به گزارش خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درحال حاضر بسیاری از دختران و پسرانی که بخواهند ازدواج کنند به این درک رسیده اند که برای بهتر شروع کردن یک زندگی مشترک نیازمند راهنماییهای یک مشاور هستند.
متاسفانه در کشور ما زوجها خیلی وقتها اطلاع کافی از مشاورههایی که مشاوران در اختیار آنها میگذارند، ندارند، یا گاهی احساس میکنند، چون به حد مطلوبی از استقلال مالی و خانوادگی رسیده اند، میتوانند بدون مشورت با افراد دیگر بهترین انتخاب را داشته باشند.
از طرفی آمارهای نگران کنندهای که درباره طلاق زوجین هرساله ارائه میشود حاکی از آن است که ۵ سال اول زندگی مشترک با فراز و نشیبهایی همراه است که در این بین آمار طلاق را روز به روز بیشتر میکند. به همین دلیل است که بحث نیاز جدی به مشاوره قبل از ازدواج برای زوجهای جوان مطرح میشود.
نکته قابل توجه این است که مشاورههای قبل از ازدواج به یک فرآیند تخصصی تبدیل شده و در همه جای دنیا مرسوم است. اهمیت این مشاوره زمانی مشخص میشود گه انسانها از یکدیگر شناخت کافی ندارند، بنابراین به منظور دستیابی به این شناخت برای ازدواج به کمک مشاور نیاز دارند. محققان معتقدند که مشاوره قبل از ازدواج آن قدر اهمیت دارد که انسان برای آن وقت زیادی بگذارد.
تا جایی که مازیار جلوه روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،اظهار کرد: با توجه به افزایش میزان طلاق، متارکه و روابط نابسامان عاطفی، یکی از ضرورتهای اساسی در عصر حاضر مشاوره پیش از ازدواج است.
او گفت: در این نوع مشاوره، طرفین یعنی دختر و پسر مورد ارزیابی بالینی و روانشناختی قرار میگیرند.
جلوه با بیان اینکه زوجین در مشاوره پیش از ازدواج از لحاظ سلامت روانی بررسی میشوند، افزود: معمولا این بررسی با انجام مصاحبه توسط مشاور یا روانشناس و همچنین با اجرای آزمونهای روانشناسی صورت میگیرد.
این روان شناس با بیان اینکه انجام مشاوره پیش از ازدواج علاوه بر سنجش سلامت روانی، موجب شفافیت تفاوتها و شباهتهای زوجین میشود، تصریح کرد: اگر تفاوتها دیده نشوند، منجر به ایجاد اختلاف و مشکلات فراوان در طول زندگی زناشویی خواهند شد.
او ادامه داد: زوجین اغلب در زمینههای فرهنگی، عقیدتی، فکری و ... با یکدیگر تفاوت دارند، البته افراد میتوانند با انجام مشاورههای پیش از ازدواج، نحوه سازگاری و حل تفاوتها را نیز بیاموزند.
این روان شناس بیان کرد: چنانچه هر کدام از طرفین از نظر روحی و روانی نیازمند مداخله بالینی باشند، توصیه میشود که قبل از ازدواج به روان درمانی بپردازند.
او افزود: به عنوان مثال هر گونه علائمی که دال بر افسردگی، وسواس، اضطراب، پرخاشگری، اعتیاد و ... در زوجین باشد، در زمان مشاوره مشخص میشود..
جلوه افزود: هدف نهایی مشاوره پیش از ازدواج، این نیست که مراجعان در انتظار پاسخ مثبت و یا منفی مشاور باشند، چرا که نقش روانشناس در این جایگاه تنها کمک به ایجاد یک بینش عمیقتر نسبت به رابطه است و او میخواهد راه را برای اتخاذ مهمترین تصمیم زندگی هموار و شفاف کند.
بیشتربخوانید: چرا مشاوره پیش از ازدواج اهمیت دارد؟
لازم به ذکر است؛ کارشناسان زیادی هم توصیه میکنند که زوجهای جوان قبل از آغاز زندگی مشترک حتماً از مشاور معتمد مشورت بگیرند. اما گاهی مشاوره رفتن برای دختر و پسرهای جوان گران تمام میشود. زوجهای جوانی که در این روزها با هزار دغدغه و وضعیت بد معیشتی تصمیم میگیرند ازدواج کنند علی القاعده پول زیادی را نمیتوانند برای جلسات مشاوره خرج کنند چرا که با توجه به ذهنیتی که افراد جامعه ما درخصوص جلسات مشاوره دارند، مشاوره رفتن جوانان امری لوکس تلقی میشود.
در تماس با چند مرکز مشاوره در چند نقطه مختلف شهر تهران متوجه شدم حداقل مبلغی که یک زوج برای مشاوره پیش از ازدواج باید پرداخت کنند برای یک جلسه یک ساعت و نیمه بین ۲۷۰ تا ۵۵۰ هزار تومان متغیر است که با در نظر گرفتن نیاز به حداقل ۳ تا ۶ جلسه برای هریک از زوجین این رقم به چند برابر میرسد که با این اوصاف باید برای یک دوره مشاوره هر دو طرفین بیش از یک و میلیون و ۵۰۰ هزار هزینه کنند؛ هزینهای که هرچند پایه و ضروری است، اما ضرورت آن به اندازه میوهآرایی سفره عقد و بادکنک آرایی در نظر برخی زوجها نیست و غالبا زوجین از آن صرف نظر میکنند. البته گاهی این اعداد و رقام مطرح شده از جانب دفاتر مشاوره خیلی بیشتر از مبلغ مصوب شده هر سال است.
آن چیزی که این روز ها بسیار حائز اهمیت است این است که با وجود شیوع ویروس کرونا در کشور بسیاری از مراکز مشاوره مخاطبان خود را برای گرفتن مشاوره به صورت تماس تصویری(آنلاین) و یا تماس تلفنی تشویق می کنند که این روند نه تنها هزینه ها را کاهش نمی دهند بلکه نه کیفیت یک مشاوره حضوری را دارد نه اینکه قیمتی کمتر برای مشاوره گیرندگان داشته باشد بلکه با همان قیمت هایی که برای هر جلسه مشاوره حضوری دریافت می شود برای این جلسات نیز از زوجین جوان پول گرفته می شود.
در تماس با برخی از این مراکز راهکار بهرهمندی از خدمات بیمهای ودارا بودن بیمه تکمیلی عنوان شد که فرد بتواند بخشی از هزینه خود را از بیمه بگیرد که البته این موضوع سال هاست توجهی به آن نشده است که جایی که سازمان تأمین اجتماعی بارها اعلام کرده است: تاکنون هیچ خدمات بیمهای برای امور روانشناسی و مشاوره ارائه نکرده است و بارها قولهایی برای تحت پوشش قرار گرفتن خدمات مشاوره زیر نظر خدمات بیمهای داده شده است که درحال حاضر هیچ یک از آنها عملی نشده است.
اما درحال حاضر دفاتر خدمات مشاورهای هر ساله با افزایش تعرفهها قیمتهای مصوبشان نیز افزایش پیدا میکند و این درحالی است که مبالغ تصویب شده برای یک زوج جوان غالبا زیاد است و آنها توانایی پرداخت آن را ندارند. تا جایی که تعرفه روانشناسی و مشاوره در سال ۱۳۹۸ نسبت به تعرفه سال ۹۷، ۲۰ درصد افزایش یافت و تعرفه کارشناسی ارشد ۷۲ تا ۸۲ هزارتومان و دکتری از ۱۰۵ هزار تومان به ۱۶۵ هزار تومان رسید.
درباره تعرفه خدمات روان شناسی در سال ۹۹ بهزاد وحیدنیا مدیرکل دفتر امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: پیشنهادات برای افزایش تعرفه در سال ۹۹ اعلام شده است، اما هنوز مشخص نیست که تعرفه در سال جدید چه قدر میشود.
او با بیان اینکه در حال حاضر منتظر اعلام نتیجه از سوی سازمان حمایت از حقوق مصرف کنند هستیم، گفت: حتی مشخص نیست که قرار است چند درصد تعرفه روانشناسی نسبت به سال قبل افزایش پیدا کند.
بهرحال به نظر نمیرسد دختر و پسری که در آستانه ازدواج، مشتاق با هم بودن هستند و البته با توجه به مخارج سنگین ازدواج دوست دارند در همه هزینهها صرفه جویی کنند، به مشاورانی با این دستمزدها مراجعه کنند و برای مهمترین تصمیم زندگی شان هم پول خرج کنند.
در مورد طبقات متوسط و ضعیف جامعه هم که این مخارج چیزی اضافی و غیرضروری به نظر میرسد. البته با توجه به برخی محدودیتها این مساله گریزناپذیر به نظر میرسد. برخی افراد توانایی زیادی در مخفی کردن عیوب خود و پنهانکاری دارند و با توجه به زندگی مجزا زوجها کمتر این مسائل بروز میکند که وجود یک مشاور و فردی با تجربه میتواند در این شناخت به فرد کمک زیادی کند.
انتهای پیام/
آدمی که دین نداره و از خدا نترسه هرچی بگی ازش بر میاد.
دلیلشم اینه که همه چیز گرونه هم پول کرایه مطب هم پول منشی و ...
اینده تان باشید تا زندگی شیرینی ان شاء الله داشته باشید.