سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اشتغالزایی صنعت پسته برای یک میلیون نفر در کشور

مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از اشتغالزایی صنعت پسته برای حدود یک میلیون نفر در کشور خبر داد.

به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مقاله علمی سید مهدی سیدی مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، و عضو شاخه زیست شناسی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و جمعی از همکاران وی در مجله معتبر "Scientific Reports" منتشر شد که یکی از زیر مجموعه‌های دسترسی آزاد Nature Publishing Group است.

در این مقاله که در مقدمه به خواص "پسته"، ارزش اقتصادی و لزوم کشت علمی این محصول با ارزش اشاره کرده است؛ این موضوع عنوان شده که پسته با کسب رتبه نخست در بین محصولات صادراتی بخش کشاورزی کشور، همواره به عنوان یکی از محصولات عمده صادراتی و ارز آور مطرح بوده است.

این مقاله می‌افزاید: آخرین آمار‌ها نشان می‌دهد پسته به عنوان مهم‌ترین محصول باغی کشورمان در سال ۲۰۱۷ میلادی با ۴۲۹۵۳۵ هکتار سطح زیر کشت و ۵۷۴۹۸۷ تن محصول تولید شده در میان کشور‌های اصلی تولید کننده پسته توانسته رتبه نخست را به دست آورده است. علاوه براین، صنعت پسته بصورت مستقیم و غیر مستقیم برای حدود یک میلیون نفر در کشور اشتغال ایجاد کرده است.

در بخش دیگری از مقاله نگاشته شده توسط سیدی و همکاران او با اشاره به این موضوع که گونه‌های مختلف پسته ارزش اکولوژیکی خاصی دارند، این موضوع نیز مورد اشاره قرار گرفته که درخت پسته با استقرار بر روی زمین‌های معمولاً شیب دار کوهستانی و مناطقی که گیاهان دیگر توان تحمل شرایط سخت زیست محیطی آن را ندارند، نقش ارزشمندی را در حفظ تعادل زیست بوم «اکوسیستم» و تلطیف هوا و تثبیت شن‌های روان ایفا می‌کند. این مقاله می‌افزاید؛ از نظر اهمیت تغذیه‌ای میوه پسته در میان آجیل‌ها، بالاترین سطح γ- توکوفرول، ویتامین K، فیتواسترول‌ها، گزانتوفیل‌ها، برخی مواد معدنی مانند (Cu، Fe و Mg)، ویتامین‌های B۱ و B۶ و تیامین را دارا است و همچنین پسته دارای آهن فراوان و چربی‌های مفید غیراشباع است.


بیشتر بخوانید: جهش اقتصادی در پرتو تحول در فرهنگ، علم و فناوری و اقتصاد دانش بنیان


در ادامه مقاله نگاشته شده توسط سیدی و همکاران وی، ضمن اشاره به این موضوع که تعداد کشور‌های تولیدکننده پسته در جهان محدود است، این نکته نیز مورد اشاره قرار گرفته که پسته تولیدی کشورمان مشتریان زیادی در خارج از کشور دارد و برای تداوم ارزآوری قابل توجه این محصول اقتصادی و با توجه به این نکته که برخی اقتصاددانان بر این باورند که پسته می‌تواند جایگزین نفت در اقتصاد ایران شود، توسعه کشت علمی و اقتصادی پسته برای غلبه بر رقبای اصلی ایران در این حوزه از جمله آمریکا ضروری به نظر می‌رسد.

این مقاله با تاکید بر استفاده از روش‌های متنوع از جمله کشت بافت، انتخاب به کمک نشانگر، میکوریز و آفت کش برای مطالعه در سطوح مختلف فیزیولوژی، مولکولی و ژنتیکی در مورد پسته این موضوع را نیز مورد تاکید قرار داده است که علی رغم ارزآوری پسته برای کشور، این صنعت با مشکلاتی روبروست که مهمترین این مشکلات کاهش محصول ناشی از تغییرات آب و هوایی و تنش‌های خشکی و شوری در باغات پسته هستند.

در بخش دیگری از این مقاله علمی با استفاده از تکنیک‌های جدید توالی یابی موسوم به نسل جدید توالی یابی (NGS) یا توالی یابی در مقیاس وسیع، برای اولین بار به توالی یابی و مطالعه ترانسکریپتوم پسته و ساخت توالی رفرنس برای lncRNA‌های این گیاه پرداخته شده و در این زمینه ۵۳۲۲۰ ترانسکریپت شناسایی و معرفی شده اند. در ادامه، پس از بررسی و شناسایی lncRNA‌ها و miRNA‌ها در مقیاس وسیع، سعی شده عوامل تنظیمی دخیل در پاسخ به تنش شوری در این گیاه همراه با نگرش مقایسه‌ای بین ژنوتیپ‌های حساس و متحمل بررسی شود.

گفتنی است در این پژوهش از روش‌های ابداعی برای تعیین عملکرد lncRNA‌ها استفاده شده که می‌تواند به عنوان الگو در سایر گیاهان غیر مدل نیز استفاده شود و علاوه بر این، این مقاله اطلاعات دقیق و ارزشمندی را از مسیر‌های مولکولی و شبکه‌های تنظیمی در گیاه پسته در پاسخ به تنش شوری ارائه می‌دهد.

داده‌های ارائه شده در این مقاله شامل ارائه توالی رفرنس برای lncRNA ها، شناخت مسیر‌های تنظیمی این گیاه تحت تنش شوری، معرفی lncRNA‌ها و miRNA‌های دخیل در پاسخ به تنش شوری و شناسایی توالی‌های SSR برای طراحی نشانگر‌های مولکولی غربال کننده گیاهان پسته متحمل به شوری می‌تواند مسیر را برای مطالعات آینده روی این گیاه اقتصادی هموار کند.

در پایان لازم به ذکر است این گونه مطالعات زمینه را برای شناخت بیشتر مسیر‌های مولکولی و در نتیجه انتخاب روش‌های مناسب برای بهره وری بیشتر از پسته در کشور فراهم می‌سازد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۱:۱۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
كشت و كار هر چي علمي تر ميشه محصولات بي مزه تر ميشه