سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

طرز تهیه ادویه آچار سیستانی

ادویه آچار را در تهیه بسیاری از غذا‌های سنتی سیستان همانند آبگوشت و خورش استفاده می‌کنند، زیرا علاوه بر طعم مطبوعی که به غذا می‌دهد، خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آچار یکی از ادویه‌های سنتی و قدیمی منطقه سیستان است. همانند خوراک و محصولات غذایی که بخشی از هویت هر منطقه و معرف فرهنگ غذایی آن‌ها است، ادویه نیز بخشی از ویژگی رژیم غذایی مردمان مختلف است. در این بین سرزمین سیستان همانطور که دارای ویژگی‌های خاص و البته نهفته است، دارای ادویه‌های منحصر بفردی می‌باشد.

آچار یک ادویه محلی است که از ترکیب چندین ماده غذایی همانند گندم، پیاز، تخم گشنیز، زیره و … درست می‌شود. لغت آچار در فرهنگ دهخدا به معنای چاشنی و ترشی آمده است. از لحاظ ظاهری شکل استوانه‌ای با قطر زیاد و ارتفاع کم دارد. رنگ آن زرد تیره، دارای بافت خشک و شکننده و بوی آن شبیه به مخلوط ادویه‌جات است. سابقه تهیه آن در بین مردم سیستان همچون افسانه‌هایشان بسیاری طولانی است. این ادویه را در فضل تابستان که تمام مواد اولیه آن در بازار به راحتی یافت می‌شود، بیشتر تهیه می‌کنند.

ادویه آچار را در تهیه بسیاری از غذا‌های سنتی سیستان همانند آبگوشت و خورش استفاده می‌کنند، زیرا علاوه بر طعم مطبوعی که به غذا می‌دهد، خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. یکی از ویژگی‌های آچار این است که در گذشته و معمولا فصول سرد که موادی همچون پیاز یافت نمی‌شد از این ادویه به عنوان جایگزین آن استفاده می‌کردند.

مواد لازم

گندم ۱ کیلو
پیاز ۳ تا ۴ کیلو
تخم گشنیز ۱۰۰ گرم
تخم شوید ۱۰۰ گرم
زیره سیاه و سبز ۱۵۰ گرم
زردچوبه ۱۵۰ گرم
نمک و فلفل به میزان لازم
گوجه فرنگی اختیاری

مرحله اول:

ابتدا گندم‌ها را خوب بشوئید و بگذارید تا بپرد. بعد از اینکه گندم‌ها پخت و خشک شد، باید آن را کاملا آسیاب کنید تا آرد بدست آید. نکته قابل توجه در پخت گندم این است که اگر گندم‌ها بیش از حد بپرد، پس از خشک کردن بسیار سفت می‌شود. گندم‌ها باید به قدری پخته شود که به راحتی زیر دندان شکسته شود. سایر مواد به جز پیاز را آسیاب و با هم مخلوط کنید.

مرحله دوم:

پیاز‌ها را پوست بگیرید و رنده کنید. بصورت سنتی در تهیه آچار از پیاز زابلی استفاده می‌شود و معتقدند این پیاز از حیث خاصیت نسبت به سایر پیاز‌ها برتری دارد. در گذشته پیاز را در وسیله‌ای به نام سروکو (وسیله‌ای شبیه هاونگ) می‌کوبیدند. سپس آن‌ها را در ظرف بزرگی بریزد و سایر مواد را به آن اضافه کنید. در این مرحله باید بوسیله دست تمام مواد را خوب ورز دهید تا حالت خمیری شکل پیدا کند.

مرحله سوم:

پس از آماده شدن ادویه آچار می‌توانید آن را به اشکال دلخواه درآورید و در جایی به دور از نور خورشید به مدت ده روز قرار دهید تا خشک شوند. اما بطور سنتی آن‌ها را به شکل استوانه‌ای با ارتفاع کم در آورده، از نرخ رد می‌کنند و در سایه قرار می‌دهند تا آماده شود. در برخی نواحی سیستان ۳۰ تا ۴۰ روز برای خشک و آماده شدن ادویه زمان می‌گذارند.

نکات:

در تهیه این چاشنی نباید از هرگونه آب یا مایع دیگری استفاده کرد. برای خمیری شدن آن همان آب پیاز کافی است.
برخی برای بالای بردن ارزش غذایی آچار از گوجه‌فرنگی نیز در تهیه آن استفاده می‌کنند.
زردچوبه از ادویه‌های مهم برای تهیه آچار است از مقدار آن نکاهید.
اگر تهیه آرد از گندم برای شما مقدور نیست، از مقداری آرد سبوس استفاده کنید.

منبع: مجله فرهنگ غذا

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۰:۴۶ ۱۶ آذر ۱۳۹۹
بسیارخوشمزه اس من درآبگوشت وآش وقیمه استفاده میکنم خیلی عالی میشه
شکمو
۰۲:۰۱ ۰۴ فروردين ۱۳۹۹
امتحان کنی مطمئنا خوشت میاد مزه واقعی غذا رو باهاش میفهمی چیه
ناشناس
۰۱:۴۸ ۰۴ فروردين ۱۳۹۹
واقعا معرکه ست
ناشناس
۱۹:۲۳ ۰۳ فروردين ۱۳۹۹
بهترین اویه ست
روح
۱۲:۳۷ ۰۳ فروردين ۱۳۹۹
خیلی عالیه. خصوصا برا ابگوشت
ناشناس
۰۰:۰۶ ۰۳ فروردين ۱۳۹۹
فقط آچار زابل، اونجا دانشجو بودم ادویه آچار تک بود.
حسین
۱۲:۲۹ ۰۳ فروردين ۱۳۹۹
بله واقعا چیزدیگه اچارزابل نوش جانتان اومدی سیستان درخدمتیم /