سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

عامل اصلی کوچک شدن سفره ها/ جوانان قربانی بازار بی صاحب مسکن

این روز‌ها اجاره بهای منزل تبدیل به یک تراژدی واقعی برای اغلب مردم جامعه شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در حال مرتب کردن سبد‌های بارهایش بود که با ورود هر مشتری قدیمی و جدید و قیمت گرفتن آن‌ها در پاسخ می‌گفت: " آخرای بارامه. از هر کدومشون دو سه تومن کم می‌کنم چون تا پنجشنبه هستمو بعدش مغازه رو تحویل می‌دم. "

خانم میانسالی که مشخص بود از مشتریان قدیمی مغازه است، در حالی که چشمانش گرد شده بود با تعجب گفت: "آقا رضا میخوایین برین؟! کجا؟! "

مغازه دار هم با ناراحتی گفت:"والا صاب مغازه دندون گردی کرد وُ با اینکه می‌دونس شرایط بازار خوب نیس یهو گفت که باید سی تومن رو رهن وُ یه تومنِ دیگه رو اجاره مغازه بذاری. برای منم که باید هم اجاره خونه بدم و هم اجاره مغازه خیلی سخته وُ نمی‌تونم."


بیشتر بخوانید: کرونا و مشکل اجاره‌نشین‌ها


او ادامه داد: "خودتون می‌دونید که من و برادرام خونه شهرستانمونو اجاره دادیم و دو دهنه مغازه و دوتا خونه پنجاه متری کرایه کردیمو حالا هم که صاب ملک رهن و اجاره رو زیاد کرده با هم تو همون مغازه دو کوچه پایین تریمون کار می‌کنیم و اگه دیدیم دیگه نمی‌تونیم از پس این اجاره‌ها بر بیاییم می‌ریم تو همون خونه شهرستانمون که اجاره دادیم می‌شینیم."

 خانم میانسال هم در ادامه گفت: "ما هم به خاطر همین اجاره‌های سنگین بود که مجبور شدیم از خونه قبلی مون بریم تو یه خونه کوچیکتر با سه تا بچه بزرگ اونم تو چارتا منطقه پایین تر. چاره چیه؟! "

۶۰میلیون رهن و یک میلیون اجاره
۶۰میلیون رهن و یک میلیون و سیصد هزار تومان اجاره
۸۵میلیون رهن و ۳۰هزار تومان اجاره
۵۰میلیون تومان رهن و یک میلیون و دویست هزار تومان اجاره
۳۵میلیون رهن و دو میلیون و پانصد هزار تومان اجاره

این‌ها صرفا نمونه‌های انگشت شمار برخی از رهن و اجاره‌های سرسام آور این روز‌های بازار مسکن هستند که کافی است برای پیدا کردن یا بازدید چند مورد خانه، قدم در یک یا چند آژانس املاک بگذاری تا متوجه عمر ده‌ها ساله و متراژ‌های محقر آن‌ها که حتی به ۷۰ متر هم نمی‌رسند و در جنوبی‌ترین مناطق پایتخت قرار دارند، شوی.

این روز‌ها اجاره بهای منزل تبدیل به یک تراژدی واقعی برای اغلب مردم جامعه شده است که در آستانه فصل جا به جایی منازل و سناریوی افزایش اجاره بها، جا به جایی اثاثیه، حق الزحمه بنگاه‌های املاک و شارژ ساختمان، قصه خالی شدن جیب افرادی که توان پرداخت این هزینه‌ها را ندارند، همچنان در حال تکرار شدن است.

 قصه جا به جایی و ورود به منزل جدید در سال‌های دور به قصد خرید و یا رهن و اجاره، بساط خوشحالی بسیاری از خانواده‌ها را فراهم می‌کرد؛ به طوری که از صد‌ها دلخوشی آن روز‌ها به شمار می‌آمد امّا این روزها, به اذعان اغلب شهروندان دیروز و امروز، مسکن یکی از دغدغه‌های مهم آن‌ها شده است تا جایی که می‌گویند برای پیدا کردن و رهن و اجاره  یک خانه نقلی ساده عزا می‌گیرند، چرا که کمرشان زیرِ بارِ هزینه‌های مسکن خم شده است.

خانواده‌هایی که در میان تمامی هزینه‌های کمرشکن، اجاره بهای منزلشان، سفره‌های آن‌ها را کوچکتر از قبل کرده است، امّا آن‌ها برای حفظ خانه و خانواده خود از هیچ کوششی دریغ نمی‌ورزند.

در میان ده‌ها علامت سوال این روز‌های مستاجران، سوالی که بیش از همه خود را نشان می‌دهد این است که صاحب خانه تا چه حدی مجاز به افزایش اجاره بها است؟!

واقعیت این است که در عقد قرارداد اجاره مسکن، هیچ قانونی برای تعیین میزان اجاره وجود ندارد و از آن جا که عقد اجاره مطابق با ماده ۱۰ قانون مدنی، عقدی تابع آزادی اراده طرفین است، از این رو، توافق صرفا بین طرفین تعیین می‌کند موجر تا چه مبلغی اجازه افزایش اجاره بهای منزل خود را دارد و در مقابل، این توانِ پرداخت مستاجر است که باعث توافق هر دو طرف می‌شود.

در شرایط فعلی آشفته بازار مسکن، نکته شایان ذکر این است که هر ساله، قیمت رهن و اجاره بها نسبت به سال گذشته خود افزایش چند برابری دارد و این طبیعی است که با این افزایش، مستأجران هم مجبور به پرداخت اجاره بهای چند برابری شوند.

این در حالی است که مستأجران انگشت شماری توان ایجاد تعادل نسبی میان سطح درآمد و اجاره بهای خود را دارند، چرا که با وجود افزایش بی رویه هرساله اجاره بها، درآمد افراد آن طور که باید و شاید تغییر چشمگیری نکرده است و این را می‌توان به وضوح از بازار راکد مسکن و ناتوانی مستاجر‌ها از پرداخت رهن و اجاره بهای نجومی این روز‌ها دریافت که در این میان هم نباید از این موضوع غافل شد که عده‌ای از افراد هم صرفا با حقوق اندک بازنشستگی خود که به دو میلیون نمی‌رسد و دریافت اجاره منزل از مستأجران خود، گذران زندگی می‌کنند.

روند رو به رشد مشکلات اقتصادی باعث شده است که در جامعه شاهد تمایل هرچه بیشتر صاحب خانه‌ها به دریافت اجاره بها در مقایسه با رهن کامل باشیم، چرا که اغلب آن‌ها تنها منبع درآمد خود را اجاره ملک شان عنوان کرده و سعی می‌کنند با یک تبلیغ ساده در سایت‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف، نه تنها به معرفی ملک خود می‌پردازند بلکه سعی می‌کنند با حذف هزینه‌های گزاف جانبی با مستاجران خود پای معامله بروند و البته هستند موجر و مستاجرانی که قرارداد نهایی رهن و اجاره خود را به صورت قانونی، در آژانس‌های املاک منعقد می‌کنند و صرفا هزینه‌ای برای خدمات کارشناس آن می‌پردازند.

این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که سطح درآمد عمده شهروندان به حدی پایین است که توان خرید خانه را ندارند، به طوری که برخی از اقتصاددان‌ها می‌گویند اگر در سال گذشته، یک کارگر قصد داشت که به انتظار صاحب خانه شدن خود خاتمه دهد و کلید در قفل خانه خود بیندازد باید ۱۳۷ سال قسط دهد تا بتواند به این آرزوی بلندمدت خود دست پیدا کند.


بیشتر بخوانید: کرونا؛ خانه‌ها و پلاک‌های شمال را گران کرد


کافی است نگاهی به بازار مسکن و میزان معاملات آن در نخستین ماه سال ۹۹ بیندازیم تا به رقم صفر دست پیدا کنیم؛ به طوری که اخیرا, مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه املاک کشوری در این خصوص اظهار کرد: میزان معاملات مسکن در اسفند ماه ۹۸ با کاهش ۳۷ درصدی روبرو بوده و این رقم در فروردین ماه ۹۹ به صفر رسیده است.

وی، تعطیلی بازار مسکن و بسته بودن آژانس‌های مشاور املاک را دو دلیل عمده این کاهش نرخ دانست و تاکید کرد که در این مدت، قیمت‌ها به هیچ عنوان کاهش پیدا نکرده اند.

محمود محمود زاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان, به افزایش مشکلات مستاجران در ایام شیوع کرونا در مقایسه با سال گذشته اشاره و تاکید کرد که در هفته‌های اخیر, این موضوع به صورت مداوم  در ستاد ملی مبارزه با  کرونا و همچنین از طریق کمیته‌های تخصصی مورد ارزیابی قرار گرفته است و به دلیل حساسیت  قرارداد برای طرفین و اینکه بین دو بخش خصوصی است به بررسی بیشتری نیز نیاز دارد.

مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه املاک کشوری تصریح کرد: در صورتی که مستاجران از مالکان درخواست تمدید اجاره داشته باشند، آن‌ها باید تا دو ماه قرارداد خود را با همان شرایط قبلی و بدون هیچ گونه افزایش قیمتی در این بازه زمانی تمدید کنند.

رئیس اتحادیه املاک کشوری گفت: قیمت واحدهای اجاره‌ای در این ایام هیچ گونه تغییری نخواهد کرد و پس از این بازه زمانی, مالکان اجازه تغییر قیمت‌های اجاره و تمدید قرارداد را دارند، چرا که مالکیت در قانون محترم است و این مالکان هستند که برای اجاره واحدهای مسکونی خود تصمیم می‌گیرند.

حسام عقبایی نائب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران هم در ادامه با اشاره به اینکه هیچ یک از مالکان در این ایام کرونایی اجازه افزایش قیمت اجاره واحد مسکونی خود را ندارند، ادامه داد: مدت اجاره برای تمامی مستاجران تا دو ماه تمدید شده است و هیچ دادگاهی اجازه ارائه حکم برای تخلیه واحدهای مسکونی را ندارد.

وی تصریح کرد: نرخ های اجاره و خرید و فروش تسکین دهنده لازم را ندارند و پس از بحران‌ها همواره قیمت افزایش می‌یابد و این رشد قیمت‌ها متناسب با نرخ تورم در کلانشهرهاست و در شهرهای کوچک هم کمتر از نرخ تورم خواهد بود.

نائب رئیس اول اتحادیه املاک استان تهران خاطرنشان کرد که آمارهای اعلام شده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا حاکی از این است که نرخ تورم در فروردین بنابر سقف افزایش قیمت خواهد بود.

حالا با نگاهی اجمالی به بازار مسکن می‌توان در انتظار رخ دادن یک جهش قیمتی دیگر در این بازار بود، چرا که با رشد ۲۵۴ درصدی قیمت مسکن در سه سال گذشته، بازار اجاره ملک هم تلاش می‌کند تا حدی خود را با رشد قیمت خرید و فروش هم سو کند.

پر واضح است که امسال نیز همانند سال‌های گذشته با قصه تکراری افزایش نرخ مسکن روبرو خواهیم بود که این روند صعودی اجاره بها، قدرت کم اقتصادی مردم و خالی شدن هرچه بیشتر جیب آن‌ها، شهروندان پایتخت نشین را مجبور به کوچ کردن به شهر‌های اطراف کرده است، به طوری که هر ساله، تعداد متقاضیان رهن و اجاره مسکن در حومه شهر بیش از پیش افزایش پیدا می‌کند.

این‌ها صرفا بخشی از سناریوی تکراری اجاره بها در سال‌های اخیر است که حتی کوچک شدن و ملی شدن خانه‌ها نیز نتوانسته است آن گونه که باید به اقشار ضعیف و متوسط کشور کمک شایانی کند و هراس مردم از خرید سقف‌های بسیار گران، بحران اجتماعی است که تاکنون هیچ یک از طرح‌های خرد و کلان مسئولان ذی‌ربط برای این منظور نتوانسته اند پاسخگوی این نیاز مهم جامعه باشند.

گزارش از فاطیماه میرزایی دخت

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۰:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
مشکل در سبک زندگی خودمان است ، که البته این سبک زندگی ما حصل اجرای سیاستهای غلط اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی در دهه های پیشین توسط دولتمردان و قانون گذاران خودمان است . قبول کنیم که حتی اقشار ضعیف جامعه ، به نوعی سعی در ورود به فاز دلالی و کسب درآمدهای بادآورده از راههایی همچون خرید زمین وملک ( هر چند کم ارزش ) به قصد فروش به بهای بالاتر ، نموده اند و انگار نان دلال گری به مذاق همه مان ، مزه کرده
شما از مسکن و ملک بگیر و برو تا انواع واقسام کالاها ، موا غذایی ، مصالح و .... انصاف بدهیم ، جایی را میشناسید که واسطه و دلال درش نباشد ؟ ادارات و دستگاه های دولتی و قضایی هم آلوده اند چه برسد به بازار . در این میانه ، کارگران و زحمت کشان واقعی جامعه زیر فشار له شده اند . روش و منش اقتصادمان نیاز به درمان و اصلاحات اساسی دارد ، نوع نگاه ما در انتخابات ، نیاز به بازبینی دارد. وگرنه که ؛ از کوزه همان برون تراود که در اوست.
ناشناس
۱۲:۰۶ ۰۱ تير ۱۳۹۹
مقصر اصلی دولت است
ناشناس
۱۸:۲۹ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
متاسفم با این وضع گرانی
ناشناس
۱۶:۵۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما رفاه می خواهیم نه چیز دیگه ای.
محمد
۱۵:۰۱ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
عامل گرانی مسکن وارز وخودر و سکه و طلا خود دولت است بی توجهی به امورات مردم و کشور و عدم راهکار و برنامه مناسب برای حال و اینده کشور و چشم امید به خارج از مرزها
م
۱۵:۰۱ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
خسته شدیم از این همه مشکلات و گرانی ها
ناشناس
۱۴:۴۱ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
مشکلات دولت یا مجلس نیست مشکل اینکه ما نمی خواهیم با دنیا دوست بشیم.
پیشوا
۱۴:۰۳ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
فقط جوان ازدواج نکنید که بدبخت تر خواهی شد
من یه جون بیکار با۱۴ مدرک معتبر هستم بیکارم
قید ازدواج زدم....
ناشناس
۱۳:۵۵ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
بانک مسکن بزرگترین ربا خوار و باعث و بانی گرونی مسکن
ناشناس
۱۳:۵۰ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
برای دولت کاری نداره که همه ملت کد ملی دارن میتونه همه رو رصد کنه و جلوی تورم مسکن بگیره
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
باعث و بانی گرانی مسکن خود دولت میباشد اگر جلوی احتکار بگیره چند نفر از مفسدان اقتصادی رو در ملا عام اعدام بکنه وضعیت بهتر میشه و نظم و انضباط اقتصادی بوجود میاد
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
من واقعا نمیفهمم مسئول این بازار کیه آخه آدم باید از کی بپرسه چرا بدون هیچ دلیل و اتفاقی قیمت مسکن در دوماه باید متری 5_6 میلیون زیاد بشه بسه دیگه میری پایین شهر میبینی قیمت خونه ی 18 سال ساخت متری 7 میلیون نوساز متری 12 میلیون دیگه داریم دیوانه میشیم بابا نمیتونید کشورو اداره کنید استعفا بدید
جانم فدای رسول الله (ص)
۲۰:۵۵ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
میدونی چیه ؟ تو ایران کسی ک میخواد از راه حلال یه تیکه نون ببره سر سفرش باس عذاب و سختیو کمر شکنی بکشه خوب این طور از مردم هیچ وقت نمیتونن خودشونو بالا بکشن نمونش مثل خودم
ولی کسی که مال خوری میکنه، حروم خوری میکنه یا ، نون بنه های خدارو قطع میکنه ، همیشه تو این کشور شاهانه زندگی میکنه ....
آره عزیزم ایران اینطوریه ببینید حالو روز ما که اینطوریه وای به حال فرزندانمونو نسل آینده فکر کنید اونا چطور میخوان خودشونو بالا بکشن
کامی.سان
۱۸:۰۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
اگرواقعا بخواهند میشه این گونه مشکلات راحل کرد ولی نون تو اواره گیه ملته.۳۵ درصد ملت اجاره نشین هستند واگر بخواهند ایران معادن وزخایر زیادی داره مثل اقلب کشورها مشکل مسکن حل میشه هشتاد درصد دولت کمک کنه بییت درصد هم ملت.اگه بخواهند اینها امارهمه به همراه اسم عمه همه اونهاییکه بازار مسکن راقرق کردن رادارند.نمیدونم چرا ما همه چیزمون با دنیا فرق میکنه.به جون همدیگه الانه با پیشرفت علم وصنعت درمدت زمان کم خونه های خوبی تحویل میدهند.
جعفر
۱۷:۱۲ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
فقط خونه نیست .مگه میشه دوسال و نیم پیش خونه فروخت متری یک ونیم الان همون خونه متری ده میلیون .
یه مستاجر بدبخت
۱۶:۰۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما حرفها واعتراض هامونو به کی باید بگیم؟؟؟چقدر به مردم مظلوم ابران اینقدر باید ظلم بشه؟؟؟اخه چقدر گرونی بقران زندگی همه خراب شده همه گرفتارو بدبخت شدن بقران خداروخوش نمیاد ...بزارید دوتا ادم باسواد بیاد سرکار ومسولیت کنه
مهنار
۱۴:۴۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
الان دیگه با این وضعیت اجاره و رهن باید وام مسکن برای رهن و اجاره پرداخت کنن نه خرید چون با این پول وام مسکن فقط میشه خونه رهن و اجاره کردنه خرید. خدا به داد برسه
shayegan
۱۲:۱۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
آیا مسئولی هست که مانع ااااین همه بی سر وسامانی مسکن را بشود. مالکان میخاهند تماااااام مشکلات زندگیشون را با اجاره دادن حل کنند. .تا کی باید تحمل کنیم تا کی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
از وطن بری
۱۲:۰۳ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
مالکیت محترمه باشه ولی قوانینی یه کم بهتر ازقوانین باید باشه یانه؟!!
ناشناس
۱۱:۵۳ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
تو هیچ کجای دنیا مثل ایران به مستجر و قشر متوسط و پایین ظلم نمیشه.با پولی که اوایل سال97میشد خونه ای رو خرید الان همون خونه رو با همون پول باید رهن کنیم.تو شهرستانها قیمت ها از تهران هم بدتر شدن.مسکن مهر 6تا7برابر قیمتش رفته بالا.
منصور
۱۳:۰۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
اخه مشکل تنها مسکن نیست // سیاستهای غلط اقتصادیه
ناشناس
۱۶:۵۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
فقط سیاست های اقتصادی غلط نیستن خیلی از سیاست های کلان کشور دچار مشکل هستن و رفاه از مردم گرفتن.
ناشناس
۱۱:۱۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
هیچ‌کجای دنیا مثه اینجا نیست!!! افتضاحه!!
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
با روحانی تا 1400
رویا
۱۰:۵۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
من خودم مستاجرم ۱۴ ساله توی ایران که وطن منه یه مشت ازخاکش مال من نیست یعنی خدا این همه تبعیض رو نمیبینه هر سال برای جور کردن پول پیش عذاب دنیا و اخرت را کشیدیم
ناشناس
۱۳:۰۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
پس از مرگ چند متر از این خاک برای شما خواهد شد امید داشته باشید
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
بیایید در این ماه خدا دعا کنیم هر چه زودتر کمر آمریکا شکسته شود تا بحران های ایران هم خاتمه یابد.
ناشناس
۱۱:۳۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
بس کنید
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
فعلا که مسئولین کمر ما رو میشکنند ما بین اینها گیر کردیم و فقط مردم دارن تاوان میدهند بقیه در کاخهایشان هستند
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
واقعا خسته نمیشید دلال ها که همه جا نفوذ کردن پاین آوردن سود بانک‌ها که از اولش معلوم بود همه پولها رو میکشن بیرون میزنن تو کار طلا و دلار و خونه و پول پیشی که دیگه صاحب خونه ها دیگه نمی‌خوان واقعا اینا کار امریکاست
ناشناس
۲۰:۵۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
از منافق ها داریم ضربه می خوریم امریکا یک دشمن شفاف است که اگر منافق نداشته باشیم کاری از پیش نمی برد
م
۱۰:۴۶ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
7 ساله داره مردم عادی را نابود میکنه وفقط پولدارها پولدارتر میشن
متین
۰۹:۵۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدا کنه به داد ما مستا جرین هم برسن سر و سامانی به بازار اشوب مسکن بدن مثل بازار اشفته ماشین که ورود کردن به بازار مسکن و اجاره بها ورود کنن ما که دیگه خسته شدیم
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
با سلام
واقعا اجاره بهای خانه و در کل تهیه مسکن این روزها خیلی خیلی سخت شده ، فکر نکنم در هیچ کشوری مثل ایران اینقدر بی بندباری در قیمتها باشد و نرخ قیمت خانه یا اجاره بها را املاکی ها یا صاحبخانه ها تعیین کنند ای کاش یک مرجع قانونی برای قیمت گذاری داشتیم. ای کاش قانونی داشتیم که اجازه نمی داد دلالان بر مردم اینقدر فشار بیاورند. ای کاش قانون محکمی داشتیم تا به کسانی که چندین خانه یا قطعه زمین دارند اینقدر اجازه جولان دادن نمی دادند و طبق قانون اگر کسی قطعه زمینی دارد باید تا عرض شش ماه آن را بسازد و اگر نه زمین را باید پس دهد . ای کاش ای کاش و ای کاش....
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
جای تاسفه
ناشناس
۰۹:۳۱ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
سیاست های منطقه ای که عامل تحریم در کشور هستن باید برگزاری یک رفراندوم تعیین تکلیف بشن که آیا ببینن ۸۳ میلیون ایرانی از این اقدامات راضی هستن یانه؟! آیا مردم رفاه می خواهن یا حضور نیابتی در کشورهای منطقه را؟!
ناشناس
۱۳:۰۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
تعداد اندکی مسئولین که همه گی در رفاه کامل هستند و فقط بلدن بگن فشار طاقت بیارید جای ما دارن تصمیم می گیرن
اگر زیانی هم باشه برای ما است اونها فقط به فکر منافع خودشون هستند
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
آخه ما چه گناهی کردیم آقا خواهشاً یه مکانی تو اطراف مجلس و ریاست جمهوری و قوه قضائیه بزارید مردم به عنوان یک آزادی بیان بیان حرفشونو بزنن.
ناشناس
۱۳:۲۷ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
اگه این طرح اجرا بشه خیلی خوبه
ناشناس
۲۰:۵۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
گناه شما خیلی بزرگ
چرای به این دولت رای دادی
رضا مهدوی
۰۹:۰۸ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام هیچ قانونی بین مستاجر و صاحب خانه وجود ندارد و افزایش مقدار اجاره بها دادخواهی صاحبخونه است خیلی از شهرستانها وسایل جمع کردن دارن از تهران میرن و افخانیها هم فقط برای زنده ماندن در ایران ماندن کار میکنن چون پول کشور در افغانستان پشیزی ارزش نداره البته اگر به صاحبخانه هم بگی چرا اجاره خانه را زیاد کردی خیلی راحت گرانی تورم بهانه میکنه البته فقط اجاره خونه نیست که داره بی مهابا افزایش پیدا میکنه بلکه گرانی در کل مملکت به صورت افسار گسیخته در حال پیشروی .و به گفته وزیر نفت گرانی تا جای افزایش پیدا میکنه که مردم تحمل کنن ولی گرانی این روزها از تحمل مردم هم خارج شده نا کجا پیش ببره دلالهای مردم تصمیم میگیرن انگار اصلن دولتی نداریم که حداقل کمی در مقابل دلالان مقاومت کنه خدا آخر عاقبت همه را به خیر بکنه الهی امین خیلی ها در زیر گرانی له شدن ولی کو یاری کننده و دولت هم هیچ برنامه ای برای مقابله با گرانی و اداره کشور نداره اصلن معلوم نیست میخواد چه کاری برای کشور انجام بده