سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فرار مرگبار از کرونا با الکل/ باور غلطی که بیش از کرونا جان می گیرد

متاسفانه در برخی استانهای کشور موارد فوتی و مسمومیت ناشی از مصرف الکل تقلبی از کرونا پیشی گرفته است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۲ روزی است که ردپای ویروس چینی در ایران پیدا شده است، ویروسی که به گفته سازمان جهانی بهداشت در جهان همه گیر شده است.

این ویروس ۲ ماه پیش در ووهان چین گزارش شد و شمار مبتلایان به ویروس کرونا در جهان تاکنون به ۱۲۶ هزار و ۳۶۹ نفر رسیده است. ۴ هزار و ۶۳۴ نفر در کشور‌های مختلف جان خود را به دلیل ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» از دست داده‌اند و شمار بهبودیافتگان ۶۸ هزار و ۳۰۶ نفر اعلام شده است.

حالا پس از ۲۲ روز شاهد همه گیری ویروس کرونا در  جهان و  ایران هستیم، استان‌های تهران، گیلان، قم، اصفهان و مازندران رکوددار مبتلایان به ویروس کرونا در هستند.

به توصیه متخصصان پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی مانند پرهیز از تردد، مصافحه و در آغوش کشیدن دیگران، ضدعفونی کردن دست‌ها با محلول‌ها یا ژل‌های حاوی الکل، بهترین راه برای مقابله با ویروس کروناست، چرا که این ویروس هیچ درمان یا واکسنی ندارد.

ضدعفونی کردن سطوح با ترکیب حاوی وایتکس و آب میسر است، اما این ترکیب برای ضدعفونی دست مناسب نیست و برای ضدعفونی دست محلول‌های حاوی الکل ۷۰ درجه باید مورد استفاده قرار گیرد.

رقابت مرگبار الکل و کرونا در برخی استان های کشور

پس از شیوع ویروس کرونا در جهان وایران تب شایعات در فضای مجازی داغ شد، تا جایی که برخی شایعات نه تنها در پیشگیری موثر نبود، بلکه حتی موجب شد تا افراد به کام مرگ کشیده شوند.

حالا این روز‌ها در برخی استان‌های کشور الکل و کرونا باهم در حال رقابت هستند، بعضی افراد با این تصور که الکل ویروس کرونا را نابود می‌کند، اقدام به مصرف خوراکی الکل‌های صنعتی کرده اند، متانول یا الکل‌های صنعتی نه تنها خاصیت ضدعفونی کنندگی ندارد بلکه سمی بوده و موجب بروز مسمومیت در افراد می‌شود.

به گفته برخی منابع غیر رسمی مصرف فرآورده های الکلی تقلبی تاکنون جان بیش از ۷۰ نفر را گرفته است و این آمار بسیار تکان دهنده است.

خوزستان یکی از استان‌هایی است که شمار قربانیان و موارد مسمومیت ناشی از الکل روی کرونا را هم سفید کرده است، به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تعداد جان باختگان ناشی از مسمومیت الکلی در خوزستان تا ظهر امروز به ۴۶ نفر رسیده است.

احسان پور ادامه داد: با احتساب موارد مسمومیت در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد افراد مسموم ناشی از مصرف مشروبات الکلی تقلبی در خوزستان به ۵۲۲  نفر رسید.

او ادامه داد: این در حالی است که در ۲۴ ساعت گذشته ۶ نفر دیگر از مبتلایان جان باختند و تعداد قربانیان این ویروس در استان به ۴۶ نفر رسید.

با این حساب شمار قربانیان بر اثر مصرف الکل تقلبی در استان خوزستان بیش از ویروس کروناست، مسمومیت الکلی به دلیل مصرف الکل‌های تقلبی تنها به یک استان ختم نمی‌شود و الکل در البرز، اردبیل، کردستان و تهران هم قربانی گرفته است.

به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان از اول اسفند ماه تا کنون ۶ نفر در استان کردستان در اثر مصرف الکل صنعتی یا متانول جان خود را از دست دادند.

او ادامه داد: در حال حاضر ۱۸ نفر بر اثر مصرف الکل صنعتی در بیمارستان بستری هستند که حال عمومی ۱۷ نفر آن‌ها خوب است.

معاون دادستان کرج از افزایش فوتی‌های مشروبات الکلی مسموم در البرز به ۱۵ نفر خبر داد و گفت: تاکنون سه نفر در این رابطه بازداشت شده‌اند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از مسمومیت و مراجعه ۴۰ نفر از شهروندان اردبیلی طی سه روز گذشته به بیمارستان بر اثر مصرف الکل صنعتی خبر داد.

شاهین شادنیا، رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران و استاد گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی  در گفت و گو با خبرنگار  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: متاسفانه هر روز تعدادی مسمومیت بر اثر مصرف فرآورده های الکلی تقلبی حاوی متانول داریم و تاکنون در بیمارستان لقمان چند مورد مرگ بر اثر مصرف فرآورده الکلی تقلبی با باور غلط پیشگیری از کرونا داریم.

او ادامه داد: بیشتر افرادی که بر اثر مصرف خوراکی متانول دچار مسمومیت شدید شده اند، اذعان داشته اند به دلیل اینکه بیماری کووید ۱۹ با الکل از بین می‌رود به منظور پیشگیری و مقابله با این ویروس اقدام به مصرف خوراکی الکل کرده اند.

شادنیا تاکید کرد: این باور که مصرف خوراکی الکل موجب ضدعفونی بدن و از بین رفتن ویروس کرونا می‌شود، به طور کلی یک باور و تصور غلط، غیرعلمی و غیربهداشتی است.

عوارض مرگبار مصرف خوراکی ترکیبات حاوی متانول

کامبیز سلطانی نژاد عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی و دبیر انجمن سم شناسی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان با بیان اینکه مصرف خوراکی الکل هیچ تاثیری در پیشگیری یا درمان کرونا ندارد، گفت: این تصور غلطی است که برخی در فضای مجازی منتشر کردند که مصرف الکل در پیشگیری از کرونا موثر است، الکل صنعتی یا متانول ترکیبات رنگی دارد و کاربرد پزشکی ندارد، متاسفانه برخی سودجویان برخی با اضافه کردن وایتکس رنگ آن را از بین بردند و برخی با مصرف این الکل‌های صنعتی جان خود را از دست دادند.

با اشاره به عوارض مصرف متانول اظهار کرد: کوری و مرگ از عوارض ناشی از مصرف متانول است و علائم و نشانه‌های بالینی با تاخیر  و بعد از ۶ تا ۲۴ ساعت در فرد بروز می‌کند و می‌تواند فرصت طلایی درمان از دست برود، در مشروبات الکلی تقلبی حاوی ترکیب متانول و اتانول ممکن است علائم بعد از ۴۸ ساعت بروز کند و در این صورت ممکن است زمان فرد به بیمارستان مراجعه کند امکان درمان ووجد نداشته باشد و جان خود را از دست دهد.

او با اشاره به عوارض مسمومیت با الکل های تقلبی حاوی متانول اظهار کرد: علائم گوارشی ساده مثل تهوع و استفراغ و بعد از ۲۴ ساعت کاهش بینایی، نور ترسی، دید برفکی و کاهش هوشیاری  از عوارض مسمومیت با الکل های تقلبی حاوی متانول است.

تخت هایی که بیهوده اشغال می شوند

حالا که این روزها نیاز به تخت های بیمارستانی برای درمان بییماران کرونایی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است، برخی با توجه به برخی باورهای غلط موجب اشغال تخت های بیمارستانی می شوند.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان با اشاره به اشغال تخت های اورژانس و آی سی یو به دلیل مسمومیت الکلی در بحران کرونا تاکید کرد: این روزها که تخت های اورژانس و آی سی یو برای نجات جان بیماران کرونایی حیاتی است، برخی با مصرف خوراکی الکل بار اضافی به بیمارستان ها و کارد درمانی تحمیل می کنند.

او تصریح کرد: به همین دلیل از مردم درخواست می کنیم که با مراقبت بیشتر و پرهیز از انجام رفتار‌های غلط بی‌پایه و اساس، از بروز سایر بیماری‌ها و افزایش فشار کاری در اورژانس و مراکز درمانی و تحمیل بار اضافه بر سیستم درمان کشور، پیشگیری کنند.

هشدار جدی در مورد مصرف متانول به عنوان محلول ضدعفونی

سازمان اورژانس کشور در هشداری اعلام کرد: متانول بسیار سمی بوده و هنگام تماس با پوست، جذب بدن شده و می‌تواند عوارضی همچون کوری، مشکلات کلیوی و حتی مرگ شود.

مردم هنگام خرید محلول ضدعفونی به برچسب مندرج بر روی محصول توجه و از مجاز بودن محلول جهت مصرف ضدعفونی اطمینان حاصل کنند.

دبیر انجمن سم شناسی درباره اینکه گفته می شود راه تشخیص متانول و اتانول برای مصارف ضدعفونی رنگ شعله است، گفت: مردم فرآورده‌های الکلی را از منابع معتبر تامین کنند، اتانول رنگ شعله را آبی می کند اما در برخی فرآورده‌های تقلبی متانول و اتانول را ترکیب می‌کنند و اگر اتانول اندکی در ترکیب موجود باشد، رنگ شعله آبی می شود.

شادنیا با تاکید بر اینکه تشخیص فرق بین الکل ۷۰ درصد و متانول برای افراد عادی دشوار است، گفت: الکل اتیلیک و متانول هر دو بی رنگ هستند و به همین دلیل امکان تشخیص برای افراد عادی دشوار است. این الکل ۷۰ درصد است که برای ضدعفونی سطوح و دست توضیه می‌شود و متانول تاثیری در ضدعفونی و مقابله با ویروس کرونا ندارد.

رئیس بخش مسمومین بیمارستان لقمان تهران بیان کرد: اتانول برای ضدعفونی سطوح خطری نداردِ چرا که به میزان کمی جذب می‌شود و مسمومیت ایجاد نمی‌کند.

ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم، دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت، سازمان غذا و دارو اعلام کرد: بر اساس مستندات علمی، مصرف خوراکی الکل اتیلیک (اتانول) و یا غرغره کردن اتانول در محوطه دهانی هیچگونه اثری در پیشگیری از عفونت کرونا ویروس جدید ندارد و با خطر بروز مسمومیت ناشی از اتانول همراه است.

الکل متیلیک یا همان متانول، ضمن اینکه دارای اثرات ضد میکروبی بسیار ناچیزی در مقایسه با الکل اتیلیک (اتانول) است، به علت سمیت بالا، مصرف خوراکی آن با بروز مسمومیت های شدید، کوری و مرگ همراه است.

بر خلاف اتانول که جذب پوستی از پوست سالم ندارد، میزان جذب پوستی متانول به ویژه در پوست های آسیب دیده بالا بوده و می تواند سبب بروز مسمومیت شود.

با توجه به خصوصیت سمی متانول، مراجع و راهنماهای معتبر بین المللی، هیچ گونه توصیه ای مبنی بر استفاده از متانول جهت ضدعفونی دست، پوست، لوازم و تجهیزات پزشکی و سطوح (مانند: دستگیره در، میز کار، کف و...) وجود ندارد.

گزارش از هانیه جلیل نژاد

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
افسانه
۱۹:۱۱ ۰۲ فروردين ۱۳۹۹
حماقت مرز و بوم نداره،واقعا متاسفم واسه افراد جاهل
رضا
۱۴:۰۱ ۲۳ اسفند ۱۳۹۸
اقیانوس حماقت ساحل ندارد...
نصیبه
۲۰:۱۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
وووواااااای مردم چرا اینجوری شدن؟؟؟!! اون پرستارهای بیچاره چه گناهی کردن؟ شماها رو کجای دلشون بگذارن؟ گناه دارن بخدا. اصلا خودتون فقط یک شبانه روز، هیچ کاری هم نکن، فقط سعی کن سرپا باشی و بیدار بمونی، ببین می تونی؟... خدا به همه پرستارها و دکترهایی که این روزها حسابی مشغول و سخت درحال کارند اجر و صبر بدهد
ناشناس
۱۷:۵۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
سلام. من پیشنهاد می کنم به جای ویروس چینی و ..‌ همان ویروس کرونا یا کوید ۱۹ را به کار ببرید.
ناشناس
۱۷:۱۹ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
این بندگان خدا که با مصرف متانول میمیرند واقعاً قربانیان جهل هستند
آخه لجاجت تا کجا؟ مردم! حرف گوش کنین تو رو خدا!!!
ناشناس
۱۶:۵۷ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
وافعا اینا فکر نکردن
الکل باعث جلوگیری از آلودگی به کرونا میشه خوب چینی ها هر زهر ماری را می خورن پس چرا الکل نخوردن تا مبتلا نشن
ناشناس
۱۶:۵۵ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
خدا شفا بده
عقل که نباشه جان در عذابه
a
۱۶:۴۰ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
عجب بيفكرايي هستن.خوب اگه الكل جواب ميداد كه خارجي ها كه هميشه و به صورت دائم ميخورند كه نميمردند.
ناشناس
۱۶:۱۲ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
هر کس که به بهانه کرونا الکل مصرف کند حتما باید اعدام شود
ناشناس
۱۹:۰۳ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
خودش میمیره