سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

«یوزموش»های آزمایشگاهی در پردیسان!

تصمیم عجیب سازمان محیط زیست برای زنده گیری و انتقال سه یوزپلنگ اسیر در پارک پردیسان تهران به بیابان‌های یزد و سمنان جان این موجودات نادر را به خطر می‌اندازد.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در حالی که هشدار‌ها مبنی بر لزوم توقف طرح منفعت‌طلبانه تکثیر در اسارت یوزپلنگ بار‌ها از زبان کارشناسان و متخصصان حوزه حیات وحش شنیده شده متاسفانه حالا خبر می‌رسد که دفتر مدیریت و حفاظت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست برنامه دارد با کمک چند تن از جمله دامپزشکی که به جز درمان حیوانات اهلی تجربه دیگری در کارنامه ندارد، سه یوزپلنگ اسیر در پارک پردیسان تهران را زنده‌گیری کرده و به بیابان‌های یزد و سمنان منتقل کند. یوزپلنگ‌هایی که تا به امروز با سوء استفاده از آن‌ها طرح تکثیر در اسارت کلید خورده و با شکست کامل مواجه شده است.

ماجرا از آنجا شروع می‌شود که مسئولان محیط زیست اواخر سال ۹۴ دو یوزپلنگ نر و ماده به نام‌های کوشکی و دلبر را از استان‌های سمنان و خراسان شمالی به پارک پردیسان تهران منتقل کردند تا حاصل جفتگیری آن‌ها توله یوز‌هایی باشد که بعد‌ها در طبیعت رهاسازی شده و به احیای جمعیت یوزپلنگ در کشور کمک کند، اما جفتگیری این دو یوزپلنگ نه تنها هرگز به تولد یوزپلنگ‌های جدید منجر نشد، بلکه علی‌رغم هزینه‌های بسیار، مشکلاتی چون عفونت رحمی را برای یوزپلنگ ماده به همراه آورد.

پس از این شکست، مسئولان محیط زیست و پروژه یوزپلنگ با کمک از کارشناسان خارجی تصمیم گرفتند روش تلقیح مصنوعی را امتحان کرده و با وارد کردن اسپرم یوزپلنگ نر به رحم یوزپلنگ ماده، تولد یوزپلنگ‌هایی جدید را رقم بزنند که این طرح هم با شکست مواجه شد، اما حالا این مسئولان در اقدامی غیرمعقول تصمیم دارند این دو یوزپلنگ را به همراه یوزپلنگ ماده دیگری به نام ایران که سال ۹۶ از قاچاقچیان گرفته شد و در پارک پردیسان نگهداری می‌شود از تهران خارج و به محوطه‌هایی فنس‌کشی شده در یزد و سمنان منتقل کنند. در ادامه این انتقال بناست یوزپلنگ‌های جدیدی از طبیعت این دو استان زنده‌گیری شده تا در محوطه محصور با این سه یوزپلنگ جفتگیری کنند. طرحی که به گفته خود مسئولان دفتر حیات وحش کمتر از ۲ درصد شانس موفقیت دارد. طرحی که بار‌ها مورد انتقاد واقع شده، اما از آنجا که اجرای آن مستلزم تخصیص اعتباری قابل توجه است، مسئولان دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست بر اجرای آن اصرار دارند.

همین شده که حالا خبر می‌رسد این مسئولان در سکوت کامل خبری برای زنده‌گیری یوزپلنگ‌ها در پارک پردیسان تهران گروهی را به خدمت گرفته‌اند که هیچ گونه تجربه‌ای در خصوص مواجهه با گربه‌سانانی چون یوزپلنگ ندارند، چه برسد به تجربه زنده‌گیری این گونه حساس و در معرض خطر انقراض. در نتیجه تلاش‌ها برای زنده‌گیری این دو یوزپلنگ تا کنون با شکست مواجه شده، اما اصرار مسئولان دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست این نگرانی را ایجاد می‌کند که ادامه تلاش این گروه برای زنده‌گیری یوزپلنگ‌ها و انتقالشان به یزد و سمنان، آسیب‌هایی جبران‌ناپذیر به سلامت یوزپلنگ‌ها وارد کند کما اینکه چندی پیش در تلاش غیرحرفه‌ای مشابهی برای زنده‌گیری چند گورخر، نیمی از آن‌ها حین زنده‌گیری و انتقال تلف شدند.

حالا باید منتظر ماند و دید انتقادات گسترده کارشناسان حیات وحش نسبت به این اقدام انصراف مسئولان دفتر حیات وحش را از اجرای این تصمیم به همراه خواهد آورد یا وسوسه اجرای این طرح هزینه‌بر آنقدر زیاد است که این مسئولان با پشت کردن به خرد جمعی و نظرات کارشناسی همچنان بر اجرای طرح تکثیر در اسارت یوزپلنگ اصرار دارند. یوزپلنگ‌هایی که سال‌هاست موش آزمایشگاهی دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست شده‌اند و حالا سرنوشتی نامعلوم انتظارشان را می‌کشد.

غذای یوزها را در قفس می گذارند

اما در همین خصوص شهاب الدین منتظمی، مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: به دلیل اینکه دو یوز ماده برابر تشخیص دامپزشکی قبلی داروی مربوط به نارسایی کلیه مصرف می کنند (به خصوص دلبر) باید هر سال چکاپ شوند.

او در ادامه بیان کرد: بنابر این یک تیم حرفه ای از دامپزشکی تهران برای این امر از متخصصین داخلی، رادیولوژی، متخصص جراحی آمدند تا یوزپلنگ ها را برای انجام آزمایشات بیهوش کنند که متاسفانه به دلیل اینکه هلیکوپتر از بالا سر حیوانات پرواز می کرد استرس به حیوانات وارد و باعث متوقف شدت عملیات شده بود‌.

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست گفت: همچنین قفسی در پارک پردیسان گذاشته شده تا اگر نیاز باشد حیوانات به زندگی در قفس عادت کنند؛ قفس آنجا گذاشته شد هیچ کارشناسی هرگز چنین نسخه ای نمی دهد که برای اسیر کردن حیوانات آن را گرسنه نگه دارد‌.

منتظمی افزود: بنابراین از محافظ یوزها خواسته شد تا طبق برنامه ریزی غذای این یوزها را در قفس قرار دهند‌.

او در خصوص انتقال این یوزها به مناطق حفاظت شده سمنان یا یزد گفت: همه کارشناسان معتقدند که از ابتدا حضور این یوزها در تهران اشتباه بوده و هیچ نتیجه مثبتی برای آنان نداشته است.

منتظمی با اشاره به اینکه حفاظت از این سه یوزپلنگ ایرانی برای سازمان محیط زیست یک امر حائز اهمیت است، عنوان کرد: بنابراین اگر فرصتی باشد یوزها به زیستگاه های از قبل آماده شده منتقل خواهند شد زیرا باید شرایط برای جفت گیری طبیعی آنان مهیا باشد.

او در پایان گفت: در صورت تصمیم گیری برای انتقال این یوزها این موضوع اطلاع رسانی خواهد شد.

انتهای پیام/

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
مهدی
۰۹:۵۵ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
ولشون کنید در طبیعت بهشان آزار نرسانید خودشون زیاد می شن
ابراهیم
۰۹:۵۲ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
میتوان انها را در پارک ملی بمو ک در حال حاظر بیشتر از 14چشمه و بیشتر از 1000راس بز کوهی و آهو و از جمله گراز هستند رها سازی کنند
Ali
۰۵:۲۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
خدارو شکر چقدر که ما کارشناس زبده داریم تو هر زمینه سریع میان کامنت میذارن .بعضیها هم که دیگه حال آدمو به هم میزنن هر چی میشه سریع به پراید ربطش میدن یا به نحوی باید از کلمه پراید استفاده کنن .جالبه اگه پیگیر بشی نصف بیشترشون دوچرخه هم ندارن و آرزوی داشتن یه پراید دست هزارم دارن ولی یه جور از پراید میگن انگار هر روز سوار لامبورگینی میشن
Ali
۰۵:۲۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
خدارو شکر چقدر که ما کارشناس زبده داریم تو هر زمینه سریع میان کامنت میذارن .بعضیها هم که دیگه حال آدمو به هم میزنن هر چی میشه سریع به پراید ربطش میدن یا به نحوی باید از کلمه پراید استفاده کنن .جالبه اگه پیگیر بشی نصف بیشترشون دوچرخه هم ندارن و آرزوی داشتن یه پراید دست هزارم دارن ولی یه جور از پراید میگن انگار هر روز سوار لامبورگینی میشن
نویسنده
۰۰:۰۰ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
احسنت به این مدیریت. آفرین به این تفکر. خداییش از این مملکت و آدمهاش زیادی انتظار دارید.
افرا
۲۳:۰۳ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
وا عجباااا والا آدم لال میشه در برابر بعضیها!!!!!خدا چی آفریده!!!!!
جواد
۲۱:۰۳ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
کاش اینقدر به فکر حیوانات وحیات وحش نابود شده هستید به فکر مردم باشید که اولویت دارد مسولینی که همه چیز را فنا دادند.
ناشناس
۱۰:۲۰ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
هر چیزی جای خودش را داره
علیرضا
۱۰:۵۲ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
کاش یاد بگیریم مسائلو قاطی نکنیم
ناشناس
۱۹:۰۴ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
فاکتورهای استخدام افراد مشکل دارد
ناشناس
۱۶:۲۱ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
استفاده از هليكوپتر به اون گندگي و صداي وحشتناكش حيونا رو زهره ترك مبكنه و ميكشه بايد از پهپادهاي ارتش و پرسنل دقيق اونا كه قابليت نقطه زني دارند استفاده كرد چون پهبادهاشون نسبت به هليكوپتر خيلي كوچيك و كم سر و صدا هستند
البته بايد چندين بار روي عروسكاي متحرك امتحان كنن
علی
۲۱:۵۷ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
داری جوک میگی یا جدی؟؟؟!!!
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
داداش انگار فیلمهای تخیلی زیاد میبینی مگر باپهباد میشه تیر بیهوشی زد یا تور بندازند روی حیوان.زیاد فیلم نبین.در ضمن پهبادها ساخته شدن برای جاسوسی و جنگ نظامی.
ناشناس
۱۵:۴۹ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
والا سازمان محیط زیست تنها کاری ک یاد نداره همون نگهدای و حفاظت محیط زیست هستش از اون شکارهای خارجیها اینو باید فهمید
م
۱۵:۱۵ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
تا قوانین خوبی توو کشور تصویب نشه و اجرا نشه مملکت همینه. فساد نمیزاره
سعید
۱۴:۲۹ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
به نظر من تنها راه نجات یوز ایرانی جمع آوری همه یوزهای موجود در یکی از پارک های حیات وحش که بهترین شرایط را داراست می باشد . به چند دلیل : ۱_ یکی از دلایل افزایش خطر انقراض این گونه کم شدن تعداد آن ها ، پراکندگی گسترده و درنتیجه ناچیز شدن برخورد جنس نر و ماده برای تولید مثل است که با جمع کردن در یک پارک و افزایش تراکم گونه احتمال جفت یابی بسیار بالا می رود . ۲_ کم شدن تنوع ژنتیکی گونه و آسیب پذیری آن در مقابل بیماریها که باز با گرد آمدن تعداد باقی مانده در یک نقطه اختلاط ژنتیکی بالا رفته و شانس بقا زیاد می شود . ۳_ اختصاص کل بودجه حفاظت از این گونه برای تنها یک پارک که می تواند با ایجاد قرق ، افزایش محیط بانان و تجهیزات و اطمینان از تلف نشدن حتی یک مورد توسط عوامل انسانی و تا جای ممکن عوامل طبیعی احتمال افزایش تعداد یوز در آینده نزدیک را نوید دهد ........ به نظر این طرح مورد توافق بسیاری از کارشناسان محیط زیست و دوستداران طبیعت باشد . پارک ملی کویر یا پارک ملی توران می توانند از گزینه های خوب باشند . امیدوارم بخش محیط زیست باشگاه خبرنگاران به جد این پیشنهاد را در دستگاه های دولتی و سایر نهادها پیگیری کنند . ...... باور کنید دیگر فرصت چندانی برای نجات این گونه زیبا و ارزشمند باقی نمانده است .
سعید
۱۴:۱۴ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
خب بسلامتی سازمان محیط زیست بالاخره کمر همت را بسته تا به طور جدی یوز آسیایی(به اصطلاح ایرانی به خاطر اینکه تنها در ایران باقی مانده) را منقرض کنه . باید دست مریزاد گفت که بالاخره یه کاری را می خوان به سرانجام برسانند .اونهم با این جدیت مثال زدنی و وصف ناپذیر .
Ahmad.esf
۱۳:۵۱ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
وقتی یه عده با پارتی بازی مسئول یه ارگان میشه و بی تدبیر و بی سواد هست نتیجش همین میشه که باعث ضرر به محیط زیست میشه.واقعا متاسفم برای این عده ناقص العقل
Ahmad.esf
۱۳:۵۱ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
وقتی یه عده با پارتی بازی مسئول یه ارگان میشه و بی تدبیر و بی سواد هست نتیجش همین میشه که باعث ضرر به محیط زیست میشه.واقعا متاسفم برای این عده ناقص العقل
سعید
۱۲:۳۵ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
هر روز یه خبر از بی مدیریتی و بد مدیریتی (یا درسترشه بگیم خلافکاری مدیریتی) در سازمان محیط زیست منتشر می کنید ولی هیچوت پیگیر برخورد قانونی با مدیران خلاف کار این سازمان نمیشید ، خب فایده این خبرها چیه ؟!! متاسفانه آگاهی و مطالبه گری مردم راه به جایی نمیبره ، شما که باید صدای مردم باشید پیگیری کردین ؟؟!
ناشناس
۱۱:۴۰ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
بیچاره نارسایی کلیه گرفته
منصور
۰۹:۳۰ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
با چی میخوان بگیرنشون ؟؟ تفنگ بیهوشی نداریم // یعنی این قرتی بازیها مال خارجی هاست // پراید هم که به گردش نمیرسه // فقط میمونه تفنگ ز_3
علی
۲۱:۵۸ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
اون ژ3 هست
ناشناس
۰۸:۳۳ ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
انتقال اونا بايد با داروي بيهوشي و با هليكوپتر و حداكثر دو ساعته باشه والا ميميرن