به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، این خوراک خوشمزه بهاری که در سال ۹۶ در فهرست میراث ناملموس فرهنگی خراسان شمالی ثبت شده است، چنان که از نامش پیداست از فتیر که نانی تنوری و خوشمزه با پختی خاص است تهیه و با مسکه که همان کره محلی است خورده میشود.
این نان با آردهای معمولی تهیه میشود، ولی شیوه عمل آوری آن موجب میشود تا نان بعد از پخت ورقه ورقه شود و سپس داغ داغ در ظرفی گذاشته میشود و لابلای آن کره محلی تازه قرار میگیرد که عمدتا با شکر خورده میشود.
به گفته یک کارشناس میراث فرهنگی خراسان شمالی «فتیر مسکه»، خوراکی بهاری است و بیشتر در زمان شیردوشی بهاره گوسفندان، که بازار کره گرفتن عشایر و کردهای خراسان شمالی از دامها گرم است، عمومیت پیدا میکند.
رضا انباردار، با بیان این که قدمت فتیرمسکه که اکنون همگانی شده است به ۲۰۰ سال قبل باز میگردد، گفت: فتیرمسکه در ابتدا در میان کردها و به ویژه دامداران عشایر، مرسوم بود و سپس ذائقه دیگر ساکنان منطقه را نیز تحریک کرده و عمومیت یافت.
فتیرمسکه با آردهای معمولی تهیه میشود، ولی شیوه عمل آوری آن موجب میشود تا نان بعد از پخت ورقه ورقه شود و سپس داغ داغ در ظرفی گذاشته شده و لابلای آن کره محلی تازه قرار میگیرد.
او گفت: با توجه به قدمت حضور عشایر در شمال خراسان، پیشینه این خوراکی را دست کم میتوان با قاطعیت تا ۲۰۰ سال پیش برآورد کرد.
هاجر کردی افزود: خمیر را با وردنه باز کرده و روی آن مخلوط روغن و زردچوبه را که از قبل آماده شده، میریزند. سپس خمیر را به شکل نوارهایی نازک بریده و این نوارها را دوباره با دست رول کرده و هر یک از آن را روی دیگری گذشته و سپس دوباره با وردنه پهن میکنند.
او گفت: برای این که خمیر خوبی به دست آید این کار چند بار تکرار میشود که البتته با دقت و سرعت انجام میشود و سپس آن را باز کرده و در تنور قرار میدهند.
او افزود: این غذا را اکنون فقط کردها و عشایر طبخ نمیکنند بلکه عمومیت یافته و حتی ترک ها، تاتها و ترکمنهای خراسان شمالی نیز فتیرمسکه تهیه کرده و میخورند و از این غذای بهاری لذت میبرند.
انتهای پیام/ه