشن دولت آمریکا قرار بگیرد.

بن سلمان در حال حاضر تبدیل به شاهزاده‌ای شده که نه تنها تقریباً از سوی خاندان حاکم طرد شده، بلکه این اتفاقی است که برای هیچ یک از اعضای خاندان سعودی از زمان آغاز ائتلاف با آمریکا در ۷۵ سال گذشته رخ نداده است. بن سلمان از سوی تمام محافل داخلی آمریکا به دلیل چند پرونده رسوایی از جمله جنگ فاجعه بار یمن و بازداشت فعالان زن سعودی و ترور جمال خاشقجی، روزنامه نگار سعودی منتقد خود در کنسولگری عربستان در استانبول مورد هجمه انتقادات قرار گرفته است.

سقوط بهای نفت خام، شیوع بیماری کرونا و تداوم جنگ یمن از شکوه و عظمت آرزو‌های بن سلمان ۳۴ ساله کاسته‌اند و اکنون او به جای بهره گرفتن از امکانات مالی، با کسری بودجه برخاسته از بحران‌های سیاسی و اقتصادی روبه‌رو است.

در سوی دیگر این ماجرا رئیس جمهور آمریکاست که پیش از این بار‌ها با ادبیات تحقیرآمیز به عربستان سعودی یادآور شده بود که اگر آمریکا نباشد، عربستان سعودی دو هفته بییشتر دوام نمی‌آورد.

ترامپ در جریان سخنرانی در زمان کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ با کم اهمیت جلوه دادن جایگاه عربستان در سیاست خارجی آمریکا گفت: آل سعود برای ما همچون گاوی شیرده اند که هروقت دیگر نتواند به ما دلار و طلا بدهد آنگاه دستور ذبح آن را صادر می‌کنیم و یا از دیگران می‌خواهیم اینکار را بکنند یا به آن‌ها در این کار کمک می‌کنیم و این یک واقعیتی ست که همه دوستان و دشمنان آمریکا به ویژه خود آل سعود از آن آگاهند.

با نگاهی به رخداد‌های فعلی و تازه ترین آن خارج کردن سامانه موشکی پاتریوت آمریکا از خاک عربستان به نظر می‌رسد واشنگتن برای عملی کردن باج خواهی از متحد دیرینه خود مصمم است و زمان ذبح این گاو‌های شیرده فرا رسیده است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
علیرضاقاضی
۱۱:۳۳ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
ان تنصرالله ینصرکم ویثبت اقدامکم
وعده الهی محتاج بمب اتم وسامانه پاتریوت نیست انچه ولی فقیه ازان با اعتقادراسخ میگوید وعده خداوند درقران است شک به ان به معنای شک در اعتقادات است .تاکنون هرچه را رهبری عزیز ما بیان وپیش بینی کرده اند محقق شده است پس مطمئن باشید که کفر وشرکوطاغوت زوال پذیرند وکسانیکه تکیه به ابرقدرت بودن امریکا داشته اند وعده خداوندرادر فلسطین ولبنان وسوریه ویمن ببینندواز خواب غفلت بیداروند
ناشناس
۰۷:۵۶ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
شیر نداره شاید گوشتاشو بخورن
ناشناس
۰۳:۰۵ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
مرگ بر آل سعود و آمریکا
ناشناس
۰۱:۰۷ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
آمریکا و عربستان دعوا کنند ، بقیه باور کنند!!
ناشناس
۰۰:۵۱ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
پاهاشون بشکنه، نابود بشن که نابودمون کردن
ناشناس
۲۲:۳۴ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
عربستان وآمریکابهم وابسته اند عربستان ازترسش ازآمریکاسلاح می خره وآمریکاهم دلارهاونفت عربستان رومی خواد.کلأشگرد امریکاهمینه هرجابه نفعش باشه اونجاست.نفت کشورهای عربی وموادمخدرافغانستان وغیره.
ناشناس
۲۰:۲۰ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
هر زمان این کشورهای دست نشانده بی پول شوند
ان موقعه همشون را استعمار ول میکند .
حالا. رفیق و قارداش باشند
بی پولی از بیماری جزام هم برای استعمار بدتر است
استعمار. به بوی نفت .گاز. منابع طبیعی عادت کرده
به دنبال این بوها هستند به اسم ازادی دورعین و حقوق بشری نفتی .گازی و منایع طبیعی
ناشناس
۲۰:۱۱ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
گاوها پیرشدن شیرندارن
محمد
۲۰:۰۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ترامپ در زمان انتخابات عربستان سعودی را " گاو شیرده" و " عروس ثروتمند زشت" نامید.
ناشناس
۱۹:۳۳ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
اقای ترامپ بخاطر رای اوردن .میخواهد خودش را از انها کنار بکشد تا شاید رای بیاورد .بعد هم میزند زیرش و
دوباره همان اش
و همان کاسه
ناشناس
۱۹:۱۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
آل سقوط یه روز مجبورند کفش اربابان خودشان را از ترس ابرشیر ایران لیس بزنند.
ناشناس
۱۷:۴۲ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
فعلا ال سعو د گاو و امریکا گاو چران تا ببینیم سرانجامشون به کجا میرسه
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
گاو شیرده باید نقشش رو خوب انجام بده اگه عربستان پول نداشته باشه دیگه ترامپ دوستش نداره
فریبرز
۱۶:۵۴ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
آقایان صابون به دلتان نزنید.شما هم اینگونه تیتر نزنید. این سیاست آمریکاست برای دوشیدن بیشتر عربستان. اگر آمریکا عربستان را در این منطقه از دست بده جایگزینی ندارد. پس بی خود فکر نکنید عربستان کارش تمامه. تازه عربستان به این راحتی آمریکا رو از دست نمیده. مطمئنم باشید دو برابر میشه باج دادن
سعادت
۱۶:۰۸ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
تاشیر میده بدوشش.
وقتی نداد بفروشش
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدایاریشه دولت تروریست آمریکا وآل سعودخائن رابخشان
ناشناس
۱۵:۲۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
برای نابودی آل سعود نیازی به بودن یا نبودن امریکا نیست .
ناشناس
۱۴:۲۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
خود کرده را تدبیرنیست
مونا
۱۴:۱۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
این یعنی قدرت ایران،
یعنی انتقام سخت،
زمینی
۱۳:۲۸ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
عاقبت وابستگی و نوکری ، گاو شیریست
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ترامپ حاليش نيست آمريكا هيچوقت عربستان رو فداي ترامپ نميكنه حتي آمريكا شايد حاضر به نابودي اسرائيل بشه ولي هرگز اجازه نابودي عربستان رو نميده ولو همه دنيا عليه اش اعلام جنگ بكنن
ناشناس
۱۵:۱۴ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
دلار آمریکا از نفت عربستان تغذیه می کنه
ناشناس
۱۲:۵۸ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
سر بن سلمان بوی قرمه سبزی میده هنوز زود است
که از سیاست سر در بیاره و مثل کودک عاشق کت شلوار پوشهای کروات زده آمریکایی شده ۰۰۰
حسین حیدری
۱۲:۴۴ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدا کنه ذبح گاو شیرده رژیم عربستان توسط رژیم امریکای گاو چران هر چه زودتر شاهد با شیم
ناشناس
۱۵:۱۵ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
اون وقت خاورمیانه تو یه جنگ طولانی دیگه غرق میشه و آمریکا با فروش سلاح به همه طرف ها سود خوبی به جیب می زنه
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام
انشاالله نابودی ال سقوط نزدیکه بگو انشاالله
ناشناس
۱۵:۲۹ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ان شاالله
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
ان شاالله
ناشناس
۱۲:۰۴ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
نابودی عربستان وآمریکا نزدیکه
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
از کجا می دونی؟
و اینکه چقدر نزدیک
مونا
۱۵:۴۲ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
بگو انشاالله نزدیک است،
باران
۱۲:۵۶ ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۹
نابودی هر دو شون فقط توسط بیداری خود مردم آمریکا و عربستان ممکن است
فعلا ک در کما فرو رفتن بیداری شون دست خداست ک طرح های بریزه

و منم میگم انشاالله :)