به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت اظهار کرد: همچنان از مردم استدعا داریم در سامانه سلامت وزارت بهداشت ثبت نام و اقدام به خوداظهاری کنند.
او ادامه داد: امکان ویرایش اطلاعات در سامانه وجود دارد و اگر از شماره ۴۰۳۰ با هموطنان تماس گرفته شد حتما پاسخگو باشند؛ این سامانه برای ارزیابی و پایش وضعیت سلامت هموطنان طراحی شده است.
جهانپور اظهار کرد: اگر امروز در فاز مدیریتی بیماری هستیم و روند صعودی مبتلایان در کشور کنترل شده، بخش عمده آن مربوط به مشارکت هموطنان با نظام سلامت و تلاش همکاران ما بوده است.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان کرد: با اجرایی شدن طرح فاصله گذاری اجتماعی، امیدواریم شاهد نتایج مثبت آن باشیم و به زودی ثمرات آن را ابلاغ کنیم.
جهانپور در پاسخ به این پرسش که با توجه به اعلام اینکه ۸۰ تا ۸۵ درصد افراد به نوع خفیف بیماری ناشی از ویروس کرونا مبتلا می شوند آیا آمار ۳۰ هزار نفری مبتلایان در ایران همان ۱۵ تا ۲۰ درصد مبتلایان است و بیش از ۱۰۰ هزار مبتلای پنهان و ناشناخته داریم گفت: هرگز وزارت بهداشت اعلام نکرده ۸۰ درصد موارد بیماری خفیف است و این اظهار نظر غیر علمی است. آنچه آمارهای وزارت بهداشت نشان می دهد این است که ۱۸ درصد بیماران بدون علامت هستند و نه ۸۰ درصد.
او در واکنش به این نکته که خفیف بودن بیماری در ۸۰ درصد مبتلایان را معاون تحقیقات وزارت بهداشت اعلام کرده افزود: این آمار ممکن است در روزهای اول شناسایی این بیماری در کشور صحت داشته باشد اما اکنون با گذشت بیش از یک ماه از شیوع کرونا در این آمار را تایید نمی کنیم.
جهانپور افزود: در روزهای اول ممکن بود ویروس کرونا با آنفلوانزا اشتباه گرفته شود اما اکنون هر بیماری که مشاهده شود اصل بر ابتلا به کروناست مگر اینکه خلافش ثابت شود و با توجه به غربالگری که از بیماران خفیف نیز قرار است انجام شود آمارها به سمت واقعی شدن پیش می رود.
وی ادامه داد: البته شناسایی نشدن موارد خفیف در بسیاری از کشورهای پیشرفته مثل ایتالیا و اسپانیا نیز وجود دارد و علت اینکه ۱۰ درصد مبتلایان در ایتالیا و ۱۱ درصد در اسپانیا فوت کرده اند این است که در آمار آنها موارد خفیف و بدون علامت ثبت نشده است و با ثبت این افراد میزان مرگ پایین تر است در کشورها هم البته نه به اندازه این کشورها اما مواردی از شناسایی نشدن موارد خفیف وجود دارد.
جهانپور گفت: اتفاقی که در ایران افتاد این بود که رویکردها و محورها مشخص بود و در فاز اول نحوه پیشگیری و اطلاع رسانی مدنظر قرار گرفت؛ اکنون در فاز دوم وارد شناسایی در مراحل اولیه بیماری با رویکرد مشارکت جویانه شدیم و بیش از ۵۴ میلیون نفر در بسیج ملی مبارزه با کرونا شرکت کردند که افراد در صورت نیاز به مراکز سرپایی یا بستری ارجاع داده میشوند؛ تاکنون ۶۰ درصد جمعیت کشور را غربالگری کرونایی کردیم.
او تاکید کرد: ما اکنون در فاز مدیریت بیماری کووید ۱۹ هستیم و به همین علت صحنه هایی را که در برخی کشورهای اروپایی مثل اسپانیا، ایتالیا، لوکزامبورگ یا سوئیس یا برخی ایالات آمریکا می بینیم، به هیچ وجه در ایران نداریم و امیدواریم با ادامه این روند در هفته های آینده به مهار و حتی حذف این بیماری در کشور دست پیدا کنیم.
او ادامه داد: مدیریت آشفته و آنچه در سوئیس، لوکزامبورگ، ایتالیا، اسپانیا و آمریکا رخ داده در ایران نداریم، وارد فاز مهار بیماری نیستیم بلکه در فاز مدیریت بیماری هستیم که این مهم نتیجه رویکرد مشارکت اجتماعی است که با کمک نظام قوی بهداشت کشور میسر شد و نسبت به بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای توسعه یافته در مدیریت کرونا بهتر عمل کردیم.
جهانپور با اشاره به اینکه ویروس کرونا جدید است و اطلاعات ما محدود به سه ماه گذشته میشود، گفت: چیزی اضافهتر از دنیا نمیدانیم، اما میدانیم دوره کمون سه تا ۱۴ روز است البته استثناهایی وجود دارد و ماندگاری روی سطوح متفاوت است به عنوان مثال ماندگاری روی پلیت آزمایشگاهی ۹ روز بوده و این با شرایط زندگی عادی مردم متفاوت است.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه این ویروس تاکنون در ایران از آنفلوانزا شدت بیماریزایی و مرگ بیشتری دارد، ادامه داد: اینکه رفتار بیماری زایی در ایران متفاوت بوده قابل اعتنا نیست در برخی مناطق کشور رفتار شدیدتر و در برخی مناطق ملایمتر است که میتواند ناشی از جهش ویروس باشد؛ ۲ مورد هم در دنیا گزارش شده که این اطلاعات متقن نیست.
او ادامه داد: تاکنون در آمریکا سه هزار نفر بر اثر کرونا و ۱۸ هزار نفر بر اثر آنفلوانزا جان خود را از دست داده اند و ۳۲ میلیون ابتلا به آنفلوانزا ثبت شده است، از طرفی بستری ۳۰۰ هزار نفر با آمار کشور ما مطابقت ندارد اما باید منتظر بمانیم تا آمار کرونا نیز در این کشور کامل شود.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره متوسط بستری بیماران کرونایی در ایران و اینکه چرا بیماران پس از ترخیص از بیمارستان به جای نقاهتگاه به منزل میروند، گفت: متوسط بستری سه تا ۷ روز است و باید توجه داشت که نقاهتگاههایی در ایران داریم که نمونه آنها در کشورهای توسعه یافته نیست و درست است که استراحتگاهها تعبیه شده، اما گذراندن دروان نقاهت در استراحتگاه با الگوی فرهنگی و روانشناختی مردم ایران تطابق ندارد.
او افزود: افراد تمایل دارند در منزل مراقبت شوند و یکی از مشکلات ما امتناع بیماران برای رفتن به استراحتگاههای پسابیمارستانی است و با توجه به حمایتهای خانوادگی به نظر میرسد مردم مراقبت در منزل را به مراکز پسابیمارستانی ترجیح میدهند.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: بهترین مهمانسراها و مراکز پذیرایی با همکاری نیروهای مسلح و هلال احمر برای خدمت رسانی به بیماران پس از ترخیص آماده شده و وضعیت این مراکز با مراکزی که در برخی کشورهای اروپایی می بینیم قابل مقایسه نیست اما الگوهای فرهنگی و اجتماعی مردم به نحوی است که مردم و خانواده ها تمایلی به ماندن دور از خانه ندارند و خانه را ترجیح می دهند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه شرکتهای دانش بنیان به فناوری تولید کیتهای تشخیص کرونا دست پیدا کرده اند، اظهار کرد: ظرفیت تولید بیش از ۸۰ هزار تست در هفته است و در هفته آینده این کیتها به تولید صنعتی خواهد رسید که این تعداد با توجه به کیتهایی که در اختیار داریم برای انجام غربالگری با دست بازتر به ما کمک خواهد کرد.
جهانپور اضافه کرد: البته باید توجه داشت که تست اختصاصی در مراحل اولیه و سیر نزولی بیماری کاربرد دارد و اکنون در فازی نیستیم که تست کمک زیادی کند؛ این تست به دلیل اختصاصی بودن به شناسایی موارد مثبت کمک خواهد کرد.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره اینکه اروپاییها اعلام کردند که کیتهای تشخیصی چینی نتایج را اشتباه اعلام میکند، گفت: گزارشی از این مورد به صورت رسمی وجود ندارد و کیتهای مورد استفاده در ایران اغلب ساخته شده آلمان و هلند بودند که از صلیب سرخ و سازمانهای مردمنهاد به ایران اهدا شده بود و هنوز نیاز به استفاده از کیت صلیب سرخ چین پیدا نکرده ایم؛ درباره کیتهای دیگر کشورها هم اطلاعات دقیقی نداریم.
او درباره دریافت هزینه بستری از بیماران کرونایی اظهار کرد: از نظر ما این ویروس همانند دیگر ویروسهاست، ۳ ماه پیش طغیان آنفلوانزا را داشتیم و امروز با طغیان کرونا رو به رو هستیم لذا تفاوتی در رویکرد ما وجود ندارد ۱۰ درصد هزینه را خود بیمار و ۹۰ درصد را بیمه پرداخت میشود اینکه بین کرونا سیاست تشویقی در نظر بگیریم تا خدمات درمانی رایگان شود چندان خوشایند نیست، اما برای تست PCR که برخی کشورها هزار و ۴۰۰ دلار از بیماران دریافت میکنند در ایران رایگان است و این موضوع تمام اقدامات اختصاصی درمان کروناست البته خدمات هتلینگ بیمارستانی رایگان نیست.
جهانپور گفت: باید توجه داشت که هر تصمیم یا پیشنهادی وحی منزل نیست که قابل تغییر نباشد همانطور که تاکنون تعطیلیها تا ۱۵ فروردین است و درباره هزینه در بیمارستان خصوصی هم باید بگویم هر تعرفهای درباره بیماریهای دیگر وجود دارد، مشمول کرونا هم میشود.
او ادامه داد: باید توجه داشت که ظرفیت برای پذیرش بیماران در بیمارستان دولتی وجود دارد و هر بیماری با قصد خود به بیمارستان خصوصی منتقل میشود، باید هزینهها را پرداخت کند؛ هر فردی نیاز به بستری داشته باشد ما او را در بیمارستان دولتی بستری میکنیم و هیچ کسی را به بیمارستان خصوصی منتقل نمیکنیم.
در پاسخ به پرسشی درباره اینکه گفته می شود، شمار بسیاری از مردم به سفرهای نوروزی رفتند، گفت: اینکه بگوییم خیلی از مردم به سفر رفتند را قبول نداریم چون میزان سفرهای نوروز ۵۰ درصد کمتر از سال گذشته بود و اغلب مردم به سفر نرفتند اما به هر حال عده ای از مردم اقناع نشدند و شاید اطلاع رسانی ما کافی نبود.
وی ادامه داد: به هر حال برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری از امروز طرح فاصله گذاری اجتماعی تا ۱۵ فروردین اجرایی می شود و امکان تمدید آن هم وجود دارد اما سفرهای مردم در هفته اول قطعا تاثیر منفی بر ویروس کرونا داشت که روزهای آتی نتایج آن به تدریج آشکار می شود.
جهانپور بیان کرد : البته باید توجه داشت افزایش آماری که احتمالا در روزهای آینده خواهیم داشت بخشی مرتبط با سفرها و ترددهای مردم است و بخشی هم به دلیل افزایش بیماریابی و شناسایی بیماران خفیف و کم علامت در ذیل بیج ملی مقابله با کروناست اما به هر حال عده زیادی از مردم در سفرها بیماری را منتقل کردند یا خودشان به بیماری مبتلا شدند و حتی مواردی از فوت مسافران نوروزی در شهرهای مقصد داشتیم.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره آمار ابتلای مجدد بهبودیافتگان کرونا در ایران گفت: هیچ آماری در این خصوص نداریم و آمار فضای مجازی مستند نیست. هیچ گزارشی از ابتلای مجدد بیماران کرونایی بهبود یافته نداریم و موفقیت نسبی پلاسما درمانی هم به نظر میرسد که یک سطح از ایمنی را در ابتلای اولیه ایجاد کند اما اینکه این ایمنی چند ماه باقی میماند، هنوز اطلاعی از آن در دست نیست.
او درباره اینکه چقدر تب سنجی در شناسایی بیماران موثر است؟ گفت: تب بهعنوان یکی از علائم بیماری شناخته میشود و موارد منفی کاذب در تب سنجی زیاد است اما به این معنا نیست که تب سنجی را کنار بگذاریم. یکی از اقدمات مفید و در عین حال غیر کاملی که میتواند در شناسایی بیماران علامت دارد، کمک کند، تب سنجی است و از طرفی باید توجه داشت که خوداظهاری در سامانه بسیج ملی مقابله با کرونا هم یک روش کامل نیست اما گام اول در شناسایی زودهنگام بیماران است و حداقل ۹۰ درصد جامعه را برای ما غربالگری میکند و ما به سراغ آن ۱۰ درصد مشکوک میرویم.
انتهای پیام/