سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

پای درد و دل کارگرانی که کرونا بیکارشان کرد/ قرارداد‌هایی که یک شبه پاره شدند

کارگرانی که به هر دلیلی بیکار می‌شوند، تا مدت‌ها در معرض آسیب‌های مختلف جامعه هستند.

 

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اول مه ۱۸۶۸ کارگران آمریکایی در اعتراض به ۱۴ ساعت کار، اعتصابات سراسری کردند و خواستار ۸ ساعت کار به جای آن شدند. در پی این اعتراضات پلیس آمریکا عده‌ای را به گلوله بست و کشت و از آن روز به بعد ۱ مه یا ۱۱ اردیبهشت ماه در سراسر دنیا با نام روز کارگر گرامی داشته می‌شود و کارگران برای مطالبات خود راهپیمایی برگزار می‌کنند.

حالا با گذشت سال‌ها از این حادثه ۸ ساعت کار روزانه برای کارگران تثبت شده، اما نگاهی به اوضاع رفاهی و معیشتی کارگران و نوع انعقاد قراردادهای آن‌ها با کارفرمایان نشان می‌دهد، تثبیت ۸ ساعت کار برای کارگران تنها گوشه‌ای از حقوق آن‌ها بوده که به رسمیت شناخته شده است.

حقوق بر باد رفته کارگران

قرارداد‌های سفید امضا، قرارداد‌های ۹۰ روزه، دور زدن بیمه توسط کارفرما، تحمیل اضافه کار، خودداری از پرداخت اضافه کار، کارمند بودن هنگام پرداخت عیدی و کارگر بودن هنگام تعیین دستمزد و کاهش ارزش کار کارگر در مقایسه با رشد تورم و سکه، طی ۲۰ سال گذشته، بخشی از سایر حقوق نادیده گرفته شده کارگران است.

تازه این موارد شامل کارگرانی است که در کارگاه‌های ثبت شده تأمین اجتماعی کار می‌کنند، در غیر این صورت برای کارگرانی مانند کارگران فصلی و افرادی که در میادین منتظر مراجعه مردم هستند، خبری از هیچ کدام از این موارد نیست.


همان کارگرانی هم که در کارگاه‌های ثبت شده فعالیت می‌کنند، در صورت تعدیل نیروی کارگاه و یا تعطیلی آن باید به دنبال کارگاهی جدید برای کار باشند و اگر بخواهند در مدت جستجو از حقوق بیکاری استفاده کنند، فقط برای همان یک بار است و در صورت بیکاری دوباره هیچ حمایتی از آن‌ها نمی‌شود.

بخشی از کارگران ایرانی در روز‌های پایانی سال ۹۸ در حالی که فرا رسیدن نوروز را روزشماری می‌کردند، ناگهان با آمدن کرونا و تأثیر آن بر بازار کالا‌های مختلف تمام آرزو‌های آخر سالشان نقش بر آب شد و زخم‌های تازه‌ای بر معیشت آن‌ها نشست.


بیشتر بخوانید: بازنشستگی پیش از موعد کارگران دارای مشاغل سخت و زیان آور


کارگری که در یکی از کارگاه‌های تولید پوشاک کار می‌کرد، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: از اوایل اسفند با آمدن کرونا به ایران، حضور مردم در بازار کاهش یافت و فروشندگان پوشاک دیگر اجناس جدید نخریدند و اجناسی هم که فروش نرفته بود مرجوع کردند.

او افزود: در این شرایط کارگاه تولیدی ما درآمدی نداشت و از همان ابتدای اسفند به ما اعلام کردند که دیگر در کارگاه حاضر نشویم.

این کارگر بیکار شده، ادامه داد:، چون کارگاه به مشکل مالی برخورده بود، حقوق اسفند و عیدی آخر سال ما را هم ندادند.

او ادامه داد: وقتی که کار می‌کردم، از ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان حقوق، ۷۰۰ هزار تومان کرایه خانه می‌دادم و از وقتی که بیکار شده‌ام، تمام پس انداز خود را بابت اجاره خانه و مخارج ضروری داده‌ام و حالا که این پس انداز به اتمام رسیده، در تأمین غذا هم دچار مشکل شده ایم، در حالی که اگر کار بیابم، مشکلاتم را حل می‌کنم.


شکی نیست که اگر کارگران نباشند و با اکتفا به حقوق اندک، پای دستگاه‌های تولید کار نکنند، دستگاه‌ها خودشان نمی‌توانند کار کنند و چرخ‌های تولید کشور از حرکت می‌ایستد و کشوری هم که تولید نداشته باشد، کشوری وارد کننده و مصرف کننده کالا‌های خارجی خواهد بود، که ثروت خودش را خارج می‌کند.

البته در کشور ما فرهنگ همدلی مردم سبب شده تا اقشار آسیب دیده از کرونا مورد حمایت قرار بگیرند تا میزان آسیب‌ها کاهش یابد.

سایر مشکلات کارگری نظیر قرارداد‌های سفید امضا و یا کار بدون حق بیمه از مشکلاتی است که در شرایط غیر کرونایی هم وجود دارد و نیازمند نظارت‌های دقیق ماموران وزارت کار بر روی فعالیت کارگاه هاست.

لزوم رسیدن به تقدم میزان دستمزد به اصل کار

هدف از کارکردن، گرفتن دستمزد است و در طول تاریخ چانه زنی بر سر میزان دستمزد رایج بوده است. اما کمبود بستر کار کردن در دوران کنونی شرایطی به وجود آورده که اصل کار کردن نسبت به میزان دستمزد در اولویت قرار گرفته و به مراتب از کارگران این جمله را می‌شنویم که شما من را جایی مشغول کن، دستمزدش مهم نیست.


این وضعیت، پیام آور زوال فرهنگ تولید توسط سرمایه داران است. وقتی که سرمایه داران، پول‌های خود را در مسیر تولید قرار دهند، چند دستاورد دارد. یکی اینکه تولید داخلی، مانع خروج ارز از کشور و تقویت پول ملی خواهد شد و دوم اینکه برای افراد جویای کار فرصت کار کردن فراهم می‌شود و هنگامی که افراد یک جامعه بتوانند به راحتی کسب درآمد کرده، تشکیل خانواده می‌دهند و روح شادی و نشاط بر جامعه حاکم می‌شود.

متاسفانه همه افراد جامعه کارگری، برای اینکه کارگری نکنند، توانایی حرفه آموزی ندارند و در این مسیر با مشکلاتی مانند، نداشتن سرمایه، بالا بودن سن و نداشتن روابط صنفی مواجه هستند.


از همین رو در خوش بینانه‌ترین حالت افراد بیکار خانه نشین می‌شوند و اگر اهل مطالعه و کسب علم و تجربه دیگران باشند، کتاب می‌خوانند و اگر نباشند، موبایل به دست می‌گیرند و سرگردان شبکه‌های اجتماعی می‌شوند.

سود بانکی در تضاد با سیاستهای تولید ملی

متاسفانه سرمایه داران نفع فردی را به نفع اجتماعی ترجیح می‌دهند و پول‌های خود را در مسیر خرید زمین و مسکن و انتظار برای گران شدن آن سرمایه گذاری می‌کنند و عده‌ای دیگر هم شریک ربا خواری بانک‌ها می‌شوند و ترجیح می‌دهند، بدون اینکه نفعی برای جامعه داشته باشند، در پی خوشگذرانی باشند و هزینه‌های آن را از سود بانکی دریافت کنند.

حال آن که پایین آوردن سود بانکی از سوی دولت، تا حدودی می‌تواند محرک فعالیت‌های تولید شود.

در آن شرایط سرمایه داران ناچار خواهند بود، سرمایه‌های خود را به جایی ببرند که سود بیشتری دارد و در این مسیر ناگزیر یا به سمت ایجاد کارگاه‌های تولیدی و یا ساخت مسکن می‌روند که در هر دو مورد نیازمند به کارگیری کارگران خواهد بود.

اگر دولت سیاستگذاری مناسب نکند و منتظر باشد که سرمایه گذاران خودشان ایجاد کارگاه‌های تولیدی را به گرفتن سود بانکی ترجیح دهند، باید منتظر ورشکستگی بانک‌ها باشیم و اگر این شرایط ادامه یابد شاهد بیکاری بیشتر کارگران خواهیم بود و تضمینی نیست که هیچ کدام از آن‌ها به سمت بزهکاری‌های اجتماعی نروند.

متاسفانه بسیاری از مشکلات اجتماعی نظیر افسردگی، قاچاق، طلاق، اعتیاد و کودکان کار حاصل بیکاری هستند که راه حل آن سیاستگذاری مناسب دولت و ارج نهادن به جایگاه کارگران است.

گزارش از علی کاظمی

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۸
در انتظار بررسی: ۰
مهدی
۲۱:۲۷ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
کارگرهای آمریکایی اگه کار نداشته باشند خونه ماشین و حقوق های چند ده میلیونی دارند
T
۱۶:۲۳ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
چه جوری طرف دار کارگر ایرانی باشن اکثرا کارگر ایرانی کارش رادرست انجام نمی دهد در واقع به بهانه های مختلف از کارگردن شانه خالی میکن
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
بنده کارگر قراردادی بودم آن هم به عنوان جوشکار ومونتاژ ونصب قطعات سنگین در ارتفاع ۱۵۰ متری کولینگ نیروگاه الان از کار بیکار شدم بادو تا خواهر یک پدر پیر که ۸۲ سالشه و۳نفر خودم چرا یک شبه من تعدادی از همکارانم رو تصویه دادن از بیرون کارگر مبتدی اوردند که هیچ کدام تخصص کار ما را ندارند هیف اون همه زحمتهایی که در طول این چندین سال کشیدیم الان شما باید طرفدار کارگر ایرانی باشید یا....
T
۱۶:۱۰ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
چون اکثرا کارگر ایرانی از زیر کار در میره به بهانه های مختلف
M
۱۶:۲۳ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
چه جوری طرف دار کارگر ایرانی باشن اکثرا کارگر ایرانی کارش رادرست انجام نمی دهد در واقع به بهانه های مختلف از کارگردن شانه خالی میکن
ناشناس
۰۶:۵۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
دولت برای وضعیت قیمت مسکن و رهن و اجاره از پارسال تا الان برای مردم چه کرد؟! باز تابستان و باز همان مشکلات صاحبخانه ها و املاکیها!
حنانه
۰۶:۰۲ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
من ی مهندسم وقتی از تولید کننده و کار آفرین حمایت نشه هزار تا مجوز و کاغذ بازی داشته باشه یه مجوز رو تو ی شهر دو ماهه بگیرن تو ی استان دیگه شش ماهه و منظور دولت از حمایت از تولید وام های ربوی باشه با بازپرداخت فوری صنعت و کار و کارگر و ... در نهایت جامعه باید این آسیب ها رو متحمل بشه.
Ali
۰۰:۴۵ ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
من کارگر چایخانه هستم ازبهمن ماه تعطیلیم 1فرزندهم دارم
این حرفاروزدی مثلا چی بشه خب تو تلوزییون نشون بده کامنتارم همینطور ببین وضع مملکت چطوره ا
کارگر
۲۱:۲۲ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
چطوردرتقویم باد صبا یازده اردیبهشت روزجهانی کارگر مناسبتی وجودندارد لطفا اصلاح شود باتشکر
محسن مهوری حبیب آبادی خادم المهدی عج
۲۱:۱۸ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم ، واما بعد
فقط و فقط و فقط قانون شفافیت مجلس در مجلس شورای اسلامی ایران اجرایی شود همه قوانین هم قانونی صحیح و اصلاح خواهد شد انشاالله انشاالله انشاالله از جمله قانون کار و کارگر و بازنشستگان ووو..ادرکنی یا صاحب الزمان(عج)،
ehsan
۲۰:۱۲ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدایی به ما نگین کارگر چون در کشورهای دیگه میبینیم کارگر چجور زندگی راحتی دارن.
ناشناس
۱۹:۲۷ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
به نظر من به جایی که چند نفر رو استخدام رسمی کنید و حقوق چندین ملیونی بهشون بدید کلا رسمی ، پیمانی ، قراردادی و ... را حذف کنید و به همه به مقدار مساوی مثلا ۴ ملیون بدید اینجوری پولی که متعلق به دولته و به دست یک عده محدود میرسه گیره افراد بیشتری میاد و اشتغال زایی میشه و هم فاصله طبقاتی بین افراد جامعه از بین میره
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
این بانکها واقعا مردم رو بیچاره کردند الان هر ده قدم که راه بروی یک شعبه بانک میبینی با کلی هزینه و کارمند اگر بانکها اینقدر زیاد نبودند پول وارد چرخه تولید میشد.
حمیدرضا
۱۸:۵۱ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام تکلیف ماکه کسی نداریم قبلا لااقل بچهامهدمیزاشتیم میرفتیم سرکاردونفرباهم خرج زندگی میدادیم ،حالاکه جایی نیست که بچهابشه سپردانقدرم درآمدنداریم که بخوایم رستاربگیریم ،فقط نشستین اون بالافکرمردم بیچاره نیستین ،یه تومن فقط آدم بتونه باهاش پول اجاره ردکنه
ناشناس
۱۸:۰۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
یا فارس الحجاز یا ابا صالح المهدی ادرکنا
افلا تعیننا حتّی نعلم انّ لنا اماما یرانا و یغیثنا.
یاصاحب الزمان ما را دریاب. آیا به فریاد ما نمی رسی، تا بدانیم امامی داریم که ما را همیشه مدّنظر دارد و به فریاد ما می رسد؟
ناشناس
۱۷:۳۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
فعلا کارمندان و بازنشسته ها وضعشون خیلی خوبه هرچند که خیلی کار مهمی نکرده اند
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
دو فرزند بیکار در خانه ......امیدوارم خداوند تحمل روزهای سخت و رنج آور را از ما نگیرد..
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
به خدا واگذار می کنم .
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
به خدا واگذار می کنم .
ناشناس
۱۳:۴۰ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
ما قبل کرونا مشکل داشتیم الان بیشتر
ندا
۱۳:۱۳ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خب الان چی شد؟ این مطلب واقعا دردی ازمون دوا میکنه؟ من تو پارک آب و تاب قم مشغول به کار بودم و از اول اسفند بیکار شدم خیلیا مثل من این بلا سرشون اومده. شوهرمم کارش آزاد بود اونم بیکار شد. یه کاری برای ما بکنید، با این تورم چطور میشه زندگی رو چرخوند؟
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
مگه این مردم بداد هم بر سن کسی به فکر نیست
ناشناس
۱۹:۲۸ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
چرا همش مردم به هم کمک کنن پس مسئول واسه چیه؟
ناشناس
۱۳:۰۵ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
دولت تدبیر کجاست؟ !
ناشناس
۱۲:۵۳ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
از قشر مظلوم وبی دفاع کارگر کسی حمایت نمی‌کند وبه معنای واقعی حق وحقوق آنها ضایع می‌شود،،، فردی با15 سال سابقه کار براحتی اخراج می‌شود ونهایت اینکه 36 ماه بیمه بیکاری بگیرد دریغ از اون عمر جوانی که تو15 سال به هدر رفته
ناشناس
۱۲:۳۵ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
کارگر یعنی هیچ ، برای هیچ کس هم مهم نیست .
فقط معیشت کارمندان و علی الخصوص فرهنگیان زحمتکش دغدغه و مشکل کشور است .
اللهم عجل لولیک الفرج .
بهادر
۱۲:۳۳ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
به نظرم در شرایط کنونی اگر سود بانکی کم شودهیچ پولی روانه تولید نمشودمردم با100تا200که نمتونن تولیدی بزنن پر سود ترین کار خرید دلار وطلاودر صورت مبلغ بالاتر خرید ملک همیشه بحث تولید پیش میاد ولی در عمل هیچ کس با توجه به ورشکستگی کارگاهای تولیدی جرات سرمایه گذاری نداره فقط در حد حرف وشعار همیشه صحبت میشه.
ناشناس
۱۲:۳۰ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
بیشتر کارفرماها هنوز حقوق کارگر مانند چند سال پیش حساب می‌کنه تازه اضافه کاری کمر شکن بدون درآمد
ناشناس
۱۲:۱۷ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
یکی از شرایط تولید روابط حسنه با دیگر کشورهاست
ناشناس
۱۲:۱۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
گفتید که سود بانکی را کم کردین تا پولها از بانک خارج و در بازار تولید استفاده شود که این پولها از بانک خارج شد اما در بازار آزاد با سودهایی سی تا چهل درصد به مردم داده میشود بازار اجاره بها را بهم زدید و صاحب خانه ها پول پیش نمیگیرند و ارزش پول مستاجر کارگرپیش صاحب خانه ها پایین آمده و این خود یک مشکل بزرگ برای کارگران شده مشکل کشور اختلاس فساد و بیت المال را بیتل شخصی شده و پول چاپ کردن در سیستم حکومتی
ناشناس
۱۲:۰۷ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
شما گفتید کرونا باعث بیکاری مردم شده چند دهه است کشور با سیل بیکاران روبه رو است یعنی ما چند دهه دچار کرونا بودیم
صیفی
۱۱:۵۳ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
پیمان کار پدر کارگر در اورد حق حقوق گارگر مثل اب خوردن می خوره هیچ کسیم نیست به داد ما برسه
مسعود
۱۰:۴۶ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
وقتی افغانی ها از ایران مهاجرت کنند ببین دیگه وضع چطوره دیگه ....
ناشناس
۱۰:۳۵ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
گزارش خوبی بود ولی همه مشکلات و نگفتی
ناشناس
۱۰:۲۹ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدایاخودت به فریادشان برس البته خیرین هم اینجا باید بیان وسط
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
خیرین چکار کنن مگه به چند نفر میتونن کمک کنن؟ مثلا من خودم نیاز مندم تا همین لحظه از عمرم حتی یک نفرم بهم کمک نکرده ، بعضی ها فکر میکنند کسی که نیازمنده یا باید گدایی کنه یا باید تو داهات بشینه
ناشناس
۰۸:۴۸ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
اقا همدلی کار بسیار خوب و پسندید است ولی اگر همان حق حقوق کاگران را کارفرمان بدرستی پرداخت میکردند توی این سالیان فقط نیاز بود که به خانواده های که از کار افتاده هستند کمک کرد کاری که وظیفه دولت جهت نظارت بر کارفرمایان برای پرداخت حقوق درست و واقعی که نکرد.
ناشناس
۰۸:۳۴ ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۹
متاسفانه به کارگران به چشم برده نگاه میشه و حتی افراد با تحصیلات بالا نیز مجبور به این بردگی هستند. جوان ها باید سعی کنند روی پای خودشان بایستین و امیدی به شرکت ها و دولت ها و دیگران نداشته باشند.