سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سفر‌های ظریف در مهرماه ۱۳۹۸؛

از سفر ظریف به نیویورک تا اعمال محدودهای ترامپ

در این گزارش نگاهی به سفرهای ظریف در ماه ۱۳۹۸ خواهیم انداخت.

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با شروع پاییز، وزیر امور خارجه کشورمان سومین سفر خود به نیویورک را انجام داد.

ظریف پیش از سفر رئیس جمهور کشورمان به نیویورک رفته بود تا مقدمات حضور روحانی در نیویورک را فراهم کند؛ سفری که علی ربیعی سخنگوی دولت درباره آن نوشت:

«امروز در پرتو دیپلماسی پویا و تهاجمی ایران دیگر آن حنای شبیه‌سازی صهیونیستی که می‌گفت ایران «غیرعادی» یعنی «شبیه آلمان نازی» است خریداری ندارد. قدرت گفتمانی ایران در سطح جهانی یک بار دیگر و در ترازی تکاملی در حال بازگشت به آن نقطه اوج نوفل لوشاتویی است که امام خمینی می‌گفتند: «آقایان نترسید از این ابرقدرت‌ها. اگر یک ملتی قیام کرد برای مصالح خودش یک‌وقت می‌خواهیم جنگ خارجی بکنیم، [در]جنگ خارجی ما هیچ هستیم و آن‌ها همه چیز دارند؛ یک‌وقت یک ملتی یک حرفی دارد که همه عالم می‌پذیرند و هیچ قدرتی با افکار عمومی دنیا نمی‌تواند مقابله بکند. ما الآن متوجه کردیم تمام افکار عمومی دنیا را به ایران.»

با توجه به تحلیل امام خمینی(ره) می‌توان گفت که رئیس جمهور کشورمان ایران را در یک سطح جهانی رونمایی کرد. تا قبل از سفر روحانی به سازمان‌ملل این ترامپ بود که می‌کوشید گفتمان «صلح‌جویی منطقه‌ای» و «مذاکره‌جویی» را به سود خود مصادره کند و از «مذاکره بدون پیش شرط» سخن می‌گفت. اما روحانی با کشیدن خط بطلان بر ادعای ترامپ اشتباه بودن آنرا نشان داد و در سطح جهانی اثبات کرد که «مذاکره به شرط استمرار تحریم» نمی‌تواند به معنای حقیقی گفت و گویی بدون پیش شرط در مفهوم متعارف آن باشد، چراکه در مذاکره حقیقی، طرف مقابل باید تیغ تحریم را کنار بگذارد.اما ترامپ با تمام نمایش و تبلیغاتی که برای گفت و گو با ایران به راه انداخت، نتوانست بر هراس خود از لغو تحریم ها علیه تهران غلبه کند.

سفر ظریف به نیویورک و حاشیه سازی های ترامپ

سومین سفر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان به آمریکا برای شرکت در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک انجام شد؛ سفری که به دلیل تحریم وزیر خارجه از یکسو و از سوی دیگر به دلیل تاخیر درصدور ویزا برای هیات ایرانی حواشی زیادی داشت و حتی اخباری مبنی بر لغو این سفر منتشر شده بود.

به این ترتیب دولت آمریکا در اقدامی خصمانه، ویزای هیات ایرانی را برای سفر به نیویورک با تاخیر صادر کرد و از طرف دیگر هرچند مجید تخت روانچی، نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل به دلیل بیماری در بیمارستان بستری بود، اما مقامات آمریکایی اجازه دیدار ظریف با او را صادر نکردند تا اینکه در نهایت وزیر امور خارجه کشورمان از طریق فضای مجازی با دوست قدیمی خود از راه دور دیدار و گفت وگو کرد!

در راستای همین اقدامات واشنگتن کشور‌های اروپایی از جمله انگلیس و فرانسه هم  تلاش زیادی کردند تا به راه حلی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا دست پیدا کنند؛ هرچند که این تلاش‌ها در نهایت ناکام ماند و تلاش های امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه برای برقراری تماس تلفنی ترامپ با حسن روحانی رئیس جمهوری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل یکی ازهمین موارد بود.

در همین رابطه نشریه آمریکایی نیویورکر در گزارشی نوشت که مکرون ماموریت داشت تا توافقی شفاهی میان ترامپ و روحانی را در مورد طرحی چهارماده‌ای برای از سرگیری دیپلماسی و پرهیز از وقوع جنگی دیگر در خاورمیانه انجام دهد؛ این تلاش مکرون در ادامه ابتکار عمل او برای رفع تنش حاکم بر روابط ایران و آمریکا بود که از ماه‌ها قبل آغاز آن را با گفت وگو‌های مستمر با روحانی و ظریف زده بود. البته این میانجیگری‌ها تنها به فرانسه مختص نیست. این روز‌ها ژاپن و تعدادی دیگر از کشورها نیز درصدد آن است تا راهی برای رفع تخاصم میان تهران و واشنگتن پیدا کنند.

برای برخی این سوال پیش می آید که چرا برخی علاقه به میانجیگری میان تهران- واشنگتن دارند؟

به هر حال جدای از اینکه تنش میان این دو کشور برای برخی دیگر از کشورها هم هزینه های اقتصادی و سیاسی در بر دارد، در صحنه بین الملل هم برای آنها امتیازاتی را به دنبال می آورد؛ در هر صورت این تلاش ها ناکام ماند و هیئت ایرانی بدون دیدار و مذاکره با هیئت های آمریکایی به کشورمان بازگشتند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
علی
۱۹:۱۹ ۰۷ فروردين ۱۳۹۹
دلار شده ۱۶ تومن پراید شده ۸۰ میلیون
کی میخواد جواب بده
روز به روز تحریم زیاد میشه
نون خوردن ندارم بیکارم