سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بلایی که ویروس کرونا بر سر مغز می‌آورد

برخی از محققان چینی با بررسی جمجمه بیماران فوت شده بر اثر کووید۱۹ از رخنه این ویروس به بافت‌های مغز خبر داده‌اند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ویروس کرونا یا همان کووید۱۹ از اواخر سال گذشته با سرعتی غیر قابل وصف در سراسر جهان منتشر شد. این ویروس تاکنون بیش از دو میلیون تن را در جهان مبتلا کرده و هزاران نفر را به کام مرگ برده است.

کووید ۱۹ به دلیل جهش‌هایی که داشته، علائم متفاوتی را در افراد مختلف از خود بروز داده است. اما اخیرا یک بیمار ۵۸ ساله به دلیل ابتلا به ویروس کرونا دچار سردرگمی شده و جز نامش چیز دیگری به یاد نمی‌آورد. آزمایشات اولیه از وجود التهاب مغزی خبر داده‌‌اند. در بخش‌هایی از مغز هم که مسئول رله سیگنال‌های حسی، تنظیم هوشیاری و دسترسی به خاطرات هستند، ضایعات سفیدی به چشم می‌خورد که مملو از عصب‌های مرده و در حال مرگ بودند.

پزشکان بیماری او را «انسفالوپاتی هموراژیک نکروزان حاد» یا ANE تشخیص دادند. این عارضه نادر معمولا همراه عفونت‌های ویروسی بروز پیدا می‌کند، اما عامل آن نه خود ویروس بلکه انتشار بیش از حد پروتئین‌های محلولی به نام «سیتوکین» است. این پروتئین در واقع سیگنال هشدار بدن در مورد حمله ویروس است، اما گاهی اوقات بیش از حد آزاد شده و باعث التهاب می‌شود. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که آیا همین اتفاق در مورد ویروس کرونا هم رخ می‌دهد یا اینکه ویروس مستقیما سیستم عصبی را مورد هدف قرار می‌دهد.


بیشتر بخوانید: ژن‌‌های نادر عامل بروز کرونا می‌شوند؟


هر چند از سرفه و تب به عنوان نشانه‌های ابتلا به کرونا نام برده می‌شود، اما برخی موارد عجیب‌تر از این بوده و شامل سر درد، گیجی، سوزش، بی حسی، تشنج و حتی از دست دادن حس چشایی و بویایی نیز می‌شود که شک متخصصان به آسیب کرونا به مغز را در پی داشته است.

سکته مغزی، تشنج طولانی و آنوسمی  از علائم ویروس کرونا 

نخستین گزارش‌ها در مورد اثرگذاری کووید-۱۹ بر سیستم اعصاب مرکزی در بهمن ماه سال گذشته از ووهان مخابره شد. عصب شناسان با تحلیل سوابق پزشکی ۲۱۴ بیمار به وجود علائم مرتبط به سیستم عصبی در ۳۶.۴ درصد آن‌ها پی برده بودند. متداول‌ترین نشانه‌های دیده شده شامل درد عضلانی، سردرد، سرگیجه و سردرگمی بوده است که در بیماری‌های ویروسی به ویژه میان سالمندان چندان نادر نیست، اما برخی دیگر سندرم‌های عصبی پیچیده‌تری نظیر سکته مغزی، تشنج طولانی و آنوسمی را تجربه کرده‌اند.

مغز دارای بخشی از رگ‌های به هم چسبیده به نام سد خونی مغزی است که به عنوان مانعی نیمه تراوا از بافت این عضو حیاتی حفاظت می‌کند. در صورتی که ویروس کرونا از این مانع عبور کرده و نورون‌ها را آلوده کند، یافتن درمان آن بسیار دشوار خواهد بود چرا که محققان سالهاست در تلاش برای عبور از این مانع و درمان اختلال‌هایی نظیر آلزایمر هستند.

از سوی دیگر آنچه امروز جان بسیاری از بیماران درگیر کرونا را نجات می‌دهد دستگاه تنفس مصنوعی است، اما در صورت آلوده شدن مغز داستان بسیار متفاوت خواهد بود چرا که این عضو را نمی‌توان به ونتیلاتور متصل کرده و زنده نگاه داشت. هنوز تحقیقات جامعی در این موارد صورت نگرفته، اما متخصصان بر این باورند که علائم آسیب به سیستم عصبی در درصد کمی از ۲ میلیون بیمار مبتلا به کرونا ظهور پیدا کرده است. با این حال همین درصد پایین هم برای جامعه پزشکی اهمیت بالایی دارد چرا که این علائم احتمالا به خط درمانی جدیدی نیاز دارند که بیش از بدن باید روی مغز تمرکز داشته باشد.

دچار سردرد شدن چندین روز قبل از سرفه و تب خواستار گنجاندن این مورد در علائم احتمالی ابتلا به کرونا شده است چرا که می‌تواند به تشخیص زودتر بیماری کمک کند.

محققان  ظاهر شدن این علائم را چندان عجیب نمی‌دانند چرا که هر عفونت جدی ویروسی می‌تواند از طریق التهاب در سیستم ایمنی رخ داده و یا به صورت مستقیم سیستم اعصاب مرکزی را هدف بگیرد. شیوع گسترده ویروس کرونا و فشار شدید آن روی سیستم درمانی امکان تعیین دقیق نحوه اثرگذاری بر سیستم عصبی را ناممکن کرده است. متخصصان برای بررسی این مساله نیاز به عکسبرداری از مغز، برآورد میزان فعالیت سیستم عصبی و مشاهده کپی‌های ویروس کرونا در مایع نخاعی دارند، اما شرایط بحرانی این امکان را از آن‌ها سلب کرده است.

احتمال حمله مستقیم ویروس کرونا به سیستم عصبی

با این حال برخی تحقیقات در این زمینه از احتمال حمله مستقیم به سیستم عصبی حکایت دارد. در ژاپن مردی ۲۴ ساله با علائمی نظیر تب، سردرد و خستگی دو بار به دو کلینیک مختلف مراجعه کرده، اما آزمایش خون و اشعه ایکس ابتلای او به بیماری خاصی را رد می‌کند در حالیکه چند روز بعد بی‌هوش و غوطه‌ور در استفراغ، کف خانه پیدا شده و حین انتقال به بیمارستان هم دچار تشنج می‌شود.

نتیجه نمونه گیری بزاق و مخاط او در بیمارستان ابتلا به کووید-۱۹ را رد می‌کند، اما نکته عجیب اینجاست که در تست مایع نخاعی، این ویروس مهلک پیدا می‌شود. این مورد عجیب از توانایی کرونا در حمله به سیستم اعصاب مرکزی حکایت دارد.

پزشکان پس از بررسی وضعیت بیمار دریافتند که الگوی التهاب او با رفتار عفونت ویروسی تطابق دارد. الیسا فاری عصب شناس بیمارستان فورد و پزشک این بیمار معتقد است این احتمالا نشانه‌ای از توانایی ویروس در یورش مستقیم به مغز در موارد نادر است.محققان امیدوارند در ماه‌های آینده و با افزایش پیشرفت‌ها در مقابله با ویروس کرونا و همچنین افزایش کیت‌های تست مایع نخاعی پزشکان به شکل بهتر و جامع‌تری بیماران کووید-۱۹ به ویژه افراد با نشانه‌هایی از مشکل در سیستم عصبی را معاینه کنند.

یکی از معدود کسانی که از رخنه ویروس مرموز به مغز شوکه نشده یک میکروب شناس و پزشک بیماری‌های عفونی به نام «Stanley Perlman» است که در «دانشگاه آیووا» فعالیت دارد. در طول اپیدمی سارس که ۷۷۴ را به کام مرگ فرستاد، تنها چند کالبدشکافی روی جان باختگان انجام شد، اما دستکم در ۸ مورد از آن‌ها نشانه‌هایی از ویروس و ژنوم آن علاوه بر ریه، کلیه و طحال در مغز هم پیدا شده بود.

در آزمایش‌هایی که بر روی موش‌ها انجام شد ویروس به جای آنکه مستقیما سراغ ریه برود، از طریق حفره بینی و با استفاده از نورون‌های بویایی وارد مغز حیوان شد. SARS-CoV به سرعت خود را در مغز تکثیر کرده و با ایجاد صدمات عصبی شدید به سرعت به مرگ موش منجر شد.

چند سال بعد محققان همین آزمایش را با ویروس کرونای عامل مرس تکرار کردند. در هر دو مورد ویروس بیشتر سراغ نورون‌ها در بخش‌های خاصی مثل ساقه مغز می‌رفت که طناب نخاعی را به مخچه و نیمکره‌ها متصل کرده و در تنظیم تنفس غیرارادی تاثیر دارد.

قدرت نفوذ ویروس کرونا به بافت‌های مغز 

با وجود شمار بسیار بالای جان باختگان کرونای جدید کالبدشکافی‌های چندانی صورت نگرفته و در بخش عمده‌ای از همین موارد هم تمرکز اصلی روی ریه بوده است. با این حال برخی از محققان چینی با بررسی جمجمه بیماران فوت شده بر اثر کووید-۱۹ از رخنه ویروس به بافت‌های مغز خبر داده‌اند.

اما آنچه که بیشتر نظر محققان را به خود جلب کرده موارد معدود عبور ویروس از این سد نیست بلکه شمار بالای مواردی است که از عدم توانایی آن خبر می‌دهد، مواردی که افراد در آن حس بویایی و چشایی را از دست داده‌اند.

داده‌های کنونی نشان می‌دهد که آنوسمی یا از دست دادن یکباره حس بویایی و چشایی در ۳۰ تا ۵۰ درصد از بیماران کووید-۱۹ رخ می‌دهد. در اغلب موارد این علائم حتی پیش از سرفه و تب ظهور کرده و نشانگر نفوذ ویروس به سلول‌های بویایی درون بینی و آسیب رساندن به آن‌ها است. این نورون‌ها در حباب‌های بویایی قرار داشته و بازوی پوشیده از گیرنده‌های رایحه آن‌ها به درون حفره بینی کشیده شده است.

در این افراد ویروس خود را به تنها سلول‌های سیستم اعصاب مرکزی می‌چسباند که در معرض دنیای بیرون قرار دارند که به گفته او اگر SARS-CoV-۲ در پی ایجاد بیماری مغزی بود باید این افراد هم قربانی آن می‌شدند، اما آن‌ها تنها حس بویایی و چشایی را از دست داده‌اند و این بسیار عجیب است.

هنوز کسی نمی‌داند چرا ویروس به جای اینکه مثل مورد موش از بینی برای رخنه به مغز استفاده کند همانجا متوقف شده، اما سرنخ‌ها در حال پیدا شدن هستند و مهمترین دلیل عدم بیان گیرنده‌های ACE۲ در نورون‌های بویایی عنوان شده‌اند.


بیشتر بخوانید: زمستان امسال میزبان آنفلوآنزا و کرونا هستیم


محققان در دو مطالعه جداگانه به بررسی نقاط حضور گیرنده ACE۲ در دستگاه تنفسی و منافذ بینی پرداخته و هر دو گروه آن‌ها را روی انواع مختلفی از سلول‌ها یافته‌اند. تحلیل‌های آن‌ها نشان می‌دهد که این گیرنده در نورون‌های بویایی وجود ندارد و ویروس ناگزیر روی سلول‌های دیگری در بینی اثر می‌گذارد.

تیم تحقیقاتی که توسط عصب شناسان دانشگاه هاروارد رهبری شده احتمال داده‌اند که دلیل نفوذ ویروس به مغز حمله به سلول‌هایی است که در حفظ سد خونی نقش دارند. تیم دیگری هم به احتمال آلوده شدن سلول‌های اطراف نورون‌های بویایی اشاره کرده‌اند که در نتیجه می‌تواند به فلج شدن موقتی این نورون‌ها و از کار افتادن شامه بیماران منجر شود.

اثبات درستی هر یک از این پژوهش‌ها مستلزم مطالعات گسترده روی بافت‌های زنده درون بینی است، اما قانع کردن بیماران کووید-۱۹ به مشارکت در پروژه‌های تحقیقات پزشکی بسیار دشوار است. تا زمانی که امکان تحقیقات جامع فراهم شود، پزشکان باید به داده‌های در دسترس برای بررسی اثرات ویروس کرونا بر مغز و راه‌های درمان آن اکتفا کنند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
زینب
۱۱:۳۲ ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
سلام خاهر من خونریزی مغزی کرده میگند از کرونا عه الان یه هفته تو کما هست دعا کنید با این ک قرنطینه رو هم رعایت کردیم
ناشناس
۱۲:۳۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
ای داد بیداد
ناشناس
۱۲:۳۲ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
مردم و خود کادر درمان و کارکنان بیمارستان ها از انتظامات گرفته تا نگهبانی و منشی و بهیار و کمک بهیار و پرستار و آزمایشگاه و رادیولوژی اصلا بهداشت فردی و محیط را رعایت نمی کنند.فاصله اجتماعی اصلا رعایت نمی شود.سیستم حمل و نقل عمومی و تاکسی ها و اتوبوس ها هم اصلا دست خود را نمی شویند و ماشین ها و تاکسی ها و اتوبوس های خط واحد و باربری ها و کامیون و هم چنین پمپ بنزین ها اصلا رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط را نمی کنند.
لیلی
۱۲:۳۸ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
خواهر من کرونا گرفته واقعا بیماری خیلی کثیفه .جدا از درد بدن، خستگی ،بیحالی ،تنگی نفس...حالا زده به اعصابش همش سرش پر سر وصداس ،بخاطر صدا سرش شبا نمیتونه بخوابه چند تا دکتر رفته، دکترا هم خودشون چیزی نمی دونند.حالاموندیم چکار کنیم مواظب باشین کرونا بیماری سختیه کاش مسئولین و مردم اول جدی تر بااین بیماری مقابله میکردن کاش...
ز.ح
۰۱:۱۶ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
مرگ سفید که پیش بینی شده تو روایات همینه عزیزان. شاخ و دم نداره که. ویروس کثیف هر جا وارد میشه لکه های سفید ایجاد می‌کنه.
خدایا به همه مون رحم کن!
ناشناس
۰۲:۱۷ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
رعایت آری ترس نه.
ناشناس
۲۳:۲۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
متاسفانه رعایت نمیکنن مردم . طرف کل خانوادش ناقله حتی ی ماسک نمیزنن هیچ دسته جمعی راه میفتن بین ملت و بعدم مسافرت ..
ناشناس
۲۲:۵۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
طبق آخرین اسناد آمریکایی ها این ویروس را پخش کرده اند و باید نابود شوند
ناشناس
۱۹:۲۹ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
داریم شبیه فیلمای زامبیایی‌ها میشیم
ناشناس
۱۸:۵۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدایی فک کردی ما اینهمه رو میخونیم یکم خلاصه بنویسید
ناشناس
۰۱:۲۵ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
ولی من که خوندم جالب ولی تاسف بار بود خدا رحم کنه
ناشناس
۱۸:۳۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
تا آخر سال کرونا باقی میمونه؟
ناشناس
۱۸:۳۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدایا باز واسمون مشکل پیش اومده یادت افتادیم که بهمون کمک کنی خدایا ببخشید واسه این که اصرار رو این داشتیم که خدایی نیست .ولی خدایا بدتر از این باید سر بشر بی عقل بیاد چون خیلی بد کرده ٬خدایا تو پاک و منزه هستی .از ماست که بر ماست...
ناشناس
۱۷:۰۹ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
همین روزاست بگن ویروس کرونا باعث برق گرفتگی مبتلایان میشه خخخ هر روز یه روی خودشو نشون میده والا. یه بار کلیه خراب میکنه یه بار مغز یه بار ریه یه بار پوست سیاه میکنه یه بار برنزه میکنه خخخخ
ناشناس
۱۷:۰۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
یا فارس الحجاز یا ابا صالح ادرکنا افلا تعیننا حتّی نعلم انّ لنا اماما یرانا و یغیثنا (یا صاحب الزمان آیا به فریاد ما نمی رسی، تا بدانیم امامی داریم که ما را همیشه مدّنظر دارد و به فریاد ما می رسد؟)
شهروند گمنام بامزه
۱۶:۱۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
هممون دونه دونه کرونا مي‌گيريمو مي ميريم. من مي‌دونم!
ناشناس
۱۶:۱۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدا بهمون رحم کنه من که دوماه چند روز تو خونه هستم افسرده شدم اگه درمانش پیدا نشه و همینجوری تو خونه بمونیم واقعا چی میشه این زندگی نیست
ناشناس
۲۰:۰۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
واقعاً همینطوره
من
۱۴:۴۴ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
من دیگه رد دادم
خداااااااااااااااا
ناشناس
۰۱:۰۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
آه خدای من
ناشناس
۰۱:۰۹ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
آه خدای من
ناشناس
۱۴:۲۰ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
چینی ها کی واکسن میدن بیرون !!!!!
دنیا دیگه فلج شده
ناشناس
۱۴:۱۴ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
ب حق چیزهای ندیده ونشنیده!!!
ناشناس
۱۳:۱۴ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
خدا به فریادمون برسه
چه ویروس وحشی
محرم فیضی
۱۳:۰۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
چندسال هست مردم‌ دنیابه لانه های‌ خفاش هامرتب دست میزنندوموادسفیدرنگی که‌ شایع شده بودخاصیت دارویی داردوگرانقیمت هست برمیدارندچه بسا وسیله دفاعی خفاش هاست ازهمان موقع ناراحتی‌های تنفسی زیادشد مردم علت‌ آلودگی هوارامیدانستند.
ناشناس
۱۷:۲۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
مردم علت‌ آلودگی هوارامیدانستند?
دودماشینها
ناشناس
۱۲:۰۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
مردمو نتروسنید.... فک کنید یکی از اعضای خونواده خو.دتون همین امروز مبتلا شد... آیا فکر نمی کنید با شنیدن این مطالب دق کنه و الفاتحه؟
ناشناس
۱۷:۲۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
دق کنه?نه
ناشناس
۰۱:۰۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
چی میگی تو
مردم باید بدونن با چی طرف هستن
وقتی دشمن رو نشناسی چطور میخوای باهاش بجنگی
علیرضا
۰۰:۴۳ ۱۸ تير ۱۳۹۹
ایشون داره میگه این باعث ازبین رفتن روحیه بیمار میشه این ویروس هوشمند نیست اصلا ویروس هوشمند نیست فقط جایی که توش انزیم هاشو آزاد میکنه مهمه که اون محیط چه ph داشته باشه اسیدی باشه یا باز یا خنثی بعد هم یکی از این بیمار ها سیستم ایمنی بدنش گیج شده این اتفاق شاید در مورد انفولانزا هم براش می افتاد از دست رفتن حس بویایی تو سر ما خوردگی هم بود مرد سوم هم که نخاعش بوده احتمالا دسته نشسته به مغزش زده
ناشناس
۰۹:۰۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
این که چیزی نیست ماکسای تو ایران داریم که از خوده کرونا بدترند.
ناشناس
۱۷:۲۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
کی?
ناشناس
۱۸:۳۸ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
آمریکا دوست داری میتونی بری اونجا..اسم ایران و فقط وسط نیار ..
ناشناس
۱۹:۱۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
ماکس ؟؟؟
ناشناس
۰۰:۵۱ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
ماسکا مشکلی ندارن ولی ماکسا همشون ایراد دارن بجای ماکس برید ماسک بخرید